Annons:
Etikettlivsmedel
Läst 20481 ggr
Margareta
2006-07-23 17:09

Valnötter

Valnöten är smakrik. Läs innehållsdeklaration och bilda egen uppfattning om vad Du själv tål.

Valnötter

Valnötter

Källa: Livsmedelsverkets
livsmedelsdatabas, version 04.1

Energi:

659.6kcal/2759.8kJ

Vatten:

3.6g

Protein:

14.3g

Fett:

62g varav mättat: 5.6g, enkelomättat: 14.2g, fleromättat: 39.1g, kolesterol: 0mg

Kolhydrater:

13.1g, varav sockerarter: 3.4g

Fibrer:

5.2g

Vattenlösl. vitaminer:

C: 3mg, Folat: 66mcg, Niacin: 1mg, B2: 0.15mg, B1: 0.38mg, B6: 0.56mg

Fettlösl. vitaminer:

Karoten (A-vit): 72mcg, Alfa-tokoferol (E-vit): 2.6mg

Mineraler:

Fosfor: 315mg, Järn: 2.1mg, Kalcium: 94mg, Kalium: 500mg, Magnesium: 144mg, Natrium: 10mg, Selen: 2mcg, Zink: 3mg

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Annons:
Undin
2006-07-23 19:29
#1

Har glömt dessa totalt, Undra vad dessa kostar? för jag måste kolla in priser till hösten när jag börjar att plugga med 3000 kr i månaden. Och busskort som tar en tredje del av det.

Margareta
2006-10-21 02:10
#2

Valnötter

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Margareta
2009-01-26 18:14
#3

Ännu mera nötter.

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Erik-W
2009-01-26 18:46
#4

Jag äter mycket valnötter till min turkiska yoghurt. De innehåller ju mycket omega3 jämfört med andra nötter. Lite mycket kolhydrater dock.

Vet någon om det är omega3 som kroppen kan tillgodogöra sig väl?

[Pennylane1]
2009-01-26 19:21
#5

på fineli har valnötter endast 3,3…

Margareta
2010-10-21 01:31
#6

Glad

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Annons:
Margareta
2010-12-05 21:41
#7

Det kom en fråga om valnötter.

Alla nötter finns omskrivna om man klickar på Artiklar uppe till vänster och sen väljer gruppen livsmedel.

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

[tililili]
2011-05-18 13:54
#8

ngn som vet detta med finelis avvikande kolhydratvärde?

[tililili]
2011-05-18 13:54
#9

ngn som vet detta med finelis avvikande kolhydratvärde?

Fiana
2011-05-18 14:00
#10

#9 Som med alla nötter stämmer angivna kolhydratsmängder mycket sällan, det varierar helt enkelt så mycket mellan exakt sort, tid på året och växtplats.

Med träning kan man lära sig känna smakskillnad på nötter med mer och minde mängd kolhydrater (de godare är de med mer pga mer sötma, de som ligger riktigt lågt är beskare). De flesta valnötter som är goda jag stöter på ligger nog ganska så högt, någon gång springer jag på beska som attan och då är det nog den där lägre sorten.

[tililili]
2011-05-18 14:20
#11

Kan man gå på det som står på påsen, tänker att de åtminstone kan anpassa efter växtområdet då?

Fiana
2011-05-18 14:38
#12

#11 nope det gör de flesta företag inte - bland nötter etc. är det inte helt ovanligt med totalt felaktiga värden också. Hittar du något som verkar ovanligt lågt är det tyvärr oftast inte helt sant. Det finns inga nötter som är typ 0.5 gram kolhydrater/100 gram som det dykt upp förpackningar som sagt, inte heller 1.5 g/100 g heller.
Bästa nötvalet är makademia, värsta är cashewnötter och jordnötter(som inte är särskilt nyttigt alls) - övriga kan man nog äta i måtta - de är inte nyttiga i stora mängder varje dag oavsett kolhydratsinnehåll beroende på problematik med fettsyresammansättning och att det ofta är risk för mögel på dem alternativt de är något härskna. 
Väljer man olika sorter och varierar sig så har man nog störst chans det blir någorlunda

[Pennylane1]
2011-05-18 17:33
#13

Fast makadamia upplever jag som bland de sötare nötterna och även paranötter, (generellt) så jag vet inte riktigt om man kan säga så heller? Pistagenötter hör väl till de kolhydratsrikare och jag upplever inte dem som sötare än dessa.

Annons:
Fiana
2011-05-18 17:42
#14

#13 Du missförstod mig där, det är relativt inom sort. Du kan alltså inte jämföra en sort med en annan, de smakar ju helt olika utan du kan jämföra t ex mandel med mandel och valnöt med valnöt etc. Som hel nöt med skal och allt. Sa inte att det är lätt och tror inte de flesta kan, för mig som speciellt tidigare "mandelfanatiker" är det stor skillnad i smak och konsistens mellan de olika delsorterna. De flesta har nog ingen aning.

Makademia och paranöt har det gemensamt att de hör till de allra fetaste nötterna, dvs mindre plats för "annat" i och fett är inte beskt. Själv har förätit mig på båda de sorterna för länge sedan samt att just att de är så feta är de ofta något härskna, vilket jag absolut inte kan med. (just paranötter ska ur den synvinken vara problematiskt, de är helt enkelt oftast härskna men många verkar inte känna det - så de bör man alltid åtminstone dela på mitten, har du en färgskiftning i fettet så är de dåliga). Även makademia finns i en mycket mer kolhydratriksort (dock så ska fettsammansättningen vara så pass bra att det ändå kan vara "värt" det) - men som sagt föråt mig fort på just dem så kan inte säga jag kan skilja dem åt.

Upp till toppen
Annons: