Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen - Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt

Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
Vi som vill gå upp i vikt

Behöver tips och ideer för att få sonen upp i vikt

2010-08-30 17:16 #0 av: Sheridanz

Hej.

Min son är 18 år, han är 186 lång och väger 56 kilo.  Han äter som en häst men har gått ner från 60 till 56 nu.  Han är ofta sjuk, ständigt trött. Mår illa, blir skakig bla.

Läste på nätet inne på en lchf.sajt att det är bra med proteinpulver innan sänggåendet.  han vaknar ofta med magont och det släpper inte förren runt 11 på förmiddagen.

Han är absolut inte pteig med maten utan tvärt om. Han äter gärna LC-mat för han upplever att kolhydraterna ger honom hög puls.  (som sin mamma)

Han är ju en riktig skrangelpelle, bara skinn och ben med ständigt halsfluss som återkommer.

Har ni något tips?

Anmäl
2010-08-30 17:50 #1 av: kaisakavat

Förstår att du funderar. Det låter konstigt, han borde inte gå ner i vikt om han äter ordentligt. Har ni varit till doktor? Kan det handla om en infektion, inte bara halsinfektion utan kanske nåt som slår sig på magen??

Vet inte, funderar bara..

Min son är jämnlång med din och som en sytråd - men väger ändå nästan 80 kg. Han är lite äldre dock - 25, och har kanske hunnit bygga lite muskler. Men har är fortfarande jättesmal trots kilona.

Kan inte yttra mig om proteinpulvret, men du får säkert svar om det..

Ont i magen skulle kunna tyda på att han inte tål t ex spannmål (eller laktos).. Och spannmål kan hindra näringsupptag, särskilt om man är känslig.

Vad äter ni för mat?

Anmäl
2010-08-30 17:55 #2 av: camsve09

Håller med det Kaisa skrev! Är sonen ordentligt frisk?

Anmäl
2010-08-30 18:27 #3 av: Sheridanz

Ja han har sprungit hos läkare för sina halsinfrktioner och tagit alla tänkbara prover så det borde ha visat sig tycker jag.  Vi äter mest vanlig husmanskost men han bor hos en tjejkompis på helgerna och hon äter LC och det gillar han skarpt men han upplever att han blir inte mätt om han inte äter kolhydrater så det ser han till att få i sig nu.

Han är ju en stressad kille som håller full fart hela tiden och om han nu har en hög ämnesomsättning så är ju det väldigt negativt förstås.

Jättesvårt att bryta ett beteende.  Men jag tjatar att han ska lugna sig.

vi var iväg och köpte Proteinpulver som har långsamma kolhydrater och som behåller proteinet länge. Tänkte att vi måste prova ialla fall.

Jättetack för era svar

Anmäl
2010-08-30 19:49 #4 av: matsmurfen

Vore det inte bättre att äta "riktigt" protein före sänggåendet istället för ett substitut i pulverform?  En köttbit med beasås, t.ex?  Bara en tanke.

Har det tagits prover på hypofyshormonet TSH som styr sköldkörtelns produktion av ämnesomsättningshormonet T4?  Hypertyreos ger bl.a symtom som trötthet, hjärtklappning, värmeintolerans, svettningar, muskelsvaghet, depression, darrighet, viktnedgång. Är det något mer som stämmer in är de två sista?

 

 

Anmäl
2010-08-30 19:52 #5 av: MimLan

#3 Äter han tillräckligt när han äter "LC"? Dvs, hur mycket äter han om dagen när han äter så? Det är få som kan säga att kolhydrater mättar i jämförelse med protein och fett, nämligen.

Anmäl
2010-08-30 20:02 #6 av: kaisakavat

Stress är ödestigert för hälsan. På många sätt.

LC - är det Low Carb?

Lågkolhydratkost är bra, men bara om den baseras på animaliska proteinkällor och bra fett, d v s animaliskt fett, kokosfett, ister, kallpressad oliv- eller rapsolja.

Vet ju inte hur de äter, men det är lätt hänt att få för liten näringstillförsel och för litet engergiintag, om man inte får med fett i kosten. Fettsnålt kan dessutom vara rentav farligt.

Om han har problem med mättnad, ska han nog satsa på mer fett i maten, tillsammans med en bra mängd proteiner. Fett ger en mer långvarig mättnad och är ett näringsämne. Detta gäller inte för kolhydater. De kan visserligen ge "komamättnad" just när man äter dem, men hungersignalerna sätter snart igång igen. Och kolhydrater är "bara" energi, inte näring - och den energin ersätter vi LCHF-are med energin från fett.

Hoppas ni hittar en väg till hälsa för sonen.

 

Anmäl
2010-08-30 20:25 #7 av: MatsL

Har ni testat mjölksyrabakterier? Det finns som tabletter eller yoghurtshots. Kanske behöver han en ny bakterieflora i magen.

Pröva också att plocka bort en sak i taget ur kosten; mjölkprodukter, vete, andra spannmål osv

Anmäl
2010-08-30 21:06 #8 av: kaisakavat

Glömde..

Du skriver att han sökt läkare för sina halsinfektioner, men kanske vore det verkligen idé att söka för hela problematiken, d v s undervikt/viknedgång och de andra symtomen förutom halsen.

Läkarna brukar inte låta ta några prover utöver det man "söker för", så annat än "hals" är säkert inte kollade.

 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.