Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
Vi som har autoimmuna sjukdomar

Påbörjat hypotyreosundersökning

2009-10-22 17:22 #0 av: rapu

Jag har nu i över ett år blivit undersökt uppifrån och ner samt på tvären pga diffusa symptom som kunde tyda på muskulär, neuromuskulär, reumatologisk, psykisk eller vilken annan sjukdom somhelst.

Ingen av de undersökande instanserna har dock velat undersöka hypotyreos eftersom labbvärdena på klassiskt vis legat någotsånär inom referensvärdena. Därför har jag nu påbörjat en egen undersökning.

Tillsvidare har jag fått svar från arbetsplatshälsovårdens labb:

S-TSH  2,97 mU/l,   referensvärde 0,4 - 4,0, i USA allt över 2 för högt värde

S-B12-Vit  386 pmol/l,    referensvärde 140 - 740

S-TyglAb (TPO)  över 344,    referensvärde normalt under 280,     aningen  förhöjt 280 - 344, anmärkningsvärt förhöjt över 344.  Men vad är mätt mU/l eller kU/l eller vad?

S-Tygl  70%,   testet innehöll inga störande halter antikroppar,   referensvärde 70 - 130.

S_TymsAb  1600 titter,   referensvärde  under 6400

S-RF (reuma) 28 lU/ml,    referensvärde under 14

Tolkar jag rätt som nu tror att S-TSH är aningen för högt och att S-TyglAb (TPO) är ordentligt för högt? Och att redan dessa båda värden kunde tyda på hypotyreos?  Och vad skall jag tro om reumafaktorn?

Nu inväntar jag ännu svar från Scandlab om urinprov av T3, T4 och salivprov av kortisol och DHEA.

Karin Munsterhjelm är sjukskriven ännu i december, och Päivi (har glömt efternamnet) har tider först i januari. Vet ni nåon yterligare läkare i Finland som är bra på dethär?

LCHF har jag ätit sedan februari 2009.

Anmäl
2009-10-25 20:12 #1 av: Sumptroll

Ja, du har tolkat rätt. Känner tyvärr inte till fler finska sköldkörteldoktorer med namn, men vet att det ska finnas flera. Hoppas att du hittar någon som du kan gå till!

Anmäl
2009-10-25 21:03 #2 av: finntroll

Hittade denna förteckning http://www.laakariluettelo.com/hlywww/HLYMAINSWE.HTM

känner dock inte till ett enda av namnen tyvärr

Hoppas du hittar ett vettig och kunnig läkare

Anmäl
2009-10-25 22:28 #3 av: rapu

Tack för intresset, trollen! (Alltså Sump- och Finn-).

Skall studera lsitan, Finntroll.

Anmäl
2009-10-25 22:39 #4 av: matsmurfen

S-TSH är kanske för högt?  Men det vet man inte eftersom inga fritt-T4 och fritt-T3 finns angivna... även om värdena inte verkar ha någon som helst koppling till symptomen.

Anmäl
2009-10-26 07:52 #5 av: rapu

matsmurfen: jag väntar på T3 och T4 från Scandlab.

Anmäl
2009-10-26 18:41 #6 av: matsmurfen

Jo, jag såg det... ska bli mycket intressant att se resultatet om du vill dela med dig av det här.

Tar du kortisol i saliv också?

Anmäl
2009-10-27 10:39 #7 av: rapu

matsmurfen: Jo jag tar ASP också, alltså kortisol och DHEA, hos Scandlab.

Kommentar till mitt ingångsinlägg: S-TyglAb (antikroppar) resultatet var oklart skrivet, och nu fick jag det klarlagt, och det är 7050 kU/l, alltså orimligt högt när högsta referensvärdet är 344 kU/l! Dessutom trodde jag att detta var det som kallas TPO, vilket det alltså inte är, så nu har jag tagit prov också på dessa antikroppar här i Finland på arbetsplatshälsovårdens labb. Resultat på dessa resterande prov i nästa vecka.

Anmäl
2009-10-27 11:29 #8 av: finntroll

Det verkar vara rätt spår i ditt detektivarbete! Glad

Anmäl
2009-10-27 11:55 #9 av: rapu

hej finn, kanske det.

Läste just i annan tråd här, att vissa varianter av underfunktionerande sköldkörtel kanske inte alls gagnas av extra D-vitamin, tvärtom...vet nu sen...mera detektivarbete.

Anmäl
2009-10-27 12:44 #10 av: rifla

var själv och lämnade prover i morse. jag har åxå fått problem med detta.. får se vad som händer på endokrinmottagningen i nov..

denna höst har varit hemsk. överaktiv som inte orkar göra nått..

Anmäl
2009-10-27 13:36 #11 av: TjockaBerta

Hur går du tillväga för att få dessa prover tagna och hur vet du vad som ska testas?

Anmäl
2009-10-27 14:20 #12 av: rapu

Hej Berta

Jo, för att veta vad som skall testas kan man läsa allt som behövs här på forumet. Så gjorde jag, här finns otroliga kunskapskällor att ösa ur! Tack alla ni som har skrivit här förut, så att vi efterkommande nu bara behöver bläddra!

Sen har jag fintat lite för att få proverna tagna utan att vara tvungen att betala allt.                                                                          Jag gick till en privat läkare jag känt i många år och litar på, och lade fram en lista på vad jag trodde borde testas. Han tillhör gruppen "läkare som inte tror sig vara bättre än vanligt folk" och skrev villigt på labb-provs-remissen. Endel av proven föll inom ramen för vad arbetsplatshälsovården står för, så dom tog jag där. Och sen ville jag ta endel av proven hos Scandlab, eftersom testerna är bättre där.

Och till slut har jag redan i september beställt tid hos ortomolekylär läkare. Tid fick jag i november, och då, hade jag räknat ut, borde alla provsvar finnas tillhands. (Jag fick inte den läkare jag skulle ha velat ha, men jag tror nog denhär också blir ok.)

Tid har det tagit, men kanske blir det helt vettig timpeng om jag bara blir frisk!

Anmäl
2009-10-27 16:21 #13 av: TjockaBerta

Bra jobbat. Hoppas verkligen på att du blir frisk. Det är värt allt.

Jag har läst mycket här på forumet men ej förstått. Jag känner ingen läkare som inte tror sig vara bättre än vanligt folk (jag känner ingen alls faktiskt). Jag har ingen arbetsplats utan får förlita mig på landstingets villighet att ta prover. Ortomolekylärläkare har jag aldrig hört talas om  men jag ska snart ta reda på vad det är.

Som jag mår nu skulle jag inte orka ta alla steg och åtgärder som du lyckats genomföra. Bara att beställa tid hos frissan kräver en enorm insats. Jag måste ju planera in en dag och leta fram telefonnummer osv.

En idé! Tänk om någon som jobbar inom vården, en läkare tex.) skulle kunna hjälpa dem som är sjuka! De kan ju redan allt det här.

Anmäl
2009-10-27 16:38 #14 av: rapu

Hej igen Berta

Jag bor i Finland, och ortomolekylärt inriktade läkare är tunnsådda här, men i Sverige har ni "föreningen för ortomolekylär medicin" tror jag den hette. Googla, dom har en hemsida. Och jag tror där fanns lista på läkare också?  Kanske en av dom läkarna kunde remissa dig till Landstingets provtagning! Eller i varje fall vet man i föreningen var du borde börja utreda.

Endokrinologer vet ju också vad man skall göra. Kanske får du remiss till en sån?

FÖRENINGEN ÄR JUST EN SÅDAN IDÉBANK som du talade om i ditt inlägg!

 

Anmäl
2009-10-28 09:31 #15 av: rapu

Nu har TPO-svaret kommit:  206 kU/l     (Jo, verkligen KUL) 

referensvärden: normalt under 60, lätt förhöjt 60 - 100, avsevärt förhöjt över 100.

Har jag rätt som nu tror att det verkligen lutar åt autoimmun hypotyreos?

Men fortfarande är jag bekymrad över reumafaktorn? Har jag reuma också?

Anmäl
2009-10-28 13:26 #16 av: TjockaBerta

Tack för dina vänliga råd. Just idag har jag varit hos distriktläkaren och tagit flera av de värden du nämner. Även järn och kolesterol m.m.

Jag får börja där. Dessutom ska jag byta läkare. Visserligen ingen endokrin specialist men är han vettig remitterar han. Hoppas jag.

Hittade sidan med föreningen för ortomolekylära bla bla. Jag ska läsa på mera. Jag har svårt att tillgodogöra mig information beroende på min hälsa. Jag förstår inte riktigt och orkar inte läsa ordentligt.

Så det får ta lite tid. Men jag är på väg i alla fall. Hör reuma ihop?

Hälsningar från en fd finlandssvensk i Stockholm.

Anmäl
2009-10-28 13:57 #17 av: rapu

Å TjockaBerta vad glad jag blir! Redan om du tar de tester jag har tagit så kommer du en bra bit på väg. Hoppas, hoppas att du får en ödmjuk läkare som HÖR vad du säger och som remitterar dig vidare ifall han inte kan och vet själv. Hör gärna av dig här på forumet sedan när du börjar få svar på proven!

Det är just det som bekymrar mig att jag inte vet hur reuma hänger ihop med sköldkörteln?

Var i Finland har du bott?

 

Anmäl
2009-10-28 14:08 #18 av: mikaelj

Har jag rätt som nu tror att det verkligen lutar åt autoimmun hypotyreos?

Anti-TPO är det. Det betyder alltså att kroppen producerar antikroppar mot tyroideaperoxidas, ett enzym som binder samman jod med tyreoglobulin.

En autoimmun process, alltså.

Anmäl
2009-10-28 15:09 #19 av: rapu

Tack Mikaelj.

Kan du också kemiskt förklara vad S-TyglAb  antikroppstestet nu riktigt har mätt?

 

Anmäl
2009-10-28 15:36 #20 av: mikaelj

Antikroppar mot tyreoglobulin. Det är en särskild sorts blodkropp som tyrosin sitter fast på.

Tyrosin är en aminosyra, dvs en beståndsdel av protein. Det är en konditionellt essentiell aminosyra -- kroppen kan bygga den av fenylalanin och något annat.

På tyrosinet (med TPO) fäster sedan fyra jod, och vips, tyroxin/T4. Bundet T4 är tyroxin som sitter fast på Tg/tyreoglobulin. T3 är samma, med en mindre jod som enzymet dejodenas har plockat av. Det är den bioaktiva versionen.

Anmäl
2009-10-28 16:25 #21 av: rapu

Åååå kan jag bara säga.

Undra på att en vanlig vårdcentralsläkare inte har en susning om sådanahär kedjereaktioner i kroppen, som dessutom verkar så svårmätta;   och svårinställda, om dom har gått fel.

Att du kan allt dethär är beundransvärt, men orsaken till att du kan alltdethär är kanske inte så rolig, vad jag förstått.

Anmäl
2009-10-28 17:01 #22 av: mikaelj

Se även http://hypo2.se

Anmäl
2009-10-28 19:10 #23 av: MimLan

#22 Det skall tydligen vara http://hypo2.info. De har inte helt lyckats med marknadsföringen av adressen eftersom jag just har knatat runt en massa artiklar som alla hänvisar till .se.

Anmäl
2009-10-28 21:46 #24 av: rapu

Tack mikaelj och MimLan.

Imorgon skall jag studera sidan om hypo2. Nu måste jag sova.

Anmäl
2009-11-02 16:33 #25 av: rapu

Nu har Scandlabs provsvar kommit:

Urin-T4:    531 pmol/24h, referensvärde 347 - 1994

Urin-T3:    593 pmol/24h, referensvärde 592 - 1850

U-T4/T3 ratio:  1,1,          referensvärde 0,5 - 2,0

kortisol (saliv): 25,1 nmol/l,  referensvärde 21 - 41

DHEA (Saliv):    0,28 nmol/l,  referensvärde 0,2 - 0,7

Alltså T3 är aningen i underkant.

Hur läser jag  värdet för ratio?

Angående kortisolet, så var middags- och midnattsvärdet lågt, (även om medeltalet för hela dygnet ligger inom referensvärdet) vilket skulle tyda på uttröttade binjurar, eller vad?

Anmäl
2009-11-02 19:41 #26 av: subcalva

Jimmy Moore har en intressant intervju med en Dr. Jorge Flechas "a specialist in treating thyroid disorders" som pratar mycket om jod. Intressant lyssning. Näst längst ner har en Ed skrivit ner i en kommentar lite kortfattat vad D. Flechas säger.

Dr. Jorge Flechas

Anmäl
2009-11-02 22:20 #27 av: rapu

Tack subcalva, skall lyssna, läsa.

Anmäl
2009-11-02 23:00 #28 av: TjockaBerta

# 25

Kortisol och binjurar har jag också funderat över. Jag gjrode ett stresstest för några år sedan och hade låg kortisolhalt. Då tyckte jag det var konstigt eftersom jag alltid är extremt stressad och skakar i hela kroppen osv.

Jag har någon gång ställd frågan här om hur adrenalin påverkar viktnedgången men då fått ett påpekande om att det snarare är kortisol vid stress.

Nu har jag läst att långvarig stress påverkar binjurarna så att de till slut slutar tillverka kortisol. Vad adrenalinet beträffar har jag fått bekräftat av en behandlare att det i mitt fall rör sig om rädsla som utlöser stressen och att det faktiskt är adranalin som sprutar. Det är därför jag blir så illamående och får så ont i huvudet.

Jag vet att ett ständigt påslag av adrenalin kan utlösa diabetes. Så det verkar ju hänga ihop.

Anmäl
2009-11-03 09:50 #29 av: rapu

TjockaBerta:

Det är kortisolet som  hjälper till att föra sköldkörtelhormonerna ut till cellnivå. Innan man behandlar hypo genom att tillföra sköldkörtelhormon borde man alltså få kortisolet höjt, annars är de tillförda sköldkörtelhormonerna sas bortkastade. Binjurarnas kortisolproduktion kan boostas genom att som en kort kur medicinera med kortison.

Det verkar nog vara rena finliret dethär att genom medicinering få alla olika hormoner att samspela.  Jag hoppas och tror att den läkare jag har fått kan dethär. Vi får vänta och se till nästa vecka.

Anmäl
2009-11-03 11:06 #30 av: willas

Jösses, rapu, vilken följetong! Och skrämmande när det är så många saker som är beroende av varandra. Tänk att de flesta kroppar klarar av det automatiskt!

Hoppas att det löser sig!

Anmäl
2009-11-03 11:49 #31 av: rapu

willas:

Det hoppas jag också!                                                           Enligt litteraturen har otroligt många medelålders (särskilt kvinnor) hypometabolism, så de flesta kroppar klarar faktiskt inte av dethär.

Om du vill ha ett eget foto av hackspett skall du komma på visit för vi har en tam hackspett utanför fönstret varje dag.

Anmäl
2009-11-03 12:12 #32 av: TjockaBerta

# 29

Idag fick jag svar på mina prover och allt var helt normalt förutom kolesterolet (7,2) Det har stigit långsamt nu i tre år. Nu vägrade jag ta blodfettssänkande medicin för att jag provat Crestor tidigare och blev så dålig så jag vågar inte.

Man måste nog göra som du och initiera varje provtagning själv och i rätt ordning. Men jag har i alla fall förstått rätt att ett lågt kortisolvärde säger ingenting om ens stressnivå.

Tyvärr orkar jag inte ta itu med detta just nu pga "omständigheter". Värst är att jag ser höggravid ut och kan inte ha vanliga kläder längre.

Midja, var den nu sitter, 94-95 cm

Mage, mitt på, 106 cm

Rumpa 102 cm

Att jag ser ut som ett mumintroll har nog med mitt finlandssvenska arv att göra. Flört Du frågade tidigare och jag har mest hållts i H:fors.

Anmäl
2009-11-03 12:23 #33 av: rapu

# 32

heja, heja mumintroll, "omständigheter" betydde på min mormors tid att man var...ja gravid...

jag ser ut såhär, jag, fast jag är finlandssvensk, och från H:fors.

Anmäl
2009-11-03 12:33 #34 av: TjockaBerta

# 33

Suck! Det var bättre förr, på mormors tid. "Omständigheter" idag betyder krångel och utförsäkring från FK.

Fast en läkare trodde att jag var gravid utan att jag själv fattade det. Jag hade roligt åt hur han försökte fråga utan att ställa frågan!

Är 50+ med tre barn och känner mycket väl igen en graviditet när jag har en. De går i alla fall över efter ett tag.

Anmäl
2009-11-03 12:51 #35 av: rapu

Berta:

Ursäkta, jag spårade ur lite. Det finns mycket man skulle vilja känna igen när man har det, inte bara graviditeter.

Vår hund vet om jag har ont i ryggen eller inte när hon träffar mig på morgonen!

Anmäl
2009-11-20 20:49 #36 av: rapu

Idag har jag varit hos endokrinologdocenten Antti Virkamäki på sjukhuset Mehiläinen i Helsingfors med alla mina ovan nämnda provsvar. Det första han konstaterade var att allt fler patienter gör egna labbtest och är ordentligt pålästa innan dom kommer till doktorns mottagning. Det är utmärkt, tyckte doktorn, men han beklagade att endel patienter inte kan godkänna att dom trots allt inte har den sjukdom som dom så ihärdigt har "velat" ha! Doktorn hade alltså humor, vilket lovade gott.

Doktorn konstaterade att jag har symptom och lab-svar som kunde motsvara brist på sköldkörtelhormon.  Bristen kan man egentligen  verifiera bara genom att tillföra hormon, och sedan  se, att mår patienten bättre av medicinen. Alltså: doktorn understreckade att patientens mående är mera riktgivande för behandlingen än diverse lab-resultat!  Det är inte farligt att äta lite för myckte hormon en kort provperiod, som i mitt fall fastställdes till 6 veckor. Jag fick tyroxin, 25 mikrogram x 2 per dygn vilken dos kan höjas eller sänkas efter hur jag mår under provperioden. Jag fick uppmaningen att e-maila / ringa närsomhelst ifall jag undrar över något! Mycket ovanlig uppmaning, tror jag, inom finsk sjukvård!

Doktorn är en av förespråkarna för att Armour Thyroid-preparatet, eller motsvarande naturliga hormon, skulle godkännas av det finska systemet för läkemedelsersättning.  Trots detta engagemang för naturliga hormoner förklarade han, att av 100 patienter behöver 5 annan, ytterligare, hormonbehandling än bara tyroxin, t.ex. också T3. Av dessa 5 är sedan 2 sådana som inte blir hjälpta ens av Armour Thyroid, utan dom har multipla hormonproblem som måste lösas på annat sätt. Jag kan alltså få Armour Thyroid, men först efer att syntetiska hormoner har visat sig vara verkningslösa.

Jag känner mig nu i trygga händer. Jag har dock tid hos en annan läkare som genast direkt skriver ut kortison som skall understöda kortisolproduktionen, samt också Armour Thyroid utan dess vidare diskussion. Skall bli intressant att se dessa båda olika "skolors" svar på mina sympptom.

Tyroxindosen för idag tog jag klockan 13:00. Nu är klockan 20:42 och jag har inte mera mjölksyra i lårmusklerna när jag går i trappor,  jag har inte mera ont i axeln, som jag trodde var nånslags artros (58 år ganmmal som jag är), jag har städat ur ett skåp som har pinat mig ett halvår, och jag vill göra jul i vårt hus utan att det känns som ett tungt ARBETE.

Ragnhild Puumalainen

Anmäl
2009-11-20 23:37 #37 av: matsmurfen

Rapu, härlig läsning - och Grattis!

Anmäl
2009-11-21 09:08 #38 av: willas

Det låter verkligen hoppingivande!

Hoppas att de skall lösa sig så här.

Anmäl
2009-11-21 13:37 #39 av: rapu

Jaa matsmurfen, inte trodde jag att man kan bli glad av att få veta att man är sjuk, men det blev jag ju, så ditt grattis till mig är helt på sin plats!

Anmäl
2009-11-21 15:41 #40 av: TjockaBerta

Klappa dig själv på axeln. Du har varit jätteduktig. Bra arbetat för en amatör.

Anmäl
2009-11-21 18:52 #41 av: matsmurfen

#39

Visst, men egentligen syftade jag på dina ökade chanser att komma till en lösning, många är inte ens i närheten....

Anmäl
2009-11-22 00:36 #42 av: spirit

Bertha #32

 

Hur fann man hypotyreoserna förr i världen? Jo, förutom de kliniska symtomen mätte man kolesterol och kolesterol brukar ligga högt hos de med underfunktion av sköldkörteln.

Gammal medicinsk kunskap.

Kolesterol är livsnödvändigt och det ska vi inte laborera med, statiner blockerar mevalonsyra som är modersubstansen för kolesterol, CoQ10, dolichol, prenylerade proteiner.

 

Det är mycket inom cellmembraner och deras funktion som förstörs av statiner.

 

Anmäl
2009-11-22 11:39 #43 av: Malusen

Hypotyreos fo¨rr och nu – en genomga°ng  Glad

Anmäl
2009-11-22 18:36 #44 av: finntroll

Hej på dej Puumalainen!

Roligt att höra din följetong och att du mår bättre!!

 

Anmäl
2009-11-22 22:24 #45 av: rapu

Willas, Berta, smurfen, spirit, Malusen, mikaelj, subcalva, MimLan, rifla, Sump- och finntroll:

tack alla för intresset och stödet.

tack också ni som har utrett ämnet i tidigare trådar under åren.

Återkommer!

Anmäl
2009-11-23 12:10 #46 av: Wildrat

#36 Det var ju en trevlig och vettig läkare du träffade, synd att det finns så få av dem. Det är ju mycket ovanligt att de tycker att det är hur man mår och inte mätvärden som bestämmer om det funkar eller man har rätt dos.

Anmäl
2009-11-23 15:44 #47 av: rapu

Wildrat: det är ovanligt jo, men det kanske gäller speciellt vid sköldkörtelproblem. Andra sjukdomar är liksom "mätbarare" i lab-test och man kan lita på testresultaten, vilket alltså inte verkar vara fallet med skölkörteln.

Anmäl
2009-11-25 01:13 #48 av: Wildrat

#47 Mina litar tyvärr blint på provsvaren och har till och med sagt att de medicinerar mina provsvar (och struntar alltså fullständigt i hur jag mår). En av de läkare jag haft sa till och med att han tyckte att jag inte skulle ha nån medicin alls, trots att jag medicinerat i flera år! Som tur är har jag hittat en som, om än motvilligt, skriver ut den medicin jag vill ha.

Anmäl
2009-12-02 12:34 #49 av: rapu

Nu har jag ätit Thyroxin 2x25 mikrogr/dag i 1½vecka.  Den lättnad jag upplevde de första dagarna avtog efter 5 dagar så, att nu har jag igen totalt ovilliga muskler.  Men det går väl i vågor.

I varje fall var jag igår hos doktor Tiina Keldrima i Borgå för att få en second opinion om mina provsvar och symptom.  Hon konstaterade också att allting tyder på hypotyreos. Till skillnad från skolmedicindoktorn i Helsingfors, föreslog hon att vi genast påbörjar medicinering med naturligt sköldkörtelhormon. Jag berättade inte för henne om Helsingforsdoktorn. Armour Thyroid är som sagt slutsålt i hela världen, så hon skrev ut det kanadensiska preparatet från Erfa som heter Thyroid. Detta preparat är liksom också Armour licensunderställt här i Finland, så hon skrev också en dispensansökan till läkemedelsverket. Motiveringen var helt enkelt "patienten vill pröva på ett naturligt ur djur utvunnet läkemedel".

Läkemedelsverket biföll min ansökan redan idag !! så nu kan jag får naturligt thyroid. Men, men... Medicinen finns inte i den finska importörens lager för tillfället, så nu väntar vi alltså på det då.

(På nätet kan man dock beställa denhär medicinen direkt av tillverkaren i Kanada. Priset är samma + 20$ frakt, och man skall faxa / e-maila sitt recept i samband med beställningen. Vore intressant att veta om det fungerar. Ifall den finska importören inte snart får in medicinen, kanske jag prövar på att själv bli läkemedelsimportör!)

Ragnhild

Anmäl
2009-12-04 11:25 #50 av: rapu

Hej hurraaa !

Nu har min medicin kommit! Thyroid från Erfa i Kanada.

(Så jag behöver inte bli läkemedelsimportör sen heller.)

lycklig och glad

Ragnhild

Anmäl
2009-12-04 12:07 #51 av: TjockaBerta

# 50

Åh så bra. Berättta görna hur förbättringen framskrider med dina preparat. Jag ska läsa och ta till mig för att sedan be om liknande hjälp.

Min trötthet är värre än någonsin. Nu sover jag 2-3 g per dag och släpar mig fram med blytyngder i armar och ben. Jag sover och sover. Naglarna är bara fransar och håret en platt risbuske och vikten ökar hela tiden.

Då ingen hittar något fel på mig eller bryr sig om att söka efter fel, har jag på eget initiativ börjat äta Levaxin igen. Nu tar jag 50 mikrogram varje morgon. Jag står inte ut med tröttheten.

Undrar om det kommer att göra någon skillnad? Hur lång tid tar det innan man märker en eventuell förbättring?

Fast om jag uppfattat rätt kan tillståndet förvärras om man har hypo2 och tillför ännu mera Levaxin som cellerna inte kan ta upp?

Anmäl
2009-12-04 16:43 #52 av: rapu

Men snälla Berta. Nu måste du ta dig till doktorn och kräva att nånting görs. Ju längre du väntar dess värre blir det.

Sen måste man räkna med att det kan ta länge att ställa in rätt underhållsdos, så där blir sen också fördröjningar. Själv räknar jag med att det kommer att gå ca ett halvår innan man kan räkna med riktiga förbättringar i måendet.

Anmäl
2009-12-04 16:58 #53 av: matsmurfen

rapu, grattis till thyroid från Erfa!

Anmäl
2009-12-04 18:30 #54 av: nighttrain

Lugols lösning

har jag börjat ta nu.

Pa av min låga kroppstemp som ligger på 35.8 -36,1.

Har en ojämn kurva på kortisol som är som högst på morron vid 5-6

den faller enormt efter kl 12, sen har jag inget alls kortisol kvar.DHEA ligger även lågt under hela dan.

Tack o lov att Scandlab finns!!!!!

Behandlas med Binjure extrakt och Lipolar balans och nu även Lugols lösning o Levaxin o Liothyronin.

nighttrain

Anmäl
2009-12-04 18:35 #55 av: nighttrain

#25

Berta jag vet precis vad du pratar om.

Jag hade för mycket kortisol pga av stress, kan ha kommit i samband med en op.Kan vara så att jag inte tålde sövningsmedlen!men även för mycket jobb.

Jag fick Inderal mot darrningar och nu även Sobril som är bättre, vaknar redan vid 4.30 å då måste jag ta en tablett ibland för att orka med dagen.

nighttrain

Anmäl
2009-12-04 19:00 #56 av: TjockaBerta

#54

Du sätter en tydlig gräns vid kl. 12.00. Själv stiger jag upp 06.30-07.00 och kl 13.00 är min dag slut.

Vad menar du händer kl 12.00 med kortisolet. Vad ska jag kolla upp? DHEA har jag inte hört talas om. Kan det vara som jag säger att orken bara räcker ett visst antal timmar?

Även jag äter Inderal för att slipp stå och skaka av stress och faktiskt tycker jag att maxdosen hjälper. Har provat tidigare en gång men fick antagligen för låg dos då för att jag skulle känna någon effekt. Blir man trött av Inderal?

Jag är så tacksam för alla svar.

Anmäl
2009-12-04 22:09 #57 av: rapu

# 53 tack matsmurfen för grattisarna!

# 54 och 55 käranån nighttrain. Hoppas det löser sig.

# 56  Berta: kolla mitt inlägg nr 25.

Det av binjurarna producerade kortisolet lagras under natten. För oss  med hypotyreos  sjunker värdet till för låga värden på förmiddagen, sen stiger det vid nästa matdags, och sen sjunker det igen vid midnatt till för låga värden. Detta mäts med provet DHEA. I mitt fall var förmiddagsvärdena och midnattsvärdena för låga = kortisol fanns för lite för att lyckas transportera sköldkörtelhomoner ut till cellnivå. Och då är ämnesomsättningen för låg för att lyckas upprätthålla normal verksamhet på cellnivå i mitokondrierna för individen = du är övertrött fast du ingenting gör.

Gå nu till läkaren Berta, och säg att du MÅSTE bli undersökt ordentligt.

hälsningar

Ragnhild 

Anmäl
2010-01-23 19:12 #58 av: rapu

Hjälp!

4.12.2009 började jag ta en 60 mg Thyroid/dag. Allt gick bra. Bl.a. magen gick igång, kroppsvärmen steg.

20.12.2009 ökade jag till två tabletter, en på morgonen och en på kvällen. Allt gick bra. T.ex hjärndimman släppte, livet blev roligt.

18.1.2010 ökade jag till tre tabletter, en på morgonen, en på eftermiddagen och en sent på kvällen. Allt gick inte så bra! Dagen efter fick jag mens!! på nytt efter 15 år och brösten började ömma något alldeles förfärligt. Nu efter fem dagar misstänker jag rentav att jag har mastit.

Frågan lyder: Blir övriga hormoner (östrogen/gulkropp) månntro peppade av att skölkörtelhormonerna får sig ett tillägg? Har någon annan här på forumet upplevt en liknande "ny vår" i.o.m. påbörjad sköldkörtelhormonmedicinering?

 

Anmäl
2010-04-29 22:44 #59 av: matsmurfen

Jag kan inte svara på din fråga, men jag tycker du har höjt lite väl fort... 1/2 tablett per 4 veckor borde vara mer lagom... En tablett NDT motsvarar ju i runda slängar 70 Levaxin och det är väl inte så vanligt att man höjer Levaxin från 70 till 140 på en gång.

Anmäl
2010-04-29 23:19 #60 av: Malusen

Min dotter skriver så här:

"Spenderar sommaren hos min mor och eftersom jag har mått som jag har mått så har jag fått prova hennes Liothyronin, ca 10 mikrogr. en gång om dagen. Kanske inte det lämpligaste, att experimentera själv egentligen... men jag ångrar det inte.

Det intressanta är att jag har mått fruktansvärt bra sedan jag började ta dom, pigg och glad, de flesta av mina symptom har försvunnit och det bästa av allt (även om det gör ont) är att jag återfått min ägglossning, mina hormoner springer omkring i kroppen igen!! Jag har alltså inte haft mens/ägglossning på 8 år, så det är verkligen STORT! Det fick jag inte ens förra gången jag skärpte mig med maten.

Dessutom har jag gått ner några kilo till i vikt, samt 20 cm runt magen."

Anmäl
2010-04-29 23:34 #61 av: Malusen

http://www.facebook.com/topic.php?uid=273200532343&topic=62736

 

Man kan beställa svenska tabletter (Thyractive) med :)

Anmäl
2014-05-06 12:02 #62 av: rapu

Hej alla

Sen senast har ett och varje hänt. Bland annat har jag varit i sämre skick igen, vikten har stigit och andra underfunktionsproblem har dykt upp. I fjol på våren konstaterades att även om min kropp lyckas omvandla T4 till T3, så är mina mitokondier är igenkloggade av reverse T3 (omvänt T3 = jonerna sitter på fel ställen på molekylen). Min läkare lät mig pröva en "urskjölningskur" där man tar upp till 5 x 20 microgram liothytonine per dag i stigande och sen fallande dos under 12 veckor. Denna kur skjöljer bort reverse T3 så att sedan riktigt T3 kan fästa på mitokondrierna. Sen mådde jag efter nån månad bra igen. Tyvärr är Liothyronine dels på recept i Finland, och dessutom på licens så processen är krånglig och lång att få ut medicinen. Jag behöver 2 per dag.


Men hör här:

Jag har nu varit på semester på Kreta, Grekland.

Där får man köpa Liothyronine Sodium (syntetiskt T3 hormon) över disk utan recept! 30 tabletter á 25 microgram  kostar 1 euro 18 cent!

Lusten att smuggla är överväldigande stor kan jag säga.


(Jag tar inte NDT Thyroid från Erfa i Kanada längre.  Och jag förstår att min Liothyronine-medicin enbart dämpar symptomen, så nu har jag hört på Cris Kresser och gör såhär:  Chris Kresser och andra säger att man kan "bota" Hashimoto´s med rätt mat, uteslutning av saker man är överkänslig mot, akupunktur, stresshantering, avhysning av parasiter och mikrober samt sällskap av goda vänner. Så jämsides med mina 2 Liothyronine per dag går jag nu i akupunktur och skall nästa vecka påbörja test för att se vad jag inte tål.) Önska mig lycka till!


solig vår till alla  :-)

Anmäl
2014-05-06 21:13 #63 av: Kajak11

Lycka till. Vet inte nog om Hashimotos men Chris Kressers råd verkar sansat. Kan funka på många sakor. Inflammation i kroppen i övrigt kan ju ge dom mest konstiga reaktioner...och sjukdomar. Tarmbakterier och mångel på samma är tror jag fortfarende ett stort ämne att utforska. Maginfektioner från olika håll...typ mat förgiftning och resor är ju bara några.

Anmäl
2014-05-07 19:43 #64 av: [Columba]

Lycka till med ditt projekt rapu!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.