Annons:
Etikettmat-vitaminer-mineraler-tillsatser-mm
Läst 63045 ggr
Grodan
2011-10-25, 07:27

Jag hade Jod-brist!!!

Jag äter inte rött kött, inte fågel och bara någon enstaka sak ur havet, sedan många många år tillbaka. Räkor tillhör inte det jag gärna äter, men musslor, lax och kanske någon "oslemmig" vit fisk (inte torsk!).

I perioder har jag varit helt vegan, men då jag kännt behov av protein och mineraler har jag varit tvungen att äta ägg, ost och fisk. Dessutom så älskar jag ost…

Sommaren/Hösten 2009 fick jag Levaxin för problem med sköldkörteln (kan inte kolla datum då iFokus tog bort min blogg). Jag hade haft oerhörda problem med ångest, viktökning och annat och tog en massa blodprov.

Ett halvår eller så senare, mådde jag ännu sämre och jag blev så jäkla sur på alla tabletter jag åt att jag bums slutade äta dem alla. Jag rådfrågade ingen läkare. Jag har fått nog av dumma läkare faktiskt. Sista läkaren lurade mig. Jag kom dit och betalade flera gånger då vi skulle jobba på att få mig 50% sjukpensionerad pga utbrändhet och annat, men han glömde bort det. Skickade inte in några papper.Visst påbörjade han en stor utredning, men sen…? Vad hände sen? Och sista gången jag träffade honom frågade han till och med varför jag var där. Eh?

Ett år utan diverse medicin hade ingen förbättring skett. Håret fortsatte ramla av, jag var trött jämt, vikten ökade sakta, jag mådde skit, hade ångest, var deppig, minsta motgång slog med dubbel kraft… och så för ca en vecka sedan… ja, detta är pinsamt, men just nu kan jag inte minnas hur jag mådde för en vecka sedan… vad som drev mig till att försöka äta mig frisk… Vilka symtom hade jag exakt?

Ägg hjälpte inte, ost hjälpte inte och inte lax heller. Inte grönsaker och frukt…

Så åt jag musslor några dagar och VIPS!!! Så blev jag pigg! Kunde tänka igen och jäklar, funkade inte minnet lite också? (Min gamla rara mor handlade genast 20 burkar rökta musslor till mig när jag berättade att musslor var det jag behövde… *fniss*)

Jag vet att musslor innehåller massor med mineraler så jag begrep genast att det är flera mineraler jag saknade och led oerhört stor brist av.

Så jag slog upp en av mineralerna på Wikipedia, Jod. Och vad fasiken står där då?

Jo, att jodbrist kan leda till struma!

Gräijt!

Så då har jag inte struma/brist på sköldkörtelhormon! WEe…

Och hur många andra här inte har inte heller struma/brist på sköldkörtelhormon?

Och kommer mitt hår att växa ut igen? Kan jag äta massa jod nu och få bort bristsjukdomarna?

Gah, jag är så glad… FACK JO jäkla läkare!!! Tungan ute


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Annons:
Wildrat
2011-10-25, 08:20
#1

Sköldkörtelhormonerna tillverkas av jod så hade du en enorm jodbrist så är det inte så konstigt att du mådde dåligt. Det är av den här anledningen vanligt salt är jodberikat.

Ett annat mineral som också behövs vid tillverkningen av sköldkörtelhormoner är selen.

Grodan
2011-10-25, 08:25
#2

#1 Jupp, det finns också i musslor.

Frågan är om bristssjukdomarna jag har kan "repareras"? Jag har nog haft dem länge…


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

[Pennylane1]
2011-10-25, 08:45
#3

Verkligen dåligt att inte sjukvården kollar upp värdena om man har sådana problem!

Skönt att du kommit till rätta med det på egen hand!

Grodan
2011-10-25, 09:33
#4

#3 Det är helt knasigt. Jag har ju lämnat blodprov regelbundet under 7 år!!!

Det inte är så enkelt att jag endast har jod-brist, utan saknar flera mineraler (och det har jag varit medveten om, bara inte förstått vidden av det) så jag måste nu bara tänka på att äta mat så att jag får i mig allt en människokropp behöver. Det jag saknar behöver jag nog fylla på lite av, men frågan återstår ju som jag ställt 2 gånger redan:

Kan bristssjukdomarna repareras? Kan min sköldkörtel bli "frisk"? Kan jag få tillbaka mitt hår (LOL)?


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

H.Andersson
2011-10-25, 10:05
#5

Men du var la vänta och se vad som händer. Detta kan ingen människa svara på då det är olika från person till person. Men kul att det blev bättre iaf.. :)

Grodan
2011-10-25, 10:20
#6

#5 Hm… haha… tålamod… inte min starka sida… jo, någon kan nog allt svaret… men vem?


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Annons:
subcalva
2011-10-25, 10:33
#7

Jimmy Moore har gjort en intervju med en läkare som menar att många har jodbrist.

Dr. Jorge Flechas On Iodine Therapy For Thyroid, Fibromyalgia And More! (Episode 283)

Sen har Chris Kresser skrivit om vådan av att ta jod om man inte har brist men han påpekar också att har man brist är det både nödvändigt och effektivt.

Iodine for hypothyroidism: like gasoline on a fire?

Wildrat
2011-10-25, 13:36
#8

#4 Bristsjukdomarna kan ibland repareras men det är inte säkert att det räcker med mat. Ev kan du behöva tillskott, särskilt om du har stor brist och haft det lång tid.

Sköldkörteln kan bli "frisk" OM dina problem bara berodde på brist på näringsämnen och du inte haft besvären för länge.

Håret kommer tillbaka när sköldkörteln mår bra igen men som sagt, det kan behövas en hel del.

Om du är intresserad så kan du köpa ett häfte av grundaren till Turtles forum. Hon hävdar att hon ätit sig frisk från sina sköldkörtelproblem med rätt mat och tillskott och har samlat sina erfarenheter i ett häfte hon säljer. Så det låter ju som att man skulle kunna det iaf…

hemul
2011-10-25, 13:59
#9

http://www.youtube.com/watch?v=nlrK8Efn0Vg

Titta fort eller ladda ner den. Det är troligt att den försvinner (copyrightskäl). Blev förvånad att jag hittade den på tuben.

yvonnel
2011-10-25, 14:20
#10

Jag frågade min VC-läkare om detta: kan man sluta med tillskott av sköldkörtelhormon? ( i mitt fall Levaxin). Hans svar var absolut Nej!

Problemet är alltså att man inte kan bli "frisk" från detta. Anledningen till min fråga var att en sjukgymnast jag har gått hos, berättade att hon haft Levaxin i 20 år och därefter slutat på uppmaning av en specialist som menade att hon inte längre behövde den hjälpen. Detta hände för flera år sedan och hon har inte mått dåligt av det, så verkligen kan man undra över bristen på kunskaper eller bristen på intresse.

Jag köpte från iHerb 2 olika jodblandningar, den ena för tillskott och den andra för utvärtes test där man stryker på huden lite jod och kollar efter om behov finns genom att kolla hur fort kroppen tar upp den färgade fläcken. Men OBS! akta er för överdosering, tillskott handlar om EN droppe, kanske en gång/vecka eller tom. månad.

Kanske kan man t.o.m. nöja sig med den som strykes ut på huden, om det tas upp så kanske det går bra att göra om det en gång till. Eller två. Säkrare!

MimLan
2011-10-25, 14:34
#11

#10 Klart man kan bli frisk. Det beror ju helt på vad utgångsläget är. Är man som TS en som "jobbar emot" sköldkörteln med kost som inte fungerar, kan det räcka med att börja äta rätt. Men även det är ju beroende av hur länge man gått med det och vilken skada sköldkörteln och annat tagit.

Det finns iaf inget som kan få mig att tro att vi är så många som har sköldkörtelproblem "på riktigt", utan jag tror att det mesta beror på stress, dålig kost och allmän misskötsel.

Testet med att stryka ut Lugols lösning på huden är jag skeptisk till. Jag och flera med mig kan konstatera att det inte stämmer,

hemul
2011-10-25, 14:43
#12

Ja, det ska vara väldigt osäkert. Men jag har också testat.

Se filmen! Jag har läst ett par av Brownsteins böcker också och han är väldigt övertygande. Men tyvärr är det ju som vanligt, man är inte riktigt rustad att avgöra vad som är rätt och vad som är fel. Att det råder jodbrist i större delen av världen, det är nog ett faktum ivf.

Salt joderas för att undvika kretinism och det funkar det tydligen också för. Men (enligt Brownstein) är mängderna alltför små för att det ska förhindra sköldkörtelproblem. Det tyckte jag verkade troligt när jag läste hur stora mängder jod som kroppen egentligen kräver. Vissa delar av Japan är en av de få områden där folk får i sig tillräckligt för att täcka kroppens behov. De äter runt 12 mg. Jämför det med RDI som är 0.15 mg!

Något annat intressant som jag lärde mig var att kvinnor behöver mer jod än män (bröst och könsorgan förbrukar). Det rimmar ju väl med att hypo är övervägande en kvinnosjukdom.

Dessutom får feta lättare brist därför att fettet tar åt sig av joden det också. Så varför har så många överviktiga kvinnor hypo? Blir man fet därför att man har hypo eller får man hypo därför att man är fet?

yvonnel
2011-10-25, 14:49
#13

#11

Hur kollar man det? Kan man faktiskt läsa ut det från något test man får gjort på vårdcentralen . jag menar ett test som man slipper gråta sig till för att få. Eller skälla eller nåt sånt, för utan påpekande lär det aldrig bli någon trygghet i känslan av tester/resultat som man får utan eget starkt engagemang.

Jag har gjort detta med jodlösning på huden och färgen försvinner inom 5-6 timmar på ställe som jag undviker att tvätta. ÄR DET INTE SÅ DÅ ATT KROPPEN PÅ NÅGOT SÄTT TAR HAND OM DETTA JOD?.

Annons:
hemul
2011-10-25, 14:59
#14

Man kan kolla i saliv och i urin. Det senare och säkrare testet är ett slags belasningstest. Man får äta en viss mängd jod och samlar sedan urin under ett dygn eller hur det nu var. Man ska inte äta tillsktott innan, då blir det missvisande. Scandlab (heter det så?) gör det säkert, åtminstone salivtestet. Man kan också skicka till lab utomlands, vilket väl är precis vad Scandlab gör mot en viss ersättning. Vårdcentralen kan du glömma.

kaisakavat
2011-10-25, 15:40
#15

hemul - Vilken intressant länk!!! Har kollat ca 1/4.. och har inte egentligent tid att sitta just nu, men har svårt att slita mig..

Önskar jag visste hur man kop:ar från därifrån.. datoranalfabet!!! Rynkar på näsan

hemul
2011-10-25, 16:04
#16

Kör du Windows?
http://www.youtubedownloadersite.com/
Gratisversionen duger gott. Bara att klistra in YouTube-länken och sedan när filmen är nere låter du programmet konvertera den till avi så du kan se den i vilken spelare som helst. Kolla noga vad som är ikryssat innan du installerar. Har för mig att den nya versionen ville installera nån toolbar som du antagligen inte vill ha - inget farligt, men onödigt.

kaisakavat
2011-10-25, 17:01
#17

Tänkte, men glömde först skriva.. så jag klämmer in ett tillägg här i början:

Väldigt roligt att läsa det du rapporterar, Grodan. Alla förbättringar. Att du liksom hittade nyckeln. Glad

* *

Jag försöker få upp mitt jodintag, medelst ökat intag av salt och dessutom spirulinapulver. Maggen protesterar lite mot spirulinan, så jag tänker ändra lite..

Jag verkar har svårt att omvandla T4. Äter Levaxin, TSH är numera på bra nivå (0,7), T4 ligger stabilt (ca 17) där det legat hela tiden, men T3 är lågt (2,8). T3 är bara kontrollerat på sistone, har fått tvinga mig till att det provet tas, så ingen historik finns där. Jag har varit sjuk i rätt många år, åtminsone 11-12 år.. halvsjuk ännu längre.

(Vårdcentralen är bara att räkna bort - idiotnivå där.)

Lämnade blodprover i onsdags och fick värdena i fredag. När jag såg T3-värdet så beställde jag ett nytt kosttillskott - jod utvunnen ur kelp som bör komma med posten endera dagen.

Blir intressant att se ifall det höjer T3 eller inte.

#16 hemul - Miljoners tack! Nu innehavare av både program och fil! Skrattande

Grodan
2011-10-25, 17:33
#18

#8 Underbart! Det är precis sånt jag vill läsa och jag tror flera med mig.

Och jag blir så jäkla ledsen samtidigt. Så många söker hjälp hos läkare och eg är det endast de själva som kan hjälpa dem själva… (kul mening… lol)

#9 Bara sett några minuter, men han stödjer mycket av det jag upplevde. Bara att han säger att han behandlade en sjukdom med medicin som uppstått pga medicin mot annan sjukdom. Precis så upplevde jag det förra sommaren när jag bara slutade äta alla mediciner. Att jag blev sjukare av medicinen jag åt. Jag ville inte förgifta mig längre.

#10 Intressant. Lyssnar du på din läkare eller har du slutat äta Levaxin?

#11 Ord jag uppskattar. Med korrekt balanserad kost finns all chans att bli bra och det från det mesta. Jag har nu börjat tänka att jag är helt frisk, det finns inga fel på mig, och att allt handlar om att jag ätit dåligt. Det har gärna gått hand i hand, för när jag mår dåligt äter jag sämre vilket ju då verkligen inte varit botemedlet.

#12 Blir man fet därför att man har hypo eller får man hypo därför att man är fet?

Jag upplever det som att min ämnesomsättning är väldigt dålig och att jag är överviktig pga av det och att det hör ihop med jod-bristen och andra brister.


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Grodan
2011-10-25, 17:39
#19

En sak som jag kom på igår är att jag börjar bli mig själv igen. Det känns flummigt att skriva det, men tyvärr har jag gått omkring i ett töcken under väldigt lång tid.

Humörsvängningarna har lugnat sig, jag har tillfällen då jag är helt pigg, jag känner mig varmare i kroppen (blodet cirkulerar eller pulserar bättre), jag minns saker både närminne och långtidsminne fungerar ibland… lol, osv osv….

Och jag vet inte riktigt NÄR jag blev sjuk av första bristssjukdomarna, men det kan vara intressant att ta reda på vilka jag blir av med genom en supergenomtänkt och supernyttig kost framöver.

Tycker att alla kan fråga sig själva vad de har för åkommor, skriva ner den och sedan läsa om bristsjukdomar. Jag har inte hittat info om att åkommor skulle bero på brist av vitaminer, mineraler eller spårämnen el dyl när jag sökt på åkommorna…


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

kaisakavat
2011-10-25, 18:06
#20

Grodan - Det är inte flummigt. Jag förstår precis vad du menar med att 'känna igen dig själv'.

Själv kände jag det så under Levaxinupptrappningen, när jag hade en högre nivå på T4 i kroppen. Kanske underlättade det omvandligen till andra hormoner.

Plötsligt började saker funka, som inte hade funkat på evigheter. Och utan att jag ansträngde mig ens.

Men sen slog jag i taket med Levaxindosen och fick trappa ner. Och känslan försvann - tillbaka är dimman.

Annons:
Gitten
2011-10-25, 18:37
#21

Hej!

Nu verkar inte det gälla just dig Grodan, men Sofie Hexeberg skriver i sin bok att hon behandlar patienter med antikroppar emot sköldkörteln (TPA-ak) med LCHF. Då minskar antikropparna och man kan trappa ner och helt ta bort Levaxinet.

babybel
2011-10-25, 19:48
#22

Intressant tråd! Jag ska nog testa att ta lite jod-tillskott jag också och se vad som händer…

Jag bor i England och gränsvärdena är helt annorlunda här. Testades för ca 1 år sedan då jag insisterade att svårighet att minska i vikt samt andra tydliga symptom tydde på ett problem med sköldkörteln.

Testet visade TSH 5,85. De tyckte det var "något högt" och bad mig komma tillbaks och testa efter 3 månader. Den gången visade det 4,84 och då brydde sig läkaren inte ens om att ringa eller kalla tillbaka mig eftersom det var "helt normalt" (!!)

Så där får man ju ingen vidare hjälp… Rynkar på näsan Jag diskuterade det senare med en annan doktor på mottagningen men han bara fnyste åt mig och antydde att jag ville ha en "lat genväg" till viktminskning genom att ta tabletter… Hade han frågat hade jag kunnat berätta om mina 3 år på strikt LCHF…

Har funderat på att testa tillskott av jod länge, men nu ska jag ta mig i kragen! Tack Grodan.

I never worry when I get lost. I just change where I want to go.

hemul
2011-10-25, 20:36
#23

Brownstein säger, om jag minns rätt, att ungefär en tredjedel av hans patienter som äter motsvarande levaxin kan dra ner eller sluta. Men det är inte algbörjes pulver det är frågan om här. Det är helt andra doser.

Grodan
2011-10-25, 23:21
#24

#20 Tack! Just, dimma… och det sticker och värker och tar emot och sånt där som är svårt att sätta fingret på eftersom det tar över dig gradvis…

Ni är så duktiga som har siffrorna på era värden från blodproven. Jag skulle ev ta och be om den från samtliga blodprov jag tagit senaste åren eller så långt tillbaka det går.

#22 Oj, men sådär var nog min läkare också för några blodprov sa han att det var något som låg i gränslandet med att det inte var något att bry sig om. Sen bytte jag läkare och fick Levaxin. Jag trodde att han var ett uppbyte men icke…


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Wildrat
2011-10-26, 08:04
#25

#20 Om du har en vettig läkare nu kanske du skulle kunna få Liothyronin (syntetiskt T3) istället för Levaxin. Försök använda dina provsvar och vädja till logiken. Det funkade för mig men jag hade en läkare på medicinmottagningen, det har lite bättre koll på medicinerna. Läkare på vårdcentralen brukar ha dålig koll och vara rädda för att skriva ut annat än Levaxin (om ens det).

Wildrat
2011-10-26, 08:07
#26

En sak bara som en varning till de som läser denna tråd… Har man autoimmun struma (Hashimoto tyreoidit) så ska man INTE ta jodtillskott och man ska INTE äta mycket saker med jod i. Då kan man trigga immunförsvaret ytterligare så sjukdomen blir värre.

Istället kan man ta en hög dos selen, det kan ha motsatt effekt dvs minska reaktionen från immunförsvaret.

matsmurfen
2011-10-26, 08:43
#27

Regel nr 1:

Man ska alltid begära ut sina provsvar skriftligt genom en kopia på labsvaren.

Annons:
kaisakavat
2011-10-26, 12:21
#28

#25 Det är helt omöjligt att få Lio av min läkare, min vc. De skriver inte ens ut Levaxin, utan jag går på ett gammalt recept på 100-ingar, som jag fick av rehabläkare förut, hon som startade provmedicineringen.

Vet inte hur det blir med fortsättningen, men har en nästan full burk än så länge.

VC försökte remittera mig till länssjukhusets endokrinologer. De 'blev tvungna' typ, för min fk-handläggare och min samtalskontakt pressade dem, utifrån föreliggande fakta. Remissen kom tillbaka med ett blånekande. Pat har inte hypo, har aldrig haft och ska inte ha nån medicin och vi tänker inte hjälpa henne.. skrev de på ett ungefär. De struntar fullkomligt i min symtombild, att jag mått bra som 17 under 8 månader på Levaxin. Ointressant, allt utom blodproverna som de tolkar som de gör.

Jag ska ta kontakt med den 'gamla' läkaren, på rehabutredningen, men det går trögt. Uppförsbacke med allt sånt 'viktigt' sen jag var tvungen att dra ner på Levaxinet, trög i huvet och får knappt till nånting alls.

Tack för ditt engagemang.. Glad

Rustibus
2011-10-26, 14:03
#29

#28 Jag är lite i samma sits som du,jag har haft normala sköldkörtelvärden men massor av hyposymptom…har varit sängliggandes i långa perioder, och när de kollade T3 på mig så låg det under referens.

Det jag inte förstår är hur de kan säga att man inte har hypo när man uppenbarligen har brist på T3 som ju faktiskt är det aktiva sköldkörtelhormonet? Det är ju bara det att felet inte sitter i sköldkörteln utan ute i kroppen istället.

Jag har hållit på i flera år nu på att få nån hjälp med detta, och jag har bytt läkare jag vet inte hur många gånger…tror nu att jag äntligen har hittat en som är villig att provmedicinera mig,fast det var ju Levaxin han ville pröva med, men jag tänker inte ge mig förrän han ger mig Lio också Tungan ute

Som Wildrat säger så är det ju mest logiskt att ge Lio om man har brist på T3 och inte T4 som visar på normala nivåer…

Mitt tips till dig är byt läkare tills du hittar nån som är villig att lyssna på dig! I mitt fall så har jag inte fått nån som helst respons från läkare via vårdcentralerna utan det var först nu när jag vände mig till en privat klinik som det började hända saker.

Stå på dig och lycka till!Glad

Grodan
2012-03-07, 16:18
#30

Jag ska putta upp min gamla tråd med att uppdatera om hur det går.

Det går bra! Skrattande

Jag är på god väg. Det som främst skett är att jag är lite gladare i sinnet igen. Jag känner igen mig själv, Grodan is bäck!!! Jo, Grodan har varit rejält borta ett tag… förvirrad, trött, deppig, less, svårt att koncentrera sig osv osv…

Denna insikt att jag lidit vitamin-mineral-näringsbrist i många många år har gjort mig lite skeptisk till läkare.

Först har vi ju frågan varför inget märktes i blodprov… Jag har ändå tagit blodprov regelbundet i många år.

Jag vill inte pladdra för mkt. Kort sagt. Kroppen är en underlig sak. Den har gjort sitt bästa för att kompensera och utan att visa minsta tecken på näringsbrist så har jag istället fått migrän, Hortons huvudvärk, ledproblem, sömnsvårigheter, aptitstörningar, svårt begär på socker, colon irritable, Depression, struma, håravfall, ämnesomsättningsproblem, problem med bronker mm

Jag ska i a f bevisa för mig själv och för alla andra att jag kan äta mig frisk. Skrattande Det blir inte med LCHF, jag har aldrig varit en strikt LCHFare. Däremot tycker jag att LCHF har så mkt att lära ut. Det finns så mkt kunskap samlat här! Nä, jag kör min egen diet. Grodans egna. Den som passar mig och min trasiga kropp.


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Wildrat
2012-03-07, 20:13
#31

#30 Det finns flera förklaringar till att dina blodprover inte visat nåt problem.

För det första så måste man leta efter bristen. Har inte läkaren beställt prover så kollar de inte.

För det andra så kanske det inte ens finns möjlighet att kolla bristen med blodprov.

För det tredje är blodprov oftast det sämsta provet att ta. Min egen gissning som verkar ganska rimlig är att blodet är sista stället det blir brist. Eftersom det är transportmedlet för det mesta så finns där alltid ämnen i omlopp, även om det är brist och när det väl visar sig i blodet så är det riktigt, riktigt illa. Det är därför man kan ha symptom länge utan att det syns på prover eftersom bristen är ute i kroppen och där testar man ju inte.

Om vi tar expemplet sköldkörtelhormoner (som är det jag kan bäst) så är det många som gått och haft symptom innan det syns på prover att de är sjuka. På en blogg ställdes frågan hur lång tid det tog innan diagnos och 50% svarade mer än sju år från det de började söka hjälp tills de fick diagnos… Och då mår man ju dåligt ett tag innan man söker hjälp!

Forskare har insett att blodprovet är alldeles för ineffektivt så de forskar på alternativ och en grej de testar är att kolla sköldkörtelvärden i ryggmärgsvätska, ändå tror läkare att blodprov är det enda rätta och alltid är 100% tillförlitligt…

Jag skulle tro att det är ungefär detsamma för de flesta hormoner, vitaminer och mineraler.

Margareta
2012-03-07, 23:39
#32

Hallå lilla Groda - vad kul att se dig och ännu roligare att du mår bättre!

Du min allra - allra första riktiga medlem och nu är vi snart SJUTTONTUSEN!!!

Tänk det du!!! Grod-dieten låter som en bra diet för dig om du blir friskare - men tänk om grodan inom dig vill ha något du inte kommit på ännu? Vi har medlemmar på det här forumet som börjat äta än det ena än det andra som de aldrig ätit innan - i jakten på att få näring till sina sargade kroppar.

Jag minns första sommaren här på Kif (2006) när vi kämpade med att lära en medlem att steka en köttbit - något hon ALDRIG gjort i sitt liv innan - hon är 40+ - så det är rätt många år.

Just den medlemmen är inte aktiv här längre - men vi känner varandra privat och hon äter kött fortfarande och kan inte tänka sig att vara utan.

Inte för att jag tror att just du Groda skulle börja äta kött - men det kan ju finnas någon annan proteinrik liten havsvarelse kanske med lite B-vitaminer och annat som du kanske kan äta?

ÄTER DU D-VITAMINER?

http://alltomvitamind.wordpress.com/rekommenderade-doser-av-vitamin-d3/

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Seglarina
2012-03-08, 00:21
#33

Vill bara berätta att jag strax gick till skafferiet och öppnade en burk musslor och satte i mig hela, efter att ha börjat läsa denna tråd. Jag tycker det är jätte äckligt, men jag äter inte jodberikat salt så det får väl bli musslor istället. Glad

yvonnel
2012-03-08, 00:46
#34

#33

Du kanske ska göra som #0 och skaffa den rökta varianten av musslor, men kanske var det det du inte gillade. Annars behöver dom nog lite vitlök och kanske lite grädde att liksom bli lite stuvade i.

Annons:
Grodan
2012-03-08, 00:58
#35

#31 Ah, vilket bra svar. SkrattandeDå förstår jag ju det där med att inga blodprov gav några svar. Och då kan jag också luta mig tillbaka i min åsikt om att blodprov får man endast ta på mig i extrema nödfall. Jag mår alltid dåligt när jag måste lämna blod, fick även sluta lämna blod som givare för att jag inte klarade av det. Blev snurrig och klen.

#32 Hehe, ja, det är coolt att jag har medlemsnr 1 här på sajten. KyssLCHF var ju inte obekant för mig när du startade sajten - något som den dock var för många andra. Jag blev jätteglad när du startade LCHF. Det är OTROLIGT att det är så många medlemmar här…

Jag är väldigt duktig på näringslära så jag petar i mig det mesta jag behöver. Problemet med min näringsbrist är att när någon liten mineral saknas eller en viktig b-vitamin saknas så blir det domino-effekt… Kroppen behöver så många olika små byggstenar för att kunna hålla ihop.

#33 Ja, tyvärr är det inget vidare gott. Men som yvonnel nämner i #34 så är rökta musslor en aning bättre.


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

[Pennylane1]
2012-03-08, 07:47
#36

jag avskyr musslor, (inte pilgrimsmusslor, dem älskar jag) speciellt rökta! Men förra veckan var jag i Göteborg och åt på restaurang Räkan och där åt jag vinkokta stora musslor som låg i sitt skal och de var JÄTTEGODA!! Underligt! Tänkte jag skulle pina i mig en iallafall för det var ju synd på de dyra musslorna som ingick i Lilla skaldjursfesten som jag beställt. Vilken tur! Vet inte om det berodde på att de var färska eller vad men goda var de iallafall! Så om man testar att köpa färska och koka i vin så kanske….. om man vill åt jodet menar jag!

Margareta
2012-03-08, 13:30
#37

De normal D-vitamindoserna är betydligt lägre än dem de står skrivna om i länken jag skrev in. Ta en titt där.

Numer finns Holistic med tabletter om 5000IE då börjar det likna något.

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

magma
2012-03-08, 15:47
#38

Vill bara titta in och vinka lite till Grodan… Det är roligt att se dig här igen! Kyss

Seglarina
2012-03-08, 19:34
#39

#31

Då förstår jag också varför jag kan må så dåligt och och vara trött fast jag aldrig saknat något när blodproven som tagits under åren. Frågan inställer sig: Hur gör man då för att få i sig det man ska och bli friska och pigg så att man orkar jobba så som dom vill att vi ska göra i samhället?

Käka musslor? Minns att jag inte tycket dom var så goda heller. Men idag har jag beställt färska (levande) musslor som jag ska ta livet av i stekpannan i morgon kväll tillsammans med lite vitlök, vispgrägge och en skvätt vin tänkte jag mig. Till det tänker jag ha vitlöksaioli och så har jag köpt en flasta vitt vin som ska vara god till denna anrättning enligt tjejen på systemet.

Vad jag firar har jag ingen aning om, eftersom jag fick en dödsdom på bilen idag. Kopplingen är slut och den är så rostig under att det inte är lönt att byta. Jag får inte åka långt med den, inte till Göteborg och absolut inte till Stockholm.Gråter

Grodan
2012-03-08, 20:29
#40

#36 Är inte heller förtjust i musslor, men jag har i a f inga problem med att få ångest när jag äter dem. Jag har väldigt svårt äta djur och saker från djur, pga att jag får sådan ångest. Jag kan lixom inte äta mina vänner typ… eller jag kan inte äta djurarter som jag träffat och ev haft en "relation" med/till…(orkar inte förklara) Har de också haft ett skitliv blir ännu lite svårare.

#37 Jag tvingar mig att vara ute i solljus även om jag hatar det och äter tillskott. Har växlat ner till Bregott (från Smör) på mackor (utan vitt mjöl förstås) där det är inpetat lite D-vitamin. Samt kör med flera olika vitaminpreparat… Så jag tror och hoppas att jag får i mig den sabla D-vitaminen… Vad jag däremot inte vet om jag orkar sätta mig in i just nu är att man benämner D-vitamin i D2, D3 osv…

Mitt största problem är B-vitaminer, aminosyror, protein, mineraler och spårämnen…

#38 Halloj magma! Kyss Tack! Jag är här och smyger lite då och då.

#39 Oj, mörda musslor… Det lät lite jobbigt… Hoppas de inte skriker av dödsångest… Förvånad


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Seglarina
2012-03-08, 21:35
#41

Hej Groden

Tja, det är bara början kan man säga. Ska vi äta, vilket i måste om vi ska leva så kan vi inte annat än att döda, även sånt som har ansikte och en mamma som Leirre Keith skriver i sin bok Vegomyten. Även om vi försöker leva som veganer så dödar vi. Livet och döden hänger ihop, är som siamesiska tvillingar, den ena finns inte utan den andre.

Men visst, lätt är det nog inte, men dödar man inte själv så gör någon annan det åt en, oavsett vad man väljer att äta. Äter man en morot, så har någon annan (om man inte odlat den själv) dödat och gjort många bostadslösa på den platsen som moroten växte.

Jag skulle inte kunna nacka en höna, men skulle gärna vilja komma dit hän i känslan att vara en del av kretsloppet, och respekt för hönan att jag skulle kunna göra det. Hönan dödar ju också då den får äta det den ska äta.

Oj, förlåt mig, det blev en hel föreläsning, inte meningen.Skäms

Annons:
Grodan
2012-03-08, 21:45
#42

#41 De ok m föreläsning. Jag är en god lyssnare. "Ansikte och mamma" gillar jag…

Jag fördömer inte folk som äter kött. Min mening "Oj, mörda musslor… Det lät lite jobbigt… Hoppas de inte skriker av dödsångest…" var lite skämtsam, men kanske framgick det inte…? FlörtTungan ute


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Seglarina
2012-03-08, 22:49
#43

Jo då, jag förstod, Jag reagerade på att fiskhandlaren sa att dom var levande. Har bara (med egna händer) dödat tvestjärtar, mygg och flugor förrut. Tror inte jag har dödat något förrut i syfte att äta, förutom grönsaker förstås. Jag gillar också det där "med ansikte åch mamma".

Seglarina
2012-03-08, 22:59
#44

När förlåt, nu ljög jag, jag har fiskat och dom har ju både ansikte och mamma.

Grodan
2012-03-08, 23:02
#45

Hehe… musslor har inte ansikte… inte ett som jag känner igen i a f


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Seglarina
2012-03-08, 23:15
#46

Nä, det känns skönt, sen kan dom ju inte sprattla heller och inte skrika, som du skrev.

Margareta
2012-03-09, 00:26
#47

Det är D3 vi behöver och i hetydligt större mängd än det du beskriver Grodan. Vi bor i ett solfattigt land. När solen står lågt får vi inga alls, det är halva året. Skall vi äta det vi behöver blir det kilovis med FET fisk …

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Wildrat
2012-03-09, 23:45
#48

#47 Till och med tre fjärdedelar av året. Vi tillverkar bara D-vitamin under sommarmånaderna (om man är ute i solen).

Annons:
Seglarina
2012-03-10, 11:21
#49

Så jod och vitamin D3 behöver vi tillsatts av, vad mer?

Sen kan jag inte sluta förbryllas av att sjukvården alt friskvården är så snåla med vad vi behöver. Hur kommer det sig att det är så, VILL dom att vi ska må dåligt? Det rimmar dåligt med att vi ska jobba så mycket och länge. Vi behöver må bra! Vet dom verkligen inte bättre?

Varifrån får ni beskeden som dyker upp här att vi behöver så mycket mer? Varför kan inte …vården ta till sig det. Vi är väldigt många som går omkring med brister av allt möjligt. Blodproven visar (i alla fall) på mig , enligt läkarna aldrig några brister.

Wildrat
2012-03-10, 11:53
#50

#49 Forskning pågår hela tiden men tyvärr hinner/vill/orkar inte läkarna hålla sig uppdaterade. De tror att det de läste i skolböckerna för x antal år sedan (och som hade x antal år på nacken, nya böcker kommer inte så ofta) är det enda rätta.

Vitaminer är dessutom inte ett särskilt sexigt ämne så det tas sällan upp. Dessutom håller ju slv kvar sina råd med ynkliga nivåer och de hävdar ju att de har den senaste forskningen, hur ska gemene man och läkare veta att de inte har det… Den senaste infon från SLV är dessutom att man ABSOLUT INTE ALDRIG NÅGONSIN ska ta vitamintabletter.

Sen har vi det där med blodprover… Du läste ju min teori ovan.

Mer om D-vitaminer och senaste forskningen kan du läsa här: http://www.vitamindcouncil.org/

Jod ska man vara försiktig med, för mycket är inte heller bra. En bra sida när det gäller RDI och sånt är: http://www.halsosidorna.se/Vitaminer.htm
Tyvärr är de ute och seglar när det gäller annat (kolhydrater, LCHF osv) men infon om vitaminer och mineraler är bra.

Seglarina
2012-03-10, 15:57
#51

Ja att slv är hopplöst efter det vet vi ju.

Men jag bara undrar hur läkare tänker om sin utbildning. Finns det någon yrkesgrupp som inte vidareutbildar sig under sitt yrkesliv. Om en kakelsättare till exempel inte skulle hålla sig uppdaterad om nya bestämmelser om vilka materilal och metoder som är godkända så blir badrummet olagligt. Hur skulle det se ut om en arkitekt alldrig förändrade sig utan fortsatte att rita samma utseende på alla hus genom hela sitt yrkesliv? Elller hur skulle det se ut om jurister inte uppdaterar sig om nya lagar?…jag bara undrar?

Eller är läkarna så osjälvständiga och okritiska att dom köper allt var läkemedelsbolagen säger? Det är i så fall skrämmande!

Grodan
2012-03-10, 20:05
#52

#50 Nä, vitamintabletter är inte en lösning. I mitt fall är det en nödlösning. Tills min kropp blivit hel igen… Dock proppar jag inte i mig skräpmat och sedan vitamintabletter. Jag äter bra mat och vitamintabletter. Petar även i mig msm svavel från hälsokosten.


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

yvonnel
2012-03-10, 21:41
#53

#52

Vad har man för nytta av svavel?

Jag har inte lyckats få kläm på det så att jag faktiskt förstår.

#51

------------"Eller är läkarna så osjälvständiga och okritiska att dom köper allt var läkemedelsbolagen säger? Det är i så fall skrämmande"…………

I bakgrunden ligger nog också uppmaningen till att spara - annars är det svårt att förstå hur det kan vara så snålt med provtagningar och remisser till andra specialister för utredningar.

Grodan
2012-03-10, 21:49
#54

#53 Det jobbar bl a aktivt tillsammans med B-vitaminer. Brist på svavel och kroppen kan ha svårt att ta upp B-vitaminer optimalt. Svavel behövs även för hår, hud, leder, muskler mm. Eftersom jag haft många problem med just hår, leder, muskler så vill jag gardera mig. Jag måste ju få i mig alla näringsämnen idag för att kunna fylla depåer och fungera normalt igen.


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

yvonnel
2012-03-10, 22:24
#55

#54

Jag har fibromyalgi + artros och har skaffat en massa B-vit + magnesium kalcium + Omega3 + Vit D3.

Och nu det senaste:torkade nypon som ska ta bort värken i lederna, hoppas jag.

Mitt hår är rättså konstigt, fick permanentat det för ca 1mån sen hoppades på lite mer samlat intryck, men tji fick jag, det är flykigare än nånsin förr och tunnare, men det kan ju visst bero på åldern också.

Annons:
Wildrat
2012-03-11, 00:54
#56

#53 MSM gör syrrans gamla hund som en valp igen så där har det effekt iaf. Men om det funkar lika bra på människor vet jag inte.

yvonnel
2012-03-11, 03:00
#57

#56

Tack!

Seglarina
2012-03-11, 20:12
#58

MSN vet jag vad det är, och MMS, och PMS, men MSM vet jag inte vad det är. Upplys mig snälla!

Wildrat
2012-03-11, 20:20
#59
gun92884
2012-03-11, 20:41
#60

#56 skrivet av Wildrat

Alla mina hundar har fått MSM sedan valpar, tillsammans med glucosamin-chondroitin motverkar det arthritis och håller leder och benstomme så frisk som möjligt.

Zepp
2016-08-01, 23:36
#61

Puff

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Grodan
2016-08-03, 23:02
#62

Haha, en gammal goding har puttats upp av någon anledning.

För att undvika att skriva för långt så mår jag jättebra.

Jag var hos läkaren i våras för att kolla upp om jag hade näringsbrist samt hur det stod till med min hypo. Järnbrist konstaterades och nu äter jag receptbelagt järntillskott och är superpigg. Hypo-testet gav ett intressant svar - läkaren trodde att jag skulle kunna sluta med Levaxin inom kort.


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Annons:
Margareta
2016-08-04, 22:04
#63

Hej lilla groda! Kul att se dig igen. Vet du att du och jag i sommar firat 10-årsjubileum här på Kif. Kommer du ihåg att du var min allra första medlem (utom ledningen) när jag startade en sommarnatt 2016? 🎉🎈🍸🍷🍾🌹😜👏🏻👏🏻👏🏻💪🏻👍🏻 Tack till Zepp för puffen

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Grodan
2016-08-05, 19:36
#64

#63 Hej Margareta. Många år. Absolut minns det som igår. ❤️


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Mooniq
2016-08-06, 09:13
#65

tråden puttades upp för jag har gjort en koppling mellan jodbrist och svårt/omöjligt att tappa vikt oavsett hur man skruvar på inställningarna i en annan tråd. Sen ett tag har jag tagit både jod och selen som tillskott. Jag har haft en period där jag släppt på konceptet men sen 1 månad tillbaka gått tbx till lchf och på 4 veckor har jag tappat 10 kg. Helt magiskt.

Älta inte problem - skapa lösningar!! 🤔😃

LaRose
2016-08-06, 17:41
#66

Mooniq, så trevligt att se dig här igen! 

Jag har letat och letat, men känner mig osäker på exakt vilka tillskott som är BRA när det gäller jod och selen. Vad använder du och i vilken dosering? Blir glad och tacksam om du svarar!

Mooniq
2016-08-06, 17:56
#67

#66 LaRose - hej, long time 🙂

Jag köpte min Jod här, http://www.greatlife.se/halsoprodukter/iosol-jod/

Selen köpte jag i hälsokosten.

Jod finns i olika varianter och jag tror jag har hittat den varianten som kroppen lättast kan ta upp, tillsammans med selen.

Dock ska du läsa om jodbrist och selenbrist för om du äter mycket fisk/skaldjur så har du sannolikt ingen brist. Jod kan vara farligt om man får i sig för mycket. Jag googlade jodbrist och läste runt lite innan jag köpte, för jag äter nästan aldrig fisk/skaldjur och jag gillar flingsalt eller havssalt och det är inte jodberikat alls.

Står på flaskan att du ska ta 1 droppe i ½ dl vatten och sen ta 1 msk av blandningen om du ska boosta, annars 1-2 tsk om du ska underhålla.

Älta inte problem - skapa lösningar!! 🤔😃

LaRose
2016-08-06, 23:48
#68

Hej Mooniq och tack för svar!

Jag har läst på lite mer nu och konstaterar, att jag nog inte behöver tillskott av varken jod eller selen. Jag tar annat som ger 55 microgram selen/dag plus att jag äter ett par paranötter om dagen, vilket ger tillräcklig dagsdos av zink, men även rejält tillskott av selen (det visste jag inte). Jag äter skaldjur i stort sett varje vecka och även fisk ett par gånger, så mina problem är nog inte jodbrist heller. Man jagar och jagar nytt att prova… Ska kolla mitt salt, så det innehåller jod. Har tyvärr för mig att det är svårt att få tag i salt med jod som inte innehåller en massa annat också, som man inte vill ha i sig.

Det måste kännas underbart att det äntligen lossnat för dig!!

Zepp
2016-08-07, 00:19
#69

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Annons:
Sindri
2016-08-08, 00:22
#70

Havssalt innehåller naturligt jod. Bodystore har fri frakt
http://www.bodystore.com/urtekram-atlanthavssalt-fint-1-kg

Har även sett det på vanliga livsmedelsaffärer. Klumpar liiite mer än salt med tillsatser, men jag använder mest med sked. Har också i en gammal sockerströare som har större hål än saltströare. Funkar finfint!

LaRose
2016-08-08, 00:45
#71

Så bra att jag har både Herbamare och Sindris havssalt hemma! Har nog aldrig läst på Herbamareburken om att det innehåller jod, inte heller att Urtekrams havssalt gör det. Dock står på det sistnämnda inget direkt om jod, utan bara kalcium, magnesium och kalium. Men om inget är borttaget från havssalt, borde det ju finnas jod.

Waza
2016-08-11, 10:58
#72

Intressant tråd! Min vikt har inte rört sig så mycket, ska defenetivt testa att dagligen äta jod och selen. Har varit ur usel på att äta fisk och skaldjur senare tiden. Hur lång tid tog det innan ni kände av någon effekt av jod och selen tillskott?

hemul
2016-08-11, 11:59
#73

Fisk måste vara havsfisk. Och det är trots allt väldigt låga doser av jod ni pratar om, långt under den mängd vi fick i oss en gång när vi åt mer från havet och innan jordarna utarmats på bl.a. jod.

Mooniq
2016-08-11, 12:06
#74

När jag började med jod & selen i februari, så märkte mina kollegor efter några veckor att jag pratade i samma fart som en duracellkanin trummar.. 🙂 tog några  veckor och jag kände mig piggare, lite mer "vaken". Precis samma känsla hade jag när jag började med MSM organiskt svavel för några år sen, kroppen kan till viss del använda MSM som jod men inte 100%. Så jag hade brist. Nu kör jag jodtillskott 2 gånger/vecka och tar en selentablett varje morgon.

Älta inte problem - skapa lösningar!! 🤔😃

Upp till toppen
Annons: