Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (1) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Off topic - (OT) - Om sajten - Frågelåda - MinMat Hälsa Hälsovinster LCHF för nybörjare Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på osträtter och fett Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Övrigt
Allmänt om kost

LCHF-definitionen

2012-01-07 19:14 #0 av: Margareta

LCHF-magasinet gick under första årgången ut med en definition om vad LCHF är, enligt dem som startat kostrådgivningen inom LCHF. Här kommer definitionen i sammanfattad form och utan bilder.

Egentligen är definitionen väldigt enkel. LCHF står för lite kolhydrater, normalt med protein och resten av näring och energi i form av naturliga fetter. Det blir Low Carb, High Fat i praktiken.

Det enklaste är att utgå från kolhydratgränsen...
Max 2 % av energiintaget i form av kolhydrater är strikt LCHF. Det blir max 10 gram kolhydrater om dagen för den som äter 2000 kcal.

Normal LCHF tillåter upp till 25 gram kolhydrater om dagen. Det motsvarar ungefär 5 % av energiintaget (5 E%). Övre gräns för LCHF är max 50 gram kolhydrater om dagen (ca 10 E%).

20 E% kolhydrater om dagen kallar vi för kolhydratreducerad kost. Det blir ungefär 100 gram kolhydrater per dag för den som är måttlig i maten. Detta är inte LCHF och man kan inte förvänta sig LCHF-kostens alla hälsovinster vid den kolhydratnivån. Men det kan vara en utmärkt kost för den som är frisk och motionerar. Flera av dagens ”LCHF-böcker” närmar sig den kolhydratnivån, men det kan vara svårt för läsaren att inse eftersom man inte anger matens kolhydratinnehåll.

30 E% kolhydrater om dagen och uppåt är kolhydratbaserad kost. Så mycket kolhydrater har människan aldrig kunnat äta före jordbruksrevolutionen, åtminstone inte i vårt klimat. Den som kallar detta för lågkolhydratkost är förmodligen en fuskande forskare eller en försäljare av spannmål och GI-böcker...

Sten Sture Skaldeman
Chefredaktör LCHF-magasinet

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2012-01-25 09:25 #1 av: Marianns LCHF Mat & bak

Jag tycker detta är jätte viktigt att det kommer en definition av vad som är LCHF och att kolhydrats delen definieras är super.

Seda skulle jag tycka det vara bra om man också lägger till (får på pränt) protein och fettdelen, så de flesta kan få en uppfattning om hela fördelningen.

Men det kanske kommer?

 

Anmäl
2012-01-25 10:52 #2 av: Margareta

Den finns så vitt jag vet redan och skiljer sig inte från Livsmedelsverket.

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2012-01-25 15:50 #3 av: Jennix

En väldigt bred definition, det säger ingenting om

  • varifrån kolhydraterna ska komma, vare sig när det gäller stärkelse eller fruktos/glukos osv,
  • eller vilka livsmedel som anses vara OK - dvs ska man räkna små mängder spannmål som LCHF, om de håller sig inom gränsen för mängd per dag?
  • eller hur pass stor mängd som är OK per måltid - och har man inte då gått ifrån tänket om att hålla blodsockret balanserat?

Om man äter fakir hela dagen och sen äter en samlad pott kolhydrater skulle det kunna räknas som LCHF, enligt denna definition? Jag tolkar det så.

Men jag inser att det är så det är och jag kan inte bestämma det. Flört Synd bara att det inte håller i verkligheten, vare sig med hälsa eller viktnedgång - det är oerhört FÅ med stor övervikt som går ner i vikt med en så bred kosthållning.

Det har märkts redan för flera år sen, att den breda definition av LCHF med massor av mejerier, leder till att många har stora problem med att gå ner i vikt och de förstår inte varför, då de allmänna rekommendationerna föreslår en kost som innehåller mycket mjölkprodukter.

Missförstå mig inte nu, jag vill inte verka negativ eller grälsjuk - jag är bara intresserad av diskutera hur detta ska funka och hur det kan tolkas av någon nybörjare.  Glad

Ta allt som skrivs på Internet med en nypa salt. Du vet inte vem som sitter bakom det andra tangentbordet och du vet inte vilken kunskap eller utbildning de har. Tänk efter själv!

Anmäl
2012-01-25 15:54 #4 av: Margareta

Något blev fel i mitt ovanstående inlägg. Halva klipptes.
Proteinmängden är samma som SLV.
De uteblivna kolhydraterna ersätts med främst animaliskt fett.

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2013-01-22 18:08 #5 av: RobinEH

"Övre gräns för LCHF är max 50 gram kolhydrater om dagen (ca 10 E%)."
"20 E% kolhydrater om dagen kallar vi för kolhydratreducerad kost. Det blir ungefär 100 gram kolhydrater per dag"

Vad äter man för LCHF då man äter mellan 11E% och 19E% kolhydrater?

Jag tror, jag tror på vintertid och ishalka.
Sajtvärd på Träning och Hälsa

Anmäl
2013-01-22 18:20 #6 av: [Petronella Pip]

Menas det inte att det som är mellan normal LCHF och upp till ca 20 E% är kolhydratsreducerad, så tolkar jag det, men det är lite konstigt formulerat, det medges!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.