Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
Vi som har autoimmuna sjukdomar

Trötta binjurar och LCHF

2010-05-03 11:55 #0 av: Dame

Hittar inte var jag läste det jag nu påstår;-)

"Har man trötta binjurar (i samband med hypotyreos) kanske man inte riktigt fixar att äta strikt LCHF, man får inte önskad effekt, då kortisolet som behövs för omvandling av protein/fett till glukos inte funkar. Man går heller inte ner i vikt"

Hur ligger det till? Behöver man äta lite mer kolhydrater för att må som bäst innan man får ordning på sina binjurar? Nån som kan förklara fysiologin?

Jag misstänker jag har lite trötta binjurar, äter Levaxin och Lio och har effekt men ändå kvarstående symtom. Funderar på att komplettera med Adrecomp. Min mage mår utmärkt på LCHF men viktnedgång uteblir helt.

Anmäl
2010-05-03 12:34 #1 av: MimLan

Vad är det som får dig att misstänka trötta binjurar?

Kvarstående symtom på Levaxin och Lio är inget konstigt. Det kan lika gärna betyda att det inte är optimal medicinering för dig, utan att du behöver hela spektrat av sköldkörtelhormoner i form av naturligt sköldkörtelextrakt.

 

Anmäl
2010-05-03 12:49 #2 av: Dame

Ortostatiskt blodtryck och svajande pupiller;-) Haft det rejält stressigt i livet och div självtest på nätet tyder åt det håller. Det är ju inte helt ovanligt vid hypotyreos. Med tanke på det "besvärliga" i att få grishormon utskrivet så känns det naturligt att ev testa Adrecomp först. För även om jag får grishormon och binjurarna inte är helt i form lär jag ju inte få full effekt där heller.

Har du något svar på min egentliga fråga?

Anmäl
2010-05-03 14:19 #3 av: Gitten

"Svajande pupiller" är ett allvarligt symptom på långt gången kortisolbrist. Även försvunnet pupeshår och gulpigmenterade handflator och fotsulor är sena symptom. Vanligare är saltsug, illamående, muskelsvaghet etc.

På bipacksedeln till Levaxin står:

När ska Levaxin inte användas?

Levaxin ska inte användas av personer som har nedsatt funktion av binjurarna eller hypofysframloben om dessa tillstånd är obehandlade.

Om jag vore du så skulle jag nog se till att börja med att få göra kortisolprover inom den vanliga sjukvården. Det skall tas S-kortisol och natrium, 24 timmars urinprov och synachtentest. På Turtles.egetforum.se finns många trådar om kortisolsvikt.

Om detta inte visar något skulle jag göra salivproven via Scandlab INNAN jag började medicinera för att få rättvisande prov. Står du inte ut så börja med Adrecomp, men det blir dyrt, burken kostar 4 - 500 och man behöver 4 tabletter/dag.

Ytterligare ett utmärkt inlägg om kortisolbrist:

http://skoldkortel.blogspot.com/2010/05/kortisolet-viktigt-for-cellers.html

Lycka till

 

Anmäl
2010-05-03 15:51 #4 av: Hallongrottan

Jag tycker att  det finns så många duktiga  här på forumet.

Min undran är:Eftersom jag gått up mer än 12 kg sista 2 åren , utan anledning ! sökte jag läkarhjälp för jag hade fått mer ont i kroppen och jag kände mig så konstig Kände inte igen mig själv.

Dom tog på min begäran TSH =3

Fastesocker =6

Mitt blodtryck var för högt 187/91

Jag har i hela mitt liv haft alldeles för lågt!

men, inga åtgärder,

Doktorn trodde att jag var stressad för att jag gått upp så mycket i vikt!

Anmäl
2010-05-03 16:40 #5 av: Tisdag

Jag blir lite nyfiken på detta med svajande pupiller... Mina ögon är känsliga för ljus (i vissa perioder mer än annars) vilket gör att jag oftast måste kisa och har svårt att bli fotograferad pga blixten. Jag undrar om detta kan ha något med saken att göra, att mina pupiller inte drar ihop sig tillräkligt... Har gjort ett skölkörteltest som inte visade på några avvikelser.

Goolade lite snabbt på "trötta binjurar" men jag tyckte inte jag hittade något matnyttigt eller någon pålitlig källa. Någon som vet mer om detta?

Anmäl
2010-05-03 18:27 #6 av: Pasi

#4 Troligare att du gått upp i vikt för att du är stressad, dvs har högt kortisol (vilket även ger högt blodtryck),

Anmäl
2010-05-04 12:35 #7 av: Wildrat

#4 Bara TSH-test är inte tillförlitligt. Gå tillbaka och kräv TSH, fritt T4 och fritt T3. Först därefter kan man se om sköldkörteln är dålig.

#5 Här finns en del info: http://www.hypo2.info/hem/binjurarnas-roll

http://www.hypo2.info/samband-andra-sjukdomar/binjureinsufficiens

http://www.stopthethyroidmadness.com/adrenal-info/

Även här: http://www.scandlab.com/stress.html

 

Anmäl
2010-05-05 08:00 #8 av: matsmurfen

Kräv också prover på antikroppar, TG-ak, TPO-ak och TRAK...

Anmäl
2010-05-17 00:14 #9 av: maggiL

När jag läser detta "Dame" tror jag att du har Addisons sjukdom, liksom jag har, kortisolbrist. Be att få ta de prover som föreslås här, kortisol i Blod och urin 24 timmars samlade, antikroppar,synachtentest och framför allt vid misstanke om addison 21-hydroxylas-antikroppar, som är en markör för den autoimmuna destruktionen av binjurebarken som ska skickas ttill Akademiska sjukhuset i Uppsala.

"Svajande pupiller" är ett allvarligt symptom på långt gången kortisolbrist. Även försvunnet pupeshår och gulpigmenterade handflator och fotsulor är sena symptom. Vanligare är saltsug, illamående, muskelsvaghet etc. De symtom hade jag och dessutom en mycket nedsänkande trötthet där jag ibland inte ville veta av någon eller något, men jobbade på till diagnosen sattes. Strax innan hade vi varit i Thailand och jag var den brunaste pepparkaka man kan tänka sig, alltså ett symtom av addison.

Hänvisar dig att läsa på dessa sidor: addisongruppen eller Addison föreningen

mvh

Maggi

Anmäl
2010-05-17 00:34 #10 av: Catrin78

Jag fick diagnosen trötta binjurar 2004 (fick diagnosen autoimmun hyptoyreos 2000). 2004 bodde jag utomlands och hamnade hos en hormonspecialist som tittade på hela hormonspegeln, inte bara ett enskilt hormon. Jag fick först Medrol (Prednisolon), 4 mg/dag i två månader, därefter Cortef (naturligt hydrokortison) 20 mg/dag uppdelat på fyra dagsdoser i ytterligare 8 månader. Diverse symptom försvann - hudproblem, dålig läkningsförmåga, trötthet, viktökning-

Enl den läkare jag gick hos måste binjurarna behandlas först, innan Levaxin m m sätts in, men tyvärr vet de flesta läkare inte det så därför sätter de bara in behandling för sköldkörteln. Om man inte lider av kroniskt nedsatt binjurefunktion, som Addisons, ska det normalt sett räcka med behandling i sex månader-ett år för att ge binjurarna en chans att komma ikapp (enl vad den läkaren sa till mig). Med lite hjälp återhämtar de sig normalt och kroppsfunktionerna normaliseras. För mig var det så iaf. Idag äter jag "bara" Levaxin och mår bra.

Anmäl
2010-05-17 00:38 #11 av: Catrin78

http://www.hypo2.info/hem/binjurarnas-roll

Anmäl
2010-05-17 01:27 #12 av: matsmurfen

#9, Förlåt, men "trötta binjurar" är väl inte samma sak som "Addison?

Anmäl
2010-05-17 04:00 #13 av: Wildrat

Addison är när binjurarna inte fungerar alls, trötta binjurar är när de fungerar dåligt men kan återfå sin funktion efter lite hjälp. Om man medicinerar sina trötta binjurar och de inte repar sig så lär det vara Addison man har/får. Hur vanligt detta är vet jag inte då trötta binjurar inte är erkänt i svensk sjukvård...

#10 Vilken tur du hade som träffade på en bra läkare. Vilket land bodde du i då?

Anmäl
2010-05-17 17:12 #14 av: bullmagen

Läste häromdagen av att magnesium behövs om man har "trötta binjurar". Det ska minska på stressen på något sätt.

Anmäl
2010-05-18 00:45 #15 av: subcalva

hittade en intressant tabell för att kontrollera om man är mer thyroid eller mer åt utmattade binjurar

Tabell

Anmäl
2010-05-18 17:07 #16 av: Dame

Hej igen!

Jag har mkt symtom mot trötta binjurar om man kollar tabellen subcalva länkar till, men jag har inte addison, det är jag övertygad om;-)

Äter Lio och Levaxin, mitt S.kortiosl ligger ok (såklart) och jag har i dagsläget inte tillräckligt med pengar att göra scandlabs kortisoltest. Har en mkt mkt bra läkare, tar nya sköldkörtelprover om några veckor och har sen telefontid. Mitt lio hjälper mig ju! Jag mår ju mkt bättre, ivarejfall en period innan det dimper igen och så får jag höja.

Nu vet jag att det är prednisolon som är det bästa, men skulle Betapred funka? Och hur mkt isåfall? Testa själv en kort period?

Anmäl
2011-12-25 22:42 #17 av: graleh

Vad menas med "svajande pupiller"?

Har googlat på begreppet men inte fått resultat.

Anmäl
2011-12-25 23:55 #18 av: Wildrat

#17 När man lyser in i ögonen så ska pupillen dra ihop sig och fortsätta vara hopdragen så länge ljuset är kvar. Om den inte orkar det utan växlar storlek fastän man inte ändrar ljuset så svajar pupillen.

Anmäl
2011-12-26 12:56 #19 av: graleh

Ohfan, tack :)

Anmäl
2011-12-26 14:13 #20 av: Wildrat

Tror det fanns en bra förklaring till hur man kollar pupillerna nånstans på: http://www.stopthethyroidmadness.com/. Jag är lite lat så du får leta själv... Glad

Anmäl
2011-12-27 05:53 #21 av: matsmurfen

http://www.stopthethyroidmadness.com/adrenal-info/

Anmäl
2012-03-29 07:48 #22 av: Ammelina

Hej!

Jag äter också levaxin och har hållt på med lchf i snart 6 veckor. Jag har minskat 3,5 kg. Men min mage är så stor? Började på 102 cm är nu på 105 cm?? Jag  misstänker också binjurarna, sen har jag ingen gallblåsa. Kan det vara orsaken till att jag inte går ner så mycket i vikt och att magen är så stor? Har provat laktosfria produkter tidigare, utan effekt? Är det någon som vet något om detta?

Anmäl
2012-03-29 17:23 #23 av: Zepp

Kan även vara trög mage.. ett väldigt vanligt problem i början!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2013-03-02 14:18 #24 av: eeeva

Jag har varit sjuk sedan 1990.
http://home.swipnet.se/eva-percy/100.html

Jag hade hyperthyreos och jag blev jättedålig när de gav mig

Levaxin.

Jag har sedan dess betalat för ett salivtest för att kolla binjurarna.

Det visade på underfunktion.

Det var antagligen därför jag blev så dålig av Levaxin.

Först fick jag kortison tabletter men efter 2 månader ville

inte min läkare skriva ut mer.

Nu äter jag AD 206 (binjure support) http://www.alternativhalsa.se/AD_206_binjure_support

Det hjälper mig att må drägligt åtminstone.

Jag äter också LCHF och det fungerar mycket bra.

Jag kompleterar LCHF med kosttillskott;

MegaBStress, C-vitamin, D-vitamin, Selen, Magnesium, Omega3,

enligt rekommendation från min läkare.

Anmäl
2013-03-02 22:16 #25 av: Kabo

#24

Hur blev du dålig av levaxin?

Jag är nyfiken eftersom jag själv börjat med levaxin och inte verkar svara på det som väntat.

Anmäl
2013-03-03 14:49 #26 av: yvonnel


#25

Jag har levaxin sedan ca 10 år och har inte heller mått bättre precis. Vad väntar du att uppleva eller sluta uppleva.

Anmäl
2013-03-04 11:35 #27 av: Kabo

Jag förväntar mig att bli av med bristsymtomen; frysa, vara ständigt trött, svullen tunga mm utan att för den skull få hjärtklappning mm.

Anmäl
2013-03-05 00:08 #28 av: yvonnel


#24skrivet av eeeva

Din berättelse är ju gastkramande förfärlig. Hoppas du är bättre nu.

Anmäl
2013-03-06 10:54 #29 av: Wildrat

#27 Har du tur hjälper Levaxinet men det är inte säkert. Särskilt frusenheten verkar vara svår att bli av med.

Anmäl
2013-03-06 14:20 #30 av: Zepp


Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2013-06-11 15:42 #31 av: Leeeva

När jag hittade LCHF för några år sen så trodde jag att alla mina problem skulle försvinna. Men så blev det inte. Jag undrar också om den här dieten är lämplig vid hypotyreos och utmattade binjurar. Blir det för mycket för kroppen att hantera? 

För mig fungerar det inte speciellt bra. Frågan är vilken väg man skall gå nu.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.