Etikettmat-recept-att-laga-hemma
Läst 9003 ggr
Sindri
2020-02-02, 22:31

Är surkålen förstörd? - Del 3 om att syra

Sindri
2020-02-03, 12:43
#1

Idag var det dags att fördela surkålen från min Kilnerburk. 
Undrar lite saker;
I stora burken var det vätska över kålen, men nu fördelat på 5 andra burkar så finns det ingen vätska som når över kålen. Skall jag fylla på med saltvatten, eller är det bara under fermentering som det skall vara så?
Behöver det vara luft i burken eller är det bättre att fylla ända upp med surkålen?

Förr har det varit mer vätska så det har blivit överst i varje burk.

Den smakar himmelskt - vilken superbra investering! 🙂

hemul
2020-02-04, 00:32
#2

Jag skulle fördela vätskan så det är tillräckligt i fyra burkar och så får det bli som det blir i den femte, som du då äter först. Täcka behöver det nog inte göra, men det är nog bra om det är rätt mycket vätska om det ska förvaras länge.

Konstigt dock, täcker det i jäsburken så borde det ju täcka i förvaringsburkarna. Jag brukar alltid få vätska över. Tryckte du ner kålen ordentligt så den packade sig i burkarna?

Sindri
2020-02-04, 00:52
#3

Jo, det blev fyra stora syltburkar och den är tätt packad, men det är skillnad på en burk och fyra. I jäsburken låg ju stenarna ovanpå också och tryckte ner. Men det är verkligen stenhårt packat i de nya burkarna. När jag tagit ur all kål ur jäsburken var det inte många centiliter vätska kvar. I den gamla jäsburken med vid öppning fick jag fylla på mycket extra vätska till jäsningen. 

Jag gjorde för säkerhets skull lite extra saltvatten att fylla på, men så fick jag ett infall och använde det till rödbetor istället. 😁

Jag har alltid kokt vattnet innan, men Johan Björkman skriver i Det Nordiska Skafferiet bara "vatten och salt"? Hur gör du?

Och apropå den gamla jäsburken så lyckades maken öppna den och näää….det var inte gott. Mjukt och slemmigt, så det grävs ner i landen imorgon.

hemul
2020-02-04, 06:09
#4

Jag kokar. Dels löser sig ju saltet lättare (har bara grovt salt hemma) och sen blir man ju av med kloren.

Har inte alltid fullt med spad i burkarna, men att nästan inte ha nåt alls som det låter som i ditt fall känns lite risky om det ska sparas ett tag.

Sindri
2020-02-04, 09:25
#5

Ja, jag kokar nog lite nytt idag. Tack för input!

Sindri
2020-02-05, 11:07
#6

När jag tryckte ner kålen i burkarna kom det upp en hel del vätska, men jag fyllde på med lite saltvatten i alla fall.

Det blir spännande med rödbetorna, de skall vara klara på två veckor.

hemul
2020-02-05, 17:58
#7

Men du sa ju att du hade pressat! 😂

Hur har du förberett rödbetorna? Skivor, bitar, rivit? Jag har försökt två gånger men gett upp. Det blir bara slajm. Ska vara ätbart ändå säger experterna, men det ser så äckligt ut så jag provade inte ens.

Sindri
2020-02-05, 19:05
#8

Jo, det gjorde jag, men efter en dag i kylskåpet så gick det att pressa ut lite mer vätska ändå.

hemul
2020-02-05, 22:26
#9

Hur preppade du betorna då? Om du lyckas blir jag antagligen galen! 😜

Sindri
2020-02-05, 22:59
#10

Skar i bitar, la i burk och så vatten på. Kanske man skulle haft gröna blad…med tanniner för att behålla krispigheten, som med morötterna? Tja, få se hur det blir.

hemul
2020-02-05, 23:52
#11

Det kommer att bli slajm! 😛

Sindri
2020-02-10, 23:11
#12

Optimist där! 😁

hemul
2020-02-11, 04:02
#13

Det är förväntat att rödbetor blir slajm. Men du kanske pallar att äta det ändå.😉

https://www.wildfermentationforum.com/viewtopic.php?t=129

Sindri
2020-02-11, 09:10
#14

Nu är betorna en vecka och fortfarande fasta och fina, var tvungen att kolla 👍

hemul
2020-02-11, 21:57
#15

Det är spadet som blir tjockt och slajmigt.

Sindri
2020-02-12, 09:24
#16

Inte än  😃

hemul
2020-02-13, 11:20
#17

Det kommer! 😂

Sindri
2020-02-16, 10:43
#18

12 dagar - inget slajm ännu! 😀

hemul
2020-02-16, 12:33
#19

Klarar du dig är det nog för att du brukar jäsa så kort. Fast då bildas kanske slajmet i kylen sen.😃

Sindri
2020-02-16, 13:05
#20

Har aldrig testat rödbetor förut, men i receptet stod det 2 veckor, surkål gör jag  i 4 veckor, morötter blir bra på 1 vecka.

hemul
2020-02-17, 10:45
#21

Jag kör allt 4-5 veckor. "Pizzasalladen" ska jag nog skörda i helgen förresten. Är så sugen! Har inte gjort det på många år.

Sindri
2020-02-20, 23:45
#22

2,5 vecka för rödbetorna. Inget slime, men smaken inte riktigt vad jag förväntat mig. Den ena burken hade tyvärr fått en liten "luftläcka", var väl när jag kollade innehållet sist, det var lite grejsigt runt kanterna och lite vitt på ytan. Inte mögel, tror jag, Hällde av och tog bort de översta bitarna och "skummade" av det vita. (Stora som sockerkorn). Smakade på en beta där också, den smakade OK och jag känner ingenting av den.
Så botulism är det knappast.  🙂 Båda står i kylen nu, få se vad det blir av den. 

Skulle jag göra om det skulle jag nog vilja riva betorna grovt, men just nu har jag inga planer på det.

Däremot det här verkar spännande;
https://morotsliv.com/2016/09/ingefarastart-ginger-bug-for-fermenterad-lemonad.html

hemul
2020-02-21, 13:12
#23

Det där amerikanska forumet jag länkade till, minns inte om det är i texten där eller i nån av länkarna jag postade där som tyvärr inte funkar längre, sas att slajmet blir värre ju mer finfördelade betorna är.

Jag skördade "pizzasalladen" i går. Två krukor. Den mindre hade fått mögelliknande hinna. Vet inte om det var mögel, men jag är så rädd för det att jag kommer att slänga. Luftlåset torkade vid ett tillfälle, det var väl därför. Men det har hänt förr utan missöden. Första gången det misslyckats med kål eller morötter! Irriterande för jag skulle ge bort två burkar var planen. Nu får de nöja dig med en, annars får jag så lite själv.

Chilin blev starkare än tidigare. Så svårt att beräkna sånt. Men det var gott. Hoppas bara de som ska få en burk också gillar chili. 😃

Sindri
2020-02-22, 00:08
#24

Jahaja. Nå jag gillar ju råa och kokta och inlagda och rostade rödbetor så jag får väl i mig lite ändå 👍
Kollar lite på att bygga egna syrningsburkar som är lite mindre. Kruxet är ju det där med tyngden, är inte så sugen på det där med plastpåsar med vatten igen, Det är för meckigt och plastigt. Skall man gå keramikkurs och göra egna tyngder? Får låta geniknölarna jobba ett tag.

hemul
2020-02-22, 00:09
#25

Men varför köper du inte krukor? Det blir ju inte dyrare än glasburken du köpte.

Sindri
2020-02-22, 00:54
#26

Jag vill ha mindre burkar, och visst det kanske är bar med krukor, mörkt och så, men jag gillar att se bubblorna röra sig, då vet jag att det funkar.

Men kolla här då vad jag hittade. 
https://bagarenochkocken.se/fler-produkter/ovrigt/lekue-fermenterings-set/?gclid=EAIaIQobChMImN-Dhevj5wIVCIuyCh360A-QEAQYCyABEgI5kPD_BwE

hemul
2020-02-22, 12:16
#27

De där var ju onekligen behändiga. Slå till!

Jaha, är det så små du är ute efter. Trodde du ville göra åtminstone nån liter.

Sindri
2020-02-22, 12:28
#28

Ja, jag har ju min stora Kilner till surkålen, men till annat ät det bra med smått. Är så trött på dessa plastpåsar. Beställde på stört.

hemul
2020-02-22, 13:19
#29

Jag blev också sugen, att ha för experiment. Men förutom att jag belagt mig själv med köpstopp (ska unna mig nåt riktigt dyrt snart, så då får jag inte småhandla) så känns de nästan små för det med. Vad kan man få i, en halv lite råvara?

Sindri
2020-02-22, 14:00
#30

Det får jag se snart, hoppas jag. 😃 Kommer nog ta med en till Spanien, där gör jag bara lite i taget på grund av utrymmesbrist.

En annan grej; jag fattade det som att täcklocken (inne i burken alltså) är reglerbara i storleken, det gör ju att man kanske kan använda dem i andra, högre burkar. Ja, det blir spännande att se.

hemul
2020-02-22, 21:55
#31

Det vore ju bra! Synd att extrapriset bara var idag. För sent för mig när du kan rapportera.

Sindri
2020-03-02, 18:00
#32

Jaha, inte blev det något slajm i mina rödbetsburkar, men båda fick en vit hinna på sig, så det blev waste i alla fall. 😥

Jag kommer inte att hinna prova mina Léuké-burkar innan jag åker bort, men kanske tar med en och har därnere. Jag tycker storleken är bra för t ex morötter. Locket som skall pressa ner grönsakerna passar utmärkt i den nya glasburkarna som har en smalare hals, men de burkarna är å andra sidan inte större än Léuké-burkarna. Tror jag har en lite högre variant i källaren, men hinner inte leta efter den nu.

hemul
2020-03-02, 18:08
#33

Men det tycker jag var en framgång ändå, att det inte blev slajm. Jag läste nåt, minns inte om det var på sajten jag länkade till att rödbetor innehåller nåt slembildande. Det kanske hade blivit slajm senare i kylen. Om det kommit så långt.

Jaha, så du är nöjd med Léukéburkarna? Kanske blir extrapris nån mer gång.

Sindri
2020-03-02, 19:30
#34

Men…..🤣 gomorron, gomorron - jag har ju inte provat dem 🤣🤣🤣

Det får bli i Spanien eller när jag kommer hem igen.

hemul
2020-03-03, 14:10
#35

Du  har ju SETT och KÄNT på dem! 😎😛

Sindri
2020-03-03, 14:13
#36

Ja, de är snygga, men utseendet är ju inte allt. 😉

Det viktiga är ju hur det finkar med det där locket man skall pressa ner grönsakerna med. Lovar att rapportera när jag testat dem.

hemul
2020-03-04, 20:49
#37

Men det kan du väl prova utan att verkligen syra?

Sindri
2020-03-04, 22:32
#38

Nja, vill se hur tätt det håller om bitar vill flyta upp etc. Har tryckt ner det i en tom burk för att kolla och det är rätt bra motstånd. Tror det kommer att bli bra. 👍

hemul
2020-03-04, 22:52
#39

Verkar jäkligt bra med en tät "tyngd" ivf. De där stenarna till mina krukor är ju inte direkt täta. Går inte enda ut och det är ett hål i mitten. Så man får trixa lite för att det inte ska flyta upp så mycket. Dessutom stinker de hur man än diskar dem. Är ju oglaserad lera, så de suger åt sig smak. Verkar inte påverka produkten, men det känns ofräscht.

Sindri
2020-03-04, 23:04
#40

Min Kilner har stenar som låter som de du beskriver, men de är glaserade. Visst kan någon kålslinga glida upp, men jag petade ner med en kniv. Tycker det funkade bra. Ett tips kan ju vara att lägga ett helt kålblad  upp-och-ner överst för att hålla ihop det som ligger under, och sedan på med tyngderna. Jag sparade ett kålbad, men behövde aldrig använda det.

hemul
2020-03-04, 23:45
#41

Visst. Om man har kål så. Tror inte det har orsakat några problem för mig heller, även om strimlor kan flyta ovanpå, men man läser ju att det ska unvikas. Det här sista misslyckandet tror jag var för att vattenlåset torkade.

Har en bekant/f.d. granner som är keramiker. Har funderat på att be henne göra några glaserade stenar. Hel kruka törs jag inte tänka på. Hon är konstnär och priserna är därefter. Men stenar är ju bara en skiva lera liksom. 😛

hemul
2020-03-22, 19:17
#42

Vill bara uppdatera lite. Experimentet med äpple och ceylonkanel till morötter är en favorit nu. Det var nog bara att mina andra anrättningar är rätt smakstarka som gjorde att jag inte helt uppskattade den mildare smaken. Äpplena var som sagt mesiga och smaklösa importäpplen. Med svenska vinteräpplen med mer smak tror jag detta kan bli super! Kanelsmaken är väldigt god till kött ivf.

hemul
2020-03-23, 22:35
#43

DELETE please!

Sorry. Inte bara fel tråd. Fel forum också. ☺️

hemul
2020-06-01, 11:20
#44

Sindri, de där kilnerburkarna med hål för jäsrör som vi såg förut och som jag försökte tillverka en egen variant av (med mindre lyckat resultat) finns i Sverige nu.

https://www.pgw.se/kilner-fermenteringset-6-delar.html

Tycker det är lite dyrt då man kan få en kruka för samma pengar, men ändå lockande. PGW har fysiska butiker också, i Stockholm, Göteborg och Uppsala. Jag brukar handla annat där, så jag känner till dem. 😛

Interessant att locket är i silikon.  Det förstod jag inte när vi kollade på dem förut.

hemul
2020-06-01, 12:56
#45

Nu inser jag två saker. Dels att jag tipsat om kilnerburkarna för länge sedan, men glömt bort att jag sett dem på PGW tydligen. Dels att du i den här tråden pratar om dina kilnerburkar. Var de dem du fyndade på nån stormarknad? När jag tipsade om dem i förra tråden sa du att du inte ville ha några - inte underligt man blri förvirrad. 😃

Sindri
2020-06-01, 15:11
#46

Ville och ville…… Tycket väl snarare att de  var lite dyra och att de jag hade dög bra, men ledsnade på det där med plastpåsarna, och de gick ofta inte att spara sen heller, Precis den burken var det jag köpte på Ica Maxi för 299:-. Ett av barnen som gör kimchi fick en också och gillar en skarpt.

hemul
2020-06-02, 06:56
#47

Ja, hittar jag på rea slår nog jag också till. Är ju lite mindre skrymmande än en kruka och det kan ju vara kul att testa.

Har precis satt en jättesats av blandningen jag kallar pizzasallad. Vet inte hur jag tänkte, det blev så jäkla mycket. Fick ta tre krukor. Delvis berodde det nog på att jag fått igång min gamla hushållsassistent och strimlade med den. När jag skär för hand brukar jag spara stammarna och koka till maten, orkar inte hålla på och finstrimla dem då. Nu kom ju allt med.

Sindri
2020-06-02, 09:41
#48

Men det är nyttigt…och så gott…….😉

hemul
2020-06-02, 10:48
#49

Tar en jäkla plats i kylen bara.

hemul
2020-06-06, 15:57
#50

Nu har det olyckats - eller inte. Tror kanske jag lärt mig nåt.

Jag brukar inte glänta på locket innan det är klart och eftersom jag använder krukor ser jag ju inte hur det ser ut därinne. Nu fick jag baksug i krukorna. Det händer ibland. Alltså vattnet från vattenlåset sugs in i krukan. Man vill ju inte att krukan ska fyllas med mer och mer (inte helt rent) vatten, så när det händer brukar jag glänta lite på locket så vattnet bli jämnt fördelat på båda sidorna igen.

Den här gången lyfte jag av nån anledning locket och såg en beige-aktig hinna på ytan. Öppnade den andra krukan som också hade baksug - samma sak. Perkele!

Det var i förrgår eller för tre dagar sedan. Har inte orkat göra nåt åt det och googlat en del. Hittade bl.a. den här sidan, som säger att det är jäst, kahm-jäst för att vara exakt, vad nu det är.
https://fermentools.com/what-is-kahm-yeast-is-it-safe/

De verkar inte tycka det är nån big deal. Men andra sidor jag hittade skrev att det kunde ge dålig smak. Att man skulle skopa upp det översta, byta ut stenarna mot nya rena o.s.v.

Nu till det braiga. Idag tog jag itu med det. Äcklet hade minskat. Var inte längre en hinna som täckte hela ytan, utan bara några öar som simmade omkring. Tog upp det så gott det gick, vilket gick ganska bra, och torkade av insidan på krukan ovanför vätskan med papper. Det hade satt sig där.

Nu misstänker jag att detta kanske hänt förr också, men än mjölksyrabakterierna tagit kål på jästen så jag intesett den. Förra gången slog jag ju ut en kruka dock. Nu är jag övertygad om att det var sån här jäst och inte mögel som jag trodde. Och en flaska med spad fick en hinna på ytan i kylen. Hällde jag också ut. Men jag tror nu det också var jäst.

Nån annan sajt hade bilder på jäst och mögel (tappat bort URL). Mögel växer liksom i öar och på höjden och har ofta starkara förger. Grönt, gult, rosa…

Nu ska jag bestämma om jag ska glänta på locket till stora krukan eller inte. Den har inte haft baksug…

Sindri
2020-06-06, 16:03
#51

Vad blir baksuget av? Men precis därför tycker jag det är bra med glaskruka så man ser allt som händer. Sist glömde jag t.o.m. att sätta papperspåse över, men det gick bra ändå.

hemul
2020-06-06, 16:13
#52

Temperaturväxlingar kanske. Det jag tror ivf. Vädrar mycket i köket.

Ivf tror jag det kommer att gå bra. Gu ske  pris! Det blev ju så himla mycket, så det var lite deprimerande när jag trodde det var kört. Hade köpt grönsaker för nästan 400 spänn.

Sindri
2020-06-06, 16:47
#53

Gulp! Håller tummarna att det ordnar sig. ✊

hemul
2020-06-06, 19:16
#54

Det var bubbligt och surt ivf. Smakade t.o.m. på den där hinnan och det smagade bara surt om den också, definitivt ingen mögelsmak. Tror jag ska glutta i stora krukan i morrn. Måste få veta.

hemul
2020-07-04, 18:47
#55

Det gick bra. I de små krukorna, där jag skummat av "blomman", syntes inte ett spår av någon beläggning. Den stora krukan lät jag vara, gluttade aldrig i den. Tror att den också haft sån där blomma/jäst/vad-det-nu-är. Det satt liksom skrogg på väggarna ovanför ytan, men vätskan var klar. Spädet i den var mjökigare än i krukorna jag skummat, men det kan ju vara en slump. Smakade likadant såvitt jag kunde känna.

Färgen blev lite tråkig. Måste ha varit konstiga paprikor. Spadet brukar vara nästan morotsfärgat. Och det var för lite chili. Känns knappt. Så himla svårt att dosera. Sist blev det perfekt, ordentligt sting, men inte så att det gör ont i mun.

Jäkla mycket blev det ivf! Jag var så duktig den här gången och skrev upp hur mycket jag köpt av allt, vad det vägde skuret o.s.v. Men klantade till det så jag vet inte vad jag har för siffror. Jag tror det är den skurna och rensade vikten.

Vitkål 5492 g
Röd paprika 2162 g
Chili (spansk peppar) 73 g
---------------------------------
7727 g totalt

Och det blev bra precis 8 liter färdig surkål. De stora brukarna är IKEAs 1.8-liters. Så då vet man att den här blandningen ger ungefär lika många liter färdig vara som man har kilo råvara. Nu ska jag bara försöka göra rum i kylen också. 😛

Sindri
2020-07-04, 20:41
#56

Oj, vilken laddning! Jag har extra frysar i källaren, men borde nog ha en extra kyl också…….

hemul
2020-07-08, 10:39
#57

Jodu. Men skulle behöva flera kylar och flera frysar. _Vet du om man får ha sånt på vinden? Har närmare dit nämligen. Fast jag skulle antagligen vara tvungen att dra ström dit så det går på min mätare, så det blir nog för dyrt (bor i lägenhet, BRF).

Sindri
2020-07-08, 11:14
#58

Nånstans finns det väl ström på vinden. Känner du ingen som kan tjuvkoppla……😉

hemul
2020-07-08, 12:27
#59

Jovisst finns ström. Men föreningen ska ju inte betala min el.

Sindri
2020-07-08, 12:51
#60

Men då kan det inte kosta så mycket att få en kontakt i ditt förråd?
Det står ju noga angivet på alla apparater nuförtiden hur mycket ström de drar. Räkna ut hur många kronor det blir per år, fråga brf om du får dra ström mot att betala en extra avgift varje år. Kanske fler vill?

hemul
2020-07-08, 15:56
#61

Är nog en del som bara pluggat in. Men jag vet också sådana som har dragit el. Jo, det kostar massor för det måste gå över mitt proppskåp. Vi är en liten föreningen, så man gör inte fulgrejer, inte jag i alla fall.

Fast jag menade mest om det var tillåtet ur försäkringshänsende och så. Eller om det är lämpligt. Är en kallvind och har för mig att åtminstone förr skulle inte frysar stå kallt. Blir väl inte frysgrader, men neråt nollan blir det alla gånger.

Sindri
2020-07-08, 20:59
#62

Det är väl värre om det blir för varmt på sommaren.

Men jag skrev ju att du kan räkna ut elförbrukningen, och KwH-taxan och betala föreningen för den extra elen?

hemul
2020-07-09, 00:58
#63

Tror sånt blir ganska rörigt. Om inte annat bokföringsmässigt. Och man vet ju aldrig exakt hur mycket ström som går åt. Fast man kan ju sätta på en mätare förstås.

Tror det där med kyla är gammalt, för jag kom just på att en del har frysen på verandan. Men det var nåt att de inte jobbade optimalt i kyla.

Sen är det väl alltid en viss risk för vattenskada. Kan ju hända att det är olämpligt att ha frys på vinden därför. Men är ju inte där varje dag och det skulle kunna stå och läcka ett tag innan det upptäcks.

Ska kolla upp det ivf.

hemul
2020-08-19, 13:11
#64

Surkål mot covid! 😃

_Cabbage has about 30 mg of Vitamin C per cup, but guess what happens to cabbage when you ferment it? Cornell University found that fermented sauerkraut can have as much as 600 to 700 mg per cup!
_https://www.culturedfoodlife.com/vitamin-c-abbage/

Det där är ju inget nytt. Men jag har också läst att det ska vara en myt. Jag har försökt googla det många gånger, men misslyckats. Det måste väl sjutton finnas säkra siffror på det där, om C-vitaminhalten verkligen ökar i fermenterade grönsaker. Har nån sett något?

Och apropå covid, jag har trott att om C ska hjälpa vid pågående infektion måste det vara intrevenöst. Nu har jag fått en bok som handlar om hur man kan hjälpa immunförsvaret och den är så pass ny att den tar upp covid också. Har bara skummat, men tydligen funkar det också oralt även om IV är bättre. Finns referenser, men har inte kommit så långt än. Det är ivf hästdoser det är frågan om - 1 g i timmen!

Jag gick på det tillräckligt mycket för att beställa en stor burk ifall att pesten drabbar mig. Hade ändå tänkt testa om C kan minska/förkorta vanliga förkylningar, så den kommer till användning hur som.

Undre min uppväxt var det C-vitaminvurm. Inte märkte jag nån effekt. Men då var det väl mer fråga om att äta en apelsin eller få en brustablett nån gång ibland när mamma kom ihåg. Man kanske ska upp i lite högre doser. Efter att ha dragits med förkylningar hela året utom sommarmånaderna förrförra vintern är jag beredd att vara försökskanin.😎

Sindri
2020-08-19, 13:29
#65

Är lite tveksam till det där med C-vitamin. Kroppen kan ju inte tillgodogöra sig mer än en viss mängd. Resten kissar man ut, och det kan bli ansträngande för njurarna. D-vitamin är ju mer stärkande för immunförsvaret. Men däremot tror jag på fermentering, eftersom vår tarmflora spelar så stor roll för hur vi mår.

Högsäsong för fermentering igen. Jag har redan testat att fermentera mina små gurkor, det blir en del i år.   Nu är det ju det där med lite vit beläggning överst. Inte var det farligt? De smakar bra och är krispiga.

Nu har jag köpt även Kilners set med två mindre burkar som jag skall göra mer i. 299:- på Ica med först 10 och sedan 5% rabatt blev det inte så dumt. 😁

Och jag såg/hörde någonstans (kanske på Youtube) om att när man fermenterar rödbetor skall man koka dem lätt först. Kanske något att testa för att slippa få slime?

hemul
2020-08-19, 14:33
#66

Det är ju därför man ska ta dela upp dosen och inte ta en hästdos på en gång. Men det verkar råda viss tveksamhet om hur mycket man kissar ut också. Man har mätt i urinen och det kissas inte ut så mycket som man skulle tro.

Vad du hittar bra extrpriser då! Min otur kan ju bero på att jag aldrig handlar på ICA Maxi förstås. Skulle vilja ha en sån där liten för experiment.

Förresten, jag har fått förfrågan om folk får köpa lite av mig. Har tidigare gett bort eller om det varit mer förhandsbeställning har de fått betala råvarorna bara. Men ska jag göra det på regelbunden basis vill jag väl ha lite för besväret också.

Har funderat på 75 kr för en literburk, lite knappt ett kilo. Är det för mycket? För lite? Tistelvind kostar 105:90/kg för surkål och 141:53/kg för morötter på Mathem. Mitt är ju "godare", mer grejer i, men inte 100% eko. Kål, morötter o vitlök är alltid eko men inte alltid allt annat jag stoppar i, som paprika t.ex. Äpplen är vid säsong från eget träd, men knappast eko med tanke på att jag bor i centrum.

hemul
2020-08-19, 14:35
#67

Nu såg jag det där med rödbetor. Intressant. Men dina blev aldrig slime va?

Sindri
2020-08-19, 16:05
#68

Du märker om priset är för högt, men jag tycker det låter vettigt. Tycker dock du skall satsa på ekologisk paprika, den mest besprutade grönsaken!

Jo, nog fick jag slime nog! 😉

hemul
2020-08-19, 16:19
#69

Ha ha! Jag sa ju det! SLAJM! 😂

Mest bestprutade säger de ju om allting. Tycker det brukar vara potatis och jordgubbar som toppar. Jag köper oekologisk dels av kostnadsskäl förstår, men också för att jag aldrig äter paprika annars. Det är bara i sur-pizzasallad-blandningen. Så då tycker jag jag kan "unna mig". De som vill köpa skiter nog i vilket.

Annars köper jag nästan uteslutande eko när det gäller frukt och grönt. Men då styrs vad jag äter av vad det är rimligt pris på.

hemul
2020-08-19, 16:21
#70

Om du provar det där med förkokning, och det borde du, du som har liten burk, så måste du rapportera. 😉

Jag älskar rödbetor. Vore fena att ha en färdig produkt så där som det bara är att ta av. Jag har förvällt rödbetor, tärnat och fryst. Det blir OK men jag tror syrade vore bättre.

Sindri
2020-08-19, 20:58
#71

Vad jag har läst så är vindruvor etta bland frukten i besprutning, potatisen bland rotfrukter och paprika av grönsaker.

Jo, det skall nog bli en test med rödbetor igen. Men har nyss kommit hem och skall snart iväg igen, måste hjälpa min gamla pappa. Men om ett par veckor så……

hemul
2020-08-19, 21:50
#72

Jag väntar med spänning. 😂

Tror det är jättegott! Ska man förvälla hela eller i bitar? Bara nån minut eller?

Sindri
2020-08-19, 22:41
#73

Ingen aning, måste hitta det där klippet…….. 😒

hemul
2020-08-19, 23:18
#74

Ingen brådska. Tänker ivf låta dig testköra. 😃

Sindri
2020-08-20, 11:35
#75

Idag är det en massa annat på tapeten. Ättiksgurka, fermenterad gurka i den nya lilla Kilnerburken (igen, men denna gång i bitar), och fermenterade citroner vilket jag aldrig smakat och det skall bli jättespännande.

Funderar på om jag skall göra citronerna i den andra Kilnerburken eller i en Ikeaburk med snäpplock? Behöver kanske den burken till framtida fermenterade tomater? De har inte satt igång att tokmogna än. Vilka problem man har 😊

hemul
2020-08-20, 17:52
#76

Gurka har jag inte testa än. Har du västeråsgurkor och är det svårt? Gurkor är ju så känsliga.

Citron lät jättespännande! Provade att göra såna där insaltade citroner förut. Det var jättegott, men mina blev alldeles för salta. De skiljer jättemycket på olika recept hur mycket man ska ta. Men det blir rena godiset, man äter skal och allt och det var jättegott att använda i mat, typ kycklinggryta. Väldigt annorlunda smak jämfört med hur färsk citron smakar.

Skrev om det här: http://forum.fetbobba.net/index.php/topic,3797.0.html .

Sindri
2020-08-20, 23:07
#77

Oj, hoppas inte mina blev för salta. Det stod 600 gram salt till 1 kg, men jag tog mindre än så.
Jag har bara testat ugnsbakad citron innan, och det var verkligen en annorlunda smak.

Sindri
2020-08-20, 23:17
#78

Nu har jag kollat in länken. Det recept jag gick efter påstods vara marockanskt, och där var det olja. Som jag förstod det för att försegla burken. Men i båda receptlänkarna var det verkligen väldigt mycket mindre salt! Nu blir jag verkligen orolig att mitt är förstört!
Har du fattat varför man inte skall dela citronerna helt? Vore sjutton så mycket lättare att packa. Jag fick lägga mina i en av de vida burkarna jag förr hade till surkål, men tycker det blev för mycket luft. Kryddade med vitlök och rosmarinkvistar.
Men undrar om jag skall ta upp allt och börja om imorgon?????

Och inte fasen kan jag vända min burk uppochned, då rinner all vätska ut.

hemul
2020-08-21, 02:29
#79

Så du har redan på gång? Kul!

Du, jag minns inte om jag läste om nåt skäl till det där. Tror du inte det är för att det är snyggt bara? Tradition liksom.

Jag hade faktiskt glömt bort det här. Men nu är jag sugen på att testa igen. Får hålla utkik efter extrapris på ekocitroner.

Sindri
2020-08-21, 09:09
#80

Just nu är det inte högsäsong för citroner så det kan nog dröja ett tag.
Har lyckan att ha 2 egna träd, och nu i juli fanns det inte så mycket att plocka med sig. 
Känner du till det här?
https://www.crowdfarming.com/en/farmer/finca-villa-berta/up/adopt-a-lemon-tree-finca-villa-berta-small-box/overharvest

hemul
2020-08-21, 13:49
#81

Men du var ju orolig att ditt var för salt? Då måste du väl ha en burk???

Nä. Jag har läst om crowd farming i Sverige, men det är sånt där elände där man får sorterade lådor grönsaker efter tillgång. Får det där till 61.33/kg (+bankens avgift). På Willys kostar ekocitroner just nu 98:20!
https://www.willys.se/produkt/Citron-Eko-Klass-1-101234341_ST
Måste läsa mer på sajten.

Fast vänta nu. Det står Final price. Fast det betyder kanske bara ink moms. Inte ink frakt också som jag först trodde?

hemul
2020-08-21, 13:59
#82

Men gud, det står ju Home delivery included!

Hittade den här också, mer citroner, ännu billigare kilopris, men frakten är inte inräknad där.
https://www.crowdfarming.com/en/farmer/el-carrascal/up/adopt-lemon-tree-primofiori-el-carrascal

hemul
2020-08-21, 14:11
#83

Aha. Det är skillnad på att adopter och att köpa en låda. Hittade en låda på 6 kg för €30.94 också.

https://www.crowdfarming.com/en/farmer/bio-agrumi-monasteri/up/adopt-a-lemon-tree-femminello-siracusano-monasteri/overharvest

Variety: Lemon Femminello Siracusano
It has an extremely intense aroma and its skin is very rich in natural oil 😛

Om jag kan ska jag apsolut prova (måste kanske flytta ut ur lägenheten ett par månader)! Tack för tipset! Fanns ju mycket roligt där. 😘

Sindri
2020-08-21, 14:17
#84

Jo, jag har en burk på G och lite citroner i källaren, men det fanns inte så mycket citroner att plocka som det brukar finnas senare på året. I juni finns det sällan några citroner alls, sedan börjar de komma så smått.
Så jag menade att det kanske blir svårt för dig att hitta ekocitroner till extrapris när inte tillgången är så god.

Ja, visst är det kul med crowdfarming. Är sugen att ta hem en låda granatäpplen i höst när vi kommer hem. Vi gör av med en del.

hemul
2020-08-21, 14:30
#85

Du, jag gör ju vin på apelsiner. Låter knäppt, men är jättegott. Smakar mer som en drink. Starkt, bittert och lite sött. Brukar dricka det så, som drink, med is. Går åt en jäkla massa apelsiner. Brukar köpa när ICA har extrpris i början på året som de har varje år. Men de kan ibland vara vattniga. Vinet blir bra ändå, men detta måste ju vara mycket bättre! I år blir det nog inget, har kvar av det gamla, men nästa år!

Sindri
2020-08-21, 14:39
#86

Man kan ju jäsa det mesta. Min nya favvodryck är kvass. Hade vattenkefir förut, men grynen dog.
Kvass är godare, ursprungligen ryskt där man jäste rågbröd som blivit för gammalt, med hjälp av honung och vatten.

Jag slänger i lite allt möjligt som jag tror blir gott ihop. Kryddar med rosenblad, mynta, citronmeliss, kanel……. Alltid i ärstrimalde skal av citron.
Frysta äpplen blev bra, rabarber härlig syra, körsbär gillade bara jag.
https://nillaskitchen.com/2020/05/20/kvass-fermenterad-dryck-med-rabarber-och-honung/

Nu har jag rabarber och hallon på G, nästa blir nog mango och blåbär.
Till jul kanske apelsin, kanel, nejlikor, ingefära…….

hemul
2020-08-21, 16:05
#87

Oj, jag har kollat på sånt där, men aldrig kommit mig för.

Den där sajten hade ju jättemycket! Man blir alldeles för köpsugen. Honung, olivolja och vinäger locker förutom apelsiner och citroner då.

Vad gör du med alla granatäpplen? Har aldrig lärt mig hur man ska använda dem.

hemul
2020-08-21, 16:33
#88

Synd att vi inte bor i samma stad, Sindri.  Vi kunde ha värsta jäserklubben! 😃

Sindri
2020-08-21, 21:11
#89

👌

Vi äter det i kefir och yoghurt. I en fruktsallad, eller till t ex melon. Jag gör ibland en yoghurtsås med granatäpplen i, gott till lamm. Nu skall jag testa det i kvass också.

Jag brukar köpa mycket när det är högsäsong och de är billiga, tar någon timme och rensar en hel hoper, fryser in i små burkar.
Men det finns färdigfrysta att köpta också…….

hemul
2020-08-21, 23:32
#90

Fasiken vad jag börjat skriva krattigt då! Jäsarklubb skulle vi ju ha, så klart!

Jaha, intressanta upplysningar. Du har väl lättare att få tag på i Spanien, antar jag?

Sindri
2020-08-22, 13:36
#91

Nej, här hemma är det billigt under högsäsong sent på hösten, ungefär fram till jul. Ibland 10-12:-/styck eller 25:-/kg. Då köper jag.

hemul
2020-08-22, 15:24
#92

Oj! Det har jag aldrig sett.

Om några dagar vet jag hur det blir här hemma. Blir det eländet uppskutet, vilket jag hoppas p.g.a. covid, ska jag nog beställa nåt från den där crowdfarming-sajten. Verkar ju jättehäftigt och inte ens dyrt!

Sindri
2020-09-09, 23:50
#93

Upptäckte just något härligt! Vår "hussenap" heter Graveleijs och säljs i (rätt snygga) glas med ett plastlock. Jag fick för mig att testa ett sånt på en helt vanlig syltburk, typ houngsburk, rödbetsburk och DET PASSAR! Nu är det bara att beställa några jäsrör https://www.olbryggning.se/j%C3%A4sk%C3%A4rl-och-tillbeh%C3%B6r/100074/j%C3%A4sr%C3%B6r-delbart och komma på något bra att tynga ner med, sedan kan man fermentera i en massa vanliga burkar och slipper flytta över till andra burkar sen. Var sjutton kan man få tag på runda saker i glas, keramik…… Hittade ett litet vitt plastlock som jag tyngde ner med ett annat lock i hårdplast. Men det måste finnas något därute som jag bara inte tänkt på……

hemul
2020-09-10, 23:15
#94

Jag plockade lagom stora, flata stenar ute förut. Men jag blev tveksam till om det var så bra. Kan syran lösa ut nåt? Det är väl inte säkert att allt är snällt kanske.

Usch, jag har ännu svårare för nya iFokus. Ännu plottrigare, man kan inte hoppa till senast olästa längre, fortfarande inga vettiga funktioner som t.ex. citat. Och jag kan inte läsa forumet med min favoritwebläsare längre. Blir det inte bättre kommer jag nog inte att gå in så ofta i fortsättningen. Ville bara tala om det för dig eftersom vi babblat en del.

hemul
2020-09-10, 23:16
#95

Annars är väl en idé att helt enkelt snacka med en keramiker… Fast det lär nog kosta.

Du tänker väl på att du måste beställa såna där gummipackningar till jäsrören också, förresten? Och vilken tur du hade som hittade så bra lock!

  • Redigerat av hemul 2020-09-10, 23:17
Sindri
2020-09-10, 23:42
#96

Nä, vaddå gummipackningar? 🤔 Min Kilner har ett lock av plast (silikon?) med ett hål i och där sticker man ner jäsröret. Men tack för input, skall ringa och fråga imorgon om de tror att det funkar. Tråkigt om du försvinner. 😢 Jag har också svårt för en del i nya iFokus och senast lästa fattar jag inte alls varför det inte finns. Och inte heller upp till Inläggslistan. Det blir himla mycket scrollande, och andra trådar som följer efter, det är som Autoplay på Spotify. Det är väldigt svårt att komma ner till Alla sajter.

hemul
2020-09-11, 05:37
#97

#96: Alltid hatat upplägget här. Kändes som att bli förflyttat till 90-talet från början. Och det blir ju värre i stället för bättre. 90 talet med lite modernt tingel-tangel? Men försvinner helt gör jag inte. Men orkar nog inte gå in så ofta om jag måste byta webläsare och scrolla armen ur led.

Men det är kanske inte klart. Det brukar ju iofs aldrig bli klart här, men lite mera klart kanske det kan bli.

Till saken. Man måste ju ha en gummituta som sitter i hålet i plastlocket och som tätar både mot locket och jäsröret. Det är hål i mitten på gummitutan där man kör ner jäsröret.

Sån här. https://www.pgw.se/extrapackning-till-jashink.html Här kan du se den på plats. https://www.pgw.se/jashink-15-lit.html

Sindri
2020-09-11, 08:46
#98

Ah, men tack! På Kilner är det löst allt i ett iom att locket är så mjukt. Skall absolut skaffa, då blird et ju lättare att göra hålet i plastlocket när man inte behöver vara så exakt. 👍

Sindri
2020-09-11, 09:05
#99

Beställt och klart! Det betyder att jag inte behöver släpa med några av mina fermenteringsburkar till Spanien!!!!

hemul
2020-09-12, 03:42
#100

Ja, Kilner har nån slags silikonlock va? Var beställde du?

Man borde också kunna använda såna plastburkar som det förvarats mat i (typ från delikatessen på ICA). Har burkar jag köpt kokosolja i där locket är väldigt tajt. Tyvärr använder jag dem som tvättmedelsbehållare, så de är lite körda. Man jag ska tigga några på ICA. Har inte tänkt på det förut.

  • Redigerat av hemul 2020-09-12, 04:19
Sindri
2020-09-12, 14:39
#101

Menar du att fermentera i plastburkarna? Kan man det? Jag kör med glasburkar för senapslocken passar exakt på dem. Honungsburk med cocktailtomater, och bredvid en liten av kilnerburkarna med lite större tomater. Det gula är ett plastlock till ölburk som passade till att hålla nere tomaterna. Är lite osäker om den är livsmedelssäker????

  • Redigerat av Sindri 2020-09-12, 14:40
hemul
2020-09-16, 21:55
#102

Titta, du har redan fått ihop det. Fick du tätt?

Pja, egentligen vill man ju inte använda plast alls. Men jag har gett upp lite. Har t.ex. börjat använda jäshinkar i plast när jag gör vin. Glasdammejeanner tar jättestor plats och är hopplösa att få rena. Dessutom är de tunga och svåra att få grepp på när man ska lyfta dem. Och ganska farliga. Har varit med om att en 60-liters sprack när jag höll den över badkaret och skvimpade runt vatten i den för att skölja rent. Jag fick inte minsta skråma, men det var ren tur. Usch, de stora, tunga skärvorna skulle nog kunna ställa till det rejält.

Plast och syrlig mat tror jag kanske inte är en jättebra kombo, nej. Men som sagt, jag gör vin i plast och det tar längre tid än att syra grönsaker, så ja, jag skulle göra det för småsatser.

Plasten är ju överallt. På insidan av plåtburkar och tetror t.ex. Man kommer inte ifrån den.

  • Redigerat av hemul 2020-09-16, 21:58
hemul
2020-09-16, 22:01
#103

Men att använda jäsrör verkar suveränt. Mina krukor är ju fina att titta på och så, men vattenlåsen är jobbiga. Det är ju som en ränna runt locket som man fyller med vatten. Rännan är rätt grund och avdunstningsytan blir stor. Så man måste kolla varje dag och fylla på lite vatten, speciellt på sommarn. Men glömmer så klart ibland och då kan det bli torrt och öppet spjäll, så att säga. Så blir det ju inte med jäsrör.

Sindri
2020-09-16, 23:12
#104

Jag har ett antal på jäsning nu, så få se hur det blir. Hittade pyttelite mögel på cocktailtomaterna, men jag hällde ut vätskan, sköljde av dem och la i ny saltlag. Tog bort det gula plastlocket och satte ner en liten glasburk. Sen fick det bli ett annat lock över allting. Bara att hålla tummarna…….

Upp till toppen