Annons:
Etikettmat-recept-på-ägg-ost-grönt-sidorätter-veg
Läst 23061 ggr
Minett
2010-10-28 15:05

Rå potatis

Har på några ställen stött på påståendet att om man äter rå potatis så tar inte kroppen upp några kolhydrater från den. Stämmer det?

Annons:
vinteralvan
2010-10-28 15:34
#1

Vem vill äta rå potatis?

camsve09
2010-10-28 15:35
#2

Jag, till exempel. Jag tycker det är jättegott!

nyborjare08
2010-10-28 15:37
#3

Det stämmer, men jag undrar också som #1

 

 

starhawk
2010-10-28 15:41
#4

Tycker också att det är jättegott!

Jag har hört att stärkelsen i rå potatis är så starkt bundet att vi inte kan bryta ner den, det är därför man kokor den, då bryts stärkelse ner. Men rå färskpotatis är det annorlunda med, där är tydligen stärkelsen inte så hårt bunden

Värd för Knivtillverkning  & Slöjd iFokus

starhawk
2010-10-28 15:50
#5

Saxat från ett forum:

Om rå potatis fick jag lära mig när jag läste näringslära att vi inte kan tillgodogöra oss näringen i potatisen om den inte är kokt. Fel sorts stärkelse. Och den bryts ner till en sort vi kan utnyttja vid kokning. Nåt annat sas det aldrig.
Så det går nog bra att äta rå potatis, men man får ingen näring från det.

Värd för Knivtillverkning  & Slöjd iFokus

starhawk
2010-10-28 15:52
#6

#1 o 3: Alternativt godis! Inga skadliga kolhydrater

Värd för Knivtillverkning  & Slöjd iFokus

Annons:
nyborjare08
2010-10-28 15:59
#7

Haha! Ja, inte vill jag ha det "godiset" i alla fall! Skrattande

 

 

starhawk
2010-10-28 16:06
#8

#7: När åt du en rå potatis sist? Var det en Bintje förstår jag om du inte vill återupprepa kontakten, men ex.vis mandelpotatis är mycket gott

Värd för Knivtillverkning  & Slöjd iFokus

Mervi
2010-10-28 16:11
#9

Inget som lockar mig i alla fall.

nyborjare08
2010-10-28 16:16
#10

#8 tack men jag är bara glad att det finns nåt "godis" som jag självmant och utan problem kan avstå från! Flört

 

 

evion
2010-10-28 16:56
#11

när jag var liten ät jag rå potatis ibland för at det var gott, jag fick dock alltid höra att man fick ont i magen om man åt det…Obestämd

Zepp
2010-10-28 22:42
#12

Stärkelsen ligger så hårt packad i många rotfrukter, att våra enzymer har svårt att komma åt dem.

Jo man får gaser som kan göra ont, då bakterierna i tjocktarmen får sig ett skrovmål, men den näringen tar de själva hand om.

Vi är ursprungligen apor och inga grisar, det skilljer i utformningen av enzymsystemen bland annat, vär kapacitet ligger mer åt att smälta enkla kolhydrater.

Med hjälp av matlagning flyttar vi ut en del av matsmältningen utanför kroppen, vilket har den goda saken med sig att vi har ett mindre och energisnålare matsmältningssytem vilket gör att vi har råd med en stor energikrävande hjärna.

Hjärnan hos Homo Sapiens lär dra ungefär 25% av basalmetabolismen, vilket är rätt extremt i djurvärlden, vad jag vet.

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

rylandes
2010-10-29 00:44
#13

Det låter som en skröna. Dessutom får vi i oss en del ämnen som inte kan vara bra för oss. Som två glykoalkoloider, solanin och chakonin.

Annons:
Pasi
2010-10-29 02:27
#14

#12 Fast jag tror att t ex gorillan (på tal om apor) kan tillgodogöra sig mycket av både rå stärkelse och cellulosa - via mikrober och lång tjocktarm.

Däremot verkar inte deras tjocktarm ta upp B12 bildad av mikrober, precis som vår tjocktarm, utan de behöver en och annan insekt för att få fullvärdig kost.

Zepp
2010-10-29 04:02
#15

Jo men gorillor lever väl inte av grönt, de lever av det fett och protein som bakterier, svampar och protozer producerar av grödan om jag förstått saken rätt.

Tror det kallas för att de är bakjäsare, de tar upp en massa näring i tjocktarmen, medans vi tar upp det i tunntarmen.

Gorillor i vilt tillstånd är väl bladätare, (Foliovorer)?

Tror man skall jämföra oss mer med vår kusin chimpansen, som mer äter frukt o grönt samt en del insekter och smådjur, som basföda.

Vi har ju fortfarande enzymer för att bryta ner insektsskal, kitazer eller något sådant tror jag de heter?

Vi har ju ingen rovdjursmage, som kan sluka stora stycken av bytesdjuren, vi är som chimpanserna beroende av små måltider av näringstät lättsmält föda, som vi fyller på rätt ofta.

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Pasi
2010-10-29 07:46
#16

#15 Ja, precis, de är främst bladätare och kan ta tillvara på stor del av de svårnedbrytbara polysackariderna tack vare mikrober* - jag tror att grisen och gorillan påminner en del om varandra vad gäller tarmsystem.

Vår "lilla" maghåla och långa tunntarm, samt korta tjocktarm påminner faktiskt mycket mer om vargens (tecken på anpassning till näringstät mat), än om apornas (inkl chimpis). Lång tunntarm är typiskt för canivorer.
Frukten champis äter är relativt näringsfattig och måste ätas i stora kvantiteter, ofta… och har relativt oss större maghåla, även om den inte är lika dominant som gorillans.
Människan verkar vara (rent logiskt) mer anpassad till att äta större energimängd åt gången, för att sedan kunna vandra omkring på två ben ett litet tag för att leta nästa bytesdjur. Får inte bli energibrist, då hade nog inte hjärnan utvecklats så radikalt.

Att inte vargen utvecklat stor hjärna kan bero på att den haft sin plats i ekosystemet, men fått klara sig med knapp födotillgång. De kan till skillnad från människan ta vara på energin även ur ben osv, klarar även de flesta prioner och parasiter utan skada. Dvs anpassning för att optimera näringsupptag som asätare.
Varken gorillan, eller annan människoapa, är duktiga tvåbens-vandrare, vilket delvis kan bero på stor maghåla och tunga grejer som vandrar där inne (mycket mat, långsam genomgång).
Ju större maghåla, desto större sannolikhet att djuret intar fyrbent läge.

*Äter främst protein och fett via tjocktarmen, precis som naturligt betande djur som ko och get, troligen även gris som kan överleva på kött, kål eller potatis ("riktiga" allätare). Fast potatis ger ju helt klart insulinpåslag - då blir de extra feta och goda (det vet varje grisbonde).
Det är först på spannmål kon utvecklar fettlever - detta på bara 10-11 månader. Troligen beror även det på högt insulin.

**Blev väldigt ostrukturerat - trött efter ha läst 12 timmar till en tenta.Tungan ute

rylandes
2010-10-29 13:00
#17

Håller med Pasi.

Vi har ett mycket enkelt mag- tarmpaket som liknar hundens eller vargens. Men med lite fler enzymer så vi får ett större register av det vi kan äta. Chimpans och gorilla liknar varandra, dvs de har stora magar och lång tjocktarm. Gjorda för att äta hela tiden.

Så får de också runt 60% av sin näring från SFA´s (kortkediga fettsyror) som bildas av bakterier i tjocktarm och blindtarm. Vi får någonstans mellan 2-8%.

Går vi till idisslarna (får, kor) får de runt 70% av sin energi från FSA´s.

starhawk
2010-10-29 13:50
#18

#11: Ja när man var liten och det vankades rårakor eller raggmunk så¨fattade man posto brevid mamma som rev potatisen, då fick man bitarna. Har dock aldrig hört att man skulle få ont i magen av rå potatis, och dom gånger jag ätit det har det aldrig varit något problem. Oftast äter man ju inte så mycket, vanligtvis två potäter, men även när det blivit fyra större potäter har det aldrig varit något problem vad jag minns

Värd för Knivtillverkning  & Slöjd iFokus

Minett
2010-11-08 11:55
#19

Intressant att läsa alla svar! Själv har jag ätit rå potatis så länge jag kan minnas - för att det är gott! Har inte gjort det sedan jag började med LCHF för några år sedan - men tolkar svaren i denna tråd som att jag kan börja om med en potatis då och då!

Appropå det någon skrev om att man ger grisarna potatis för att de ska bli fetare: Mormor och morfar hade jordbruk med bl a grisar. De odlade även potatis till husbehov och hade alltid två potatisland. Ett land med mandelpotatis = människoföda och ett med "rund potatis" = grismat. Än i denna dag hävdar mamma att mandelpotatis är den enda potatis som duger till människoföda. (Hon äter inte LCHF utan är vegetarian.)

starhawk
2010-11-08 13:09
#20

#19: Låter lite enkelspårigt av din mamma, visserligen tycker jag att mandelpotatis är godast men det finns ju även andra ätbara sorter. Bintje och liknande tycker jag däremot är boskapsföda

Värd för Knivtillverkning  & Slöjd iFokus

Annons:
bustas
2010-11-08 13:17
#21

Potatis i sin bästa form är flytande. Till det tas med fördel en fet sill.Flört.

[Sias]
2010-11-08 15:20
#22

Läste någonstans att rå, skivad potatis skulle läggas i blöt och torkas noga för att få bort så mycket stärkelse som möjligt innan tillagning.

Funkar det? Försvinner mycket av stärkelsen i potatisen  - blir kh-innehållet lägre efter en sån"tvätt"?

helvete
2011-02-13 13:16
#23

Hur är det då med stärkelse i råa morötter och råa kålrötter. Det tycker jag är gott.

Zepp
2011-02-13 13:23
#24

Ju sötare de smakar i munnen ju mer kolhydrater tillgodogör du dig.. fast både morötter och kålrot är rätt låga på kolhydrater generellt.

http://www.hertzmanfrukt.se/produkt.htm

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

starhawk
2011-02-13 13:51
#25

Det är skillnad på smaken på rå potatis, sist tog jag några potatisar från lösviktshyllan, dom var inte på långa vägar lika goda som dom Mandelpotatisar jag tuggat på förut, problemet med Mandelpotatis är bara att dom är så små=jobbiga att skala

Värd för Knivtillverkning  & Slöjd iFokus

[Columba]
2011-02-13 14:38
#26

Sötpotatis är också god rå. Då äter jag i allmänhet några små bitar, som jag gör med vanlig potatis också ibland. Fast det blir ju inte potatis så ofta nuförtiden.

starhawk
2011-02-13 15:51
#27

#26: Har aldrig prövat sötpotatis, varken rå eller tilllagad. Just det där med att man inte äter potatis så ofta nu för tiden är ju ett problem, Mandelpotatisen säljs ju i påsar och då ligger den och blir gammal mellan gångerna

Värd för Knivtillverkning  & Slöjd iFokus

Annons:
Upp till toppen
Annons: