Istället för mandelmjöl?
I väldigt många recept är det med mandelmjöl. Finns det nåt man kan byta ut det mot, eftersom jag är allergisk mot både nötter och mandel.
Jordnötter tål jag, men jordnötsmjöl känns inte klockrent, vare sig smak- eller kolhydratsmässigt!
Jordnöt är en baljväxt, inte en nöt. Men nu ska jag inte vara besserwisser. Hur är det med kokosnötter? Kokos är ju inte heller en nöt utan en stenfrukt… Kokosflingor kan man mala till mjöl. Men det kanske inte passar i de recept du tänker på…?
Jag har testat med mjöl på mixade solroskärnor, tyckte det blev helt ok i tex pannkakor. Lite gråaktiga blev de ju förstås.
Tina Nordberg medarbetare:
Fågelskådning i fokus
Svamp i fokus
Antagligen är det läggdags för mig nu men det som poppade upp i min skalle (förutom kokos) var stekt, okryddad köttfärs.
Skulle man kunna använda sesamfrönoch kokos blandat kanske? + lite fibrer i någon form.
PO-fiber? Fibrex?
Jo, jag vet att jordnöt inte är en nöt - det är inte många nötter som ÄR nötter i egentlig mening, om man ska vara petig http://sv.wikipedia.org/wiki/N%C3%B6t, men nu var det inte det det handlade om.
Kokos funkar nog till efterrättspajer, men det tänkte jag inte göra så ofta ;-) Matpajer däremot är en svaghet jag har, så vad tror ni? PO-fiber? Vad är det och var köper man? Fibrex låter som nåt som ligger brevid Fiberhusk på Ica Maxi? ;-)
Tack för alla svar!
PO-fiber hittar man på hyllorna för glutenfritt. Fibrex bland mjöl o dyl. Finns ju också ngt som heter Bakepro som kan ersätta en del av mjölet.
Tack egensinnig dearest - jag laddar med recept för mitt nya sockerfria liv, nu på riktigt. Inte som innan …. ett par veckor, ballar ur… och sen på det igen. Det funkar inte.
Valnötter, mandel, hasselnöt, fiberhusk, sesamfrön, de brukar jag mala lite av varje. Kolla kolhydraterna väg gärna. Mal ihop o sedan så tillsätter jag ägg och kryddor samt lite smör o en skvätt grädde.
Pepparkaks krydda i blir perfekt till mögelosten!
Gör kex så här, Pluttar ut dem och gör dem runda o tunna, in i ugnen till de är knapriga.
Kanske man kan göra pajdeg så…har köpt bake pro men inte kollat hur det funkar…
Gjorde en sorts sesamfrö kex till surströmingsskivan, att ha den goda kryddosten på, men mycket smör. Hade i lite salt bara då. Hyfsat resultat.
Hoppas det är något att använda
Men om du läser ts så är jag allergisk mot alla nötter utom jordnötter ;-)
Men tack ändå :-)
PO-fiber är fibrer från potatis. 12 g kh /100 g, men det väger å andra sidan inte mycket, så en dl ger inte många kh.
Fibrex är fibrer från sockerbetor. 5,5 g kh/100 g, men det väger inte heller mycket.
En dl pofiber är ca 2 gram kolhydrater
Jag brukar göra matpaj och då använder jag kokosmjöl och ev. pofiber.
Pajdeg:
På ett ungefär
100g. smör
1 ägg
ca 1 - 1½.dl. kokosmjöl/pofiber
ca 1 dl. riven ost
ca ½ dl. grädde
Kör i matberedare till en fast deg. Den ska gå att trycka ut i formen som en vanlig deg.
Kokosmjöl köper jag på LCHF-butiken på nätet. Det är dyrt men drygt då det är väldigt fiberrikt så man behöver inte ta mycket. Det sväller mycket.
Tack söta ni :-) Då finns det lite att testa!
ledsen Linda1976, läste inte bra nej!! Hoppas du hittar något bra ändå!