Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
- Allt om lågkolhydratkost -

Depression, ångest och Lchf?

2011-01-30 01:12 #0 av: lilla-mi

Någon som har haft depression och/eller ångest och som nu äter Lchf? Har kosten gjort skillnad för er? Kombination med medicin(depression)?

Anmäl
2011-01-30 03:13 #1 av: Pasi

Jag tycker man blir mycket mer harmonisk med LCHF, vilket inte är konstigt då högt insulin stör hormonsystemet (främst kortisol, dopamin och serotonin), sömnen, hanteringen av omega-fetterna, samt kan eventuellt även resultera i för lågt kolesterol.

MåBraGrejer som säkert kan tävla med de bästa (?) meduciner (LCHF så självklart att jag inte tog med den i listan Flört ):

  • Kolesterol (äta massor av ägg, lever)
    Även om inte kroppens kolesterolvärde höjs, så tyder studier på att det ändå har effekt både på mental hälsa och muskelmassa. Ingen aning om varför.
  • D-vitamin
    Något som nästan alla har brist på - brist resulterar ofta i dåligt immunförsvar, dålig mental hälsa, försämrad motorik och muskelmassa samt autoimmuna sjukdomar. Lämplig dos 50-100 IE / kg kroppsvikt (jag kör själv med 100IE/kg).
  • Omega-3
    Tillskott bra om man vet om att man äter för lite fisk, skaldjur, gräsbeteskött och vilt. 
Anmäl
2011-01-30 09:04 #2 av: NellieW

Jag håller med Pasi.

Jag har varit var deprimerad till och från under hela mitt vuxna liv. Mediciner hjälpte inte på mig.

Har nu ätit LCHF i 3½ år och inte haft tillstymmelse till depression. Äter också omega-3 året runt och extra D-vitamin på vintern. Jag är jättenöjd!

Anmäl
2011-01-30 09:44 #3 av: egensinnig

Jag håller med #2

LCHF + Dvitamin = bra sömn och ingen depression. I princip ångestfri. Och detta efter 20 år av återkommande depressioner, medicinering, inläggning, ECT mm.

Har aldrig mått så bra och varit så stabil i psyket innan!

 

 

Anmäl
2011-01-30 13:09 #4 av: thewaythingsare

Jag hade problem med panikångest, mycket stress och panikattacker. När jag gick igenom vad jag åt så var det mycket raffinerade kolhydrater (socker, chips, godis, Coca Cola) och efter jag ändrade vad jag åt till att minska på kolhydraterna så kände jag mig mycket lugnare. Såhär i efterhand så tror jag också att eftersom jag hela tiden hade känslan att jag åt fel så ledde det också till att jag kände mig ännu sämre, men när jag åt annorlunda så kunde jag också berömma mig själv och då kände jag mig också bättre.

Anmäl
2011-01-30 15:46 #5 av: Pasi

Vill bara tillägga att jag är ganska övertygad om att en av de vanligaste orsakerna till depression (och andra sjukdomar, bla allergier) är spannmål Obestämd - där det kanske främst är gluten (och andra spannmålsprotein) och lektiner som ger "effekten".

Anmäl
2011-01-30 15:58 #6 av: tjillevipp

Jag har under många år varit deprimerad till och från. Men även de perioder då jag mått relativt bra så har jag haft en ständigt närvarande ångest. Som ett gnag som hindrade mig från att tycka att livet var mer än uthärdligt. Min kurator som jag gick hos ett par år varnade mig för att skära ner på kolhydrater eftersom det kan göra att man känner sig deppig, hon rekomenderade istället mycket bröd och bananer.

Numer struntar jag i sjukvårdens råd, använder mitt eget förnuft och äter LCHF och mår BRA. Visst har jag ångest ibland. Men inte hela tiden varje dag. Harmonisk skulle man kunna kalla mig nu.

Anmäl
2011-01-30 15:59 #7 av: maximilianL

Nu ska vi väl inte överdriva. Depression och ångest försvinner inte nödvändigtvis till 100% för att man äter animaliskt föda.

Jag håller med om att man får ett lugnare psyke och att ångest/panikångest blir mindre förekommande. Dessutom sover man bättre och blir allmänt mer "stabil". Sant!

Men man blir inte "lycklig" bara för man äter LCHF.

Jag har fått kämpa med mig själv även i perioder när jag lever på LCHF. Det är inte så att alla livets problem lättar och att man kommer till några djupare insikter.

Däremot vill jag konstatera att det hela blir lättare med LCHF. Det är inte lika svårt allting längre. Mer energi och ork, helt klart.

Men LCHF är ingen livsfilosofi. Det ger inte tillvaron större mening eller värde. För detta behöver en människa leva efter sina inre värderingar och med fullt engagemang och närvaro, annars kommer ingen lycka per automatik.

Anmäl
2011-01-30 16:18 #8 av: LCFia

Jag har varit deprimerad till och från samt haft mycket ångest senaste åren. Har ätit LCHF i kortare perioder förr. Jag började på antidepressiva tabletter för ca ett år sedan och gick upp 12 kilo (fick mer ångest än jag redan hade) så jag slutade! Nu äter jag enl LCHF igen och har inte ens haft PMS-besvär! Sover som ett barn och känner mig lugn och tillfreds trots mina extrakilon.. de har förresten börjat "rinna av" något Glad

Men det viktigaste är att jag mår så bra på den här kosten. Känner direkt om jag har fuskat att jag blir torr i munnen, sover mycket mycket sämre och känner mig allmänt orolig i kroppen då den fått för mycket kolhydrater.

Slutsats: Jag tror absolut att denna kost kan hjälpa vid depression och ångest!

Anmäl
2011-01-30 16:31 #9 av: Mervi

#7 Håller med dig. Jag har gått genom en svår tid de senaste 2-3 åren men klarat det utan mediciner, jag tror mycket på grund av kosten. Känner mig mycket stabilare nu för tiden. Jag har ätit LCHF i 5,5 år.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.