Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
Allmänt om kost

Behöver vi verkligen fibrer?

2006-08-31 13:49 #0 av: Amiechan

Att vi alla bör äta fibrer för att "hålla igång" tarmarna är en självklarhet! Men behöver vi verkligen det? Många här på kolhydrater.ifokus menar sig må bättre UTAN fibrer i kosten. Nyligen publicerades en studie på Medical College of Georgia som stryker under hur viktigt det är med fibrer eftersom dessa skadar tarmarna. Verkar det motsägelsefullt?

Nyligen publicerades en studie av Dr. Paul L. McNeil

"cell biologist at the Medical College of Georgia and corresponding author on the study published online Aug. 21 and scheduled for the September print issue of PloS Biology." (Medical College of GeorgiaLänken öppnas i nytt fönster)

där han konstaterade att fibrer skadade cellväggarna i tarmarna som till försvar utsöndrar slem "mucus". Detta gör att tarmarna töms snabbare. Enligt artikelförfattaren är detta bra!

”It’s a bit of a paradox, but what we are saying is an injury at the cell level can promote health of the GI tract as a whole,” says Dr. McNeil. Even though epithelial cells usually live less than a week, they are regularly bombarded, in most of us at least three times a day as food passes by.  “These cells are a biological boundary that separates the inside world, if you will, from this nasty outside world. On the cellular scale, roughage, such as grains and fibers that can’t be completely digested, are a mechanical challenge for these cells,” says Dr. McNeil.

Tarmväggarna får därmed försöka reparera sig på helfart, men tyvärr kan ätande av olika mediciner göra att tarmväggarna skadas permanent. Detta innebär att tarmarna inte kan ta upp de näringsämnen som kroppen behöver.

Jag vet från min tid inom hemvården att det inte är helt ovanligt att gamla människor har problem att ta upp näring från den mat de äter och jag undrar om det inte kan bero på detta många gånger!

Nåväl. Behöver vi verkligen fibrer? Det verkar inte som om jag behöver det i alla fall just nu. Min mage mår bättre än någonsin förr.

Inte heller Michael R. Eades anser att människan behöver fibrer. Läs hans bloggLänken öppnas i nytt fönster om detta! Här jämför han fiberhysterin med en påhittad historia om lungor och cigaretter. Michael R. Eades menar att denna överdrivna önskan att "tömma tarmen regelbundet" skadar tarmen och dess upptagningsförmåga av viktiga näringsämnen. Djur i det fria tömmer inte tarmen varje dag nödvändigtvis och inte heller människan behöver detta.

När tarmen inte töms "normalt" uppmuntrar man till att äta mer fibrer. Hjälper inte detta uppmuntrar man användning av fibertillskott som finns att köpa på apotek. Så har ytterligare ett normalt tillstånd (att tömma tarmen när det behövs) blivit en sjukdom som ska botas med piller! 

Anmäl
2006-08-31 14:01 #1 av: Margareta

Tack Amiechan...
Så mitt i prick kan nästan inte något bli.

Mitt sjukdomstillstånd förvärrades definitivt av alla recept på bulkmedel från apoteket, alltmedan jag drog ner på fettet för att inte gå upp ännu mer i vikt.

 

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2006-08-31 16:17 #2 av: Mervi

Det är väl det fiberrika brödet som spökar för min man. Han åt inget under semestern och har återgått till bröd och pasta när han börjat jobba. Han äter inte det i stora mängder men det räcker tydligen. Han skall sluta med brödet. Gissa vem blir glad???

Anmäl
2006-09-02 13:29 #3 av: Diana61

Mervi! Vilken lycka!

Anmäl
2006-09-02 13:41 #4 av: hemul

Skrattande "Fiber is, literally, a load of crap that results in a weakening of the system" - Jan Kwasniweski

Dr. K. säger ytterligare att mer än 3-4g fibrer per dag, om jag minns siffran rätt, är direkt skadligt.


Anmäl
2006-09-02 13:50 #5 av: Amiechan
Dr. K. är cool :D
Anmäl
2006-09-02 15:47 #6 av: hemul

Dr. K. rulez. Cool


Anmäl
2006-09-02 23:44 #7 av: skogsstjrna

halloj hemulen,

kul att du är här och slår ett slag för Dr K. :)

Anmäl
2006-09-03 14:07 #8 av: Pasi

:) Intressant läsning. Tänk vad lurad jag varit en tid....trodde på Pauluns råd att äta mycket fibrer och vegetabiliskt fett. :D

Anmäl
2006-09-03 14:23 #9 av: Margareta

Jag också Pasi, jag har till och med utvecklat ett eget kostregistreringprogram (typ Hälsovakten) för att hålla koll på mitt fibeintag, tänk om jag lagt energin på ett program som räknar Skaldemans ratio istället...

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2006-09-20 17:00 #15 av: Margareta

Jag diskuterade senast igår med en god vän som minns väl hur noga jag varit med att äta fibrer.

Tänk att jag mår så mycket bättre UTAN fibrer.

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2006-09-20 22:06 #16 av: cambiasso

intressant som f*n alltså..

 

Anmäl
2007-01-22 22:04 #17 av: Amiechan

Jag fick tips om en kolumn på Metro som handlade om fibrer...

Förstoppning är en tyst folksjukdom

Stephan Mendel-Enk skriver: 

"  Överallt, i reklam, i hälsoprogram, på mitt flingpaket står det samma sak: Man ska äta mycket fibrer för det mår magen bra av.
Det är en av få sanningar som hela samhället verkar kunna ställa sig bakom. Debattörer och politiker av alla färger tycker vi bör konsumera mer fibrer för att uppnå välbefinnande i våra magar och med oss själva.
Det finns bara ett problem. Det är inte sant."

Anmäl
2007-01-22 23:33 #18 av: mumsan

Helt rätt Amiechen! Jag tänkte likadant innan jag började med LCHF och trodde att jag skulle korka igen helt utan fibrer. Men det går utmärkt utan nu. Dessutom blir man bara bullrig och konstig i magen av mycket fibrer.

mumsan 

Anmäl
2007-01-23 10:21 #19 av: Mervi

Fibrer har aldrig hjälpt mig eller min man. LCHF är det enda som hjälper magen att fungera bra.

Anmäl
2007-01-23 11:46 #20 av: Piltson

Om fibertokeriet: 

http://www.metro.se/se/article/2006/11/10/07/3357-23/index.xml

Udo Pollmer menar sig ha statistiska "bevis" på att för mycket fibrer vållar tarmcancer. Men jag blir alltid skeptisk när folk släpar fram statistik för att bevisa det ena eller andra.

Anmäl
2007-01-23 11:53 #21 av: Pasi

Men det är väl bättre att påstå något som har stöd av statistik än att det inte har det!?Skrattande

Anmäl
2007-01-23 11:58 #22 av: Pasi

Länk som vargalyster la ut på paleoforumet för ett tag sedan - fibrer

Anmäl
2007-01-23 12:14 #23 av: vegetarian

Detta tror jag inte på! Att man inte behöver tömma tarmen varje dag. Jag går heller inte med på att djur i det vilda inte tömmer tarmen varje dag, jag har läst annurlunda,min egen hund,som äter naturlig kost (det hon skulle äta om hon levde i det vilda-eller som varg-vilket hon princip är) äter inga extra fibrer, men tömmer sig varje dag, om inte flera ggr varje dag. Det jag har läst om sk naturfolk är att de oxå har färre problem med förstoppning och att det normala för dem är tarmtömninge dagligen. Ingen mår väl för sjutton bra av att gå med tarmarna fulla flera dagar eller veckor! Men jag håller totalt med att piller skadar mer än gör nytta och inte behövs om man äter en bra kost. Och jag gillar inte fibrer i form att högar av bröd och fullkornspasta (oxå om jag vet att det finns folk som fåt bukt med förstoppning genom att byta från vitt till mörkt mjöl) utan jag tror att vi får i oss det vi behöver för att smörja tarmen genom grönsaker,bär,frukt.....inga sk fiberflingor för mig,men gå på toaletten det vill jag göra varje dag :O)!

Anmäl
2007-01-23 12:35 #24 av: vegetarian

Men jag frågar mig så här; om de flesta ändå väljer att kolhydrater i form av pasta,bröd osv så måste det väl vara bättre att äta fullkorn, dels för att många får förstoppning av vitt mjöl,dels för att det i princip inte innehåller några näringsämnen,men självklart vore det ideala om mjöl och socker i alla former skippas, kanske oxå om mejeriintaget minskade lite,då tror jag få skulle ha problem med trög mage (som verkligen inte är kul,min morfar har lidit av det så länge jag kan minnas,och han äter gärna vitt bröd). Själv märker jag att min mage inte är spänd alls när jag uteslutit (eller nästan uteslutit) dessa produkter,men så fort jag ens närmar mig en brödskiva så känner jag mig spänd igen....dock har jag aldrig haft problem med trög mage,tack ock lov.

Anmäl
2007-01-23 12:42 #25 av: Pasi

vegetarian - På vissa sätt är ju vitt mjöl sämre än grovt och på andra bättre. Du säger t ex att grovt mjöl innehåller mer näringsämnen....kanske sant men det innehåller också mer antinutrienter som hindrar näringsupptaget, och lektin som kanske hjälper proteiner att gå igenom tarmbarriären (vad detta kan ställa till med finns ju en del teorier).
Man kan inte bara se till GI-värdet eller näringsinnehållet. Lurigt ämne som sagt!Fundersam

Anmäl
2007-01-23 12:59 #26 av: vegetarian

Just det,det bästa är alltså att skippa mjölet helt! Men det är nog vi få som gör.Och då är ju frågan mörkt eller vitt. Jag tror att mörkt överväger trots allt.

Anmäl
2007-01-23 13:02 #27 av: Margareta

Jag kan bara utgår från det statistiska underlag som jag själv utgör... empirisk forskning på en person...

Jag mår väldigt dåligt (förstoppningar, blödande tarm mm) oavsett hur mycket fibrer, bulkmedel jag använder och har gjort det i flera år.

Jag mår OCKSÅ väldigt dåligt om jag inte har tarmtömning VARJE dag. Får jag till det så mår jag absolut kanonbra. Får jag inte till det går jag upp i vikt (så klart) och mår dessutom skit, både mentalt och med värk/obehag i systemet.

Lösningen som fungerar till 100% alltid:

Inte en enda fiber förutom de som ingår i gröna grönsaker med mycket lågt kolhydratinnehåll. Fibrer retar mina tarm och jag mår dåligt av det och blir oftasta FÖRSTOPPAD (tro det eller ej!!!)

Rejält med fett till VARJE måltid, det är viktigt att det tillförs regelbundet, hellre i förväg än kompensation i efterskott .

En kopp kaffe med smör/vispgrädde per dag för att få igång tömingsreflexen. Alltid Te/kaffe med extra fett (smör/kokosfett).

Det är rena smörjmedlet som får min mage/tarm att jubla.

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2007-01-23 13:03 #28 av: Pasi

Det kan ju vara olika från person till person. Jag blev sjukare på min tidigare kost, ju mer "grovt" jag åt...något som jag först nu förstått.
Helt klart bäst att skippa det helt som du skriver!Glad

Anmäl
2007-01-23 13:17 #29 av: Amiechan
Också jag blev sjukare av mer fibrer. Havregrynsgröten var mer förödande för mina tarmar än vitt bröd med nutella :P Fast vikten höll jag bättre på havregrynsgröt :)
Anmäl
2007-01-23 13:19 #30 av: dufva

Äter man mjölmat är fibrer ett måste för en någorlunda anständig magfunktion

Äter man LCHF behövs inte fibrer alls och skadar antagligen istället

Den kanske största drivkraften för att aldrig äta på nåt annat sätt  än LCHF är att kritiskt studera hur man mår när man besöker toaletten  

Anmäl
2007-01-23 13:24 #31 av: Margareta

Jag mår numer UTMÄRKT på toaletten och det har jag inte gjort under ca 30 år innan eller vad det kan vara...

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2007-01-23 13:26 #32 av: Pasi

Kom på en sak...min mage verkar inte alls protestera mot blomkåls- el paprikafibrer men däremot mot spannmålsfibrer!?

Anmäl
2007-01-23 13:28 #33 av: Amiechan
Pasi - fibrerna kommer ju i två former, lösliga och olösliga. De lösliga är inte så dumma :) De skadar inte tarmen, så det borde väl vara skillnaden? :)
Anmäl
2007-01-23 13:29 #34 av: Margareta

Samma med mig Pasi; jag klarar även broccoli och spenat. Det måste helt enkelt vara skillnad på fibrer OCKSÅ....

Det får blir en fiberutredning när fettutredningen är klar...Förvånad

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2007-01-23 13:31 #35 av: [Saiva]

#32 Pasi

Hm, har märkt samma sak. Skrattande

Kan det bero på att det är vattenlösliga fibrer i grönsaker och icke-vattenlösliga i spannmål? (övervägande alltså...)

Anmäl
2007-01-23 13:32 #36 av: [Saiva]

Hoppsan, där var jag för långsam OskyldigSkrattande

Anmäl
2007-01-25 23:49 #37 av: Bengt-Olov

Enligt Dr Calle Carlsson håller fiberrik mat kolesterolvärdet nere. (Att det binder sig på växtfiber, för att sedan åka ner till tjocktarmen och bli föda för bakterier där.) Tja, de flesta som övergår till stenålderkost och kanske inte minst den mer fettstinna varianten, får ju inledningsvis också förhöjda värden på detta. Jag hade skithöga värden efter ett halvår på nya dieten. Det kan dock mycket bero på andra saker... Nog också för att man tycker att han borde ha koll på det där, så är jag skeptiskt. Han tror ju inte att man får tillräckligt med energi på fettdrift, heller... Ska bli spännande att se ens värden till sommaren, eller så. Tja, jag känner mig då .. inte orolig, även om jag är inne i en formsvacka, f.t.... 

Anmäl
2007-01-26 01:24 #38 av: hemul

Jag är tvärtom, jag. Blomkål sörre mängd är rena lavemanget men grovt bröd har aldrig påverkad min mage varken hit eller dit. Innebär det att jag är onormal? Hemlis


Anmäl
2007-01-26 01:34 #39 av: odezza

På Annika Dahlqvist blogg finns det ett utdrag översatt till svenska ur en ny bok om kolesterollögnerna... hade gärna länkat dit, men det verkar som om passagen server är nere just nu. Men det verkar som om den författaren har kommit fram till samma saker om kolesterol som Uffe Ravnskov, nämligen att man inte behöver oroa sig för ett högt kolesrolvärde. Tvärtom verkar det ha en skyddande effekt, speciellt för kvinnor. Så om fibrer håller kolesterolvärdet nere så är det för mig ett argument för att undvika  fiberrik mat.

Om det är så att dom som övergår till fettrik stenålderskost får ett förhöjt värde inledningsvis, kan kanske det vara ett tecken på att kroppens försvarsmekanismer får chans att jobba med att ta hand om något som inte står rätt till... och om kolesterolvärdet sedan sjunker kan kanske i sin tur bero på att "jobbet" är avklarat. 

"still lost in space and time"

Anmäl
2007-01-26 01:46 #40 av: odezza

Nu fungerar passagens server igen, här kommer länken till kolesterolartikeln på Annika D:s blogg.

Dessvärre fungerar det dåligt här just nu, då jag försökte lägga in länken i min förra kommentar fick jag errormeddelande då jag klickade på hantera-redigera! Skrikandes 

"still lost in space and time"

Anmäl
2007-01-26 20:16 #41 av: mumsan

#27 Känner igen mig Margareta i det du skriver.

Kommer ihåg att när jag var barn hade jag ofta svår förstoppning. Som baby ska man inte äta havre pga att man inte har möjlighet att smälta havregrynen. Det kan orsaka förstoppning senare. Så var fallet för mig. Inte visste mamma om att det inte var bra. 

Som vv-are blev det stora mängder grönsaker och jag kunde gå ofta på toan, ja som en häst som någon skrev engång.

Sen med GI blev det stopp i magen och även med LCHF, men när jag gjorde som du skrev Margareta, åt mycket mera fett lossnade det och desutom använder jag loppfrön ibland.

mumsan

Anmäl
2007-01-26 22:21 #42 av: MegN

#4 Förlåt en analfabet, men vem är Dr K?

För övrigt måste jag säga att jag skiter oftare nuför tiden än förut, fast mindre åt gången. Så i det fallet följer jag ju uppenbarligen det där med att "tömma tarmen ofta". Fast det beror väl mer på att min frukost #1 består av kaffe+grädde (ett känt laxativ i de här kretsarna!)... 

På tal om skit får jag kanske nämna att jag tidigare brukade betygsätta hundfoder efter hur mycket hundarna sket. Dåligt foder = mycket skräp medskickat = stora rejäla skithögar flera gånger om dagen. Bra foder = mindre slagg, mer kvalitetsråämnen = mindre skithögar och kanske högst en gg per dag. Ska bli intressant att se skillnaden OM jag nu går över från RC torrfoder till konservmat för mina hundar (måste bara smälta kostnadsökningen först)...! 

Anmäl
2007-01-26 23:49 #43 av: Pasi

Dr K är Kasa...Kartj...Kastrof...Kaprotov...?!?!...asch...den polske läkaren som förordar och botar patienter med LCHF-kost.

Ojdå, såg just i #4 att han ju heter Kwas...äsch, där försvann det igen (jag o namn!). :/

Anmäl
2007-01-27 00:41 #44 av: Margareta

mumsan: även jag tar till loppfrön ibland...

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2007-01-27 00:53 #45 av: Sotlugg

Intressant det där med hundbajset

Anmäl
2007-01-27 01:05 #46 av: odezza

Kwasinievski? Blev det rätt?

"still lost in space and time"

Anmäl
2007-01-27 18:05 #47 av: Vargalyster

Måste påpeka att min tarm blev helt kaiko av Cordains lågfettspaleo. Jag vräkte verkligen i mig grönsaker (men ingen säd) varje dag... blev helt förstörd.

Anmäl
2007-01-27 18:05 #48 av: Vargalyster
http://www.fibermenace.com/
Anmäl
2007-02-08 18:59 #49 av: zeretki

Hmm, behöver vi fibrer? Jag skulle säga att det är olika för olika personer. Som med allt annat. ;)

Jag har ju själv märkt hur jag reagerar på att äta nästan enbart kött och hur andra reagerar på det. Morsan och och jag åt Atkins ett tag. Rätt så OK med grönsaker, inte jättemycket fett. Jag åt kanske mer fett än vad som stod eftersom jag då hade läst Skaldeman's websida. ;) Iallafall så är mamma fettskrämd och åt atkins fast med lite fett.

Hennes mage kollapsade totalt. Hon vågar aldrig mer prova LowCarb för hon blir otroligt hård i magen och blev jättedålig. Hon sa att det hade blod t.o.m men det kan ha varit hemorrojder kanske? Jag vet inte, hon slutade iallafall.

Själv så mår min mage perfekt med kött! Jag har ALLTID varit lös i magen och haft motsatt problem, aldrig varit förstoppad. När jag äter ren LowCarb så är min mage hur bra som helst och jag behöver inte äta linfrön eller nåt med fibrer.

Men det betyder inte att alla funkar som jag...och jag har ingen aning om varför! :D

Anmäl
2007-02-08 19:55 #50 av: Mervi

Det var säkert fettbristen i din mammas mat som gjorde att hon blev hård. Fett hjälper magen att fungera.

Anmäl
2007-02-08 20:16 #51 av: MegN

#46 Kwasnievski! Ja ja, det vet jag vem det är. Polacken med "Optimal Diet" som har blivit en sån fluga i Chicago (mycket polskättlingar där tydligen).

Anmäl
2007-02-10 10:59 #52 av: Vargalyster

Kan inte någon göra en länklista till studier som visar fibrers skadlighet? Det är alltid praktiskt att ha något att referera till när man pratar med folk.

Anmäl
2007-02-10 11:06 #53 av: SvartKaffe

Starta en tråd med den rubriken kan du ju alltid göra.

Anmäl
2007-02-10 11:17 #54 av: Margareta

Bra idé, jag tillhör själv dem som tillfrisknat så fort jag slapp dem. Innan blev jag rekommenderad mer och mer och blev sjukare och sjukare...

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2007-05-14 13:17 #55 av: Pasi
Liknande diskussion om fibrernas skadlighet mot tarmcellerna på The magic bus trip Glad
Anmäl
2007-05-14 13:23 #56 av: Pasi
Ännu mer om fibrer!Räcka ut tungan
Anmäl
2007-05-14 13:26 #57 av: cambiasso

jag har i alla mina dagar haft en strulig mage...och har alltid fåt upplysningen av vården att äta fiber...och när jag sagt till dem att jag äter fiber så har man kontrat med att då måste du äta ännu mer fiber...nu har jag insett att lösningen inte var fiber.....utan lchf....men med en följd att jag blivit trög i magen men då får man balansera det med kaffe tömningen kommer utan att man skriker...lol

Anmäl
2007-11-21 17:48 #58 av: Karro

*putt*

Anmäl
2008-03-19 12:20 #59 av: Ulf-S

Dags att läsa igen!

Anmäl
2008-03-19 12:33 #60 av: greensis

Får man säga detta utan att göra sig helt omöjlig på forumet?? 

Det måste vara *fel* på min mageGråter eftersom den trivs jättebra med mycket fibrer. Inga alls klagomål av den typen som ni andra rapporterar här. Givet samma mängd spannmål: kli och hela korn ger mycket, mycket mindre problem än malt&processat, som bröd och pasta. Pumpafrön, krossade linfrö, oskalade sesamfrö osv funkar också helt OK för magens del. Och fibrer från frukt och grönsaker är bara mumma. Tack, säger magen och tar emot.

Däremot är kolhydratnivån något jag måste bevaka, så därför plockar jag bort alla vanliga spannmål helt för att det är enklast så. Det enda jag saknar är amaranthgröt, som smakar honungsvanilj. Suck Vissa offer får man göra.

 

 

 

Anmäl
2008-03-19 12:36 #61 av: Ulf-S

greensis, klart man får svära i kyrkan här!

  Räcka ut tungan

Men att fibrer inte är bra för alla kan man nog anse som rätt självklart med tanke på att många blivit kvitt matsmältningsproblem när de slutat äta en massa fibrer.

Anmäl
2008-03-19 12:42 #62 av: greensis

#61 Självklart är inte fibrer bra för alla, särskilt inte spannmålsfibrer.  Det har jag inte påstått, det tänker jag inte påstå. Men på samma sätt är inte fibrer per automatik dåliga för alla.

Anmäl
2008-03-19 12:49 #63 av: Halvdansken

Det har ju alltid låtit så att man ska äta mycket fibrer, gå på dass varje dag och helst på samma tid varje dag!! Minsann, undrar vad som händer annars? Men viktigt var det.

Jag hade problem med blod och trög mage, men efter 3 dagar (jo) med lchf så bara försvann alla problem. Nu är det inga halvtimmes-sittningar och heller inget blod. Bort med fibrerna.

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl
2008-03-19 13:08 #64 av: Mervi

Jag har problem med gaser och magont av fibrerna, mesta av de som kommer från spannmål och olika kålsorter. Så jag undviker.

 

Anmäl
2008-03-19 13:24 #65 av: Wildrat

Jag har inte riktigt lärt mig vad jag inte tål men ju mer osmältbara fibrerna är desto mer irriterar de min tarm. Linfrö tex är inte bra för mig men jag har inte märkt nåt av grönsaker.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.