Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
Länkar - tidningar/hemsidor

Pest eller kola?

2010-04-23 22:58 #0 av: maxiq

Ekot basunerar ut att "Skolbarn äter mer frukt och mindre godis" men vi var ju överens om att Frukt är godis!

Som vanligt sätter de likhetstecken mellan frukt och grönt.
"Svenska skolbarn äter allt mindre godis och mer frukt och grönsaker, enligt en undersökning från Statens folkhälsoinstitut"

Barnen ersätter ju bara socker med socker!
"Trenden är att elever i årskurs fem, sju och nio stoppar i sig mindre sött och mer frukt och grönt"

Eller äter de bara suuuura frukter? Obestämd

________________________________________
"On the internet You can be anything you want.
It is strange that so many choose to be stupid"

Anmäl
2010-04-23 22:59 #1 av: malinmagnusson

Ja bara citroner

Anmäl
2010-04-23 23:11 #2 av: Zepp

och spenat o groddar!!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2010-04-23 23:12 #3 av: MimLan

Nja. Friska ungar kan väl få äta frukt?

Anmäl
2010-04-23 23:14 #4 av: Zepp

Bara om dom har ätit upp sin spenat.. annars blir det ingen efterätt!!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2010-04-23 23:23 #5 av: [iovis]

Frukt är väl ändå det minsta problemet för friska smala ungar. Margarin på mackan och i matlagningen är värre tycker jag.  

Anmäl
2010-04-23 23:48 #6 av: maxiq

Visst får kottarna knapra klementiner om dom vill men att Folkhälsoinstitutet inte förstår att frukt i stort sätt bara är sockervatten och att det är skillnad på frukt och grönsaker är bara tragiskt.

Rynkar på näsan

________________________________________
"On the internet You can be anything you want.
It is strange that so many choose to be stupid"

Anmäl
2010-04-24 01:16 #7 av: Gabriela

Främsta felet är att grönsaker och frukt hamnar i samma kategori. Grönsaker är inte lika med baljväxter, rotfrukter, papaya Oskyldig

En indelning i de riktiga "kategorierna" skulle underlätta. Jag har inget problem med att ge mitt barn frukt: endast krav-eko, men bara för att hon äter 3 äpplen om dagen tror jag inte hon har ätit rikligt med "grönt".

Grönt här hemma är lika med gröna blad och grönsaker som växer ovan jord. Vi varierar så mycket det bara går. Mycket kål (olika sorter) och gröna blad (längtar efter nässlorna) som t ex spenat och mangold. Lite baljväxter (ärtor, gröna bönor). Mycket bär som, trots allt, är nordens frukter. Hon får även äta sädesmat (pasta, ris, bröd) men endast vältillagad och i små mängder.

Barnet växter så det blir snart omöjligt att köpa nya kläder 4 ggr per år! Tyst Är aldrig sjuk!!! Och det med tanke på att i skolan har de idioterna Sodexo-mat Gråter. He he... bra mat, i så stora mängder det bara går påverkar nog åt rätt håll.

Anmäl
2010-04-24 02:00 #8 av: UBCL

Hej maxiq, jag har haft samma tankar som du sedan jag hörde inlägget i bilen i eftermiddag. Jag har oxå skrivit om det på min blogg.

Bertil Lind

Anmäl
2010-04-24 02:12 #9 av: maxiq

Bra skrivet Bertil! Glad

________________________________________
"On the internet You can be anything you want.
It is strange that so many choose to be stupid"

Anmäl
2010-04-24 02:13 #10 av: UBCL

Tack det samma! Glad

Anmäl
2010-04-24 02:13 #11 av: Wtn3

Tycker personligen att en del lägger ner lite väl mycket energi på att gå korståg mot frukten (obs! inte nödvändigtvis riktat till någon av de som skrivit i denna tråden, men jag har sett sådana tendenser i andra trådar), särskilt när vi snackar om frukt till barn, visst hade en bit paprika doppad i bearnaisesås varit bättre för dem än frukt, men de flesta ungar älskar trots allt den söta smaken, och kan man få dem att bli nöjda med att få sin sötma från frukt och bär istället för från godis och läsk är det såklart jättebra. För vuxna är det dock viktigt att lära sig att frukten inte ger några nyttigheter som grönsaker inte ger, bara extra socker som vi inte behöver.

Anmäl
2010-04-24 02:30 #12 av: Gabriela

@Wtn3: he he... visst... en eller ett par krav-frukter kör vi med men oredan frukt-grönt är väl ändå nå't att grunda över???

Som Mexikaner får dottern flera gånger i veckan licuados (smoothies), som är en viktig del av den mexikanska kulturen. Där kan man fritt blanda i vad man vill, lätt att få LC, eller GI, eller mer "vanlig"...

Jag ger barnet en Mex-smoothie med 2 krav-bananer (alt. bär), 2-3 dl Järnamjölk, eko-kanel, eko-vanilj... som dryck till en god omelett...

Hon blir så glad Cool Och det kompenserar mycket! Det blir lättare att utexluta lördagsgodis, t ex.

Anmäl
2010-04-24 02:44 #13 av: UBCL

I flera år åt jag och hustrun Müssli till lunch med var sin halv banan och var sin halv apelsin. Müsslin var dessutom laddad med extra russin och nötter. Till detta hade vi mellanfil. Det enda som var nyttigt var väl nötterna antar jag. Och inte gick jag ner i vikt, snarar UPP. Som mest kom jag att väga 124 kg! Skrikandes

Ett minne blott, ett obehagligt sådant.

Bertil

Anmäl
2010-04-24 15:51 #14 av: maxiq

Jag åt ju också "nyttigt" med en hemmagjord variant bestående av K-special, havregryn, russin, banan, äppelmos och mellanmjölk. Jag åt bara större och större portioner och var hungrig igen någon timme senare.

Blev bara tyngre och tyngre och begrep ingenting... då! Obestämd

________________________________________
"On the internet You can be anything you want.
It is strange that so many choose to be stupid"

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.