Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
Mat - Recept att laga hemma

Helgomelett á la maxiq

2010-06-13 14:52 #0 av: maxiq

Efter många års förfinande av receptet så känner jag mig äntligen mogen att delge det till övriga världen! Jag ska påpeka att matlagning inte riktigt är min grej så detta är ett unikum och själva receptet kanske inte är vad ni är van vid men håll till godo!

Eftersom jag är en ganska stor pojk så är eventuella mängder beräknade efter mig och det färdiga resultatet kan nog mätta en mindre by i närheten av Storuman men du får anpassa det efter lokala förutsättningar.

Ta en stekpanna (på närmaste hushållsbutik om du inte har en hemma redan) och ställ den på spisen. Kasta i en rejäl smörklick och sedan en lite mindre. Låt smöret smälta i lugn och ro medan du knäcker några ägg i en bunke (eller djuptallrik om du inte hittat bunken efter senaste flytten). Antalet kan vara så få som tre eller varför inte uppemot sex om dom inte är fullväxta.

Den som inte tänkte åka Tour de France just den här helgen kan dra ner på proteinet en aning genom att kasta några vitor (dock inte på grannen) och på köpet få en gulare omelett. När du är helt knäckt så förpassar du större delen av det smälta smöret (förutsatt att du slagit på spisen) ner i den gulvita röran.

Här kan det vara lämpligt att se efter om du har något stekfläsk hemma för det ska du strax använda. Har du inte lika mycket hår på bröstet som jag så kan det funka med bacon också men det är inget jag rekommenderar. Dra ner plattan ett par snäpp så brandvarnaren håller tyst. I det kvarvarande smöret i stekpannan stänker du valfri krydda (så länge det är curry) och låter det fräsa. Fräs gärna tillbaka om du tycker stämningen blir otrevlig.

Nu tar du och klipper ner några skivor fläsk i frimärksstora bitar (slicka inte på baksidan!) jämnt utspridda över hela stekpannan. Med den andra handen så rör du bestämt med en gaffel i äggsmeten och strösslar ner en näve kokosflingor tills du fått en krämig smet. Blanda slutligen i en nysning grädde i smeten medan du vänder på fläskbitarna.

När det kokta fläsket är stekt så häller du smeten över de gyllenbruna läckerbitarna och löser korsord en stund. Den modige täcker omeletten med ostskivor av ansenlig tjocklek. När omeletten stått och stelnat till på fesvärme en stund så ska den avnjutas tillsammans med en krämig aioli. Som dryck rekommenderas en Château de Kranvatten au Soda Stream av senaste årgång.

Smaklig spis! Skrattande

________________________________________
"On the internet You can be anything you want.
It is strange that so many choose to be stupid"

Anmäl
2010-06-13 15:05 #1 av: Babz

Det var ett rejält recept i min smak. Vi får väl se om matlagaren i huset kan fixa till nåt dylikt...  Obestämd

 

"Warum soll man es einfach machen, wenn man es so schön komplizieren kann"
Tyskt ordspråk

Anmäl
2010-06-13 15:09 #2 av: nyborjare08

Underbart roligt beskrivet maxiq! Skrattande Du borde författa din egen kokbok/kåseri!

Anmäl
2010-06-13 15:10 #3 av: maxiq

Skriv ut det och sätt upp på kylskåpet Babz! Flört

________________________________________
"On the internet You can be anything you want.
It is strange that so many choose to be stupid"

Anmäl
2010-06-13 15:20 #4 av: maxiq

Tyvärr nyborjare08... Nu har jag bränt mitt enda recept. Rynkar på näsan

________________________________________
"On the internet You can be anything you want.
It is strange that so many choose to be stupid"

Anmäl
2010-06-13 15:28 #5 av: wooster

Maxiq for president! Det här ska jag laga nästa helg Glad

Anmäl
2010-06-13 17:51 #6 av: maxiq

Låt inte namnet lura dig wooster för omeletten går att laga även på vardagar, om man har alla grisar hemma d.v.s. Jag kallar den så eftersom jag bara har tid att göra den på helgen.

Flört

________________________________________
"On the internet You can be anything you want.
It is strange that so many choose to be stupid"

Anmäl
2010-06-13 18:07 #7 av: UBCL

Du lagar ju mat som en hel karl Oskyldig

Bertil

Anmäl
2010-06-13 18:39 #8 av: MiaP

Och inte är du så stor som du antyder!

Men receptet var helt ok och i min smak.

Anmäl
2010-06-13 20:41 #9 av: matsmurfen

Varför uppmanar du till stöld i stycke nr 3...?  Tungan ute

Anmäl
2010-06-13 21:03 #10 av: maxiq

Ta själv och betala i kassan! Flört

________________________________________
"On the internet You can be anything you want.
It is strange that so many choose to be stupid"

Anmäl
2010-06-13 22:01 #11 av: wooster

#6: Vilken tur att du påpekade det! Nu kan jag peta in det i fredagsschemat Flört

Anmäl
2010-06-13 23:54 #12 av: maxiq

Du får kalla den "woosters fredagsomelett" :-)

________________________________________
"On the internet You can be anything you want.
It is strange that so many choose to be stupid"

Anmäl
2010-06-14 00:45 #13 av: LenaK63

Maxiq, Du har oanade talanger! Måste prövas när jag varit och köpt grädde och ägg på bondgården. Det där med korsordet är perfekt i detta hushåll. Det går åt ett från SVD varje dag och den som lagar frukosten hinner inte med att lösa. Nu kan man ju lugnt sno korsordet under tiden.

Håller med #5: Maxiq for President!

Anmäl
2010-06-14 00:45 #14 av: nobban7

#7 Lagar mat som en karl? Det är flera moment och han använder båda händerna samtidigt. Till olika saker. Lagar mat som ett fruntimmer, snarare. Flört

Anmäl
2010-06-14 00:56 #15 av: UBCL

Mina erfarenheter sträcker sig till mig själv och jag är en karl!

Fruntimmer lär ägna sig åt att gå på toa och torka av handfatet när de ändå sitter i närheten Flört

Enligt vissa konspirationsteorier är den kvinnliga simultanförmågan ett påhitt för att inspirera dem att göra allt skitarbete.

Anmäl
2010-06-14 01:12 #16 av: maxiq

nobban7: Kallar du mig för feminin så klappar jag till dig med handväskan!

Flört

________________________________________
"On the internet You can be anything you want.
It is strange that so many choose to be stupid"

Anmäl
2010-06-14 12:54 #17 av: nobban7

#16 Och när ska vi ses?

Anmäl
2010-06-14 16:07 #18 av: maxiq

Ja inte i kväll för då ska jag se Sex And The City II...

Obestämd

________________________________________
"On the internet You can be anything you want.
It is strange that so many choose to be stupid"

Anmäl
2010-06-14 16:40 #19 av: bustas

maxiq: På helgerna petar jag i en gnutta Cognac, oavsett vad jag tillagar. Skulle det gå an tror du i din omelett?  Skäms

Anmäl
2010-06-14 18:03 #20 av: Sandidra

#19 WOW, flamberad omelett

Anmäl
2010-06-14 18:10 #21 av: Andina

Äntligen ska jag våga mig på en Grande Omelette  à la Maxique!

Tack söta lilla du, för receptet!

Allting är möjligt tills det är bevisat som omöjligt - och till och med då är det omöjliga
kanske bara omöjligt än så länge."  /Pearl Buck · Medarbetare på Healing

Anmäl
2010-06-14 19:04 #22 av: maxiq

bustas: Jo det tror jag absolut! Antingen byter du ut grädden eller så gör du som Sandidra föreslår och sätter eld på hela skiten! :-P

Du är modig du Andina... :-|

________________________________________
"On the internet You can be anything you want.
It is strange that so many choose to be stupid"

Anmäl
2010-06-19 19:29 #23 av: maxiq

Någon som vågat prova? Förvånad

________________________________________
"On the internet You can be anything you want.
It is strange that so many choose to be stupid"

Anmäl
2010-06-20 16:03 #24 av: maxiq

Ingen?

Så här ser min ut med aioli och allt!

________________________________________
"On the internet You can be anything you want.
It is strange that so many choose to be stupid"

Anmäl
2010-06-25 14:35 #25 av: Effie

För en stund sedan, när jag tyckte det började bli dags för frukost, plockade jag fram stekpanna och ägg...och så kom jag helt plötsligt att tänka på maxiq. Nu var det väl läge att testa. Jag gjorde det ur minnet, så helt exakt blev det inte. Bacon i st f sidfläsk (hår på bröstet, gud förbjude!!). Kastade inga äggvitor på grannen. Fräste inte tillbaka; hade fullt upp med att koka te. Hittade faktiskt kokos i skåpet, det trodde jag inte. Satte ner värmen, löste korsord (man måste ju försöka följa recept någotsånär ordentligt), gick ut en snabbis med hunden (man kan lägga till i recept också). Osten glömde jag fullständigt (synd, för jag älskar att ha ost på omelett), och aiolin också. Det hade blivit intressant.

Omdöme: Vackert gul omelett. Currysmaken var inte alls fel. Om jag däremot gillar kokos i omelett...jag är inte säker. Jag ska testa igen, med ost och aioli.

___________________________________________________

Visst går det. Om inte annat, så går det galet

Anmäl
2010-06-26 23:49 #26 av: maxiq

Trevligt att du provat och gillade den lite i alla fall. :-)  Ost och aioli är klicken över i:et så det måste du testa! Jag tror dock inte att vi ska lägga till hund i receptet...

Obestämd

________________________________________
"On the internet You can be anything you want.
It is strange that so many choose to be stupid"

Anmäl
2010-06-27 15:12 #27 av: Effie

Nu har jag testat den ordentligt. Med ost och aioli. Och har konstaterat att den mättar rejält, men behagligt. Jag har minskat mängderna varje dag. Idag blev det två ägg och en gula, och en inte alltför stor näve kokos. Och rejält med ost, både vanlig ost och get-brie. Det var tydligen rätt recept för mig. Det här kommer jag att göra fler gånger.

___________________________________________________

Visst går det. Om inte annat, så går det galet

Anmäl
2010-06-27 21:48 #28 av: maxiq

Trevligt! Skrattande Ja jag brukar stå mig hela dagen på en sådan omelett.

________________________________________
"On the internet You can be anything you want.
It is strange that so many choose to be stupid"

Anmäl
2011-09-09 03:50 #29 av: magma

Puttar upp denna... Tungan ute

Har inte riktigt vågat mig på den själv- cocos är väl ett njaaa och aioli ett neeej, men kanske det finns några cocosfantaster därute som blir sugna? Även om jag föredrar fegvarianten med klenfläsk (bacon) och frånvaron av både cocos och ailoi, så kan jag iallafall intyga att maxiqs helgomelett blir väldigt tjusig! Glad

Anmäl
2011-09-09 05:52 #30 av: yvonnel

Det verkar av någon anledning bli allt längre mellan gångerna att jag använder bacon, det är som om de första årens förtjusning över "att få lov"att äta bacon har gått över.

Min frukostomelett brukar bli av 3 ägg 2 msk grädde 1-2 dl riven bra ost, ibland lägger jag på osten efter att jag vänt omeletten och annars blandar jag allt på en gång, lägger lock på efter vändningen då reser den sig och ser härligt fluffig ut.

Fast ibland köper jag stekfläsk och steker upp hela stora paketet och fryser in sedan har jag mindre att göra vid spisen när suget kommer, det går jättebra att tina i mikron 1 minut. Förresten så är det bra att ha med sig som lådmat , tinas det långsamt så behöver det inte värmas.

Anmäl
2011-09-09 12:45 #31 av: maxiq

Under det senaste året har jag förädlat receptet en aning så nu blandar jag inget smält smör i smeten eftersom den blir lite för lös då. Av samma anledning så häller jag gräddskvätten direkt i stekpannan istället när jag vänt på fläsket så  det blöta hinner koka bort innan smeten påhälles. Däremot skvätter jag ner lite curry i smeten också för smakens och färgens skull.

Jag har också börjat använda lock så den ser mer ut som en sufflé än som en pannkaka!

Just nu är jag en anings frilagd så jag hinner även med att kocka till omeletten på vardagar även om det blir mera lunch än frukost...

Skäms

________________________________________
"On the internet You can be anything you want.
It is strange that so many choose to be stupid"

Anmäl
2011-09-09 13:34 #32 av: hus-musen

Mums! Och såklart ska det vara fläsk, lite hår på bröstet har ingen dött av hahaFlört Men bacon är gott det med, kanske göra en blandning?

 

Anmäl
2011-09-09 16:53 #33 av: parsley

Härligt med en gammal tråd som poppar upp. Heja Maxiq! Maxiq är inte bara rolig. Han kan laga mat också!

Anmäl
2011-09-09 17:08 #34 av: Matgiken

Grymt kul recept! :-)

/Matgiken (matgiken.wordpress.com)

Anmäl
2013-02-07 09:45 #35 av: Effie


Det var längesedan jag lagade denna; kanske dags igen till helgen. Med korsord och allt (måste handla stekfläsk!)

___________________________________________________

Visst går det. Om inte annat, så går det galet

Anmäl
2013-02-07 09:53 #36 av: [Petronella Pip]

Förnöjsam läsning! Kokos icke men resten MUMS!

Anmäl
2013-02-07 10:00 #37 av: Mozzarellan

Är stekfläsk o bacon lika samma??
Efter 20 i Italien kommer jag inte ihåg....

Anmäl
2013-02-07 10:24 #38 av: [Petronella Pip]

Nej stekfläsk är tjockare och säljs i bit (som kan vara skivad iofs ;-) men då i ca 3 mm tjocka skivor)  Inte lika mycket skräp i det heller. Inte rökt eller med rökarom, vilket bacon är. Kan köpas färskt (bäst) eller rimmat.


Anmäl
2013-02-07 10:24 #39 av: konichiwa

#mozzarellan

Stekfläsk är tjocka skivor, ofta rimmat, dvs lite saltat (märks knappt, förr var det ordentligt saltat=gott). Bacon är tunntuna skivor saltat och rökt fläsk (eller oftast inte riktigt rökt utan tillsatt rökarom).

Agneta

Tvålmakaren

 

 

Anmäl
2013-02-07 10:38 #40 av: Mozzarellan

Ok då finns dom i min affär här, 3 mm feta skivor vita med marmorizerat kött i .måste prova för dom är ju billiga med.

Anmäl
2019-02-05 15:47 #41 av: maxiq

Fortfarande mitt enda egna recept nästan 9 år senare. Lite mattips till den hungrige Glad

________________________________________
"On the internet You can be anything you want.
It is strange that so many choose to be stupid"

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.