Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
Mat - Recept på kötträtter

Min nyttigaste måltid?

2010-01-24 18:58 #0 av: yngwie

Igår åt jag min förmodligen nyttigaste måltid sedan min bröstmjölksepisod. Hittade RawPaleoForum och blev mest nyfiken på hur det smakade.

Så kvällsmaten utgjordes av 500 gram rått kött med nära på 100 gram kryddat smör + äggula, bearnaise utan dragon ungefär, samt en klick ajvar. Jag hade egentligen för avsikt att låta köttet ligga i rumsemperatur ett par timmar, men värmde bara på lite på defrost så det inte var kylskåpskallt iaf. Det var nog lika bra, för med min amatörmässiga tuggteknik tog det mig inte mindre än TRE TIMMAR att tugga i mig det. Det var segt, riktigt segt. Jag åt med gaffel och stora kökskniven. Första tuggan blev lite väl stor, 5 minuter spenderade jag på den. Sen fick jag in snitsen med mindre bitar som tuggades ordentligt, såg till med tungan att inga senor satt fast mellan tänderna, lade matbiten på tungspetsen, varefter jag slungade maten bakåt ner i strupen. Till mitt förtret kunde jag dock inte förmå att svälja fettet, det satte stopp. Kanske skulle ha stått framme lite längre så det surnade till sig lite och blev lite mjukare. Biten vägde 650 gram från början men jag lämnade alltså en del kvar. Hursomhelst löper jag nog ingen risk för kaninsjuka med tanke på mängden smör. Dessutom ska jag väl inte äta såhär varje dag, men jag har nog tänkt att inkludera rått kött i min kost i framtiden.

Vad vill jag säga med det här? Jo, först vill jag höra ett grattis för att jag var modig nog att prova och tålmodig nog att sitta tuggandes i tre timmar. Därefter vill jag väl tipsa om paleo-forumet och visa hur iaf jag lyckades få till tuggandet och sväljandet.

Jag lägger in det under Recept på kötträtter även om det inte är så mycket av ett recept. Se det som ett recept för god tuggteknik kanske.

Anmäl
2010-01-24 19:12 #1 av: camsve09

Holy crap! Det var verkligen modigt!! Förvånad

Anmäl
2010-01-24 20:20 #2 av: Halvdansken

Vad var det för kött?

Det hade jag aldrig fixat. Jag älskar råbiff och blodigt stekt kött, men inte en såndär bit. Länken funkar inte för mig.

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl
2010-01-24 20:21 #3 av: Ebbiz

hmmm... i say noo moreSkrattande

Anmäl
2010-01-24 21:04 #4 av: dufva

Råbiff på köttfärs är ju också väldigt gott och nyttigt och aningen mer lätttuggat än din variant av paleokost.Flört

Det var nog väldigt länge sen segt obearbetat muskelkött stod för huvuddelen av vår föda.

För det första har vi nyttjat elden i minst 1miljon år kanske tom 2miljoner år.

Klart att kokkonsten upptäcktes vid samma tidpunkt som elden så evolutionen har nog anpassat oss ganska bra till lagad mat.Skrattande

Naturfolk som äter rått kött ratar ofta muskelköttet och äter helst inälvor och fett om möjlighet att völja finns.

Ser man på hur vårt garnityr ser ut idag så har vi de vekaste käkarna av alla primater.

Detta antagligen för att vi väldigt länge bearbetat eller hettat upp vår föda så att vi inte längre behöver käkar som våra kusiner de stora aporna i Afrika ännu har kvar.

 

Anmäl
2010-01-24 21:06 #5 av: yngwie

Provar igen med länken: http://www.rawpaleoforum.com/carnivorous-zero-carb-approach/ så kommer ni direkt till diskussionen om just 100% animalisk paleolitisk kosthållning

@dufva: Ja, du har så rätt. Rent muskelkött är väl ingen mirakelföda, men jag vågade inte prova att gå på den råa inälvsmaten direkt och det var högrev jag hade hemma. Det som fångade min uppmärksamhet var en kille på ovannämnda forum som hade provat att ge sin kropp en anabol chock genom att äta 5? kilo rått kött om dagen och dricka en massa öl (androgent, ökar testosteron) i en veckas tid. Han gick tydligen upp jättemycket i (enligt honom) nästan ren muskelmassa. Sen slutade det hela med att han fick kaninsvält, inre blödningar och nästan en hjärtattack. Så kan det gå utan fett! Förvånad

Anmäl
2010-01-24 21:57 #6 av: magma

Oj, modigt..! Tja, det blir ju minimalt med matlagning ivarjefall.Skrattande

Anmäl
2010-01-25 02:07 #7 av: chilisalsa

Fast det är ändå lite näringsslöseri med att äta helt rått kött !

Rå fisk tar vi nog upp bättre näringsandel av i så fall än kött. Själv åt jag en ungefär lika stor lättstekt högrevsbit i fredags. Gick alldeles utmärkt om man skar den i fina tunna skivor med kockkniven och bea blandat med majjo till det, gott dessutom !

Anmäl
2010-01-25 02:12 #8 av: cream

har man en vass kniv och bra underlag (trä, porslin dödar kniven på nolltid) är det varken segt eller behöver tuggas. Jag använder en slipad kökskniv som matbestick när jag äter råbiff :).

Jag lovar dig att jag äter samma bit på under 10 minuter! Flört

Anmäl
2010-01-25 19:15 #9 av: yngwie

Uppföljning!

Här är dagens kvällsmat. Önska mig lycka till!

(med inspiration från www.proteinsyntes.se)

Anmäl
2010-01-25 20:00 #10 av: camsve09

HAHAHA!!!!

Anmäl
2010-01-25 20:29 #11 av: cream

Du är tamejf*n klockren! Skrattande

Anmäl
2010-01-25 20:46 #12 av: chilisalsa

*ASG* ... Tyst !!!

 

PS

skippa håret för det är ett helsike att få ut hårbollarna !

DS

Anmäl
2010-01-25 20:53 #13 av: yngwie

Japp, nu är den flådd. Härlig kroppstemperatur under pälsen. Likstel fortfarande, måste vänta lite innan jag kan plocka ut tungan. Ska försöka lista ut hur jag öppnar skallen och kommer åt hjärnan. Några tips?

Anmäl
2010-01-25 21:01 #14 av: cream

Fogsvans? Skrattande

Anmäl
2010-01-25 21:39 #15 av: yngwie

Japp, den är framme. Just nu sågade jag först ett snitt i bakhuvudet, faktiskt med bara en halv centimeters marginal innanför bakhjärnan, nästan inget går till spillo på den sidan. Sen gör jag ett snitt på mitten av kraniumet och bryter loss det som då liknar ett lock och hoppas på att inte alltför mycket finns kvar på andra sidan sågen. Häng kvar så får ni nog ett smakutlåtande inom 30 minuter.

Anmäl
2010-01-25 21:58 #16 av: missaz

Alltså... Vet inte om jag gör mig dum nu, men jag bara måste fråga.... är du allvarlig med detta....? Tyst

Anmäl
2010-01-25 22:15 #17 av: yngwie

Tagit första tuggan. Än så länge väntar jag med tillbehör och kryddning, vill uppleva rena smaken först. Smaken är bra. Smörigt, fräscht men lite väl mycket blodsmak. Svårare att svälja än jag trodde det skulle bli, jag är nog lite för uppjagad och förväntansfull än så länge. Ska ta min tid och låta pulsen lugna sig lite efter allt sågande.

Anmäl
2010-01-25 22:29 #18 av: Ebbiz

öhhh... du är ju helt otroligFörvånad

Anmäl
2010-01-25 22:43 #19 av: missaz

FörvånadTystFoten i munnen Jag frågar igen; är du allvarlig???

Anmäl
2010-01-25 22:51 #20 av: yngwie

Petar man bort lite av hinnan uppepå med blodådrorna slipper man blodsmaken. Konsistensen är inte alls motbjudande så länge man inte får med lite av den sega hinnan, kan förstå att urfarfar tyckte det var en delikatess när den är så tuggvänlig och smakrik jämfört med rått muskelkött (vilketiofs kanske inte åts direkt, utan snarare hängdes upp, som påpekats förut). Det smakar jättegott nu! Föredrar det utan salt och peppar. Känns mer som en dessert, det är fruktigt, som avokado med en touch av gräddglass. Rekommenderas!

Anmäl
2010-01-25 23:01 #21 av: Miyu

Förstår inte vad som är så duktigt med att sitta och tugga i 3 timmar. Då är det väl ingen ultimat måltid? Och var är paprikan/broccolin för C-vitaminens skull?

Anmäl
2010-01-25 23:14 #22 av: yngwie

Paprikan finns i ajvar. Cool Hursomhelst menade jag inte på att det var den ultimata måltiden som skulle täcka alla behov, men med hänsyn till hur undermålig min kosthållning varit tidigare, fattigt på rena råvaror/processad så var det ett framsteg för mig.

Dessutom kan man ju fördjupa sig mer angående c-vitamin, finns så många faktorer att beakta.

Vitamin C is needed to hydroxylate the amino acids lysine and proline into hydroxylysine and hydroxyproline- connective tissue. That is why scurvy is characterized by a degeneration of connective tissue. However, unknown to most, red meat already contains hydroxylysine and hydroxyproline which is absorbed into the bloodstream when eaten. Thus, less vitamin C is needed to hydroxylate proline and lysine, because they are already present in the blood in the hydroxylated state.
...
Since meat is rich in purines, uric acid is inevitably abundant in the bloodstream of someone who consumes a large amount of muscle meat and organ products. Conclusion: Even if a human carnivore does not consume vitamin C-containing animal products, a purely carnivorous diet is still sufficient to produce the biochemical functions that vitamin C is normally responsible for.

Sidan till källan varkar ha tagits ner, tyvärr. Kanske går att hitta en google-cache om man är haj på sånt. http://askesisphilosophyandcarnivorism.blogspot.com/2007/10/uric-acid-and-vitamin-c.html

Anmäl
2010-01-25 23:24 #23 av: Miyu

Upptäckt att mina naglar går av om jag inte äter nog med c-vitamin. Ökar jag och tar nån frukt om dan så får jag genast starka naglar.

Anmäl
2010-01-26 00:28 #24 av: cream

Själv har jag varken ätit frukt eller grönsaker i 2 år, helt utan problem.

Så bra att du hittat något som fungerar för dina naglar #23. Nu kanske vi kan lämna tillbaka diskussionen till trådskaparen?

-

Skulle själv vilja smaka hjärna även om jag inte räknar med att kunna få tag på någon. Intressant att läsa om dina upplevelser!

Har du lyckats äta upp den än? Hur stor var den? Ser rätt liten ut på bilden men bladknaprare är väl heller inte direkt kända för sin enorma hjärnvolym.. Flört

Anmäl
2010-01-26 00:33 #25 av: chilisalsa

Vid hjärna går nog min mentala gräns tror jag... eller escargough för den delen men det sitter nog mest i hjärnan ! Cool

Anmäl
2010-01-26 01:13 #26 av: yngwie

Fiffigt chilisalsa! Flört

Cream, den gick ner sånär som på hinnan då som jag plockade bort, lillhjärnan vars struktur/konsistens var tråkigare än resten och jag började bli mätt (nöjd Skäms) samt hjärnbryggan som helt enkelt inte såg allt för aptitlig ut. Så det är väl en smygstart, men jag åt upp det som var tänkt att ätas iaf. Nej, den var inte så stor, det var en älgkalv. Uppskattningsvis en bit under halvkilot, inklusive hjärnstam och lillhjärna.

Nu började likstelheten ge sig lite och jag kunde få ut tungan. Det blir ett långkok på den imorgon. Ögonen vågade jag mig inte på. Gärna hjärna i framtiden, men min inkompetens gjorde att styckningen var alltför långsam och bökig. Tror jag hittat en affär i närheten som kan ta hem, dock lär de väl inte vara lika färska så man kanske gör bäst i att tillaga dem.

Tack alla för uppmuntrande kommentarer!

Anmäl
2010-02-14 01:40 #27 av: yngwie

Rå lever (nöt) - utlåtande: sisådär, konsistens ok men mycket blodsmak. Förvånandsvärt nog så smakade det inte mycket "lever" som det smakar när tillagat, det var positivt tycker jag. Dock så tog jag nog vatten över huvudet när jag serverade 300g lever utan tillbehör. Får se om den går ner.

Anmäl
2010-02-14 03:34 #28 av: Pasi

HahaSkrattande *Ser nu att jag missat denna läsvärda tråd*

Angående #5 så är öl inte androgent- tvärtom innehåller det massa fytoöstrogen - fass (Underfunktion i testiklar): "Även alkoholöverkonsumtion (öl innehåller östrogen; kemisk kastration!) ..."

*Lägg märke till användningen av utropstecken; någon har tyckt detta var en viktig punkt.Flört

Anmäl
2010-02-14 09:31 #29 av: Roarkish

Bästa tråden jag har sett hittills. Jag är speciellt förtjust i att slänga upp en älgskalle på bordet och kalla det för middag.

Anmäl
2010-02-14 10:01 #30 av: Andina

Jag tror jag återgår till att bli vegetarian igen...

Men lycka till med din nya kosthållning - Huvudföda!

:)


(Huvudföda - Skallkost - Muskeldiet - Rawfood - Leverkost.. nästa steg levande föda)

Allting är möjligt tills det är bevisat som omöjligt - och till och med då är det omöjliga
kanske bara omöjligt än så länge."  /Pearl Buck · Medarbetare på Healing

Anmäl
2010-02-14 10:43 #31 av: cream

#30, nobelt av dig! Blir fler hjärnstammar över till oss andra.

Anmäl
2010-02-14 12:00 #32 av: marialan

Det är inte så att du fått ökad behåring och har börjat yla vid fullmåne också? Akta dig för silverbestick....Glad

Anmäl
2010-02-18 20:45 #33 av: Miyu

Tycker det är raktut vidrigt hur vissa här äter. Hjärna.. det är ju bara så overkill det kan bli. Finns massor med "normalt" kött att äta.

Anmäl
2010-02-18 21:39 #34 av: missaz

#33 Eller hur.... håller med till 100%

Anmäl
2010-02-18 23:48 #35 av: Pasi

#33 Vad ska man då göra med alla nyttiga hjärnor - korv med mycket nitrit som kompenserar det nyttiga? Kasta?Flört

Anmäl
2010-02-19 00:22 #36 av: missaz

#35 Om det är nyttigt är det väl så... (om det nu ÄR så nyttigt, hur vet man det? Jag tänker lite på creutzfeldt-Jacob....) jag blir ändå väldigt äcklad av att tänka på att äta det. Speciellt RÅ! Allt nyttigt måste inte ätas. Skrikandes Det sägs att snor är bra att äta för magen. Det innebär inte att jag anser det vara OK föda... Flört

Anmäl
2010-02-19 00:38 #37 av: Pasi

#36 Omega3.Glad

Anmäl
2010-02-19 07:37 #38 av: magma

I snor?? Tungan uteTungan uteTungan ute

Anmäl
2010-02-19 14:06 #39 av: chilisalsa

*asg*

Anmäl
2010-02-19 17:03 #40 av: Andina

Näe... jag tror jag blir vegan istället...!

*snyt snyt*

Allting är möjligt tills det är bevisat som omöjligt - och till och med då är det omöjliga
kanske bara omöjligt än så länge."  /Pearl Buck · Medarbetare på Healing

Anmäl
2010-02-19 17:17 #41 av: cream

#33 #34, om ni tycker det är onormalt eller vidrigt, vad gör ni då i denna tråd? Speciellt då ni själva är personer som enligt min erfarenhet lyckas känna er kränkta eller förnärmande över minsta lilla bagatell?

Det är IMO hyckleri till 1000 att ni sedan helt oprovocerat kommer in i denna tråd och antastar TS med utlägg som hur "vidrigt" och "onormalt" dennes kostval är. Äcklas ni av ämnet så undvik att ta del av det, och låt de personer som är uppriktigt intresserade få ha sin diskussion ifred. Ni tillför ingenting av värde till diskussionen, utan skapar bara enormt dålig stämning.

Om ni prompt måste ge utlopp för hur äckliga eller onormala vissa personer är kan ni ju göra det i era egna ego-trådar. Där det är frivilligt att läsa, istället för att skita ner en genuin diskussion med omotiverade åsikter, som dessutom är kränkande.

Anmäl
2010-02-19 17:18 #42 av: blondino

Va fan är meningen med detta. Tagga ner istället...

Fjant

Anmäl
2010-02-19 17:29 #43 av: Andina

Jag tror att de flesta av oss tycker att det är upp till var och en att äta vad de vill och att det är ok! 
Däremot så kan det vara "fascinerande" att höra (läsa) om andras matvanor - och särskilt om det handlar om något som jag själv aldrig (?) skulle våga mig på att prova. Jag skulle 'gråta blod' om jag fick se ett 'litet' kalvhuvud på mitt matbord, t ex... :,(

Jag tycker det är strongt av er som vågar prova denna mat som beskrivs här i tråden! Men - förstår inte det lockande i det... Den da'n jag måste slåss om maten och lever i riktig svält - och inte har tillgång till värmekällor att tillaga maten med - då kanske jag förstår bättre... Men då får det bli med skygglappar och blindstyren på! Dubbla uppsättningar!

* * *

Och visst får man kommentera - så länge man håller sig på en juste nivå.

 

Allting är möjligt tills det är bevisat som omöjligt - och till och med då är det omöjliga
kanske bara omöjligt än så länge."  /Pearl Buck · Medarbetare på Healing

Anmäl
2010-02-19 18:14 #44 av: Pasi

I perioden från 2 miljoner år BP och fram till för 100 till 200 år sedan så ansågs säkerligen både hjärna och rå mat vara delikatess på många håll i "västvärlden".

Idag anses det mer normalt att äta sågspån och kemikalier (syntetiska ämnen alltså) - det är vad som anses korrekt i vår tid. Det ena skadar kroppen medans det andra troligen är mycket nyttigt - frågan är vad som är äckligt ... och om det i själva verket är vår syn på mat och våra upplärda normer som egentligen är det äckliga - att vi vänder det naturliga människolivet ryggen för nåt "högre" baserad på sedlar och materiel standard (och konstgjord mat).

Och rå mat är jättevidrigt enligt många - så länge det inte har ett italienskt namn och saftig prislapp - eller består av fisk som är sötad så mycket att det får vanlig frukt att framstå som nåt surt, matigt, och inte dessert/godis som det egentligen är.

(OBS Inte ens jag blir hungrig av att se en rå hjärna på tallriken!Flört)

Anmäl
2010-02-19 18:44 #45 av: Andina

Ååh. det var skönt att höra att inte ens DU blir hungrig av åsynen av en rå orörd hjärna på middagsbordet! :)

Jo, vi har helt klart fått en 'ny bild' av vad mat är! Kanske började det vid fiskpinnens intåg på matborden? Eller åtminstone eskalerade vår nya (förvrängda) matbild. 
Kan tro att vår bild av mat längre fram består av färdigdesignade pulverprodukter (och hoplimmade slamsor) - ah, egentligen är vi ju där redan nu... Men till sist blir det väl piller och injektioner som är Mat.
Och ordet "kemikalie" är en viktig ingrediens vid 'matlagningen'...

Själv kämpar jag ju fortfarande med att "återlära mig" att äta djur över huvud taget... i tillagad form. 
Skam den som ger sig - om nå't år kanske jag sitter här o lägger ett inlägg i tråden för att höja Rå ÄlgHjärna till skyarna...

Allting är möjligt tills det är bevisat som omöjligt - och till och med då är det omöjliga
kanske bara omöjligt än så länge."  /Pearl Buck · Medarbetare på Healing

Anmäl
2010-02-19 19:19 #46 av: Medlem

Rått kött, rått lever, rått lunga, grillade testiklar, rått mjälte och rått hjärna är delikatesser i andra kulturer. När man slaktat ett djur vill man utnyttja det till maximalt, även ben skall man ta vara på och inte slänga (göra buljong av). Jag förstår att en del här tycker det är konstigt men det hör inte till ovanligheter att äta på det viset på andra ställe.

Anmäl
2010-02-19 20:03 #47 av: missaz

cream; Men hallå... snacka om att hoppa på och vara otrevlig och kränkande!!!!! Jag har inte sagt att TS är äcklig, inte att någon annan är det heller. Jag har sagt att JAG äcklas av tanken på att stoppa rå hjärna i munnen! Att JAG tycker detta är äckligt betyder inte att jag tycker de som äter rå hjärna är äckliga personer!!! Det är bortom min förståelse att någon vill äta detta. Har jag rätt att tycka så eller?????

Om jag tycker att DU tillför osämja och dålig stämning i flera av de trådar du kommenterar i, innebär det då att jag har rätt att anse att du inte ska uttala dig...??? Jag trodde vi levde i en demokrati och jag har på intet sätt sagt att andra inte får stoppa i sig vad de vill!!!!

Om du inte kan låta bli att lägga dig på en såhär låg nivå när någon har en åsikt som skiljer sig från din tycker jag faktiskt att DU är den som ska vara tyst med DINA omotiverade åsikter om människor du inte ens känner! Skrikandes

 

Anmäl
2010-02-19 20:07 #48 av: missaz

magma; Japp, just snor. Den medicinska termen för att äta snor heter "mucofagi" och man tror att det kan vara bra för immunförsvaret... Tungan ute

Anmäl
2010-02-20 01:45 #49 av: Miyu

#47 Word!

cream: Detta är ju en tråd om att käka hjärna och får inte vi som tycker detta är äckligt uttrycka det då menar du? Det är ju det som är hela saken med forum, säga vad man tycker och diskutera saker.

Tycker inte det är speciellt strongt som någon skrev att äta såhär, snarare provocerande och faktiskt; äckligt.

Men det kommer knappast få folk att sluta, eller hur? :) No harm.

Anmäl
2010-02-20 14:09 #50 av: magma

Missaz: Då borde min dotter på fyra år ha bra immunförsvar, det är en hopplös uppgift att få henne sluta grottforska i näsan!! Så har hon hållit på i mååånga månader nu. "Ironiskt" nog så ligger hon just nu i soffan med 38,6 i feber och illamående från och till... *suck*

Anmäl
2010-02-20 15:59 #51 av: missaz

magma; hehe, mina ungar "letar skatter" i näsan de med. Goda saker det där tydligen! Eftersom det är så svårt att få ungarna att sluta med snusket så får man väl tänka på att det ändå kanske är bra för deras framtida immunförsvar (även om det inte märks just nu....) Flört

Anmäl
2010-02-20 16:10 #52 av: Medlem

Ja ni, och inte tala om Iraliens primärministern som också äter sitt snor Skrattande Det förklarar varför haft många kvinnoaffärer, stark kropp han har pga det goda immunförsvaret haha.

Anmäl
2010-02-20 16:39 #53 av: yngwie

Det är okej att ni tycker det är äckligt, och som ni kanske märkt tog det emot för mig också. Jag vill inte längre associera "sågspån och kemikalier" med föda, jag är uppriktigt sagt förbannad för att jag vuxit upp med att lära mig tycka om spannmål, socker och tillsatser. Om det är något som är groteskt tycker jag det är just domesticeringen av människan och en förvriden syn på vad som är naturligt - jag vill inte ta del av det längre och därför försöker jag lära om mig själv (hoppas det inte är för sent).

Apropå associationer måste jag säga att dra paralleller mellan snor och naturlig mat bara är konstigt och är lika skevt som när mina kompisar associerar rått kött med kannibalism. Nej, det har inget med saken att göra, och jag ser inte andra människor som vandrande munsbitar (men håll uppsikt över den kanin du håller som husdjur! Tyst).

Önskar att ni hädanefter håller diskussionen kring rå mat eller kommentarer till mina försök att äta mer rått kött, tack.

Anmäl
2010-02-20 17:14 #54 av: haneit

Jaha, om det nu är så att du tycker att "Om det är något som är groteskt tycker jag det är just domesticeringen av människan och en förvriden syn på vad som är naturligt", varför sitter du då vid en dator och gör inlägg på ett forum...? Varför bor du i ett hus/en lägenhet...? (vilket jag antar att du gör) osv. osv.

Du tar saker ett steg för långt (ev. flera steg...) och det är det folk reagerar på...

Anmäl
2010-02-20 17:15 #55 av: missaz

#53 Förlåt att det spånade ur... Att jag började kommentera i din tråd beror självklart på att jag (även om jag inte förstår grejen) på något sätt blev intresserad och nyfiken. Skulle dock itne prova det själv. Flört

Nu ger vi oss med annat prat, du ska få ha din tråd till det den gäller!

Anmäl
2010-02-20 17:25 #56 av: yngwie

Vidare, några kommentarer till diskussionen:

#36 Jag är inte rädd för galna älg-sjukan, och jag har ingen aning om huruvida hjärna är nyttigt eller ej. Det jag hört är att hjärna är det enda livsmedlet som har högre kolesterolhalt än äggula, att björnar gärna krossar skallen på sitt byte strax efter fångst och att naturfolk inte försakar hjärnan. Det är incitament nog för mig att äta det. Och jag ångrar mig inte, det var riktigt gott.

Får däremot erkänna att jag inte kunde äta levern. Skyller på att det var för mycket kolhydrater i den... Oskyldig

#41 Vet att du är den enda som skrivit här som faktiskt har en sorts fascination eller beundran (eller helt enkelt instämmer) kring förhavandet, och jag tackar för stödet.

#49 Tråkigt att du tycker det tillochmed är provocerande. Tänk att vår tids sedvänjor försöker undertrycka så pass mycket av vårt naturliga beteende, också mycket gällande sexualitet. Jag förstår dock inte varför ett forntida kristet styre ska behöva påverka mig idag, såhär i vetenskapens tid. Jag är trött på att orsaka mig själv ohälsa pga okunnigas inflytande.

#40, #43 Hade vi levt i ett litet jägarsamhälle tillsammans, hade jag tackat dig med en bamsekram för att du ville avstå från din ranson i förmån för oss andra. Men idag undrar jag nog inte om det kanske är bättre för min skull om även du efterfrågar samma mat så att marknaden blir större. Med tanke på det, och att jag verkligen inte önskar dig den ohälsa som jag är övertygad att veganism resulterar i, så önskar jag att du lyckas med din övergång till animalier, att du inte tittar tillbaka på idisslarfödan och kanske tillochmed vågar prova andra styckdelar och djur i framtiden.

Anmäl
2010-02-20 17:45 #57 av: yngwie

#54 Själv ser jag inte det som ett så pass drastiskt steg att välja annan mat, om än ett livet äventyr för mig. Tror minsann att du nu tar sakerna några steg för långt när du gör antagandet att jag har en önskan om att helt återgå till ett primitivt liv. Än så länge har jag inte upplevt att ljuset från datorskärmen eller närvaron av betong ger mig ohälsa till samma grad som min kosthållning har gjort. Dessutom menade jag inte att ett modern levnadssätt är groteskt i sig, jag menar att omställningen i attityd kring vad som är fint och fult är förvridet. Kan inte förstå varför intaget av föda ska vara fint och värt att pryda med kandelabrar och silverbestick medans uttaget av föda sker enskilt i ett tomt, vitt rum och ingen får höra om det plaskar. För min skull får ätandet vara kladdigt, blodigt och lukta illa om det nu passar min kropp bättre.

Anmäl
2010-02-23 15:22 #58 av: cream

Ja, man får ju inte (i varje fall bevisat) cancer, diabetes, viktproblem etc. av att kommunicera via en dator istället för kring en lägereld. Även om det senare antagligen är mysigare.

Håller för övrigt med om väldigt mycket du skriver, yngwie. En väldigt stor del av våra lagar och den underförstådda etik som inpräntas i oss har rötter i (delvis väldigt ologiska) kristna värderingar och synsätt, då dessa "växte fram" under en tid då kyrkan mer eller mindre hade makten att diktera människors liv. En del har redan gjorts (ta lagar kring Homosexualitet och särbehandling av epileptiker, till exempel) men det är enormt mycket mer som behöver göras.

Våra mest grundläggande lagar och etiska regler borde enligt mig omvärderas ur ett strängt vetenskapligt och icke religionsinfluerat synsätt.

Anmäl
2010-02-24 13:21 #59 av: Skogiz

Åååh! Min farfar brukade alltid ta reda på älghuvuden, det är massor av mat på dom, även frånsett tungan (som är mitt favvo pålägg).

Hjärna är bra käk, minst 70% fett och en massa annat gött i. Jag har inte fått det att bli att ta reda på en hel sådär, men det borde bli kanoners att blanda i en biffsmet! Tyvärr är jag en aning mesig när det gäller rått kött, men jag försöker lära mig. Det är ju jättegott!

Tror jag ska ta fram en orre eller två och göra lite råbiff.

Anmäl
2010-02-24 20:02 #60 av: Pasi

#59 Skogsfågel kan jag tänka mig smakar kanon som råbiff. Tyvärr har jag inte tillgång till nån bössa...

Anmäl
2010-03-04 01:55 #61 av: Roarkish

yngwie: Det är tyvärr sådant här som händer när man gör något som inte anses vara acceptabelt i folkhemmet, som att äta hjärna eller vara höginkomsttagare.

Jag vill bara säga att jag ser fram emot dina fortsatta försök. Jag tycker den här tråden är mycket givande och min favorit på hela forumet. Jag hoppas du fortsätter skriva om dina fortsatta försök. Det är sådant som leder till nya framsteg.

Jag är själv inte redo för skallkost, men jag har börjat ändra andra saker i min kost just p g a trådar av de som är villiga att pröva något nytt här på forumet.

Anmäl
2010-03-04 03:52 #62 av: Wtn3

Råa inälvor och organ är en rejäl delikatess. Rått muskelkött ger jag dock inte mycket för. Lever, binjurar och ögon är dessutom utmärkta källor till C-vitamin, inga grönsaker behövs om man inte vill.

Anmäl
2010-03-04 09:45 #63 av: sylfida

Herreduminje.....Förvånad

Anmäl
2010-03-04 09:47 #64 av: camsve09

... kom osökt att tänka på TV-programmet "Landet Brunsås", där tillagade dom - och åt - ekorre igår. Vi fick också ett kanontips på hur man kan avgöra ifall köttet är bra eller dåligt!  

Anmäl
2010-03-09 21:45 #65 av: lchflchf

Yngwie liten nyfiken- vad innebar din bröstmjölksepisod?

Anmäl
2010-03-12 17:55 #66 av: Skogiz

#64 Det skulle man ha sett iofs, men jag kollar inte på TV. Det var skapligt vanligt hemikring att äta ekorre förr, jag har också provat. Riktigt gott kött, bättre än hare enligt min mening.

Traditionellt åts "Ekkornblåjta" dvs kokat i gryta och sen blötte man upp hårt tunnbröd i den varma buljongen.

Anmäl
2010-03-12 18:28 #67 av: mejeri

Nu har inte jag läst tråden men den där råa köttbiten i första inlägget kan ju inte gå att äta. Bra om man bantar kanske. För man lär inte få i sig den

Anmäl
2010-03-12 18:47 #68 av: chilisalsa

mejeri,

det är såklart personliga preferenser. En del gillar traditionell råbiff, dvs malt rått kött. Andra kan gå mycket längre...

Personligen tycker jag inte om råbiff, men älskar en blodig biff vilket innebär att kärnan i biffen är rå. Om det har med temperaturen att göra vet jag inte men så är det för mig...

Var och en kan hita sin nisch ! Flört

Anmäl
2010-03-12 20:01 #69 av: camsve09

Jag fullkomligen ÄLSKAR råbiff med en rå äggula på. Gillar också kött som bara varit och vänt i pannan innan servering.

Tänk att jag var vegetarian i 4 år! Snacka om att göra våld på sin personlighet. Flört

Anmäl
2010-03-12 20:36 #70 av: missaz

#68 Fast Yngwie berättade ju själv att det tog 3 timmar att tugga i sig köttet pga att det var så segt. Kanske det mejeri syftade på...? Glad

Anmäl
2010-03-12 21:06 #71 av: mejeri

#70 ja helt rätt, sory om jag uttryckte mig fel.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.