Annons:
Etikettlivsmedel
Läst 23232 ggr
Margareta
2006-07-21 16:31

Glutamat E620-625

Glutamat är en smakförstärkare som påverkar bukspottskörteln och därmed insulinproduktionen. Läs dr Annika Dahlqvists inlägg från bloggen i november 2005

Glutamat 7 november kl. 07:47

Jag fick igår i min hand ett brev från en person i USA.
Det handlade om att man vid vetenskapliga experiment där man ska använda feta råttor och möss, ger dem Glutamat för att de ska bli feta. Det är väldigt effektivt. Normalt blir inte råttor och möss feta, utan de har en bra viktreglering.
Men får de Glutamat sväller de upp och blir som ballonger.Detta är väl känt i forskarkretsar.
Nu visar det sig att Glutamat används väldigt mycket också till människoföda. Den används som "smakförstärkare". På innehållsförteckningen står det Glutamat eller Smakförstärkare, E620-E625 (det finns också som andra E-nummer) MSG (MonoSodiumGlutamat) är en annan beteckning, Hydrolyzed Vegetable Protein ytterligare en.
Glutamat går till bukspottkörteln och ökar insulin-produktionen, det går också till hjärnan och ökar aptiten.
Det är därför mycket smart av livsmedelsproducenterna att använda Glutamat eftersom det får oss att äta mer, särskilt av deras mat.
Glutamat finns i massor av färdigmat och halvfabrikat, i kryddblandningar och buljonger. I färdigmat och halvfabrikat kan det finnas hur stora mängder som helst. I kryddblandningar och buljonger finns det ju inte mer än det vi själva tillsätter maten.
Även restauranger använder mycket Glutamat som smakförstärkare.

Möjligen är Glutamattillsatserna en bidragande orsak till fetmaexplosionen i västvärlden?

Förutom de kolhydratrika-fettsnåla  kostrekommendationerna.
Vi bör alltså avstå från att köpa mat med Glutamat i!
Laga mat själva utifrån rena råvaror utan tillsatser!

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Annons:
Mervi
2006-07-21 16:36
#1

Jag har inte läst detta förut men det var någon som skrev om det på någon sajt. Jag kommer nog lusläsa alla produkter, speciellt kryddor, halvfabrikat köper jag inte.

Nu blir man ju orolig när man skall äta ute.

Fy för katten vad mycket tillsatser det finns och att det tillåtet att använda dem.

Margareta
2006-07-21 16:39
#2

Jag brukar dåligt när jag ätit borta trots att det "ser" så bra ut. Man vill inte precis fråga vilka kryddor de använder.

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Mervi
2006-07-21 16:41
#3

Det finns i nästan alla blandade kryddor, grillkryddor. Jag har kollat och kommer att kolla ännu mer.

Shantina
2006-07-21 17:09
#4

ushh det här e ju fruktansvärt..Skrikandes

Jag kommer vara stenhård på glutamat nu..

Tänk att man ätit gift dagarna lång förut..inte konstigt att man börjar må bättre av LC kost..

Tack för att ni berättar..jag visste inte om att det var så farligt..finns säkert en massa andra ämnen oxå som

man inte vet om ännu.

Denna kommentar har tagits bort.
Gittan-Xyz
2006-07-21 18:43
#6

I synnerhet kinarestaurangerna och thaimaten är full av glutamat, de fullkomligt öser glutamat över maten (dock ej i hemlandet…).

Använd helgen till att kolla igenom kryddskåpet där hemma och rensa ut allt med smakförstärkare, ni bara kryddar på aptitretande medel (och hälsovådligt på många andra sätt).

Jag höll ofta till på paleodiet.nu när jag åt stenålderskost (som jag tyvärr gick upp i vikt av p g a all frukten). Där är man väldigt insatta i allt sådant här och följer alla rön. Kika gärna in där för att läsa om vad som är farligt och inte farligt. Men fall inte för frestelsen att gå över till paleo…

En annan sak jag aktar mig noga för är nitrit, eftersom det bl a är migränframkallande. Inte förrän i går lärde jag mig ett nytt E-nummer (E250), som är nitritets E-nummer. Detta tillsätter de kött - bl a bacon - för att det ska få sin fina färg. Därför rekommenderar jag alla att lägga bacon i blöt en stund innan ni äter det. Ni anar inte vad vattnet ser äckligt ut och baconet är grådaskigt men lika gott och inte lika salt men fritt från nitrit.

Annons:
bjorsa
2006-07-21 18:50
#7

Vi här försöker köra utan glutamat i maten sedan några år tillbaks å de e inte alltid så lätt bara en sån sak som att få tag på en buljong utan glutamat tog ett bra tag men sen hittade vi en vegetabilisk buljon på hälsokosten (life) och efter samtal med importören så visade de sig att de fanns ingen glutamat i den den heter frugol gemuse bruhe www.natura.de 

aromatkryddan innehåller ju mkt glutamat http://www.recepthjalpen.se/view_ingredient.php?ingrID=324

mvh/bjorsa

Gittan-Xyz
2006-07-21 19:00
#8

Buljongtärningar har jag slängt för länge sedan, men jag tycker att det är svårt att laga god mat utan vare sig buljong eller fond, som innehåller en massa socker. Buljongen på hk innehåller också socker.

Då och då gör jag tjälknöl, som jag tycker är praktisk och lättlagad mat. Det blir ca 4 dl naturlig buljong från den som jag alltid är rädd om och fryser in att ha till grytor och såser.

Amiechan
2006-07-21 19:07
#9

#g Gittan skrev: "Men fall inte för frestelsen att gå över till paleo…"

 Men om du läst inne på paleodiet.nu på sistone kan man se att det finns alla varianter av paleo representerat där, allt från de fruktätande till LCHF:are. Så inte behöver du varna för paleo Flört bara för kolisar i vanlig ordning. Räcka ut tungan

konny__wall
2006-07-22 00:29
#10

Om ni vill kan ni läsa om livsmedelstillsatser här:

http://hem.passagen.se/enummer/

Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Annons:
Denna kommentar har tagits bort.
Margareta
2006-08-20 14:21
#15

Nu har jag hittat en länk jag letat länge i detta ämne…

http://www.konsumentsamverkan.se/11verk/kampanj/tillsatser/glutamat.htm

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

caliri
2006-08-21 11:03
#16

Jag har varit in på sidan http://hem.passagen.se/enummer/ och jag måste säga att jag är alldeles förskräckt! Jag har aldrig förut tänkt på detta med tillsatser och nu ser jag att en stor del av den mat jag brukade äta förut har såna. Nu blir det "back to basics" med så naturlig mat som möjligt och utrensning av olämpliga matvaror. Jag har börjat äta en hel del majonnäs (Kavlis äkta majonnäs) men den innehåller ju också tillsatser. Ska försöka med Blåvitts majonnäs som en del har rekommenderat, den är väl OK?

Denna kommentar har tagits bort.
Margareta
2007-04-16 13:57
#18

Nu är det alltför länge sen vi läste Annikas artikel om glutamat…

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Effie
2007-04-16 14:48
#19

Hittade hamburgerkött i charkdisken häromdagen; där stod det "hydrolyserat vegetabiliskt protein (majs)". Jag undrade vad det var, och bestämde mig för att inte köpa; det var en hel del E-nummer också. Försökte slå upp uttrycket på nätet och fick veta att det var en smakförstärkare - men inte att det var glutamat. Det var intressant att få veta.


Visst går det. Om inte annat, så går det galet

magma
2007-05-01 16:51
#20

Försökte läsa på E-nummersidan men den finns visst inte längre kvar?!

Annons:
Moonbeam
2007-05-01 17:58
#21

Det finns ett häfte som heter Handbok för den kräsne konsumenten. Där står det mesta om tillsatser och E-nimmer. Kan beställas från Utbildningscenter, TELEFON 070-3444984, Eller www.utbildningscenter.se

Den är jättebra!

Mervi
2007-05-01 18:29
#22

jag hittar inte heller den listan på passagen. synd, för den var kanonbra. navarro ställde en fråga på en annan tråd om just E-tillsatser som hon hittat i en sort grädde i sin affär.  Hoppas den kommer tillbaka igen att de bara uppdaterar….

Kia
2007-05-01 18:59
#23

Detta är riktigt intressant. När jag äter ute och man hamnar på en typ thairestaurang så kan man ju ändå välja mat som kan funka för tillfället har jag tyckt. Alltså man beställer in grönsaker istället för ris ja ni vet hur man kan göra.

Men jag kan ju inse nu att jag inte mått så bra av det iallafall och det beror ju garanterat på Glutamat.

Jag vet ett tillfälle när jag åt kinamat och det var buffe och jag valde typ kött och grönsaker. någon timme senare var jag helt utslagen i ansiktet. Som jag fått en allergisk reaktion, då hade jag varit kolhydratsfri en hel del månader . Kanske reagerade kroppen på detta mer än vad jag hade en aning om…..

Bättre gå till annan restaurang om man nu ska äta ute tror jag :)

Pasi
2007-05-02 00:23
#24

Jag får konstiga utslag, speciellt i ansikte, nacke och axlar då jag äter glutamat.

Ulf-S
2007-05-02 00:37
#25

Jag har aldrig fått problem av glutamat. Men…

Nu har jag ätit ren mat i över ett halvår. Visst har det slunkit ner lite choklad, vin och öl. Visst har jag ätit på restaurang några gånger, men då har det varit enkla rätter som inte gärna kan ha innehållit några mängder med konstigheter. Lite nitrit har jag fått i mig genom att äta ekologisk bacon 3-4 gånger, men det är i princip allt. Jag lagar i princip allt från scratch och har järnkoll på råvarorna.

Skulle jag gå på kinarestaurang nu skulle jag kanske bli helt snurrig och uppsvälld… 

Många reagerar nog inte på all glutamat eftersom de äter den konstant i alla möjliga former och är så tillvanda…

Pasi
2007-05-02 00:48
#26

Jag såg nån studie där 30 personer fick mat med 2,5g glutamat, om jag inte missminner mig…kan varit större dos…minns inte.
29 st blev sjuka!

emelyaus
2007-05-02 05:01
#27

Efter att ha vart inne pa http://hem.passagen.se/enummer/
vagar man ju inte ata nagonting langre!!
Och absolut inte borsta tanderna. Nu forstar jag varfor min mormor fick cancer i tandkottet som hon nyligen dog av. Hon har alltid varit sa duktig med tanderna, borstat minst 2ggr/dag o anvant tandtrad. Sa visst forstar jag nu varfor hon fick cancer. Ledsen
Detta var ju lite ironiskt:
**"Xylitol rekommenderas av Svenska tandläkarförbundet.
Du kan få cancer, men du kommer i alla fall att dö med ett bländvitt leende!"
**

Annons:
magma
2007-05-02 08:36
#28

Det är den sidan som inte fungerar längre… Hoppas det bara är tillfälligt!

emelyaus
2007-05-02 10:42
#29

Den fungerade alldeles utmarkt harifran Australien! Kanske ar nat fel pa internet i sverige Förvånad

magma
2007-05-02 10:45
#30

Nyss när jag provade så gick det inte, precis som när jag kollade igår. Men NU så funkar det igen, vad bra!!

Mervi
2007-05-02 13:08
#31

Vad bra att det funkar, jag blev rädd att vi förlorad en bra länk.

[Karro]
2008-02-23 20:31
#32

Mycket gammalt inlägg det här men ack så viktigt…

Margareta
2008-02-23 21:01
#33

Ja för mig har det betytt mycket att få koll på dessa E-nummer - även om det egentligen inte har med LCHF att göra.

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Babz
2008-02-23 21:07
#34

Att äta rätt är ju inte bara maten, utan alla dessa #¤&*!# tillsatser oxå! (Har till min glädje upptäckt att det numera faktiskt finns rökt skinka utan smakförstärkare!)

 

"Warum soll man es einfach machen, wenn man es so schön komplizieren kann"
Tyskt ordspråk

Annons:
Margareta
2008-02-23 22:45
#35

Oj Babz - var hittar du den? Vi har letat och inte hittat.

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Mimsivimsi
2008-02-24 12:47
#36

Jag har kommit på att min fd besatthet av mat var framförallt av produkter fulla med glutamat..
Findus lasagne, den gröna förpackningen var som knark för mig.
Likaså cheeseburgarna på mcdonalds.

Min sambo som är kock har berättat att de hade MSG i maten på restaurangen jag träffade honom. Detta förklarar min besatthet av deras biffar och revbenspjäll, såser och hamburgare. (jag jobbade också där)

Glutamat är ett hemskt ämne, är det mer beroendeframkallande än knark må tro?

AnnaCathrina
2008-02-24 13:03
#37

Russell L Blaylock som är hjärnkirurg har forskat i ämnet glutamat och andra tillsatser och kommit fram till att de kan ge hjärnskador. Dessutom kan det orsaka övervikt som inte går att banta bort! Skrämmande.

Babz
2008-02-24 13:10
#38

Margareta - det är min "bättre hälft" som köpt den på Coop Forum - den heter: Scan källarrökt skinka Gourmet

Ingen smakförstärkare alltså, men tyvärr: antioxidationsmedel, glukossirap, maltodextrin och druvsocker plus stabiliserings- och konserveringsmedel.

2 g kolhydrater per 100 g skinka. Bara 4% fett, men det kan man ju fixa med lite smör och Wästerbottenost!

 

"Warum soll man es einfach machen, wenn man es so schön komplizieren kann"
Tyskt ordspråk

Margareta
2008-02-24 17:44
#39

Maltodextrin tillhör det jag undviker - men minns inte hur mycket det skall vara för att man måste undvika det. Det får vi kolla upp.

Det är stärkelse tror jag och det är jag väldigt känslig mot.

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

kickelina66
2008-06-29 00:10
#40

Nu har jag hittat det jag sökte. Puttar upp så att fler får läsa. Det är inte klokt vad mycket tillsatser det finns i maten vi äter. Skulle ta en multivitamin brustablett men läste innehållsförteckningen som tur var. Den innehöll majsstärkelse, så den hamnade i soporna.

buschiq
2008-06-29 11:30
#41

Hittade både xylitol, sorbitol och majsstärkelse i c-vitaminerna från apoteket. Speciellt xylitol vill jag verkligen undvika så det var en besvikelse. ( Att jag inte tittade på det när jag beställde dem - men det är lätt att vara efterklok)

Eftersom jag fortfarande efter sex år har kvar mina utbrändhetssymptom ( koncentrationssvårigheter, extremt stresskänslig, yrsel, glömska och så vidare) och dessutom har fibromyalgi tänker jag testa att utesluta så mycket som möjligt av dessa ämnen och se om det påverkar min hälsa. Det kan ju vara svårt att avgöra vad som är vad i och med att jag övergick till lchf för en månad sedan, men samtidigt innebär det ju att äta ren mat så jag ska hårddra det ett tag frammöver.

Så, nu ska jag surfa vidare och starta en blogg om det positiva och negativa (svårigheter) med att undvika E-tillsatser så mycket som möjligt. Det kommer nog att bli en utmaning med tanke på att det finns i allt, näst intill. Hemma är det nog lättare, men borta… Tja, det ska bli intressant!

Tack för bra peppande länkar!!!

Driver Fixabloggen - Blogga är skoj!  

Annons:
buschiq
2008-06-29 11:32
#42

Jo, förresten, om någon är intresserad av att dela med sig av sina erfarenheter ang. att undvika E-nummer skulle jag verkligen uppskatta gästskrivare. Måste bara komma igång först Skrattande

Driver Fixabloggen - Blogga är skoj!  

Nigi
2008-06-29 19:31
#43

Skrev en fråga om tillsatser till Coop och fick detta svar. 

I våra egna varumärkesprodukter försöker vi minska antalet
tillsatser. E 621 - 625 (glutamater) är en sådan ingrediens.
Även våra leverantörer arbetar med att ta bort glutamat från
så många produkter som möjligt.

Vi har ingen lista med kolhydratfattiga produkter.

Margareta
2009-01-26 18:07
#44

Min käpphäst glutamatet är på väg ut från marknaden. Sen den här tråden startades är det många producenter som tagit bort den.

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

semms
2009-05-07 19:05
#45

En tråd värd att läsas igen…

Läskigt med tillsatser, tycker jag.

Läste på några skink/kalkonpaket på mitt ICA idag och när druvsocker står som nr 2 på innehållslistan….. då är det illa……

Skulle egentligen söka lite mer om maltodextrin (som också står som innehåll i rökt skinka) och hamnade på den här tråden!

Kan man lita på någon mattilverkare alls längre?

Margareta
2009-05-07 20:14
#46

Det finns några få tillverkare som verkligen försöker få bort det som inte behövs.

"Den hemlige kocken" gör ett suveränt arbete. De har en hemsida där man kan läsa också. Minns bara inte vad den heter just nu.

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Sammet1
2009-05-08 11:56
#47

#46: Här är länken till Mats-Eric Nilssons hemsida Äkta vara!

**Surface of Velvet
**Core of Steel

milky
2009-05-08 12:35
#48

Kryddhusets kryddor, de säljes på Ö&B, är helt utan tillsattser…..

Annons:
Andina
2009-05-08 12:57
#49

Santa Maria's Vitlök/Örter är god utan glutamat!
(innehåller dock lite socker)

Intressant med Kryddhusets kryddor… måste botanisera lite där.

Allting är möjligt tills det är bevisat som omöjligt - och till och med då är det omöjliga
kanske bara omöjligt än så länge."  /Pearl Buck · Medarbetare på Healing

Mcshep
2009-05-08 12:58
#50

#46 Det märks att vi konsumenter kan påverka tillverkarna. Glutamaten försvinner mer och mer från varorna. Själv uttrycker jag min åsikt högt i affärerna om olika tillsatser och vad hemsk jag tycker att lättmargariner är.

De jag handlar med tycker nog att jag är ganska pinsam men nån kanske kan tänka efter lite grann och bli påverkad. Cool

Karin

[Sias]
2010-07-28 11:53
#51

Glad TACK för denna värdefulla info! Det är ju ett tag sedan detta skrevs, men är lika aktuell i dag, för glutamat och andra tillsatser förekommer tyvärr allt för ofta i matvaror vi köper.

För mig är LCHF = KOST ATT MÅ BRA AV = "så ren mat som möjligt", inte köpa produkter med onödiga tillsatser (det FINNS tillsatser som behövs i livsmedel) - men det är inte alltid det lättaste.

Grillkrydda som är "äkta vara" = utan en massa tillsatser (inkl *)klumpförebyggande medel, som är ett otyg),  har jag  i flera år försökt få tag på. Trodde jag hittade en sån i helgen,  men icke - tre små bokstäver (msg) visade sig vara glutamat, som jag absolut inte tål. (Jag visste inte vad msg stod för - kollade på internet).

Hoppas att ÖoB fortfarande har Kryddhusets kryddor, som ska vara utan tillsatser.

*)Klumpförebyggande medel, som finns i de flesta kryddor och salt kan ge hemska besvär. En kvinnas berättelse om detta finns på nätet.  Verkligen läsvärd! (Har inte lagt hennes namn på minnet).

[Sias]
2010-07-28 11:58
#52

Passar på att efterlysa info om vilka produkter som"renats från glutamat".

Har för mig att buljong är en sådan - men vilket märke?

magmun
2010-07-28 16:01
#53

Missa inte att även jästextrakt är en form av glutamat.

Har lagt märke till att fletalet företag nu börjat köra med detta ämne istället för
den "vanliga" glutamaten, bla i buljonger där det ges sken av att vara glutamatfritt.

Kanske finns någon kunnig här som kunde skriva lite om detta ämne!?

Aniara4
2010-07-28 19:28
#54

Jag har gett upp om köpebuljong och gör egen buljong på det här sättet. Det är inte alls svårt, och tar inte så mycket tid i anspråk - större delen av tiden står den bara där och myser för sig själv på spisen. Fryser sen in den i istärningspåsar, så är det lika enkelt att ta fram som köpetärningar, men godare och oändligt mycket nyttigare!

Margareta
2010-07-28 22:40
#55

Hälsokosten har buljong - det finns även ett nytt märke som jag just nu inte minns namnet på. Jag vill gärna läsa igenom en gång till innan jag rekommenderar något.

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Annons:
[Sias]
2010-07-30 11:42
#56

#53 TACK för info om jästextrakt = glutamat! Jag kände inte alls till det.  Önskar också att någon kunnig skriver om detta ämne.  Gärna både här och i LCHF-magasinet. (Kanske en återkommande UNDVIK-ruta med info om bl a tillsatser).

Har för mig att jag i någon tråd här (som jag förgäves försökt hitta) läst om att glutamat tagits bort i någon buljong, efter starka påtryckningar från "trådskaparen".

Tror det var Knorrs någon buljong.

Köpte för ett tags sedan Knorrs fond "Du chef"  (halvflytande form i små plastaskar - inte tärningar), de två varianter som finns;  Beef fond "Du Chef" och Chicken fond "Du Chef" - båda utan glutamat. Brukar lusläsa innehållsförteckningar, men inte då, kollade bara att de inte innehöll glutamat.

Nu har jag läst. Vilket skräp! Åkte i soporna direkt!

Kycklingfonden innehåller vegetabilislt fett, socker, jästextrakt (med vete)! maltodextrin, förtjockningsmedel, karamelliserat socker, färgämne, kryddextrakt - utan specifikation.

Kötttfonden innehåller också jästextrakt, men av annan form än den i kycklingfonden = (med vete) finns inte angivet (kanske glutamat av något slag ?) Utöver det som ingår i kycklingfonden ingår också arom (med mjölk!)

NEJ nu får det vara nog med köpe-buljong. Dags att satsa på hemkörd!

#54 TACK för receptet - och inspirationen! Glad

[Sias]
2010-07-30 12:23
#57

BULJONG-RECEPTET verkar vara så bra. Ska absolut prova det!

Varför inte ha receptet med i LCHF-magasinets septembernummer (lamom till sopptider) ?

Coffeina
2010-08-01 21:30
#58

Efter långt uppehåll är jag här igen. Kul att vara tillbaka…

Jag är också mycket noggrann med att inte få i mig glutamat… det går väl inte till 100 % men nästan hoppas jag i alla fall.

Min man använder en del paprikapulver när han lagar mat. Det blir väldigt, väldigt gott. Lite för gott kan jag nästan tycka. Till slut ringde jag till Santa Maria och frågade dem om innehållet i paprikapulvret. Damen jag pratade med sa att det bara var paprikapulver i burken,    i n g a tillsatser alls… 

Jag kunde ju inte säga så mycket mer då…

M;en jag undrar fortfarande, är detta verkligen sant? Det står inget på burken om några tillsatser. Finns det något sätt man kan få reda på mer? Finns det någonstans på nätet man kan läsa mer om saken? Någon som har nåt tips..?

Anders-S
2010-08-01 22:04
#59

Se upp för sammansatta ingredienser. Om det t.ex. står att leverpastejen innehåller buljong, kan man misstänka att buljongen i sin tur innehåller smakförstärkare utan att det anges.

Bäst är att köpa  sådant som bara har en enda ingrediens!

Använd hela kryddor och mal själv.

Andina
2012-05-05 10:59
#60

Jag undrar om Glutamaten börjar smyga sig på oss igen…

Eftersom jag reagerar starkt på Glutamat så har jag varit noga med att kolla att det inte finns något glutamat i kryddorna. 
Jag har köpt en kryddblandning ("citronpeppar") bl a i några år (genom en vän som tar med sig den från Holland) utan glutamat tillsatt. Kryddorna säljs i en butik som gör sina egna kryddor/kryddblandningar.

Nyligen fick jag en ny förpackning av kryddan och använde den glatt i maten igår. Och - fick likadana reaktioner som jag brukar få av glutamat (svullna läppar, röda utslag kring munnen, rinnande näsa och senare 'tungt huvud'). När jag kollade upp ingredienserna på den nya förpackningen - visst ser jag att de tillsatt E621! FörvånadSkrikandes

Så det gäller att kolla av sina kryddor/matvaror regelbundet, även dem som tidiigare varit fria från glutamat - för att förvissa sig om att de inte börjat smyga ner glutamat (eller annat skräp) igen! Nu var detta en produkt från ett annat land - men vi har ju hyllmetrar av varor från utlandet och vem vet, om inte leverantörerna börjat smyga in tillsatser igen även här hemma i Sverige? Debatten om Glutamat har ju tystnat lite nu - så då kanske de ser sin 'chans' att tjäna lite mer 'kosing' igen…

Kan de vara så fula? Jag har då ingen tillit längre viljan till glutamatens "avskaffande" från leverantörer…

Allting är möjligt tills det är bevisat som omöjligt - och till och med då är det omöjliga
kanske bara omöjligt än så länge."  /Pearl Buck · Medarbetare på Healing

[Pennylane1]
2012-05-05 19:30
#61

jag tror nästan det är tvätom, för inte så länge sen tog OLW bort det ur sina chips, inte alla smaker förvisso men det finns nu många som är märkta med "naturliga ingredienser" (har chipsätare i familjen)

Andina
2012-05-05 19:38
#62

Ja, Pennylane, jag hoppas verkligen att det är så fortfarande! Men detta kom som en överraskning - jag hoppas jag slipper fler så'na…

Allting är möjligt tills det är bevisat som omöjligt - och till och med då är det omöjliga
kanske bara omöjligt än så länge."  /Pearl Buck · Medarbetare på Healing

Annons:
Fiana
2012-05-05 20:05
#63

Mja, de stoppar ju för det mesta i jästextrakt istället när folk lärt sig undvika glutamat och e-nummren, vilket de flesta inte har koll på att det är i princip samma. (är själv inte så väldigt känslig för det, men gillar inte riktigt sättet de gärna luras på när något kommer upp som folk vill undvika så skriver de bara ett annat namn och hoppas folk inte har koll)

[Pennylane1]
2012-05-05 21:03
#64

inte i chipsen i allafall, där finns inget i innehållet där något sådant kan "gömma sig".

Det var visst ett helt år sen de naturligare chipsen kom:

Naturligt val till fredagsmyset

2011-04-21 10:59Den svenska snackstillverkaren OLW lanserar nu sitt sortiment för Potatischips och Svenska Naturchips med naturliga ingredienser. Allt fler konsumenter efterfrågar snacks med naturliga ingredienser till fredagsmyset. OLW har lyssnat och arbetar nu med att se över hela sitt sortiment.

Fiana
2012-05-05 23:20
#65

Med chipsen är väl värre de bytte från palmolja till solrosolja hälsomässigt, miljömässigt var det ju bra….

yvonnel
2012-05-06 02:18
#66

Som vanligt, det gäller att ha egen koll och inte tro att allt är ok.

[Pennylane1]
2012-05-06 08:35
#67

de har en lång utredning om det där med solrosoljan, om det bara är försvar vet jag inte, men det var nog miljömässiga hänsyn givetvis på grund av konsumentkrav.. men det är en annan sorts solrosolja än den vanliga, förändrad så att fetterna inte är fleromättade… Om nu DET i sig är vettigt vet ju inte jag… jag menar förändra fetterna… men så verkar det iaf vara

http://www.olw.se/om/vanliga-fragor skrolla ner lite så kommer det ett avsnitt om solrosolja

(jag har kollat lite omkring det här eftersom jag har barn som vägrar at avstå från sina älskade chips Flört )

Fiana
2012-05-06 17:56
#68

#67 förändra vetterna? åjo… luktar ju väldigt mycket den där bra idén med delvis härdade vegetabiliska fetter gör det inte?

Kan inte säga att jag känner mig särskilt lugnad av de svaren, snarare mer på min vakt. Det är ju det där micklandet och förändrandet som oftast visar sig vara det riktigt illa senare…

I övrig är det väl så att äter man så mycket chips att oljan blir ett problem, ja då äter man nog för mycket chips och riskerar andra problem av det…..

kaisakavat
2012-05-06 18:26
#69

Har just suttit och diskuterat med sonen. Han frågade om fonder och vad de innehåller. Vi kollade hemsidor. Ganska snart kollade vi på annat än fonder..

'Inga tillsatser!'

'Naturligt innehåll.'

Konstaterar att i de flesta fall där dessa uttryck finns med, eller då det står 'förbättrat innehåll' så har de bara bytt ut och stoppat i annat istället.. Uppenbarligen har joxet en funktion - spädning och sen förtjockning. Dåliga råvaror, som behöver piffas upp med helst sådant som gör oss 'beroende'.

Ordet 'naturligt' som beskrivning på livsmedel, reser numera nackhåren på mig. Dess betydelse har ju spätts ut så mycket att ingen modifierad majsstärkelse i världen kan återge det dess egentliga mening!

"Allt är naturligt - drick DDT och klorin! Ta en näve råttgift till kaffet!" (nej, gör inte det!!!! Förvånad)

Ok, få saker i våra livsmedel är jättefarliga. Ofta är det mycket små mängder. Men det finns snart inte en produkt som inte innehåller modifierad majsstärkelse, maltodextrin, jästextrakt, karragenan, m m jox - och jag OGILLAR. I gammal science fiction spånade man om en framtid där vi levde endast på piller. Den framtiden är i princip här, bara det att 'pillren' har matutseende.

Annons:
Anders-S
2012-05-07 04:55
#70

Egentligen är det väldigt enkelt.  Ät mat istället för industriprodukter.

Laga mat från riktiga råvaror som bara består av en enda sak utan tillsatser.

Buljong och soppor kokar man själv.

Köp hela kryddor, inte malda.

[Pennylane1]
2012-05-07 08:12
#71

men nu är det inte bara vi i världen… är det inte bra att de ändå försöker göra sådant som så våldsamt många äter lite bättre!? Det går just nu en reklam där en mormor bakar tillsammans med barnbarnet kakor eller godis med bara en massa tillsatser och skit, riktigt kul. Att man gör sådana reklamfilmer  visar ju på att det trots allt går framåt… det är ju inte bara vår lilla klick i tillvaron de som trots allt vill äta chips och godis och annat kan ju iallafall få slippa de mest skadliga grejerna…

magma
2012-05-09 08:46
#72

#64: Jästextrakt är väl en naturlig ingrediens? Försöker hålla mig till bara saltade chips när barnen ska ha chips, eller ännu hellre popcorn- så fort de är smaksatta på något sätt så är det Jästextrakt eller E621 i dem… :-(

[Pennylane1]
2012-05-09 14:49
#73

nä, jästextrakt är väl inte naturligt? Och det ingår inte heller i de chips där det står naturliga råvaror. Så här står det på grill & pepparchipspåsen: potatis, solrosolja,kryddblanding (salt, lökpulver, socker, kryddor, naturlig arom, svartpeppar surhetsrglerande medel ( citronsyra, mjölksyra) svartpepparextrakt).

Anders-S
2012-05-09 15:43
#74

#73

"kryddor, naturlig arom" och "svartpepparextrakt" låter suspekt…

[Pennylane1]
2012-05-09 16:27
#75

naturlig arom och extrakter är inget suspekt… de vill väl inte skriva ut exakt vad de har i för smaker för plagiatrisk  men naturlig arom kan vara citron eller vad som helst,,, är det inte naturlig skriver de naturidentisk t.ex. och extrakt brukar inte vara konstigheter det heller… alla teer är väl extrakt t.ex. när man bryggt det.

Nu har de ju faktiskt lyssnat och tagit bort det mesta av skiten, men inte duger det ändå, det måste anas argan list i precis allting myyy gooood…

Anders-S
2012-05-09 16:42
#76

#75

Tror aldrig på livsmedelsindustrin…

De har lyssnat och hittat ett nytt sätt att lura dig bara.

Ät mat!

Annons:
[Pennylane1]
2012-05-09 16:47
#77

nu är det ju inte JAG som äter dem heller….  chips är ju inte direkt LCHF…

så ingen kan göra nåt bra öve huvudtaget? Är det så du menar?

kaisakavat
2012-05-09 16:59
#78

Jag tvekar till att de verkligen tar bort det mesta av skiten. Tycker mer de byter ut till annat och ofta gör vad de kan för att 'dölja' det.

Ett lokalt charkföretag gick för ett par år sen ut med STORA LÖFTET. De lovade att aldrig mer använda Glutamat i någon sina produkter. Wow, tänkte jag. Det ska stödjas. Har valt deras produkter efter det - ofta utan att läsa, för jag litade på dem.

Men för nåt år/halvår sen hittade jag en vara från dem där det minsann stod natriumglutamat i förteckningen. Kort därefter en annan vara där det stod E 621. Det där 'aldrig'.. räckte inte så långt.

Pratade med en kvinna som sålde deras produkter över disk på ICA. Hon sa att företaget säger sig har haft problem med att hitta nåt att ersätta glutamatet(n) med!! Ersätta.. Hon tillade att hon själv tyckte det var helkorkat. För lovar man sluta manipulera maten, så ska ju inget annat dit istället.

Håller helt med henne. Tycker det är ett bra exempel. 'Nåt' ska dit - på endera sättet.

*

Gäller inte just E-nummer, man jag har också märkt att andelen kycklingkött i.. mörat kycklingkött minskar. De sprutar in mer och mer vatten. Även enligt innehållsförteckningen alltså, inte bara som jag själv tror. Häromsistens hittade jag en påse där det bara var 83 % kött.

83 % kött i kött..

Snart hittar de på nåt sätt att fixa fram äggskal innehållandes typ 74 %s ägg..? Flört

Lilli-Anne
2012-06-04 09:34
#79

Detta är glutamat fast med olika namn:

VANLIGAST ÄR: Glutamat, Monosodium glutamate, MSG, Smakförstärkare, E-nummer mellan E620 och E640 (Vanligast är E621)
**
ÖVRIGA:** Glutaminsyra - Natriumglutamat -  Kaliumglutamat -  Kalciumdiglutamat -  Monoammoniumglutamat och magnesiumdiglutamat -  Hydrolyserat protein - exempelvis hydrolyserat sojaprotein eller hydrolyserat växtprotein, Gurutamin san’natoriumu -  Ajinomoto - Vetsin Mi-won - Phong churot och Natriumglutaminat.

Andra tillsatser som kan innehålla dold glutamat är Kalciumkaseinat -  Natriumkaseinat - Gelatin (E441) Autolyserad jäst - Jästextrakt - Sjögräsextrakt Karragenan (E407) och Maltodextrin.

Lilli-Anne
2012-06-04 09:44
#80

Bong har buljongtärningar där det står "utan smakförstärkare" men i ingredienslistan finns jästextrakt med…och vad är nötköttsextrakt…

Ingredienser

Salt, potatisstärkelse, vegetabiliskt fett, jästextraktnötköttsextrakt[3,2%], animaliskt fett (från nöt), naturlig arom, rostad lök, kryddor (svartpeppar, muskotblomma, kryddpeppar, bockhornsklöver).

Jag får göra egen buljong Glad

Andina
2012-06-04 09:51
#81

#78 - Ja, det är precis så jag tror det går till. Jag uppfattar att Glutamat-debatten har tystnat en hel del och då sveper de Glutamatpenseln över maten snabbt som attan igen.

Köpte en (Slotts) senap för en tid sedan, ingen information om någon glutamat - men något med glutamat måste ha funnits i senapen, eftersom jag fick en stark reaktion på den, precis likadant som när jag ätit glutamat. Mejlade Unilever (som äger Slotts) och frågade - jag väntar än på svaret… … …

#79 - Bra inlägg! Tack!

#80 - Ska bli intressant att veta vad nötköttsextrakt är…

Jag undrar så varför livsmedelsindustrin är så angelägen om att gå ifrån äkta mat som de tycks vara… Mammon, jag vet. Men fasen människan ska ju leva - och behöver MAT!

Allting är möjligt tills det är bevisat som omöjligt - och till och med då är det omöjliga
kanske bara omöjligt än så länge."  /Pearl Buck · Medarbetare på Healing

[Pennylane1]
2012-06-04 10:06
#82

#80 man får ju hoppas att de inte direkt ljuger och  jästextraktet innehåller smakfärstärkare ändå, det behöver inte göra det men man undrar ju! Man borde mejla och fråga dem direkt!

Upp till toppen
Annons: