Annons:
Etikettrecept
Läst 67422 ggr
Amiechan
2006-08-23 00:00

Buljong för nyfikna

Varför ska man koka sin egen buljong när det finns buljongtärningar att köpa för en billig peng? Jag gör det för att buljongtärningar innehåller natriumglutamat och transfetter som är onyttiga/farliga. Dessutom ger buljong kokt på ben mig ett rejält tillskott med kalcium. Men framför allt är det väldigt enkelt och gott.

1. Buljongtärningar innehåller natriumglutamat och transfetter som är onyttiga/farliga.

2. Buljong kokt på ben i många timmar innehåller mycket lättupptagligt kalcium (mot benskörhet!) och kollagen.

3. Innehåller gelatin som förutom att vara nyttigt hjälper till att reda såserna.

4. Det är rysligt gott. 

 Spara ben i en låda i frysen tills du har samlat nog mycket. Kycklingben, revben, benen från kotletten osv. Sitter det kvar kött- och fettrester på dem är det ännu bättre! Min första sats gjorde jag på alla benrester jag hade, men numera göra jag hönsbuljong för sig och köttbuljong för sig.
 

Enkel köttbuljong

ben (gärna något märgben)
kött (t.ex. fläsklägg)
lök (gul, röd, purjo – vad du har hemma!)
rotselleri eller stjälkselleri
morötter

vinäger eller en slatt vin (surheten behövs)
timjan
dragon
lagerblad
vitpepparkorn 

Lägg allt i en gryta med vatten och låt sjuda. Tag bort skummet med en sked. När köttet är klart pillar man bort det och lägger tillbaka benen och svålen igen. Nu får det sjuda ohyggligt länge! Ju längre man sjuder det desto rikare blir buljongen. Jag kokar gärna buljongen i kanske 12 timmar, men jag har läst att det går att koka den i så mycket som 72 timmar! Om man behöver gå hemifrån stänger man av plattan och sveper in grytan i en tjock handduk. Vakta dock buljongen så att inte allt vattnet kokar bort.

När man bestämmer sig för att buljongen är klar mosar man märgen och silar hela buljongen. Om man vill kan man reducera buljongen som är kvar, men det behövs inte. Häll upp på rena glasburkar, låt svalna och frys sedan. 

Jag brukar inte ta bort fettet ur buljongen, men vill man inte ha det kvar kan man ställa in den silade buljongen i kylen. När den stelnat är det enkelt att sleva bort det översta fettlagret. Därefter häller man upp buljongen på burkar.
 

Enkel hönsbuljong

hela höns eller kycklingar (anpassa efter grytans storlek)
sparade höns/kycklingben
lök (gul, röd, purjo – vad du har hemma!)
rotselleri eller stjälkselleri
morötter

vinäger eller en slatt vin (surheten behövs)
timjan
dragon
lagerblad
vitpepparkorn

persilja

Lägg allt i en gryta med vatten och låt sjuda. Tag bort skummet med en sked. När köttet är klart pillar man bort det och lägger tillbaka benen och skinnet igen. Jag sjuder gärna buljongen i 6-8 timmar. Om man behöver gå hemifrån stänger man av plattan och sveper in grytan i en tjock handduk. Vakta dock buljongen så att inte allt vattnet kokar bort.

När man bestämmer sig för att buljongen nästan är klar lägger man i persiljan och låter sjuda i 10 minuter till för att sedan sila hela buljongen. Häll upp på rena glasburkar, låt svalna och frys sedan.

Jag brukar inte ta bort fettet ur buljongen, men vill man inte ha det kvar kan man ställa in den silade buljongen i kylen. När den stelnat är det enkelt att sleva bort det översta fettlagret. Därefter häller man upp buljongen på burkar.Buljongsamling från frysen

Buljongsamling från frysen. 

Annons:
Margareta
2006-08-23 00:02
#1

Låter jättgott och nyttigt på alla sätt, skall absolut testa.
Min mamma kokade alltid buljong när jag var barn och förvarade i frysen i samband med inköp av slaktdjur..

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Mervi
2006-08-23 09:10
#2

Helt fantastisk, tack för receptet. GladJag skall prova en helg och koka buljongen.

Margareta
2006-08-25 01:38
#3

Tänk vad bra att Du lärt oss detta Amiechann, sånt som var självklart åtminstone för min mamma.

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

may-dordy
2006-10-20 22:49
#4

Min man är älgjägare. Jag brukar koka benkött för att göra pölsa. Det blir jättefin buljong av benen, jag kokar även fläsklägg och tar det köttet och blandar med älgköttet. Det blir mindre torrt och buljongen frän fläskbenen tillsammans med älgbuljongen måste bli en perfekt buljong.

Margareta
2007-02-15 15:25
#5

Amiechans buljongrecept behöver grävas fram ibland….

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Gittan-Xyz
2007-02-26 15:42
#6

Smarrigt!

Annons:
Amiechan
2007-04-03 14:21
#7

Jag gjorde ne liten omgång buljong i veckan. Tänkte det kunde vara dags för en puff ;-)

Pasi
2007-04-03 14:26
#8

Jag har börjat göra buljong jag med.
Köper fläskben som jag gräddar i ungen…skrapar av köttet (som jag smaskar i mig)…och kokar sedan buljong av benen.Räcka ut tungan

soni
2007-07-06 16:14
#9

Jag har problem med ryggen och kokar buljong varje vecka för att kroppen ska ha material att bygga upp skadad vävnad. Brukar dricka en kopp om dagen.

Ialla fall; nu har jag kommit på världens godaste buljong-soppa som gör det hur enkelt som helst att dricka. Jag smaksätter det med lite PESTO, ca en halv matsked till en stor kopp. Och toppar med lite kokosfett. Mums!

En skvätt citronsaft hade nog oxå varit på sin plats. Det ska jag prova nästa gång.

Ulf-S
2007-08-06 01:42
#10

Pesto som krydda till buljongen låter ju jättegott!

Jag brukar använda min buljong till just soppbas, men även till att späda grytor eller såser om det skulle behövas.

Denna kommentar har tagits bort.
Mervi
2007-11-06 08:00
#12

Jag har kokt buljong och det blev kanon. har fryst in för kommande behov.

Glennart
2007-11-06 09:10
#13

Benbuljong är standard i min kost, det är hur gott som helst, kyckling, nöt eller lamm. Delicious!

Annons:
asagasa
2007-11-06 10:59
#14

Jag har ekologiska kalvben i frysen som bara väntar på ett långkok…. mums!!

mrsTree
2007-11-06 11:29
#15

Nä, men nu får jag dåligt samvete…Ledsen
Jag kommer nog väldigt sällan ha möjlighet att koka
egen buljong trots att det verkar alldeles toppen.
Använder nästan dagligen tärningar och nu kommer frågor igen.
Det här med transfetter….det är ju så lite fett i buljong, spelar det så stor roll? Och, om man nu gör buljong och låter den svalna samt sedan tar bort det stelnade fettet, har man då inte fått bort eländet?

Margareta
2007-11-06 11:47
#16

Buljong innehåller inte bara transfetter - de innehåller oftast E621 - som inte är så himla bra.

Du får tänka på om det är mygg eller elefanter i din kost. Det är ju elefanterna vi skall jaga i första hand. Myggen tillhör finliret…

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Glennart
2007-11-06 11:51
#17

Buljongtärningar är i mina ögon faktiskt något som är värt att undvika. Hellre en potatis då och då än buljongtärningar.

Wildrat
2007-11-06 12:17
#18

Det finns annan buljong på hälsokosten som är utan E621. Har man tur kan man hitta "Biofood Buljong utan jäst och socker Ekologisk". Den säljs på burk och är riktigt bra. Annars finns Biofood grönsaksbuljongtärningar, de har jag hittat i livsmedelsaffären men den innehåller en massa socker och jästextrakt.

Har för liten frys för att koka själv även om jag tänkt på det. Hur länge håller det i kylen?

Glennart
2007-11-06 12:29
#19

1 vecka kanske?

lillajag
2007-11-06 12:39
#20

#18 Om man tar bort fettkakan (som bildas när buljongen svalnat) kan du göra köttglace. Den håller ca 6 månader i kylskåp och 1 år i frys.

Jag lägger in receptet i Mat - Recept att laga hemma under dagen.

Annons:
Wildrat
2007-11-06 12:44
#21

Så det är fettet som blir dåligt? Har aldrig hört talas om köttglace förut men när jag googlade på det beskrivs det som fond. Är det samma sak?

lillajag
2007-11-06 12:56
#22

Kan vara samma. Det recept jag har är en sirapslikande massa, men man borde kunna avkorta koktiden.

clajo
2007-11-06 22:28
#23

Hur är det med fond? Är det lika illa som tärningar?

Margareta
2007-11-06 22:36
#24

Man får läsa på förpackningarna clajo och sen ta ställning till hur strikt man vill vara. Själv har jag slutat med både buljong och fond (soja med för den delen)

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

magma
2007-11-06 23:19
#25

Den soja jag använder är den vanliga, en med svart etikett- heter den "Mr´s Cheng" tro?! Innehåller inga tillsatser, konserveringsmedel, glutamat eller dylikt- men socker ingår tyvärr. Dock använder jag så lite så den mängden känns försumbar.

Denna kommentar har tagits bort.
Margareta
2008-02-02 11:19
#27

Här kommer Amiehans buljongrecept

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Annons:
sandramaria
2008-02-02 17:30
#28

Toppen! Nu ska det kokas. Tråkigt att sådana här kunskaper går i graven med tidigare generationer så jag bugar och tackar att ni som kan delar med er.

[linda-pinda]
2008-02-02 19:31
#29

Jag kokade buljong på ben som jag köpte i affären. Blev supergott! Jag frös in i istärningslådor och tar 1-3 tärningar beroende på hur mycket sås jag skall göra. Direkt från frysen, de smälter i såsen/grytan! Smaskigt och helt utan tillstser!

Tack för tipset som jag fick härifrån! Kyss

ebet
2008-02-02 19:41
#30

 

Jag vill gärna slå ett slag för lagerblad!

Den är helt suvären som här till buljong, men så även till kött och köttfärsgrytor. Gärna tillsammans med ngr teskedar kummin. Får det koka länge så blir det en helt annan dimension på maträtten

Skadlig
2008-02-02 20:58
#31

#28 :D :D Måste skratta, Ameichan låter så gammal när du säger det på det sättet. Men hon är bara en spitfire egentligen :)

Kan dock intyga att buljongen som hon gör är god :)

Amiechan
2008-02-02 21:09
#32

#31: Spitfire? 0_o

Lynxx
2008-02-02 22:19
#33

Ah! - tack för tipset.

Allt som man slipper köpa som ändå bara e fulla med tillsatser e ju kanon Glad

Ulf-S
2008-02-02 23:17
#34

Jag köpte faktiskt en rejäl 10 l-kastrull förra veckan, så nu går det ännu bättre med buljongkoken. Så skönt att slippa tränga ner grejerna i kastrullen!

 Skrattande 

Jag försöker köpa en ekologisk kyckling/ungtupp i veckan och koka buljong. Finns det märgben gör jag köttbuljong.

Annons:
sandramaria
2008-02-02 23:29
#35

…oooj, inte meningen… hon har nog lärt sig från någon kanske, fantastiska recept iaf. *skrattar*

Sotlugg
2008-02-03 01:06
#36

Av alla inlägg får jag inspiration  att göra ett buljongkok igen. Det är ju nyttigt och gott. Såserna och sopporna smakar toppen med riktig buljong.

blodtopp
2008-02-03 21:55
#37

Det här var ju perfekt Glad Stod i butiken ikväll och irriterade mig på att även fonderna har en massa glutamatskräp i sig, och så kommer man hem och hittar det här Skrattande

chapp
2008-02-04 14:59
#38

Har fryst in fondtärningar och har det till det mesta i matväg. All mat blir himmelskt god! Har det till kokta grönsaker, till kött, till sås.

Ett annat knep är att koka kött med ben och ta tillvara på köttet medan man kokar in buljongen. Sedan gör man mustig soppa eller gryta av alltsammans. Godare än stekt entrecote. Lite billigare också…

Rekommenderar Jens Linders kokböcker, om långkok mm.

Skadlig
2008-02-04 15:15
#39

#37 jag föredrar Amiechans buljong men om man inte har tid så sägs det att Bong ska sluta med sina e-vitaminer. Vet inte om de redan har gjort det men värt att kolla.

ejaeja
2008-02-04 15:44
#40

Vilket härligt recept, jag skall pröva det.

Margareta
2008-05-17 23:14
#41

Buljong var efterfrågat….

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Annons:
Denna kommentar har tagits bort.
andreas0
2008-05-18 19:14
#43

Här är vad mitt favoritmatlagningsprogram har att säga om att göra buljong:

Del 1:

http://www.youtube.com/watch?v=531v0T_LD1E

Del 2:

http://www.youtube.com/watch?v=cpnJsclfUj4

Väldigt lärorikt!

JohanBaltic
2008-05-18 22:32
#44

#0 Perfekt - ska genast testas…

fettfralst
2008-11-07 16:19
#45

Hej alla! Har ett starkt intresse av traditionell matlagning och dessutom ett förflutet som kock på restauranger av den kalibern att vi kokade våra egna buljonger. Tänkte bara tipsa om att det finns en uppsjö intressant info. om buljongens alla hälsobefrämjande och inte minst kulinariska aspekter på Weston A Price foundation's hemsida. Har även bott en tid i Kina och där ätit fantastiska soppor kokta på ox-, fläsk- och kycklingben. Skulle det vara extra fint kokade man med ett par stekta fiskar sista tjugo minuterna.  Det allra finaste var dock soppa kokt på havssköldpadda som var riktig festmat och anses mycket stärkande inom tcm(trad. kinesisk medicin). Obeskrivlig smak som inte liknade något annat och ett väldigt välbefinnande som infann sig när man ätit. I Kina äter man dessutom traditionellt lchf då man i allmänhet tar in riset på slutet av måltiden för dem som inte redan är mätta. Nu närmar man sig tyvärr västerländskt ätande med en explosiv epidemi av fetma, hjärt-kärlsjukdom och diabetes som följd. Ursäkta längden på inlägget, nu ska jag sluta.

Isatis
2008-11-07 17:13
#46

Fettfrälst.

Mina kinesiska släktingar äter så nära LCHF som möjligt. Mycket fläsk och fisk samt ovanjordsgrönsaker. Inleder ofta måltiden med en skål hemlagad buljong ibland med blad av pak-choi. De smaksätter med salt, pepar, ingefära, och vitlök. Dessutom är de ganska frågande inför desserter och godis. En betydligt nyttigare mathållning än vår egen.

fettfralst
2008-11-07 18:11
#47

Min åsikt är att det traditionella kinesiska köket är mycket balanserat och hälsosamt inte minst pga den nära kopplingen mellan mat-medicin. Ofta vet man vilka födoämnen och kryddor som passar vid vilka tillstånd och vet man inte själv finns det alltid någon ännu klokare gubbe/gumma att fråga i porten bredvid. Först efter att man uttömt denna närliggande källa till kunskap söker man sig vidare och då inte sällan till trad. läkare i första hand. Vi har nog också haft en mer levande kunskapstradition men den kvävdes effektivt av kyrkan och den framväxande vetenskapen på ett tidigt stadium. Men det är tyvärr så att om man ser på Kina idag ur ett folkhälsovetenskapligt perspektiv så kan man konstatera att man befinner sig i den första början av en epidemi som kommer att höja ohälsotalen inte minst bland unga i storstadsregionerna.

fettfralst
2008-11-07 19:24
#48

Hej igen. Här kommer länkar till texter om buljongkok bl.a. Hoppas det funkar, är datoridiot!

http://www.westonaprice.org/foodfeatures/broth.html

[

](about:blank)http://www.westonaprice.org/foodfeatures/brothisbeautiful.html 

http://www.westonaprice.org/foodfeatures/stocks.html

Annons:
FlickanM
2008-11-12 17:34
#49

Å vad jag hade velat prova detta! Men faktum är att detta får bli senare i livet!

Skulle jag börja med detta så skulle:

1. frysen bli för full för allt annat jag ska äta

2. skulle vi behöva en större kastrull och då får någon av oss i familjen flytta ut (2pers på 36kvm)!

F-N jag vill ha hus!!!!!

Fjaellmor
2008-12-04 11:08
#50

Här satt jag och skulle skriva ett inlägg i  bloggen om mina buljongkok. Och så fanns allt här! Skrattande

länkar bums…

Tack!

/Fjällmor

Facklan
2008-12-05 09:20
#51

jag har nu kokat min buljong i ca 25 timmar jag kommer sila o packa in den nu … ska bli spännande att använda ..det kommer väl ta ett tag att få rätt på proportionerna.

Orange
2008-12-14 13:44
#52

nu står min buljong och puttrar!

men en pinsam nybörjarfråga: när nåt ska sjuda så länge ska man väl ha lock på kastrullen?

en pinsamnybörjarfråga till: vad är det för brunt skum som man måste skumma av i början, och varför måste man skumma av det? *lat*

Puhlo
2008-12-14 16:28
#53

Orange: Det bruna skummet är orenheter i benen och köttet som man inte ska äta. Man skummar  bort det för att inte få en konstig smak på sin buljong.

Om man har lock på kastrullen så blir det inte skum på, dvs att orenheterna stannar i vattnet, och då får man ingen klar buljong.

Sipoas
2008-12-19 23:39
#54

Ursäkta om det är en dum fråga, men idag gjorde jag en lammstek i ugn. Kan jag koka buljong på benet sen trots att det redan är tillagat en gång?

Emea67
2008-12-20 10:41
#55

#54 jätte bra fråga det undrar jag också om man kan spara när man ätit , tex om hela fam har ätit kyckling eller kotletter, och sedan koka.

Har bokmärkt denna för framtida bruk.

Annons:
Emea67
2008-12-22 08:04
#56

*puttar*

Vil gärna att det kommer svar på min #55 och #54 frågor!

//Emea

Libbe7
2008-12-22 23:10
#57

"puffar" också. Jag vill också veta om man kan ha ben som är tillagat. Blir svårt att samla in kyckling annars.

Emea67
2008-12-24 19:34
#58

*Puttar* denna en gång till vill gärna ha svar ang ben annars måste jag starta en ny tråd!

GOD JUL

//Emea

[Pennylane1]
2008-12-24 19:59
#59

Det står ju så beskrivet i början, "Lägg allt i en gryta med vatten och låt sjuda. Tag bort skummet med en sked. När köttet är klart pillar man bort det och lägger tillbaka benen och skinnet igen." Det står även:"Köper fläskben som jag gräddar i ungen…skrapar av köttet (som jag smaskar i mig)…och kokar sedan buljong av benen." så det måste ju besvara era frågor? Fast om man gnagt av benen känns det lite läbbigt att använda dom för min del, fat ev. bakterier lär ju försvinna om det ska koka i ett dygn elelr så…

MimLan
2008-12-24 20:04
#60

#58 Vad hindrar dig från att testa på ben som du förmodligen inte använt ändå? Behövs ingen ny tråd för det.

Googlar du runt så ser du allehanda recept och varianter på både färska och gamla/tillagade ben. Tittar man under punkt 4 i första inlägget så används rester även där.

Pasi
2008-12-29 01:09
#61

Ärligt talat - att ta bort skummet i början för att inte få dålig smak är troligen en myt, själv märker jag ingen smakskillnad varken på buljong, köttfärssås (utan föregående stekning) eller köttgryta.Glad

Jag köpte 20 kg renben för ett tag sedan…det blev 20 liter finfin buljong (efter 5-6 timmars kokning) och efter lite petande ca 9 liter köttgryta av köttet….dundergod! Hade inte plats i frysen så jag fick leva på grytan i en vecka….och jag är fortfarande sugen på den. Förvånad
Lärdom - det går inte att tröttna på renkött, det är helt enkelt det bästa köttet som finns (menar då varken Polarics renskav eller rökt torkat renkött utan ren renTungan ute)!

Emea67
2008-12-29 06:45
#62

Jag tror man skummar buljongen för att få den klar alltså inte

grummligFlört

Annons:
Sotlugg
2009-01-02 19:28
#63

Ni som inte får plats i frysen, kan väl göra Glace de Viande (som termen heter på köksfranska) Då kokar man ner buljongen till en sirapsartat konsistens (konsistensen ser man inte förrän man ställer den kallt) men man kan koka ner det man har till en så liten volym som möjligt. Tre liter buljong ger drygt 3 dl köttglass (som det heter på kökssvenska) Köttglassen håller sig i veckor i kylskåp. Själv brukar jag hälla den i iskubspåsar och ta en eller två för att spetsa en soppa. Underbart, utan tillsatser och mkt nyttigt för kroppen enligt forskarna på Weston Price.

Margareta
2009-01-08 12:59
#64

Jag skummar inte heller för att jag glömmer det och tycker det är för sent när kryddorna redan är i men hade aldrig fattat varför man gör det - då behöver jag inte fundera.

Vi kokade nötkött häromdagen (bog) och buljongen blev så gudomligt god.

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Aniara4
2009-01-08 15:30
#65

Jag testade häromdagen efter att ha hittat fläskben på Citygross (hade lite sparade restben i frysen också) men hade visst lite för mycket morot i så buljongen fick en sötaktig morotssmak. Men den funkar bra ändå! Man får krydda lite extra bara.

Nästa gång ska jag ta mer nötben och bara en morot.

Glad

andreas0
2009-02-25 01:26
#66

Puttar upp det här receptet, hemmagjord buljong är väldigt gott och nyttigt, definitit värt att testa för dom som inte har gjort det redan.

rifla
2009-02-25 09:32
#67

brukar göra detta på grönsaker med och då har jag vitt vin i men inte allt för mycket. men jag brukar sila av buljongen och ner i grytan igen för att sen kokas ihop så den blir starkare. och lägger sen i istärningspåsar. men med fisk ska man inte koka längre än 20 min för de släpper visst något gift från benen, men om det gäller all fisk vet jag inte. kanske har kommit nya rön nu, det var 20 år sedan jag gick kock skolan…

och du kan med fördel spara ätna kycklingben i frysen så du får några kycklingar innan du kokar buljong..

B-Maria
2009-02-25 19:29
#68

Läste recept högre upp i tråden på buljong, får väl börja att koka ihop egen buljong igen, gjorde det när vi bildade familj för en massa år sedan.

Tack för tipset och påminnelsen att inte vara så lat. Flört

Lev i nuet.

Aniara4
2009-03-01 13:52
#69

Nu har jag mitt livs andra buljongkok på spisen, det har sjudit sen igår kväll så det är snart dags att sila av. Hittade jättefina kalvben på CityGross (Kungens kurva). De hade inga fläskben eller fläsklägg, så jag tog grisfötter för 15:-/kilot, det går nog minst lika bra! Vi köpte också en höna till kvällsmat, så vi började med att koka den med lök och lagerblad och lite salt, sen sparade vi vattnet och la i benen, rotselleri och palsternacka (blev inga morötter alls den här gången) och skrovet från hönan när köttet var avplockat. Dessvärre hade vi varken vin eller vinäger hemma, så vi testade att skvätta i lite limejuice istället! Sen tog vi i nästan en hel kruka färsk mejram, fler lagerblad, pepparkorn, timjan och vitlök - väntade med örterna tills vi skummat av det värsta, det blir så svårt annars när skummet blandar sig med dem på ytan. Skummar inte så noga, men eftersom jag läst att buljongen blir klarare om man gör det så följer jag väl instruktionerna…

En provsmakning nu på morgonen indikerar att det kommer att bli en rackarns god buljong!

Men jag hakade upp mig på det där med att mosa märgen. Den är säkert nyttig, men sambon menar att det nog blir grusigt och läbbigt om man har med den. Våra märgben har blivit porösa och fina och skulle gå hur lätt som helst att skrapa ur, men jag vet inte om jag vågar!

Annons:
Margareta
2009-03-01 14:22
#70

Tänk så nyttig också - jag tycker det är som medicin att dricka hemkokt buljong - fast mycket godare.

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

andreas0
2009-03-03 02:26
#71

#69, Det är väl bara att testa. Skulle det inte gå bra så är det bara att hoppa över det steget nästa gång. Men märgen kommer väl ändå inte med i slutresultatet efter att man har silat det hela?

Väldigt mycket nyttigheter i märgen i alla fall.

andreas0
2009-03-03 02:31
#72

Förresten, en sak som jag har insett är att buljong är en väldigt god bas för en soppa, som dessutom går snabbt att tillaga.

Ta lagom med buljong som vatten till soppan. Koka kött och grönsaker man vill ha med tills det verkar vara klart (En fördel är att använda redan färdiglagat kött som man har över som rester, så det inte tar så lång tid. Gärna högrev.).

Låt sedan en bit smör smälta i soppan för att ge en extra god smak, och lite mer fett. Minst 25 gram smör per person, mer om man vill. Smöret är viktigt, det ger en väldigt god smak tillsammans med buljong, plus att det ger soppan en fin gul färg.

Bara att hälla upp, äta och njuta.

thehobbit
2009-03-26 15:18
#73

Nu står grytan på spisen och puttrar. Hittade märgben på affären som ska bli en god buljong som jag reducerar till galce och fryser in i iskuber.

magma
2009-05-02 23:51
#74

Puttar upp denna nyttiga tråd!

Pasi
2009-05-03 01:21
#75

Kom att tänka på en sak - kokningen löser ut aminosyrorna/proteinerna från benen….men vill man ha ut extra kalcium (om man t ex inte äter ost) så borde vin eller vinäger göra susen…då syra löser ut de basiska salterna ur benen.

sepersl
2009-05-14 17:23
#76

är nu igång för första gången i mitt liv med att göra egen buljong. Köpte fläskben som skivspill till en billig peng och nu puttrar det för fullt. Ska bli mycket intressant hur det blir…

Annons:
sepersl
2009-05-21 22:00
#77

Åååhh så gott! Kommer nog aldrig mer köpa buljong - hemmagjord är sååå mycket godare!

andreas0
2009-05-21 22:47
#78

#77, Glad

Visst är det. Jag ska se om jag kan göra lite själv någon dag snart. Jag har en del kycklingben i frysen som jag sparat sen olika tillfällen.

[Pennylane1]
2009-05-22 00:13
#79

vad menas med skivspill? När det handlar om ben?

sepersl
2009-05-22 09:22
#80

när de skär upp karré för att säljas så blir det alltid kött- och benslamsor över. Detta säljer de till ett billigt pris. Hunden får köttet och benen kokar jag buljong på. Detta för att jag inte hade några sparade ben i frysen.

sepersl
2009-06-03 10:46
#81

Hhmm, är nu igång med buljongkok nummer 2 och har en undran… Varför ska jag pilla bort köttet när det är färdigt? Blir det inte bättre smak på buljongen om köttet får ligga i hela tiden?

B-Maria
2009-06-10 14:26
#82

Köpte märgben för 33:50 och när jag kom hem så luktade det surt om dom. Det vill jag inte betala 33:50 för så det blir åter till affären.

Lev i nuet.

Aniara4
2009-09-21 12:24
#83

Nu till hösten börjar det kännas som att det är dags att koka buljong igen! City Gross har som vanligt jättefina märgben för 19.95:-/kg, vi köpte ett gäng igår.

Tänk sen när man bryner högrev (som börjar komma på extrapris här och där), och sen kokar ihop någon timme med nyplockad svamp, hemkokt buljong och grädde…

Annons:
Fjaellmor
2009-09-22 18:03
#84

mmm…

Äntligen har renen kommit. Gissa om buljongen blev god?

Och igår fick fonden sätta smak på en len kantarellsoppa…

Det är sann vardagslyx och jag blir lika lycklig varje höst!

:-D

Pasi
2009-09-28 04:16
#85

#81 Bara för att man skall ha nåt att tugga på i väntan på att buljongen skall bli klar.Flört

Lojs
2009-12-17 21:30
#86

Puttar upp den här underbara tråden! Tror jag ska försöka mig på min första egengjorda buljong nu när jag har lite julledigt. Glad

"If someone ever says "-You don't need more aquariums." Stop talking to them, you don't need that kind of negativity in your life." ;)
Medis på akvariefisk.

Aniara4
2010-02-02 15:10
#87

Nu börjar det ta slut i ispåsarna (djupfrysta buljongtärningar! Glad) så nu är det snart dags för ett nytt buljongkok! Vi har lånat ut bilen på obestämd det (det är helt omöjligt att parkera där vi bor) men jag har sett att Vi vid Hornstull  brukar ha lite schyssta ben.

Sugiyama
2010-04-07 12:46
#88

Nu är även jag igång med buljongkok. Igår koka jag höns men jag missade att lägga tillbaka benen. Blev bra ändå. Nu ska jag koka älgben som jag fick levererat igår. Ska jag slänga i fläskläggen också då? Vad gör man med köttet sedan. Äter Man det med sås. Någon som har ett bra recept?

rifla
2010-04-07 16:16
#89

#88 lägg i allt och gör sen en sås på spadet och grädde med kanske lite pepparrot i..mums det.

Sugiyama
2010-04-08 00:13
#90

Åh det lät gott. Det får bli middag imorgon.

Annons:
Aniara4
2010-04-30 12:45
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#91

Nystartat buljongkok.

Aniara4
2010-04-30 12:47
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#92

Ett senare stadium som inte ser fullt så fräscht ut. (Från ett kok förra året då vi testade med grisfötter, och kalvben.)

Ethla
2010-05-04 18:28
#93

Så nu har jag köpt en gigantisk kalkon som ligger och tinar i kylen O_O

Min tanke är att slänga in den i en stekpåse och plocka bort köttet när det är klart. Sen ner i grytan med vatten och #0 recept för flaxande buljong. Ska bli spännande!

Det jag är lite konfunderad över är hur det egentligen blir buljong av det om man inte har med köttet? "Fäller" benen?

Jeppevissla
2010-05-05 17:43
#94

Ja så har jag uppfattat det. När benen mjukas/värms upp så "fälls" det nyttiga innehållet ut i vattnet.

Aniara4
2010-05-05 17:56
#95

Syra (vin eller vinäger) fäller ur kalcium ur benen. Vad som drar ut gelatin, collagen osv är jag mer osäker på.

[Pennylane1]
2010-05-05 19:39
#96

fast i #  0 är det ju hela pippifåglar med också, eller kött i köttbuljongsreceptet

Ethla
2010-05-05 19:58
#97

Tack för svaren :) Vinäger…tidigare använde jag det en gång om året, vid julgodisbaket. Nu kommer jag använda det två gånger på en vecka! Lchf har sina retrodrag :)

Någon som provat att koka flaxbuljong på bara benen, inget kött?

Annons:
DesK
2010-05-05 20:17
#98

Ett litet tips är att koka ihop buljongen riktigt ordentligt och sedan frysa den i istärningslådor, då har man lagom portioner att exempelvis göra sås av.

#97 Jag kokar alltid fågelbuljong på hela höns eller kycklingar. Höns ger den bästa smaken. I princip bör det gå att koka buljong på bara ben, men jag gissar att smaken inte blir lika bra då.

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

Ethla
2010-05-05 21:00
#99

#98

Dang it…jag som tänkte slänga in den i en stekpåse först. Tror jag gör så, plockar köttet och slänger benen i frysen. Så tar jag fram dem nästa gång jag köpt en fågel :)

DesK
2010-05-05 21:03
#100

Glad På tal om buljongkok, så tycker jag att man får den klart allra godaste buljongen om man blandar, nöt, gris och fågel i samma kok Tungan ute

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

[Sias]
2010-07-30 12:31
#101

Vilka fantastiskt bra tips om att göra hemkokt buljong! Verkligen värt att satsa på - istället för att önskedrömma om att hitta buljong/fond som är s k "äkta vara" = utan en massa onödiga tillsatser.

Aniara4
2010-08-25 22:19
#102

Satte just igång ett buljongkok eftersom det var slut i frysen. Jag kan tipsa alla Stockholmare om att Vi Hornstull har bra ben (idag fanns det både fläskben, nötben och kalvben) och f.ö. även mycket inälvsmat av olika slag.

Bra när man inte har bil och kan ta sig till CityGross…

nicesandra
2010-08-26 14:52
#103

Vad innehåller buljongkoket för nyttigheter egentligen? Måste jag tillsätta vinäger för att få ur kalk? Eller räcker det att koka väldigt länge? Blev väldigt nyfiken på det här! Använder aldrig buljong i matlagningen över huvud taget, men tänker att det kan vara nyttigt att intaga ändå?

Aniara4
2010-08-26 16:54
#104

#103 Ja, syran löser ut kalcium ur benen.

Annons:
Aniara4
2010-08-27 18:20
#105

Sådärja, två dygn senare står buljongen på reducering medan jag dricker en liten kopp av den tunnare varianten. Himmel så gott!

Alldeles strax, när det kokat ihop tillräckligt, ska jag hälla över buljongen i istärningspåsar och lägga in i frysen, en liten del sparar jag nog i kylen till middag någon dag snart.

Nu ska det bli köttgrytor här i höst!

Sugiyama
2010-09-02 17:30
#106

Jag måste ta mig in till Hornstull någon dag hör jag.

Lojs
2010-09-07 19:42
#107

Går det att göra fisk- eller skaldjursbuljong på liknande vis?

"If someone ever says "-You don't need more aquariums." Stop talking to them, you don't need that kind of negativity in your life." ;)
Medis på akvariefisk.

DesK
2010-09-07 19:46
#108

Det går bra, till skaldjursbuljong kan man använda de urätna skalen, vilket är en ekonomisk bonus Glad Naturligtvis får man anpassa kryddning och syra ett kryddigt vitt vin är inte fel i skaldjursbuljong Tungan ute

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

maxis
2010-09-15 21:41
#109

har i detta nu en stor gryta med blivande kycklingbuljong/fond. jag har dock ett par funderingar, och det verkar finnas många buljongkunniga här på forumet :)

tänkte frysa in buljongen i isbitspåsar, och då måste den ju vara väl kyld. kan jag kyla buljongen under natten?

det där fettlagret, måste man ta bort det? kan inte det vara bra att ha kvar, ur lchf-synpunkt?

hoppas nån orkar svara :)

DesK
2010-09-15 21:45
#110

Klart att du kan kyla buljongen över natten. Gärna ute på en altan eller balkong. Fettlagret som blir kan du pilla loss och frysa för sig, för att sedan blanda med din buljong. Jag brukar använda istärningslådor för att frysa buljong och då kan man enkelt pytsa ner lagom bitar av fettlagret i påsen när allt är djupfryst.

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

sepersl
2010-09-19 11:10
#111

jag kyler min buljong i kyl över natten. Tar bort fettet och värmer sedan till ljummen så att konsistensen blir flytande, sedan fyller jag isbitspåsarna

Annons:
Aniara4
2010-10-20 12:06
#112

Jag tycker det går bra att hälla buljongen i istärningspåsar medan den är varm, så länge den inte är kokhet. Jag brukar reducera den rätt mycket, så när den blir kyld blir den som tjock gelé i konsistensen.

yvonnel
2010-11-21 15:02
#113

Jag har i princip alltid kokat buljong till soppor och såser, nu skriver ni om fettlagret som flyter upp och jag blir ledsen när jag tänker på hur mycket fint fett jag har kastat bort under alla år.

Det fettet smakar ju kryddat och mustigt, ha det med i soppkoket. Fett har ju kortare hållbarhet så det ska skummas/lyftas av men dela det i lagom bitar i frysen om det skule bli långt tills buljongen tar slut.

Synnerligen inspirerande att läsa om buljong i en tråd som sträcker

sig över 4 år, imponerande !!!Glad

Aniara4
2011-02-24 19:28
#114

Nu tror jag bestämt det är dags för ett buljongkok igen!

Och till middag ikväll blir det fläsklägg.

Primulan
2011-02-24 20:24
#115

Vilken underbar tråd.

Ska genast införskaffa ben inför helgen.

Har dock bara en trelitersgryta.

Hur stor ska jag köpa?

Hur stor har ni?

Aniara4
2011-02-24 20:45
#116

Jag har en femlitersgryta, och den blir så full att det skvimpar över i början., vilket är ett otyg när man har glaskeramikhäll. Men det är förstås för att jag envisas med att lägga i så mycket ben… Och så vill man täcka med vatten i början, och sen när jag har skummat av och lägger i allt det andra (rotselleri, morot, lök, kryddor och inte minst en rejäl skvätt vin) så blir det fullt!

Just nu har jag en stor fläsklägg som ligger och sticker upp, vänder på den då och då. Dessutom drygt 700g nötmärgben som har legat i frysen och väntat på den här dagen.

Att man aldrig lär sig…

DesK
2011-02-24 21:17
#117

#115 Ska du ändå köpa en ny gryta så köp en riktigt stor - 10-liters. Den är suverän att koka buljong i, men också andra storkok. Kan berätta att när jag bytte till induktionshäll så var en av de första köpen just en stor gryta. Buljong kokad på mycket olika ben och kött blir ju så himmelskt god Glad

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

Sindri
2011-02-24 21:25
#118

Grönsaksbuljong är det enda jag inte provat än. Tips på innehåll emottages tacksamt, förutom lök, morötter, palsternacka, jordärtskocka, kryddor och örter…..

Annons:
Aniara4
2011-02-24 22:00
#119

#118 Rotselleri!

Sindri
2011-02-24 22:21
#120

Tack, det är gott!

Fler förslag?

Primulan
2011-02-25 18:45
#121

Det blev en 5 litersgryta, det är ju bara jag och den inhandlades på Chlas Olsson. Får dessutom plats i skåpet.

Och så har jag shoppat lite kycklingvingar (som det rekomenderades i You Toub filmen här ovan och så lite nötben. Det var vad jag hittade.

Hur brukar ni göra, blanda allehanda eller bara ta tex kyckling eller bara nöt?

Vilket kött använder ni?

DesK
2011-02-25 19:39
#122

Som jag sa tidigare jag tycker att buljongen blir allra bäst när man blandar olika kött och kyckling. Det går bra med vilket kött som helst och om du har något rökt kött är det också gott att ha i koket.

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

Primulan
2011-02-25 19:43
#123

Då blir det nog en blandning i morgon, ska se om jag kan ner och handla en fläsklägg i morgon bitti, jag höll i den men la den igen när jag var i affären, attan med.

tacka för alla tips…

Primulan
2011-02-26 11:38
#124

Så ja, nu står grytan med buljong på spisen.

Jag tog märgben och en bit rimmad fläsklägg, ska pilla bort köttet så småningom, hoppas det inte blir för salt.

Det puttrar så trevligt på spisen.

chilisalsa
2011-02-26 12:08
#125

Ibland skär man ju bort ben från kött beroende på vad man ska göra. Jag har börjat att frysa in "överblivda" ben.

När det samlats på sig brukar jag göra ett buljongkok i lite mindre skala än ett stort fondkok. Är jag ambitiös penslar jag benen med lite olja och tomatpuré och bränner av i ugnen. Sen ner i croq pot:en med t.ex rotselleri i bitar. Min lilla tar ju bara 4 liter, men  på med någon dl vatten. Sen får den gå i 14-15 timmar. Brukar bli ca en knapp liter underbar buljong som man kan reducera mer om man vill i en vanlig kastrull.

Medarbeterare på Kost

Annons:
sepersl
2011-05-01 12:25
#126

varför ska man ta bort köttet när köttet är färdigt? Kan man inte bara låta köttet vara kvar tills buljongen är färdig typ efter 24 timmar?

DesK
2011-05-01 12:34
#127

#126 Då blir köttet helt sönderkokt

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

sepersl
2011-05-01 12:49
#128

åh det var så enkelt Skäms jag hade fått för mig att det kanske skulle börja smaka dåligt eller liknande. Tack!

Primulan
2011-06-18 18:38
#129

Det blir buljongkokning i morgon, nötben och kyckligbenrester ligger och tinar i grytan. Tar en kopp sparad buljong i kväll, sover gott på det.Tungan ute

shamani
2011-06-18 19:46
#130

Och jag blir hungrig av att läsa tråden. Tungan ute Kan känna smaken av grönsaks- och köttsoppa bara av att läsa om det. Glad

Margareta
2011-06-20 12:05
#131

Vad kul att ni plockat fram den här gamla tråden!

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Sugiyama
2011-06-20 15:13
#132

Tittade på Det goda livet igår och blev inspirerad att sätta igång med buljonkok. Passar ju bra när vädret är lite ostadigt.

Annons:
Aniara4
2011-10-01 23:25
#133

Hej, jag har en buljongfråga! Häromdagen kokade jag buljong igen, på nåt kilo märgben (nöt) plus en fläsklägg som jag slängde i och kokade ett par timmar. Sen pillade jag av köttet från läggen och la tillbaka resten.

På läggen är det ju liksom som en ledkula, och nästa dag när jag rörde om märkte jag att den blivit alldeles uppluckrad och mjuk, och mörk. Och då började jag undra vad den egentligen består av? Den påminner om hur märgen ibland kan vara, när den inte är mjuk och luckras upp snabbt utan är liksom lite hård och torr, men det är ju hela kulan som är sån?

Efter två dygn på spisen var det lätt att skrapa av geggs från den och trycka sönder den. Är det ben, märg, brosk - vad?

[Pennylane1]
2011-10-02 19:46
#134

skulle tro att det är brosk…

DesK
2011-10-02 19:49
#135

Hum själva ledkulan är av ben, men den ligger i en skål av brosk.

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

Aniara4
2011-10-03 13:48
#136

Men brukar inte brosk vara vitaktigt och liksom blankt? Den här kulan (om det nu är en ledkula?) är alltså mörkt gråbrun och väldigt porös.

Eller blir den sån först när den har kokat ett tag? Måste kolla noggrannare innan jag stoppar ner den nästa gång!

DesK
2011-10-03 14:03
#137

Ben är hårt och mer blankt än brosk

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

chilisalsa
2012-01-12 17:18
#138

Putt på begäran…

Medarbeterare på Kost

hejssan
2012-01-21 18:12
#139

Har kokat nu en märgbensbit (ca 10 cm) i en 1,5 liters kastrull och den buljongen smakar inte god, verkligen inte. Missade skumma av den som det står ovan men enligt en annan inlägg så spelar det ingen roll.

Kvaliten på märgbenet bör inte vara fel på, kommer från gräsuppfött djur. Hade lite i köttsoppan som jag kokade bredvid och smaken slog igenom kraftigt. Smaken är inte lätt att beskriva men det är inte något man dricker i en kopp, inte ens tesked är acceptabelt.

Vad blev fel eller smakar buljongen så?

Annons:
DesK
2012-01-21 18:17
#140

Att bara koka ett märgben blir inte bra, man måste ha kött, grönsaker och kryddor också. Av din beskrivning misstänker jag att ditt märgben kan ha varit för gammalt.

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

Sugiyama
2012-01-25 12:27
#141

Jag brukar koka på bara märgben och det blir gott. Svårt att säga vad som hände i ditt fall men skummet kan ha varit boven, det inehåller orenheter och ska därför bort.

yvonnel
2012-01-25 17:37
#142

Det benet måste ha varit gammalt eller felförvarat. Visst ska man ha grönsaker och lök i buljongkoket om det ska smaka något, salt och peppar också, det nyttiga (mineraler och spårämnen) kanske inte smakar så mycket utan behöver lite hjälp.

Jag kokar oftast med en bit kött eller kött på benen, typ oxsvans. Kokar tills köttet är mört och tar upp det men låter benen koka upp till 1 dygn till och lägger då i tvättade skal från lök och grönsaker/rotfrukter som ju allt ska silas ifrån innan man lägger i finskurna grönsaker.

Aniara4
2012-01-25 18:29
#143

Och syran behövs ju också för att dra ut kalcium ur benet.

Elfdance
2012-06-30 15:34
#144

Idag ska jag göra buljong på en halv tupp - har bara gjort på oxben innan. Buljong är så nyttigt så det är värt att puffa den här instruktionen lite också! :)

yvonnel
2012-07-02 23:47
#145

#144

Blev det en god buljong?

Man kan behöva knäcka benen på en höna/tupp för att märgen/smaken ska komma fram. Låt det koka länge så allt gott och nyttigt kommer dig tillgodo.

Elfdance
2012-07-03 08:46
#146

Jag blev nöjd med min buljong, och pojkvännen också! Dricker den så ofta jag har lust, reducerar inte till mat och sådär. (Gjorde dock två riktigt goda tuppgrytor i samband med buljongkoket, köttet blev superbra i ugnen innan buljongkoket).

Det är alla nyttigheter jag vill åt, försöker inte riktigt maximera smaken. Hade bara i ett par morötter och struntade i allt annat. Har sparat benen till en annan gång, då ska jag knäcka dem.

Hos svärfar har jag stora oxben som snart blir buljong, i veckan antagligen, men sedan i fortsättningen blir det nog att prova en sådan där ekologisk kyckling.

Annons:
Elfdance
2012-07-03 11:52
#147

Lite bilder, om någon är intresserad. Jag äter förresten näringsrik kost med makronutrientfördelning som jag känner för om någon undrar över riset trots att det är LCHF-forum.

http://sofiafinnved.wordpress.com/2012/07/03/3-juli-2012-min-halva-tupp-buljongsaga/

konichiwa
2013-04-02 21:49
#148

Jag hittade 2 kg märgben uppsågade i ca 7 cm bitar i affären  igår och fick lust att koka buljong. Passade perfekt i min nya 7 literskastrull (loppisfynd) tillsammans med de grönsaker jag hade hemma (morot, majrova, lök, palsternacka och all den frysta persilja jag hade kvar), lite äpelcidervinäger, peppar och örtkryddor hade jag i också. Nu har det kokat i 5 timmar och får nog stå kvar på spisen tills imorgon kväll, eller torsdag morgon. Spännande att göra egen buljong! det luktar så gott :-) Är lite orolig att det blir FÖR fett med så mycket märg, kanske skulle det ha varit mer vanliga ben?

Oj, kom just på att jag glömt salt!

LenaK63
2013-04-02 22:35
#149

Gör säkert inget om det är för fett!

chilisalsa
2013-04-02 23:14
#150

Putt igen !

Medarbeterare på Kost

konichiwa
2013-04-03 13:54
#151

Jag såg i tråden att det bästa är att dela på buljongen och fettet och att  frysa 'köttglassen' i tärningspåse och ha fettet uppskuret i bitar i kylen.  Det kokar fint fortfarande, luktar väldigt gott :-)

yvonnel
2013-04-03 20:24
#152

Fettet flyter ju upp till ytan när det svalnar och lägger sig , även om du fryser det i portions burkar. Det enda jag kan tänka mig är att fettet kanske inte håller sig så bra om du har jättemycket buljong så att det hinner härskna. Sedan är det ju lite frågan om hur du ska använda buljongen, om du ska koka ner den till såsförstärkning/drickbuljong eller ha den som den är till soppa. Har man den i frysen så måste den ju tina innan man använder den så jag förstår nog inte varför fettet ska avlägsnas, jag får väl läsa igenom tråden igen efter anledningen.

Sindri
2013-04-03 20:26
#153

Jag har också läst någonstans att man skall ta bort fettet, men är inte det från den gamla fettskrämda tiden? Jag fryser in all buljong med fettet på och det blir hur bra som helst.

Annons:
konichiwa
2013-04-03 21:06
#154

Det står inte varför man ska dela upp det men kanske för att man då kan välja om man vill ha lite eller mycket fett i det man nu ska laga till. Nu när det är så kallt ute fortfarande så kommer jag bara att ställa ut kastrullen över natten så blir det lätt att skilja på buljong och fett.

yvonnel
2013-04-03 21:20
#155

#153

Men det var ju lokt tänkt, klart det är så, det gjorde ju jag också förr i tiden.

Elfdance
2013-04-04 07:36
#156

Vissa menar att fettet inte är så bra att förtära när de tillagats så länge. När man kyler buljongen flyter fettet upp och lägger sig som ett lock så att buljongen håller sig lite bättre i burkarna. Man kan ju vänta tills dess man ska ha buljongen med att ta bort fettet då om man vill. Jag har dock använt mitt fett, men många gör inte det.

Mozzarellan
2013-04-04 09:44
#157

Sist hade jag även med kycklingskinnet samt tre sorters kött. När buljongen svalnat tänkte jag ta bort fettkakan, men hela buljongen var som en fast gelé!!!!! Som fint smälte ner till god buljong vid uppvärmning.

konichiwa
2013-04-04 10:13
#158

Nu har jag silat buljongen, det blev bara knappt 2 liter kvar. Den fick koka 40 timmar! :-) Har inte smakat ännu men det ska få bli en god sås till pannbiff till att börja med.

konichiwa
2013-04-04 18:57
#159

Det blev ca en halvliter fett som jag lagt i en burk i kylen. Buljongen var rätt svag i smaken och det blev bara ca 1½ liter så den har fått stå och koka ihop ett par timmar. Tills det började lukta bränt från köket. En hårdbränd kaka på botten av kastrullen återstod och köket har vädrats i en timme nu.

Så var det med den buljongen. Trist.

Mozzarellan
2013-04-04 19:03
#160

Vilken himla osis med buljongen efter så lång tid att få fram den. Kollade i affären efter ben och såg att de hade lite olika bitar. Skall testa nästa vecka.

Annons:
yvonnel
2013-04-05 20:36
#161

#159

Det var synd om dig, har faktiskt varit med om många brända kastruller, men aldrig med buljong, så jag undrar verkligen hur det kunde hända. Hade du för hög värme?

konichiwa
2013-04-05 21:33
#162

#159

Nej den stod på ettan utan lock. Jag missbedömde nog hur lite som var kvar i kastrullen sista gången jag tittade till den.

Väldigt snopet :-(

Torparmor
2013-04-13 19:25
#163

Vad händer med grönsakernas kolhydrater om man tar bort grönsakerna när buljongen är kokt? Löses kolhydraterna ut i buljongen eller försvinner de med grönsakerna?


Låt dagen idag bli din bästa hittills!

Primulan
2013-12-27 07:47
#164

Putt på denna fina tråd.

Jag har införskaffat en Crock pot, blir säkert mycket buljongkokning i den.

Någon annan som har provat det?

Hur går det annars med buljongkokningen?

chilisalsa
2013-12-27 15:07
#165

Funkar bra med mindre saker (benmässigt) som kycklingbuljong…
Finns olika stora iofs…

Medarbeterare på Kost

rapu
2013-12-27 16:15
#166

Jag sjuder buljong i en slow cooker, inte en crock pot utan ett annat märke. Låter sjuda i två dygn med rotsaker, lagerblad, kryddpeppar och en slurk vinäger så mineralerna löses ut. I början silar jag bort skum som bildas på  ytan. Sen låter jag kallna och tar bort fettkakan. Ibland användert jag av fettet, men oftast tycker jag det smakar konstigt och då slänger jag det. Det är mest fett i märgben, så jag har börjat ha mera andra sorters ben, och då blir fettsmaken bättre. Själva buljongen silar jag sen och fryser in.

Jag har artrit och tycker jag mår bättre med regelbunden buljongterapi 

:=)

Primulan
2014-01-01 18:15
#167

Härligt rapu att du blivit bättre, jag tror också att det har en positiv inverkan på kroppen. Vårt sätt att tillaga mat har ju förändrats med åren och allt ska gå så fort. Jag läste någonstans att man inte smälter det stekta köttet helt utan att det passerar osmält genom tarmarna. Det är ju klart inte bra.

Annons:
[Annamaja27]
2014-01-01 23:20
#168

Har också blivit buljongfrälst 🙂 Börjar varje dag med en härlig god varm kopp buljong. Kokar ben (just nu mest fågel) i knappt en vecka. Tar bort buljong under tiden och fyller på med nytt vatten allteftersom. Lägger även till mer vegetabilier mot slutet av koket för att få mer smak, exempelvis ingefära, gurkmeja och vitlök. Benen är helt upplösta när jag är klar.

MillisB
2014-02-06 14:31
#169

Jag tror jag hakar på buljongkokandet jag också.

Låter som att det är riktigt nyttigt!

/Millis 🎈
Min blogg läser du här.
Fat is your friend.          (David Perlmutter)

Elfdance
2014-02-07 09:08
#170

Snabbt och lätt och gott i tryckkokare! Ska göra en ny omgång ikväll, så smidigt när det tar 1,5 timme istället för 1,5 dygn. Men det senare, i slow cookern, går också bra. Men då måste jag vara duktigare på att planera. Jag tycker att jag märker på benen att det blir mer effekt i tryckkokaren.

obstitant
2015-01-01 17:04
#171

Nu är det dags att sila av buljongen som stått och sjudit sen i förrgår! (Hade ev. kunnat hälla av den igår, men då var jag liksom lite upptagen.)

Upp till toppen
Annons: