LÄTT & GOD Fetakyckling!
Det här är ett kanonbra, lätt och framför allt gott recept som jag tänkte dela med mig av!
Jag har inga exakta måttangivelser utan brukar höfta rätt mycket. Hur som,
_____________________________________________
3-4 portioner
- 2-3 stora kycklingfiléer
- 1,5 pkt fetaost (á 150 g)
- ca 2 pkt grädde
- Timjan
- Svartpeppar
Skär kycklingen i mindre bitar och genomstek helt (men behöver inte få färg). Hur stora bitar man vill ha är en smaksak, men jag brukar göra ganska små eftersom det går fortare och jag alltsom oftast är hungrig när jag väl står där framför spisen.
Lägg det därefter i en ugnsform och smula över fetaosten och häll över grädden så att det nästan täcker kycklingen helt (beror ju också på hur stora kycklingbitarna är). Krydda.
In i ugnen på 175-200 C, ca 20 min eller tills det fått lite färg.
(Beroende på hur strikt man är med sin kost är det gott med något sött till som kompleterar fetaostens sälta, t ex russin eller gelé, men det går utmärkt även utan.)
___________________________________________________
Jag är inte så exakt i mina anvisningar men det beror på att jag aldrig följt något recept utan bara gjort lite på känn, så hur mycket kyckling, grädde, ost och vilka kryddor man vill använda upptäcker man rätt fort.
Hoppas det blir en lika återkommande middag för er som för mig!
Låter gott! Det ska jag prova:)
Den som tror sig veta allt
vet inte särskilt mycket
Med tanke på att kyckling inte innehåller något fett och att fetan inte har något större överskott på fett i relation till proteinerna, skulle jag vilja påstå att det enda vettiga är att använda helfet grädde så att fördelningen inte blir alltför skev.
och med två paket menas? Det finns ju 2 dl, 3 dl, 5 dl och 1 liter jag köper bara 1 liter… och 2 liter verkar definitivt för mycket hur mycket tar du? 4 eller 6? Såklart man kan prova men påt ungefär? skiljer ju en del.
läser och läser men jag ser inget om att det INTE skulle vara helfet grädde? Är det kanske ändrat?
#2 Det har du rätt i. Jag är så van vid att behöva övertala mina vänner att inte använda minigrädde, men det är förstås onödigt att skriva här så jag tar bort det från receptet. Hoppas du vågar dig på att prova det ändå!
Det finns en liknande recept här på forumet, skillnaden kan vara i kryddorna och att man lägger citronskivor på. Provade detta iförrgår och det var jättegott.
#3
Det är ändrat!
ca 6 dl grädde ska det vara!
klara besked
hann jag skriva innan du tog bort… varför ändrar du inte bara i det befintliga kan jag undra?
#2 Vågar och vågar. :) Jag gör det gärna i liknande form för kombinationen är fräsch. Men jag tar helstekt filé som ytsteks och eftersteks/gratineras med grädde+feta. Helt enkelt för att jag gillar saftigt kött, det är svårt att få kyckling saftigt när man steker småbitar helt igenom. Massor med svartpeppar och någon körsbärstomat till är inte dumt. Basilikablad om man har det hemma.
Vad farao, hur gör man för att ta bort inlägg??
#10
Egentligen så ska man inte steka kycklingen innan, men då måste man torka av den och hålla på innan den ska in i ugnen för att det inte ska bli rinnit och nuförtiden orkar jag inte med det så då steker jag det hellre innan. Sen är jag inte säker på hur länge det ska vara inne i ugnen heller om kycklingen är rå.
Men ditt förslag låter inte så pjåkigt det heller! Jag är öppen för förslag, så du får gärna återkomma när du provat.
# 9
Det hade gått en timme så jag kunde inte redigera receptet.
Jag menade inte det första inlägget utan de andra tre, man kan inte ta bort inlägg men man kan ändra i det. Alltså ist. för att skriva tre st kunde du ändrat det första , av de tre.
Låter jättegott.. och enkelt också. I ugnen gratineras den liksom bara?
spindelfot, medarbetare på Druid & Shaman och Häxor ifokus
#14
Ja precis, eftersom kycklingen redan är klar så ska den bara in och gotta till sig lite med grädden och fetan i ugnen. När den fått färg brukar det vara klart, men ibland får jag sätta ungen på "grill-läge" så att den ska bli lite gyllenbrun, egentligen mest för att det ser trevligare ut.
Tack för receptet. Jag kryddade min kyckling med tandoori, chili och vitlök och det blev supersmarrigt!