Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt

Waran eller?????

2010-05-03 14:04 #0 av: Sindri

Jag är djupt skeptisk till den mesta medicinering som äldre rutinmässigt får, som statiner, blodtryckssänkande mm. En otäck medicin är Waran som skall tunna ut blodet så att man inte får blodpropp. Vilken människa törs neka när doktorn säger att man får blodpropp och dör utan.

Samtidigt får man inte äta grape, broccoli, spenat m fl födoämnen som har just denna effekt på blodet. Varför kan man inte istället se till att man äter något av dessa födoämnen varje dag. Det kan inte vara meningen att det måste vara på grammet exakt varje dag.

Jag tänker också på inuiterna som sägs förblöda lätt på sin kost med mycket animaliskt fett, främst omega 3 om jag fattat saken rätt.

Törs man prova LCHF med tillägg av ovanstående nämnda födoämnen istället för råttgiftet Waran. Det känns som om risken med förblödning skulle vara mindre med naturliga ämnen som kroppen kan ta upp och handskas med istället för detta ständiga medicinernade.

Vad säger Andreas?

Anmäl
2010-05-03 19:33 #1 av: cnidaria

Mitt blod har blivit väldigt tunnt har jag märkt (slår ofta i händer å underarmar). Jag lär iaf inte behöva ytterligare förtunning och då äter jag inte ens kött eller grönsaker, bara fisk, fett och ägg!!! (+ lite tillägg) Flört

Anmäl
2010-05-07 14:34 #2 av: Sindri

Knack! Knack! Är doktorn hemma?

Anmäl
2013-08-21 18:21 #3 av: lilli-l

Den frågan ställer jag nu oxå..3 år senare..men jag har exakt dom funderingarna!! Kan man göra så??

Jag har blivit ordinerad Waran pga Hjärtfladder, men jag vill verkligen INTE äta den medicin!!

Sååå...?

Carpe Diem....Fånga dagen

Anmäl
2013-08-21 19:39 #4 av: goliath

Sindri,

Vad är det som gör Waran till "råttmedicin" ?

Anmäl
2013-08-21 19:48 #5 av: kaisakavat

goliath - Råttgift, inte råttmedicin. Glad

Råttgift är kraftigt blodförtunnande, de stackars råttorna blöder ihjäl.. 

(tråden är gammal)

Anmäl
2013-08-21 19:55 #6 av: goliath

Ahh ok :)

Men vad är det som gör Waran "otäck" då?

Anmäl
2013-08-21 20:04 #7 av: kaisakavat

Vet inte vad de menar här ovan. Råkade bara koppla det där med råttgiftet. :)

Anmäl
2013-08-21 20:26 #8 av: Zepp

Waran påverkar koagulationsfaktorn i blodet.. dvs det påverkar risken för att en koagel skall täppa igen något känsligt kärl!

För det första så kan man till en början begära ut proverna på sin uppmätta koagulationsfaktor!

För det andra, har man haft en TIA eller någon annan hjärtkärlhändelse så kan man få lite olika mediciner.. ingen av dem är speciellt roliga eller biverkningsfria.. blir lite som att välja pest eller kolera!

Hur som helst.. det finns dock goda skäl eller iallafall empiriskt goda skäl att sätta in både det ena och det andra, för har man haft en händelse så är sannolikheten för att man skall få ytterligare en eller flera rätt överhängande!

Har man tur sätter de in Trombyl.. som egentligen är det samma som en barnAlbyl!

Vad den gör är helt enkelt att slå ut delar av Eikosanoidsystemet.. dvs främst de koagulationsfrämjande och inflamationsfrämjande Omega-6.

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2013-08-21 20:26 #9 av: ScarletMajesty

6# warans verksamma ämne är faktiskt warfarin (http://sv.wikipedia.org/wiki/Warfarin) som även används i råttgift.

Många dör pga blödningar då de äter waran, eftersom blodet är så pass tunt att du riskerar att blöda ihjäl

Anmäl
2013-08-21 20:27 #10 av: Sindri

Hej, vilken gammal tråd du hittade!!! Jag har ännu inte fått svar på frågan. Som tur är gäller det inte mig själv - jag skulle aldrig ta råttgift.

Warfarin är ett råttgift som finns i medicinen waran. Ja, just det råttorna dör av inre blödningar. Människor som löper risk att drabbas av stroke och hjärtinfarkt p.g.a. blodproppar får waran för att blodet inte skall levra sig. Det är ett jäkla pysslande med prover och doseringar hit och dit. Det är lätt för patienten att göra fel - och då kan man förblöda. (Höll på att hända en närstående!) Det är också livsfarligt att råka ut för olyckor där blodvite uppstår. Och det blir problem så fort man skall opereras, dra ut en tand etc.

Det finns andra läkemedel som inte är så farliga, men de är mycket dyrare så våra gamlingar får alltsomoftast waran.

Men som jag skrev ovan så finns det mat - riktig mat som gör att blodet flyter tunnare och lättare, som t ex broccoli, jordgubbar, spenat, grape mm. Varför inte ordinera detta istället?

OCH - dessutom känns det som att risken för blodproppar borde minska om man lärde folk att inte äta sådant som kloggar igen kärlen och skapar inflammationer. Men nädå, här skall krängas mediciner på designade receptblock utdelade på flotta konferenser!!!!

Så tyvärr #3 skrivet av lilli-l jag har inget svar att ge dig heller, men vet vad jag själv skulle göra.


Anmäl
2013-08-21 20:31 #11 av: Zepp

Problemet är nog till stora delar att folk inte vill sätta sig in i varken näringslära eller biokemi.. och så vill de ha en tablett som gör att de blir friska!

Såå.. man får ha en viss förståelse för läkarens situation oxå.. och är denna heller inte särskildt nyfiken, lyhörd och intresserad så kan man få mumsa det ena pillret efter det andra!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2013-08-21 20:42 #12 av: goliath

Är warfarin taget i lämplig dos farligt (löper man någon övenhängande risk att förblöda)?

Är det lika lätt att estimera effekten av antikoagulerande matvaror som antikoagulerande mediciner?

Är det försvarbart att ge råd till en person med tidigare hjärt eller kärl händelse, att ignorera hjärtspecialisten och seponera antikoagulerande medicin till fördel för frukt och grönt (dokumentation?)?

Anmäl
2013-08-21 21:39 #13 av: Zepp

Altså.. käkar man Waran så får man även ha koll på vad man äter.. vilket för flertalet är ett oöverkomligt hinder!

Käkar man Waran skall man i princip käka samma mat varje dag.. åtminstone den som man åt när medecinen sattes in och K-faktorn kollades.. eller ha koll på vad man äter och hur det påverkar K-faktorn!

Bäst är att äta så man slipper Waran i framtiden!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2013-08-22 00:01 #14 av: Sindri

#12 skrivet av goliath

JAG ger inte råd till någon - jag bara undrar varför inte läkarvetenskapen istället för att dela ut råttgift lär folk att äta bra mat.

En mig närstående var mycket nära att dö av inre blödningar eftersom doseringen hade missuppfattats. Inte lätt att hålla reda på hela och halva tabletter hit och dit på olika dagar, och med en dosering som kan ändras från vecka till vecka beroende på vad pat. ätit! Denna medicin går därför inte att förpacka i den doseringstjänst man kan få från apoteket.

Det finns dessutom annan medicin där det inte är så noga vad man äter, där K-värdet inte behöver kollas hela tiden och dosen ändras stup i kvarten. Men är man 70+ så är man helt klart inte lika viktig som de yngre som får den medicinen.

"Dokumentationen" har läkarna eftersom de avskräcker från att äta bl a dessa saker när man står på waran.

Anmäl
2013-08-22 00:34 #15 av: goliath

Jag ser din poäng, Sindri, men tror inte läkarvetenskapen delar ut råttgift till folket.

Kan det vara att man anser risken att dö av en ny hjärt eller kärlhändelse är större än risken att blöda ihjäl? Även när man justerat för faktorer som risk att bomma på hel och halv tablett eller att intaget av t.ex vit K rika grönsaker kan variera.

Anmäl
2013-08-22 05:26 #16 av: Internettan

Fiskolja borde väl vara effektivt också? Och nyttigare eftersom många kanske har brist på omega 3?

Anmäl
2013-08-22 05:39 #17 av: goliath

#16

Ja, kanske.. eller så funkar det inte.. och så får man plötsligt slag och kolar...

Anmäl
2013-08-22 07:35 #18 av: nyborjare08

Jag åt bra mat. Rätt mat. Tog omega 3. Och jag fick proppar i lungorna. Obehaglig upplevelse! Detta skedde alltså när jag hade ätit lchf i tre år.

Nu äter jag warfarin och äter som tidigare. Inga problem. När jag sa att jag äter en hel del blomkål och annat med K-vitamin (som påverkar pk-värdet) så sa sköterskan att det inte var några problem eftersom de justerar dosen efter vad jag äter.

Nu tar jag prov en gång varannan månad och jag ligget mycket stabilt på ett "bra" värde. Inga problem för mig att pipa iväg innan jobbet och göra det där lilla sticket i fingret.

Råttgift måhända, men jag är glad att det finns!

Anmäl
2013-08-22 07:43 #19 av: MimLan

Att säga råttgift är ju för raljerandets skull.

Men det är som med det mesta, dödligt i rätt dos. Som vatten. Men det går inte att raljera lika bra med det.

#18 Hur pass kan du variera i k-vitaminintaget? Spelar det någon roll om du inte äter blomkål/etc en vecka?

Anmäl
2013-08-22 07:58 #20 av: nyborjare08

#19 Det tycks inte spela någon roll vad jag äter eller ens när. Jag startade 5:2 lite "halvhjärtat" (alltså jag gjorde det på fel sätt, med lite för mycket småätande på fastedagarna under våren) i april och värdet har ändå varit stabilt sen förra hösten i alla fall. Nu kör jag mer "riktig" fasta sen en månad tillbaka, minst 24 h i taget och jag ska ta prov om ett par veckor. Får se om något har hänt då.

Det enda som har ställt till det med värdet har egentligen varit de gånger då jag har varit tvungen att äta antibiotika.

Anmäl
2013-08-22 08:26 #21 av: Sindri

Så då kanske alla varningar för spenat, broccoli mm är onödiga??

Om man är någorlunda frisk för övrigt så kanske det funkar bra, men jag är orolig för närstående som äter, och som en gång lyckats dosera fel - vem vet när det händer igen? Jag har sagt åt dem att be om  annan medicin - men de är väl för gamla!

Anmäl
2013-08-22 08:44 #22 av: MimLan

#21 Det finns säkert en varierande känslighet individer emellan.

Men. Problemet med medicinering och dosering är ett generellt problem, inte något som har med "råttgift" att göra. För många inblandade, ingen riktigt bra översyn på det samlade intaget och en övertro på mediciner och ett avfärdande av biverkningar. 

Kombinera det med allmänhetens övertro på att läkare är Gud och inte skall ifrågasättas. Det är en riktigt dålig kombination.

Anmäl
2013-08-22 09:39 #23 av: nyborjare08

#21 Det är de säkert inte. Som Mimlan skriver så varierar det säkert mellan individer. Jag har en ärftlighet i botten. Det plus min övervikt blev mitt "fall" och det hade nog hänt oavsett vad jag åt.

Dosetter är väl bra för många, så att man kan portionera upp veckans doser av mediciner om man är orolig för över- eller underdosering. I stressiga perioder behöver jag själv det, då jag faktiskt kan glömma att/om jag har tagit medicinen...

 

Anmäl
2013-08-22 10:35 #24 av: Effie

Jag läste den här tråden för att jag avråtts från att äta grape pga en av mina blodtrycksmediciner (jag gillar inte grape, så det gör mig inget) och undrade om det kunde gälla även allt annat som nämnts i tråden. Men jag googlade, och det handlar tydligen om att något ämne i grapefrukt (och möjligen några andra citrusfrukter) påverkar nedbrytningen av läkemedlet i levern, så man riskerar att få för hög koncentration. Och det gällde inte bara det läkemedlet.
Det är mycket att hålla reda på. Och det gäller att läsa bipackssedlar.

___________________________________________________

Visst går det. Om inte annat, så går det galet

Anmäl
2013-08-22 15:31 #25 av: CasaRamon

Kanske är det med Waran som med statiner, att läkarna tjänar stora pengar på varje recept som skrivs ut.

Anmäl
2013-08-22 16:59 #26 av: kaisakavat

#25 Vänta nu.. 

Tjänar läkarna "stora pengar på varje recept som skrivs ut"?? 

Anmäl
2013-08-22 17:03 #27 av: MimLan

Och Waran är billigt...

Anmäl
2013-08-22 22:57 #28 av: goliath

#25 och 26

...AND THE PLOT THICKENS...


;)

Anmäl
2013-08-22 23:01 #29 av: goliath

Så här skriver SLV om k vitaminets dämpande effekt på antikoagulerande:

"En stor dag-till-dag-variation av konsumtionen av K-vitaminrika livsmedel kan bidra till problem med att ställa in den rätta dosen. Det är dock inte helt klarlagt hur stor betydelse kostintaget av vitamin K har. Enskilda fallbeskrivningar antyder att mycket stora intag av vitamin K i form av bland annat gröna bladgrönsaker och dietpreparat kan bidra till problem med att ställa in den rätta dosen (2). Det finns inga skäl till att generellt begränsa konsumtionen av K-vitaminrika livsmedel. Patienterna bör instrueras att rapportera förändringar i kostintaget (speciellt radikala kostomläggningar) och man bör vara uppmärksam på att kosttillskott och dietpreparat kan innehålla betydande mängder av tillsatt vitamin K (2). Man kan läsa innehållsdeklaration eller kontakta tillverkaren. Det förekommer anekdotiska rapporter om att konsumtion av stora mängder jordgubbar eller surkål inverkat på doseringsbehov av antikoagulantia. Äldre analysdata redovisar höga halter av vitamin K i surkål, medan innehållet av vitamin K1 är förhållandevis lågt enligt Livsmedelsverkets nya analyser. Jordgubbar innehåller små mängder vitamin K. Detta kan tyda på att även andra kostfaktorer kan ha betydelse."

Anmäl
2013-08-23 08:14 #30 av: lilli-l

Ojojoj..vilken fart det vart på den gamla tråden! Lipar Så roligt och så intressant att läsa!

I mitt fall så sa dom att jag har inget fel på blodet för övrigt..inte hjärtat heller, det är starkt och friskt..men i och med detta hjärtfladder, inte hjärtflimmer, men fladder..låter ju helt sjukt när man säger så..hehehe, men då när man väl får det så står tydligen hjärtat och "fladdrar" under den tid som det händer och då kan det finnas en liiiiten risk att en propp skjuter iväg.

Det är vad jag uppfattad med förklaringen jag fick från läkaren! Men detta är medfött och jag har levt hela livet med det..i ungdomen hade jag väldigt stora problem med att hjärtat rusade. Det bara slår till, hjärtat rusar..fladdrar..hårt och fort slår det och det känns som om den inte riktigt slår ut ordentligt, utan mera småpumpar och sen går det tillbaka till det vanliga.. Ingen läkare har tidigare har pratat om något blodförtunnande och dom har sagt att och säger att det är ofarligt men obehagligt! Klart det är :(

Men jag ska riktigt prata med dom om kosten mm. Och om det inte är något problem för övrigt med varken blod eller hjärta..då känns det ju lite jobbigt att äta waran! Trombyl kan jag inte äta, då jag är allergisk mot acetylsalitylsyra.. Åhhh, jag har bara sådan ångest över allting nu!!

Men tusen tack för att ni alla finns och hoppa på tråden..skulle verkligen vilja veta vad doktor Andreas säger..men men..

Carpe Diem....Fånga dagen

Anmäl
2013-08-23 08:25 #31 av: MimLan

#30 Andreas har inte delatagit i forat på flera år, det vore lite konstigt nu när han dessutom har ett eget fora.

Du skulle kunna ta reda på om du istället för Waran kan äta högdos omega 3, men då behöver du ha koll på vad för dosering som passar dig.

Anmäl
2013-08-23 18:50 #32 av: lilli-l

Ja, det var en bra idé.. Det ska jag verkligen ta upp med dom! 

Jag äter ju hellre det.. Tack, MimLan!


Carpe Diem....Fånga dagen

Anmäl
2013-08-23 19:41 #33 av: Zepp

Grejen är.. att vill man tex äta maxmängder av Omega-3 så skall man göra det när de ställer in waranet!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2013-08-27 12:41 #34 av: CasaRamon

#26

Ja, läkarna tjänar stora pengar på att skriva ut statiner. Därför ordinerar man detta läkemedel  även till patienter som inte behöver det.. Alltså i förebyggande syfte. Utifall att !!!

Självklart vill dom inte förlora dessa extrainkomster. Man ska inte tro att läkarna gör allt för att vi ska må bra. Det handlar mest om pengar.

Om dom tjänar mycket på att skriva ut Waran, det vet jag inte. Det var bara ett antagande.

Anmäl
2013-08-27 13:13 #35 av: goliath

#34

Läkarna får altså provision på varje statinrecept de skriver ut? Direkt från läkemedelsproducenten då eller?

Anmäl
2013-08-27 14:20 #36 av: CasaRamon

#35

Ja just så är det. Direkt från läkemedelsproducenten. Har läst någonstans att läkarna tjänar pengar på många läkemedel, men allra mest på statiner. Detta hemska läkemedel som ju gör mer skada än nytta för dom flesta. Hemska biverkningar. Kan dessutom GE förhöjt kolestrol.

Anmäl
2013-08-27 15:31 #37 av: Orakletidelfi

Då hajar jag! En bekant som också äter LCHF berättade att hon varit  hos sin doktor och tagit prover och hennes värden var utmärkta men läkaren ville ändå skriva ut statiner. Han sa att det var i förebyggande syfte för att hon tidigare varit nära att få diabetes!? Innan hon la om kosten alltså.

Anmäl
2013-08-27 17:01 #38 av: Zepp

Konstigt, för en av biverkningarna av statiner är just diabetes?

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2013-08-27 17:09 #39 av: Orakletidelfi

Ja det låter helskumt, det tyckte hon med, som vägrade att ta dem och han var inte nöjd med henne alls.

Men hon kan ha missuppfattat nåt,men hon sa också att hon frågat om sin apokvot men det verkade han inte veta vad det var!!

Anmäl
2013-08-27 17:30 #40 av: kaisakavat

Är jag elak om jag är skeptisk, fortfarande, till det där med att läkare får betalt per recept de skriver ut? 

Det låter bara alltför vridet och som en skröna, en sorts förlängningsresonemang av det faktum att läkarna ju förstås erbjuds andra förmåner av bolagen, men som spårat iväg lite för långt. Och jag har inte hört det förut.

Källa på det? 

Har jag fel så har jag fel, men ett påstående av den kalibern kan behöva beläggas..

Anmäl
2013-08-27 17:35 #41 av: Zepp

#39

Det finns klåpare inom alla yrkeskategorier.. så även inom läkarkåren!

#40

Jag är oxå skeptisk till det.. däremot tror jag mig hört någon antydan till att det skulle kunna förekomma i USA?

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2013-08-27 20:26 #42 av: kaisakavat

#41 Kanske troligare i USA. Eller kanske inte. Det går ju rätt många skrönor om USA också så det är svårt veta även i det fallet om man inte har säker källa.

Anmäl
2013-08-28 08:08 #43 av: Mozzarellan

Kan inte någon fråga en läkare rätt ut??

Här i Italien så kommer det en massa representanter till min doktor varje vecka som bl.a. Lämnar varuprov. Har själv fått något med mig hem några gånger.
När vi pratade om en kräm till benen så höll han hårt på just ett märke medans jag ville ha ett jag redan använt. Till slut kom vi fram till att krämarna är som kusiner med samma verkan.

Sen om han får bonus eller en resa till Maldiverna har jag ingen aning om.

Anmäl
2013-08-28 13:34 #44 av: goliath

Systematiska provisionsutbetalningar från läkemedelsföretaget till läkare som skriver ut recept är så klart totalt bullshit. 

Därimot organiseras säkert all inclusive konferenser etc där läkarna tas väl hand om av läkemedelsföretaget, precis som i absolut alla andra branscher..

:)

Anmäl
2013-08-28 15:13 #45 av: CasaRamon

# 43

Visst kan man fråga en läkare om detta, men jag tror inte att man får ett ärligt svar. Varför skriver man ut detta i förebyggande syfte om det inte behövs? När det dessutom ger väldiga biverkningar. Och kan ge förhöjt kolesterol, diabetes och t.o.m. hjärtinfarkt?

Anmäl
2013-08-28 15:13 #46 av: Lisabet

Jag tror inte heller att läkarna får betalt för att skriva ut recept, men i hälften av landstingen får vårdcentralen ersättning baserad på hur många diagnoser de sätter. Där har också antalet diagnoser ökat sedan det systemet infördes.

Anmäl
2013-08-28 15:26 #47 av: goliath

#45

Läkarna skriver ut dessa läkemedel för att de är läkare. De har tro på mediciner. Om de menar att en patient har farligt högt kolesterol så har de tron på att mediciner är den trygga vägen att gå. De är inte näringsfysiologer som har tro och kunskap om tillfriskning genom riktig kost. Läkare har gått en annan skola. Vilka läkemedel de sen skriver ut kan ju bero på om det var en trevlig säljare inom eller om senaste konferensen var vällyckad. Så ja, läkare kan bli till viss grad färgade, men att de är köpta och betalda, får systematiskt provision för varje recept som skrevs ut.. Seriöst? Tror du verkligen detta skulle vara lagligt i ett land som sverige idag?

Var får du dessa konspirationstankarna ifrån? Har du några kalla fakta?

Därimot kan ett läkemedelsföretag finansiera studier som tex gynnar dem. Tex en studie som visar att man bör behandla folk med total kolesterol över 5 med statiner. Ett bra sätt kan vara att sponsra observationella studier där man redan på förväg vet vad det statistiska sambandet kommer vara. Även om det inte finns en gnutta orsakssamband så räcker det för att få en "sensationsnyhet" på framsidan av en dagstidning. Mission accomplished..  Man har bidragit till att hålla neda tröskeln för att rekommendera statiner. Så på så sätt kan läkemedelsföretag med finansiella muslker påverka hur många recept som skrivs ut. Och det handlar inte alls om "köpta" eller "manipulerade" studier som många konspirationsfolk så gärna vill ha det till. Det handlar om att utnyttja medias okritiska jag efter sensationsnyheter och läsarnas okunnskap. Tack och lov finns det folk med bloggar som kostdoktorn som ifrågasätter och får mer och mer plats i mediabilden..

Anmäl
2013-08-28 15:36 #48 av: CasaRamon

#47

Men om nu patienten inte har högt kolesterol, varför skrivs det då ut?

Tror du verkligen att Sverige är ett lagligt land? Det förekommer massor av mygel som många inte känner till. Väldigt mycket handlar om att sko sej och tjäna pengar. Om du inte tror det, så måste du vara väldigt naiv.

Anmäl
2013-08-28 15:42 #49 av: goliath

#48

Men kom igen, menar du att läkare skriver ut statiner till folk som inte per definition har högt kolesterol?? Eller ger antibiotika till folk som inte är sjuka?

Mygel och sånt som folk inte känner förekommer nog i alla länder i världen. Men i sverige hör detta nog till undantagen, i allafall bland läkare, och inte till en systematisk utbetalning av provision till varenda läkare som skriver ut deras recept.. 

Som sagt, var får du dessa konspirationstankarna ifrån? Har du några kalla fakta?

Anmäl
2013-08-28 16:26 #50 av: kaisakavat

Håller med dig i nästan allt goliath. Men en liten invändning har jag - och det gäller det där om huruvida läkare skriver ut 'förebyggande'. 

Det är inte fullt så främmande från verkligheten som man kan tro. Säger inte att läkare GÖR det, för jag har själv inget exempel, men jag vet att diskussionen förekommer, bland läkare. Och är rätt säker på att det publicerats medicinska artiklar där läkare faktiskt förespråkar det. Och jag tror det gällde just statiner..

Redan där är det illa, alltså att det finns en diskussion, men vet alltså inte om det sker i praktiken. Det är ett tag sen jag såg ämnet vara uppe, minns tyvärr inga källor (vilket också är illa..) Yrar.

Anmäl
2013-08-28 16:33 #51 av: goliath

Det stämmer, kaisakavat.. Men det handlar kanske inte om att de skriver ut förebyggande för att starka ekonomiska krafter "mutar" dem till att göra det. Då är det väl för att de som läkare tror det kan vara förnuftigt..

En av mina lärare på skolan, en mycket duktig hjärtspecialist på ullevål sjukhus pratade positivt om att tillsätta statiner i drycksvattnet. Detta var några år sen nu, så möjligt att han tänker annorlunda idag, but still.. :)

Anmäl
2013-08-28 16:46 #52 av: kaisakavat

#51 Ja, isåfall kanske jag håller med dig lite mer. :)

Men samtidigt, läkare verkar inte alltid vara på det klara med var gränsen går för den egna indoktrineringen. Integritet och analysförmåga sviktar. De kan tror de agerar utifrån hälsoargument - men har de verkligen kollat in argumenten? Tyvärr har jag erfarenhet av läkare utan särskilt aktivt tänkande, som mest väntar på klara order 'uppifrån' om hur de ska göra. De funderar inte över huruvida det är vettigt, om argumenten håller, vart det leder. Sånt kräver arbete, engagemang, visst mod (ifall man nu väljer att ifrågasätta), vilket ofta saknas.

På det viset är jag osäker på deras egentliga skäl, även om de TYCKS agera utifrån hälsoargument.

Anmäl
2013-08-28 19:21 #53 av: goliath

Det håller jag definitivt med om! Hur ofta kollar genomsnittsallmänläkaren in en ny studie lizm? Det enda jag vet är att vad deras skäl än må vara för att skriva ut ett medikament, så är det inte för att de får provision av läkemedelsföretaget :)

Anmäl
2013-08-28 19:53 #54 av: Zepp

Vanliga läkare är i princip utbildade för att skriva ut medecin.. dvs de är fena på att veta vilken medicin som gäller för vilket symptom!

Sen på det så tror jag de känner ett visst tryck från patienterna att skriva ut något.. och patienterna är som regel inte alls intresserade av att ändra livsstil.. eller höra föredrag från läkaren om vad dålig livsstil leder till!

Vill de ändra livsstil efter att de insett att den de har är förkastlig och leder till sjukdom vänder de sig till dietist, personlig tränare eller i värsta fall till VV eller liknade!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2013-08-28 20:09 #55 av: kaisakavat

Apropå VV.. Sorry, vet det är en total urspårning, men jag blir så illa berörd. Har två kompisar som bantat med VV under året. Båda har gått ner - en 10-12 kg och den andra mer, kanske närmare 15. 

Men båda har också problem. Den ena har ont ÖVERALLT och förklarar det själv med att hennes muskulatur ju har tagit stryk av bantningen (hon är sjukgymnast). Ändå fortsätter hon. Den andra har tappat det mesta av sin ork. Hon hade stora problem att orka med jobbet efter semestern.. och vet sedan tidigare bantningar att hon brukar få blodbrist, mm. Men fortsätter.

What??! Ledsen

Jag säger ingenting till dem numera, inte sen länge. Ingen idé. Men för att göra en lite anknytning till trådämnet, hur många läkare skulle avråda från VV för den som behöver gå ner i vikt? 


Anmäl
2013-08-28 20:48 #56 av: Zepp

Utan att vara läkare och utan att veta vad folk äter för något.. såå jo om de lyckas gå ner så kan det vara en hälsofördel med VV.. iallafall så äter de mindre av det dåliga!

Bättre vore ju om de åt nyttigt i stället!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.