Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm

Spirulina & superfruits?

2010-05-05 01:08 #0 av: Miyu

Är det nån som använder sig att Spirulina och/eller de andra "superfruitsen?"

Minns att Brämhults sålde Spirulinadryck förr men tog bort den men osäker på orsaken. Vet någon?

Vet att många av oss LCHF:are är skeptiska till vetenskap och studier (av förståeliga skäl), men det har ju även forskats på superfruits som spirulina, blåbär, acai m.m och att de ska göra mycket gott för oss.

Nu behöver man ju inte proppa i sig för det, men om man håller sig inom rätt antal kolisar fortfarande; gör dessa oss något gott?

Åsikter och tankar/mer vetenskap på detta?

Anmäl
2010-05-05 01:38 #1 av: Zepp

Spirulina är cyanobakterier.. dvs blågröna alger.. det som vi brukar beklaga oss över på sommaren för att det ligger o stinker i havsvikarna!

"Spirulina är också det kommersiella namnet på arten Arthrospira platensis (tidigare känd som Spirulina platensis) vilken tack vare det höga näringsvärdet använts som föda runt om i världen, bland annat av aztekerna i Mexiko. Det är ett mycket vanligt kosttillskott i form av tabletter eller pulver."

http://sv.wikipedia.org/wiki/Spirulina

 

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2010-05-05 01:40 #2 av: cnidaria

Jag har ätit torkade alger, spirulina och chlorella, i många år. När jag började med dessa tyckte jag mej märka en ökad "måbrakänsla", mitt immunförsvar blev oxå bättre. Om det är en placeboeffekt, vet jag inte. Hur som helst, det är otroligt mycket nyttigt i dessa alger, de är väl den viktigaste producenten i näringskedjan i haven!

Anmäl
2010-05-05 09:10 #3 av: bullmagen

Har inte testat alger, däremot blåbär. Jag tycker det är gott och därför äter jag de små blå ibland. De är säkert nyttiga, men framförallt goda och bra för min mage!

Anmäl
2010-05-05 09:29 #4 av: Parsifal

Brämhults Spirulina förbjöds tidigare för att den var "för" nyttig och bra... men nu finns den att köpa igen, fast i en annan tappning Skrattande. Gott & Nyttigt!

Brämhults

Anmäl
2010-05-05 13:42 #5 av: Titania

Jag hade en kollega som drack en flaska Brämhults spriulinadryck varje dag - ända tills han på en hälsokontroll  fick reda på att hans levervärden var onormala. Efter en grundlig genomgång av vad han åt och drack så blev han av läkare tillsagd på skarpen att sluta med spirulinadrycken.

Anmäl
2010-05-05 14:09 #6 av: [ngupa]

kasnke beror på att just spirulinan innehåller 14 sockerbitar...

Hälsodryck Spirulina

Märke: Brämhults 50 cl.

Sockerbitar: 14.

Susanne: Spirulina är väldigt nyttigt men innehåller också många kalorier.

Anmäl
2010-05-05 19:47 #7 av: Miyu

Kanske man bara ska få tag i själva extraktet el äta tabletter.

Spirulinajuice som brämhults är ju mest fruktjuicer, därav sockerbitarna.

Anmäl
2010-05-05 20:39 #8 av: JAUS

Jag tar vitaepro. Den innehåller bl.a. Astaxanthin som är den överlägset starkaste antioxidanten som vi känner till.

Anmäl
2010-05-05 20:45 #9 av: Miyu

Det är dyrt dock. Vart köper du det?

Anmäl
2010-05-05 20:49 #10 av: JAUS

#9 Det är billigare än spirulinajos är det iallafall.Flört

Astaxanthin finns även naturligt i bland annat skaldjur och lax och det är det som ger dem den röda färgen.

Anmäl
2010-05-05 21:39 #11 av: Joula

Jag har köpt spirulina i pulverform och blandar ett halv kryddmått i min yoghurt varje dag. Svårt att säga något om effekterna av just spirulinan men bra mår jag i alla fall :)

 

Anmäl
2010-05-05 23:28 #12 av: cnidaria

#11 Nja, ett halvt kryddmått kan jag med säkerhet påstå inte tillför något! Sorry! Du bör nog få i dej minst 2,5 gram om dagen, gärna mer, om kroppen ska kunna tillgodogöra sej nåt av nyttigheterna.

Flört

Anmäl
2010-05-06 00:34 #13 av: dufva

De allra flesta vitaminer och mineraler vi behöver för att må bra finns redan i överflöd i en varierad lchf-kost.

Det är möjligen c-vitaminet man bör tänka på att få i sig lite av varje dag för att vara på den säkra sidan.

Det jag använder mig av för att "boosta" nyttigheterna är inte piller utan vanlig mat, helst med ett lågt kolhydratinnehåll

Blåbär är faktiskt ett superbär som är billigt att få tag på och ofta inom räckhåll att skaffa sig själv för de flesta av oss.

Nån gång ibland åker en näve i lite grädde som en god efterrätt

En växt som är oerhört rik på mineraler och c-vitamin är nässlan.

Den plockar jag och torkar till ett pulver som jag strör över en youghurttallrik några gånger varje vecka hela vintern.

Jag har också en stor burk nyponpulver på hyllan som har sanslöst högt c-vitamin och antioxidantinnehålll i förhållande till kolhydrathalten.

Det blir massor med nyttigheter till nästan ingen kostnad alls bara nyponpulvret kostar lite grann nässlor och blåbär finns ju ofta att hitta på promenadavstånd i vårt land.Glad

Anmäl
2010-05-06 00:57 #14 av: Pasi

Man har aldrig kunnat säkerställa att antioxidanter inmundigade orala vägen faktiskt är nyttiga.

Ett publicerat maskexperiment för kanske 3 år sedan visade att maskarna levde friskare och längre om de inte fick antioxidanter (och av fett istället för socker) - något som det senare påstods verifierats funka likadant på människoceller (har inte läst den senare studien i fråga eller ens sett den).

Det finns exempel på antioxidanter som faktiskt minskar överlevnadschansen och uppenbarligen ökar oxidativ stress(?) - t ex E-vitamin samt Karotener och nikotinrökning i kombination.

När man först hittade fria radikaler - peroxider - så antog man att de bara var av ondo, man tänkte aldrig att de faktiskt var essentiella på något sätt i kroppen. Idag vet man att kroppen använder dem i sitt försvar mot mikrober, men kunskapsnivån utöver det är nog inte så hög.

Kanske behövs peroxiderna för att de kroppsegna (bäst anpassade) antioxidanterna ska produceras!? Inte heller omöjligt att antioxidanter kan öka kroppsliga inflammationer pga att de neutraliserar immunförsvarets radikaler, och på sikt ger sjukdomar.

Tillbaka till ämnet - Jag tror Spirulina är ett bra tillskott med en mängd essentiella mineraler - däribland jod, något vi kanske får för lite av i modern kost.
Blåbär däremot har ingen bevisad "nyttig" effekt (inte ens nån vidare C-vitaminkälla - bättre med tallbarr), men de smakar ju gott.Tungan ute

Anmäl
2010-05-06 01:32 #15 av: Miyu

Är det inte bevisat att blåbär är bra för synen?

Anmäl
2010-05-06 03:28 #16 av: Pasi

Inte vad jag vet... fast det kanske den är!?Glad
Tänkte främst på alla påståenden runt blåbärets antioxidativa förmåga - den kanske inte är så fantastisk som giriga säljare vill påskina.Flört Lite som med nyttigheten med frukt över huvudtaget - det har blivit en sanning helt utan att man kunnat bevisa det, påivrat av veganer och fruktbolag.

Anmäl
2010-05-06 07:50 #17 av: Miyu

Blåbär finns med på Atkins 7 superfoods lista så jag tror nog på det :)

Anmäl
2010-05-06 08:18 #18 av: Pasi

#17 Även avocado - medans lever (helt otroligt) saknas.
Tror inte den listan är riktigt genomtänkt. Dessutom saluför Atkins godisbitar/-bar med en hel del skit i - hur är tillförlitligheten.

"Tror" och "nog" ihop blir väldigt vagtFlört - men bra begrepp som borde användas oftare av dem som annars gör sanningar av myter eller obevisade teorier (mättade fettet, kolesterol, frukt och grönt... osv).

Sen är det nog så att man blir friskare av trons makt - äter du en massa oliver och tror du äter världens nyttigaste livsmedel så mår du troligen bättre rent psykiskt, vilket givetvis återspeglas i den fysiska hälsan.

Anmäl
2010-05-06 09:20 #19 av: Cimmie

En vän till mej drack en morgondryck av spirulinapulver och Cvitamin varje morgon i samband med cellgiftsbehandling. Blodvärdena återhämtade sig betydligt bättre än normalt mellan behandlingarna. Läkarna var förvånade. Har även hört att det används i England för att hjälpa cancerpatienter att återhämta sig.

Anmäl
2010-05-06 12:09 #20 av: Joula

#12 Det kanske inte är mycket men det ar alltid något och det lär ju inte skada :) att ha i mer skulle smaka alldeles för mycket! och jag har tyvärr inte kommit på fler sätt att få i mig pulvret än att blanda det i yoghurt.

Anmäl
2010-05-06 16:51 #21 av: Miyu

# 18 klart att de vill sälja. hade man gått upp i vikt av barsen/det andra så hade jag kallat de luriga, men det gör man inte :)

 

Anmäl
2010-05-06 17:10 #22 av: starhawk

Jag kommer ihåg ett par som försökte få barn men lyckades inte, dom var båda mycket nogranna med att äta nyttigt och bl.a. formligen vräkte i sig antioxodanter, ända tills en läkare talade om för dom att fria radikaler är nödvändiga för bl.a. fortplantningen. Har även hört att dom fria radikalerna spelar en viktig roll i immunförsvaret så det är nog bäst att låta kroppen själv sköta tillverkningen av antioxidanter, den vet hur mycket som behövs

Värd för Knivtillverkning  & Slöjd iFokus

Anmäl
2010-05-07 00:45 #23 av: cnidaria

#20 Nä, inte skadar det dej! För att få i sej mer kan man ju äta pillerna istället. I de allra flesta sorter används inget bindemede. Jag köper Lindroos spirulina, brukar ha rätt bra pris på nätet (naturprodukter.se), blir ju dock inte lika billigt som pulver Flört.

Anmäl
2013-11-01 14:31 #24 av: andreaswatz

Hej

Äter 1 msk spirulina varje dag i mina smoothies och mår bara bra:)

Läste att spirulina är mycket livskraftiga så testar nu att odla själv i e bringare med vatten för att se vad som händer.

http://www.biglife.se/se/superh%C3%A4lsa/spirulina-19019620

Ha det bra

AndreasAnmäl
2013-11-01 14:44 #25 av: Mozzarellan

#24

Lite nyfiken på vad för smoothies du gör? Kul om du vill dela med dig med dina varianter.
Tar även jag en tesked spirulina i mina gröna smothisar.
Köpte en burk för att prova på, nyfiken som man är.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.