Annons:
Etikettpersonligt
Läst 11885 ggr
Margareta
10/12/06, 10:44 PM

När jag slutade äta kolhydrater och blev frisk

Vi har fått en fantastisk beskrivning av Catlin om hur hon slutade med kolhydrater och blev frisk... läs och njut. Så enkelt och så sunt. Artikeln är hämtad med tillstånd från Catlins blogg http://blogg.passagen.se/pavone

**Skrivet:   10 oktober kl. 04:52 av Catlin
**Det skulle kunna vara ett knasigt "På Minuten"-ämne i radion, så bakvänt låter det nog för många.
Icke desto mindre är det helt sant.
Jag kanske skulle säga att jag håller på att bli frisk, det är förstås en process.

Det verkar som om dagens rekommendationer om hälsosam mat är tokiga. Man säger: Ät mer kolhydrater och mindre fett så håller du dig frisk och går ner i vikt. Och folk trycker i sig ännu mer bröd och pasta och äter konstgjort fettsnålt margarin och lightprodukter - och ÄNDÅ blir vi bara tjockare och får typ 2-diabetes.
Är det inte konstigt?
Tänk om det i stället är tvärtom? Att det är kolhydraterna som gör oss feta och fettet i själva verket är både nyttigt och livsnödvändigt?
Att vi i stället borde äta lite mer som våra förfäder gjort, med naturlig mat och inte så förtvivlat mycket socker?

Jag testade. Så fort jag hörde att den här kosthållningen kunde ha positiv effekt på fibromyalgi, tyckte jag att jag inte hade något att förlora.
Sedan den 10 juli har jag ätit så få kolhydrater som möjligt, helst under 10 g per dag. (Det räcker gott och väl för att hjärnan ska få sitt, kroppen i övrigt behöver inte kolhydrater som bränsle.)
Jag har inte ökat proteinintaget utan ersatt energin från kolhydraterna med fett. Riktigt, gammaldags, mättat fett!

Jag upplevde omedelbara positiva effekter: min besvärliga magkatarr försvann på ett par dagar, jag fick mer energi och kände mig starkare, magen slutade bullra och ha sig. Jag blev ordentligt mätt och började ändå gå ner i vikt, behovet av mellanmål försvann helt och sötsuget likaså. 6 kilo ner har det blivit, och det utan någon som helst ansträngning. Jag fortsätter långsamt neråt.
 
Vad äter jag då?

Jo, t ex
Fisk, ägg, skaldjur
Smör, ost, grädde, creme fraiche, majonnäs
Broccoli, sallad, gurka (bara ovanjordsgrönsaker)
Vissa bär
Olivolja ibland
Mörk choklad någon gång

Det jag inte äter är t ex

Potatis, ris, pasta, bröd, gröt, müsli
Rotfrukter och frukt
Bönor och ärter
Industriellt härdat fett och transfett
Allt uppenbart socker

Jag har märkt att jag mår bäst om jag äter så här. Det är en rätt strikt kost, även om det finns de som kör hårdare. Även stärkelserik mat (t ex rotfrukter) triggar mitt sötsug och gör mig hungrigare, så jag skippar det. Det konstiga är att det inte blir tråkigt! Jag saknar egentligen inget (jo, frukt, det ska erkännas!) men är nöjd hela dagen och kan tänka på annat än vad jag ska äta nästa gång. Oerhört skönt!

Fibromyalgin då?
Ja, kanske den blivit lite bättre, svårt att säga. Den är nog ett mer långsiktigt projekt att bli frisk från.
Men ingenting har ju blivit sämre av att jag äter såhär, tvärtom har jag aldrig i hela mitt liv mått såhär bra i kroppen.  Därför tänker jag fortsätta. Är du nyfiken att veta mer så kika bland mina bokmärken.

Läs mer av Catlin på hennes blogg

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Annons:
Mervi
10/12/06, 11:12 PM
#1

Tack Catlin! Vilken härlig berättelse. Att ingenting har blivit sämre är väl ett bra betyg, det mesta har blivit bättre. Hoppas det blir bättre även med fibron så småningom.

Kia
10/13/06, 1:26 AM
#2

Positiv läsning:)

Margareta
10/22/06, 3:37 PM
#3

Tack Catlin för att Du delar med Dig…
Det är så härligt att läsa om alla som blir bättre och bättre.

(Catlins artikel publicerades medan det var en bugg i iFokus som gjorde att den aldrig syntes i Forumrubrikerna, nu fungerar det igen och den är mycket väl värd att lyftas fram)

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

odezza
10/22/06, 3:45 PM
#4

Catlin, din historia är underbar… och visst handlar det om en process! Man kan ju inte bli frisk över en natt om man har varit sjuk länge… men visst är det härligt att känna att "friskprocessen" har kommit igång.

Jag "bevakar" din blogg regelbundet… då jag gillar den jättemycket!

/odezza

"still lost in space and time"

catlin
10/22/06, 3:59 PM
#5

KyssSkrattande

Tack!

Matblogg: Chakulas LCHF

*stay calm - be brave - wait for the signs*

Denna kommentar har tagits bort.
Annons:
Margareta
2/15/07, 6:34 PM
#7

Hallå Catlin, detta är ett tag sen men lika aktuellt…

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

catlin
2/15/07, 7:57 PM
#8

Hejhej!

En liten uppdatering: 

Några ändringar i kosten har det ju blivit sen i somras. Jag äter numera kött med stor förtjusning och märker att jag håller mig mättare på det.

Bären har försvunnit nästan helt liksom chokladen, och vitkål har tillkommit som stapelföda! ;-)

Och på detta mår jag ännu bättre än i somras, bättre än någonsin i mitt liv. Fibrovärken är en skugga av vad den var, nästan ingen basvärk kvar. Ångest och Depression verkar ha stuckit, liksom den ständiga oron som lurade.

Jag har mycket, mycket att vara tacksam för. 

Jag bloggar vidare om maten på chakula,

pavone får vara mest till annat i mitt liv nu.

Matblogg: Chakulas LCHF

*stay calm - be brave - wait for the signs*

Mervi
2/15/07, 8:05 PM
#9

Catlin, vilken framgång du haft med kosten. Jättehärligt att höra att du mår ännu bättre nu.Glad

Margareta
3/9/07, 12:55 AM
#10

Den här artikeln tål att läsas om…

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Margareta
2/25/08, 11:35 PM
#11

Hur många har läst Catlins artikel om hur hon slutade med kolhydrater?

Artikeln är gammal nu - men Catlin var aktuell med artikel i Aftonbladet häromveckan.

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

kickelina66
2/26/08, 4:10 AM
#12

Jag har läst både artikeln här och den i aftonbladet. Det är så roligt att läsa alla fantastiska berättelser. men blir så peppad  och inspirerad.

Upp till toppen
Annons: