Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (1) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Off topic - (OT) - Om sajten - Frågelåda - MinMat Hälsa Hälsovinster LCHF för nybörjare Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på osträtter och fett Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Övrigt
Personligt...

Varför en sajt om kolhydrater?

2006-06-30 18:50 #0 av: Margareta

I alla tider har det funnits kostråd om hur vi skall äta. <br>Vem minns <i>"Ät 6-8 brödskivor om dagen"?</i><br> Vissa kostråd etsar sig fast och är svåra att bryta även om man försöker.

Kostråd är svåra att ta till sig. Särskilt de som innebär att man skall avstå från något. Skall det vara nödvändigt frågar man sig? Klarar jag mig inte ganska bra ändå?

Jag har alltid kämpat mot övervikt och därför läst vad jag kommit över i kostråd. De allra knäppaste har jag avstått från att testa, men de som verkat seriösa typ Viktväktarna har fått en chans. Min kamp har känts orättvis eftersom jag istället ökat i vikt, oavsett metod. Till slut mådde jag så dåligt att det inte längre fanns någon njutning i att laga mat och äta.

I februari 2001 läste jag en bok som heter Matmissbruk av Anne Katherine och fick en aha-upplevelse. Det kanske inte var mitt fel att jag hade så dålig karaktär. Det kanske fanns en orsak till att jag inte kunde hålla emot viss mat. Jag visste sen tidigare att socker var beroendeframkallande, men vetemjöl? Jag lärde mig hur maten påverkar mitt blodsocker och förstod varför jag fick panik när blodsockret åter sjönk, ofast till lägre nivå än innan jag åt.

2002 kom en bok av Michel Montignac som heter Jag äter - och förblir smal. Jag läste och försökte praktisera. I korta drag går det ut på att inte äta fett och kolhydrater i samma måltid. Jag förstod principen, men tyckte det var knepigt i praktiken, jag är dålig på planering och följer sällan recept. Efter alla år med Viktväktarna (drygt 20) var jag less på att äta efter listor. Jag klarade inte en "metod" till. Tiden med Montignac lärde mig ändå vad Glykemiskt index (GI) går ut på och jag förstod att jag börjat närma mig mitt egentliga problem.

Steget till Fredrik Pauluns böcker om Glykemiskt index var därför inte långt. 2003 kom Blodsockerblues och jag läste den om och om igen. Där fanns mycket att lära om vilken mat som påverkar blodsockret och varför jag därför mådde bättre när jag åt så att blodsockertopparna inte blev så höga. Problemet var att jag kom in i perioder där jag inte kunde kontrollera vad jag åt. Jag fick panik om jag inte åt något av en viss sort, vad det var kunde variera. Allt lät så enkelt när Fredrik sa hur man skulle äta, det var inte lika enkelt när man var ensam, utsvulten och hade tillgång till hela familjens kylskåp och skafferi.

Mitt sökande fortsatte därför och jag fann Bitten Jonsson och läste 2004 hennes bok Sockerbomben om att vara sockerberoende. Jag kände igen mig i mycket, men hade ändå kommit så långt att jag kunde låta bli "öppet" socker i form av godis och kakor. Genom Bitten förstod jag att mycket annat än socker underhåller det vi kallar "suget". Det suget känner alla igen som upplevt det.

Från 2004 har jag vandrat runt mellan olika kostforum och även varit med i en mailinglista om kolhydrater. En del har varit betalsajter och andra gratissajter. Störst behållning har jag av mailinglistan där det är tillåtet att "bara prata kolhydrater" utan att någon kommer och hötter med pekfingret och säger typ "man dör utan kolhydrater". Jag är även daglig läsare av dr Annika Dahlqvists blogg och där är det minsann full fart sen Annika och hennes patienter medverkade i TV4 060702 och berättade om vår kost.

Jag har som sagt saknat "tillstånd att prata ett liv utan kolhydrater" men också saknat struktur och jag har saknat ett användarvänligt gränssnitt.
Allt detta fanns här på iFokus och därför blev det en sajt om Kolhydrater med just mig som sajtvärd.

Välkommen att dela min vision

Margareta

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2006-07-12 10:09 #1 av: Mervi

Det är nog ganska likt med oss andra och kampen mot kilona. Vikteväktarna har nog de flesta provat med ganska lysande resultat första gången men sedan har kilona kommit tillbaka. Den sortens mathållning är svår att orka med i längden, man blir ganska trött och deprimerad av det. Ju fler gånger man gått på VV desto mindre lyckat har det varit, i alla fall för mig, svårare att gå ner och svårare att hålla vikten.

Jag har också provat något som var likt GI och det var lågfett. Jag lyckades bli av med min övervikt men det var svårt att hålla det.

Har läst böckerna av SSS och Litfeldts Fettskrämd och praktiserar nu deras budskap med framgång. Även om inte vikten gå ner längre så håller jag den stabilt och kan äta massa gott.

Som grädde till kaffet, feta ostar och såser som jag gör med creme fracihe, smör. Fet fisk och kött. Och grönsker som växer ovan jord som lite tillbehör så det ser trevligt ut.

Jag har inte pratat så mycket om detta på jobbet utan kör min egen race och slipper massa konstiga frågor.

Detta är det bästa som hänt mig på länge.

Anmäl
2006-07-12 20:27 #2 av: Margareta

Det vore spännade att veta hur många på den här sajten som testat viktväktarna och gått upp igen. Jag skall bestämt göra en sådan test.

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2006-07-17 17:41 #3 av: ingela101

Gör det, själv har jag varit med VV 2 ggr, gick ner mycket första ggn, några kg andra och upp desto fler efteråt! Några av konsulenterna var verkligen sympatiska men jag har dessutom lyckats träffa på två som verkade helt galna (jag fick en utskällning av en när jag gått upp 3 kg efter en semesterresa!).

Anmäl
2006-07-20 17:37 #4 av: Margareta

Vem har inte blivit utskälld på Viktväktarna?
Jag kom in för vägning vecka 4 och hade gått upp i vikt.
Då bad konsulenten mig skriva veckomatsedel,
Det hade jag redan gjort så jag visade den.
Hon hävdade med bestämdhet att jag inte skrev upp allt.

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2006-08-03 15:56 #5 av: ulrika_m

Jag är själv gammal "VV-kund" och började t.o.m. jobba för VV för att tvinga mig själv att väga in mig varje vecka. Efter att ha jobbat som kassör ett tag ville jag utbilda mig till konsulent och ställde förhoppningsfullt frågan till chefen om jag då skulle få lära mig mer om näringslära, vad som händer fysiologiskt i kroppen när man äter olika livsmedel, hur kombinationer av livsmedel påverkar kroppen o.s.v. men då såg hon ut som en fågelholk och sa att nej, något sådant ingick inte i utbildningen. För de räknar bara kalorier ...

Spelar alltså enligt VV ingen roll vad för processad sk*t man stoppar i sig, bara det innehåller tillräckligt lite kalorier alltså. Därmed var min VV-period avslutad.

Men jag tycker att jag märker ett ökat intresse från omgivningen för LC, de undrar hur jag kan äta så gott (och fett) och ändå gå ner i vikt. Då gäller det att försiktigt lotsa dem in i tänket utan att försöka agera frälsare. Senast igår fick jag en kommentar från en kollega när hon hörde om Ancel Keyes, margarinindustrin och livsmedelsverket: "Vad jag känner mig lurad!" Och det är ju en helt riktig känsla, för det är ju precis det vi är. Lurade.

Anmäl
2006-08-29 15:16 #6 av: lottan

Hej på er allaFl&ouml;rt

satt och läste här lite och kände igen mig i mycket,

mor till fyra barn och ett himla slarv med maten, jupp det e lottan det, sen knarkar jag osså PÅ chocklad!!! jupp totalt beroende!!

2 toblerone varje kväll sju dar i veckan, och jag har provat allt

vad som går att prova i batningsväg, nope har inte lyckats

gi har jag inte provat man blir helt yr i huvet av alla expert råd om hur man gör sig smal(igen) och att äta rätt mat vid rätt tidpunkt är en hel vetenskap,jag vet att jag måste börja röra på mig och bryta mitt socker beroende MEN HUR GÖR JAG DETTA?för mig handlar det om att gå ner 25kg tänk om jag bara kunde typ trolla bort dem, men nä jag måste inse fakta LOTTAN ta dig i kragen börja......jo men jag ska bara äta upp det här godiset först.

jag känner mig som en svårstartad gammal moped men sen samtidigt kan jag bli helt toss på alla idieal det snackas om men samtidigt långt där inne,,,vill jag osså bli smalre igen och leva ett nyttigare liv............den där svårstartade mopeden........undrar om jag får igång den /lottan

 

Anmäl
2006-08-29 17:28 #7 av: Margareta

Hej Lottan och välkommen till oss.
Du är inte ensam om att vara trögstartad och sen är det så att man måste inte resa till Rom med X2000.
Man når målet även i en godsfinka!
Ta det lugnt och läs in Dig om allt känns nytt och konstigt.
Det ÄR annorlunda att äta så här, det kan jag i alla fall lova.
Våga ställ frågor, det finns inga dumma frågor.
Jag skrev den här hälsningen i Din gästbok, men vet inte om Du har hittat den ännu.

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2006-08-29 17:44 #8 av: Mervi

Hej och välkommen Lottan.

Du kommer snart upptäcka att detta enorma sockersug kommer att avta och du kommer att vara mätt på maten och inte behöver äta mellanmål.

Här finns massor nyttig information och trevliga människor.Fl&ouml;rt

Önskar dig lycka till!

Anmäl
2006-08-29 18:09 #9 av: Fibblan

Välkommen Lottan.  Här är nog enda stället du kan råda bot på ditt godissug:)  Fråga och läs och stort Lycka Till

Anmäl
2006-08-29 19:27 #10 av: Diana61

Välkommen Lottan till ett härligt gäng! Här får du allt stöd du behöver och man känner sig inte dum över de frågor man har.

Jag är själv ny här och trivs bra. Nu hoppas jag bara att vikten skall börja rasa.

Anmäl
2006-11-02 21:08 #11 av: Spinnackerns

Hej!

Måste bara få säga att eran sajt strålar av värme och humor, men också av ett allvar.

Kommer hit fler gånger, även om jag inte behöver gå ned i vikt så gillar jag när man är mänsklig (har sockersug) och äter bra & nyttigt.

//Spinnackern´s Glad

Anmäl
2006-12-26 23:35 #12 av: mumsan

Blev uppmuntrad av att läsa alla viktnedgångar här.

Har inte så många kg att gå ner men när kläderna börjar bli mindre hela tiden så är det inte kul. Har varit Viktväktare och jobbat där i flera år. Men jag gick sakta  upp i vikt igen och orkade inte hålla den dieten. Är trött på alla matstrikta doser och mallar. Så nu hoppas jag verkligen att jag får igång viktminskningen även om jag inte kan motionera en längre tid pga. sjukdom. Har ätit Gi och nu LC och är på gång med LCHF. Det är fortfarande lite svårt att låta bli en del kolhydrater och att äta fett på kött har alltid varit äkligt för mig. Mår bättre av denna kosten och det är mycket godare mat. Min man tjatade alltid på mig att det är inte bra med så mycket grönsaker och att VVmetoden inte är bra. Nu fick han rätt med att äta fett och mycket fisk och kött!   Väntar nu på att kroppen minskar i vikt och att jag vågar släppa taget helt för att våga mig in i fettrik mat. Veta hur mycket jag ska äta av olika produkter är inte så lätt alltid.

Förväntansfull! 

Anmäl
2007-03-25 20:04 #13 av: Koylie

Hej!

Jag är alldeles färsk, faktiskt ny för dagen, och jag vill bara säja tack för en fantastisk sida, och, att även jag varit Viktväktare men gått upp allt och lite till efteråt.

Anmäl
2007-11-24 16:40 #14 av: gucci

Hej!

Såg att inlägget varit ett tag, men såg det nu som ny medlem. Måste säga att jag provat ALLT för att gå ner i vikt, däribland viktväktarna. Med viktv, gick jag upp 8 kg på 16 veckor trots att jag följde alla föreskrifter.... Har hört av alla att jag måste ha fuskat, inte följt programmet mm mm.

Har provat Cambridge och gått ner jätte bra, men inte orkat hålla ut av olika orsaker. Långa arbetsdagar, från 6.30-18.30 gör att jag inte står ut med ren kur, och blandad kur gör att jag åter tappar kontrollen över vad jag äter.

Vill mer än gärna ha goda råd och tipsGlad för att komma i gång nu när vågen åter igen börjat vända åt fel håll....!!! 

Anmäl
2007-11-24 18:10 #15 av: Pasi

gucci - Jag skulle tro att du kommit rätt.
Cambridge o andra bantningskurer går ut på att svälta sig vilket resulterar i att muskelmassa och ämnesomsättning minskar...i slutänden hamnar man ofta på en större övervikt än tidigare. Det blir oftast svårare för varje gång att gå ner....så det är inte att rekommendera.Fundersam
Då är det bättre att äta som urfarfar gjorde, protein och fett, som inte stimulerar insulin och dess fettinlagrande egenskaper.
Fast det är ingen tillfällig viktminskningsdiet utan en livsstil, mat som man kan och bör äta med god hälsa resten av livet.R&auml;cka ut tungan

Det finns mycket att läsa under de olika avdelningarna till vänster i menyn....och du får gärna lägga upp trådar med ev frågor. Många saker kan du få svar igenom att använda sökfunktionen uppe till vänster.
Lycka till och välkommen i gänget! Fl&ouml;rt

Anmäl
2007-11-24 20:01 #16 av: Mervi

Välkommen från mig med. Och lycka till!

Anmäl
2007-11-24 20:08 #17 av: magma

Välkommen hit Gucci!

Anmäl
2007-12-12 01:43 #18 av: _xmalinx_

Hej!
Här kommer ännu en ny medlem,
ville väl egentligen bara slinka in och
visa att nu finns jag också här. :)
Håller på att kika runt lite och
läsa in mig ordentligen på vad det här handlar om
för att så fort som möjligt ta tag i övervikten
och engång för alla komma i form.
Så önska mig lycka till! :)
Kramar / M.

Anmäl
2007-12-12 01:56 #19 av: andreas0

Välkommen! Skapa gärna en egen tråd och berätta lite mer om dig själv och dina erfarenheter om kost osv.

Anmäl
2008-02-02 14:04 #20 av: Eremitha

Efter snart två veckor med lchf och den här sajten, vill jag bara säga ett stort tack till dig, Margareta! Ditt initiativ att starta och driva detta forum är ovärderligt. Jag hoppas att du har tid och lust att fortsätta, länge.

Jag har också VV-erfarenhet, points-metoden som kom runt 2000. Det fungerade väldigt bra för mig, och jag tyckte inte det var svårt. Åt mig mätt på sådant jag tyckte om. Gick ner arton kilo och var nöjd och glad. Jag behöll den vikten ett par år med balanserad points-kost, där jag unnade mig allt jag önskade, med sans och balans.

MEN, jag är tillbaka på ursprungsvikten, drygt 70 (till längd 159), och det beror på att min livssituation blev alltför påfrestande, och jag började i samband med en julhelg att vräka i mig choklad. Fullt medveten om vad jag gjorde! Psyket är en konstig och komplicerad mekanism.

Under senaste året, när andra saker rättat till sig (jag har fått förtidspension relaterad till utmattningssyndrom och medicinering mot hypothyreos) har jag åter prövat att äta enligt points-metoden. Problemet nu visar sig vara, att jag trots positiv effekt inte orkar hålla på mer än max fyra veckor. Klarar inte längre att äta så ofta och regelbundet.

Så för mig är det inte VV i sig som inte funkar, utan jag som inte längre orkar upprätthålla det sättet att leva på.

Lchf är hittills väldigt positivt för mig, både avseende genomförande och resultat. Men efter knappt två veckor drar jag inte alltför tvärsäkra slutsatser. Har dock anledning att tro att jag kommer att fortsätta, och därmed uppnå både lägre vikt och bättre mående på andra områden.

Än en gång, varmt tack för sajten, och till alla som här delar med sig av sin kunskap och sina erfarenheter!

Fair Winds and Following Seas!

Anmäl
2008-02-02 15:16 #21 av: Mimsivimsi

välkommen hit!!

Anmäl
2008-02-02 15:45 #22 av: Margareta

Tack Eremitha! Det Du skriver är mycket uppmuntrande läsning för mig. Du är jättevälkommen och Lycka till!

Du får gärna kopiera ditt fina inlägg till en egen tråd och lägga den unde gruppen till vänster som heter Medlemmar. Där samlar vi sådana här historier så att vi lättare kan hålla isär alla och komma ihåg var och en.

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2008-05-01 12:32 #23 av: benedikte

Hejsan! jag har försökt att anmäla mig som medlem och jag har skrivit en fråga. Jag trodde inte att jag hade kommit med för jag söker efter "Benedikte" som medlem men hittar mig inte. Men, nu när jag läser den här tråden så hittar jag Benedikte här nere. Jag är mycket dålig på att använda datorn.

Min fråga, när jag anmälde mig handlade om "Dulce de leche" gjord på kokosmjölk. Kokosmjölk har ju få kolhydrater, men hur är det med den färdiga "Dulce de lechen". Den är ju så söt(och god) Här finns ju så många kunniga och vänliga människor så kanske det finns någon som vet? Vet någon också vart jag har "tagit vägen" efter att jag anmält mig som medlem?

Anmäl
2008-05-01 12:38 #24 av: greensis

Hej Benedikte och välkommen - du finns med som medlem. Prova att klicka på din "bild" brevid ditt inlägg så kommer du till din sida. Upptill på forumet finns en rad knappar, där hittar du Min Sida och Inställningar som är till god hjälp.

Dulche de leche-frågan har jag inte sett, men lägg in den igen så får vi se om någon nappar.

Anmäl
2008-11-25 20:10 #25 av: Luea

Hejsan! Här är en till som provat VV ett antal gånger + lite annat också. Har alltid gått ner i vikt , men aldrig kunnat behålla vikten sedan utan gått upp alltsamman + lite till. Nu i våras började jag med GI och har gått ner 17 kg , har 10 kvar. Jag spårar ur titt som tätt för jag har fortfarande sockersug emmellanåt, och då hetsäter jag verkligen. Fick då nys om det här med LCHF , och köpte boken GI-noll av Skaldeman. Även om jag enl boken skulle kunna äta efter recepten 10+ nu så försöker jag att inte äta så mycket kolhydrater för att få bort mitt sötsug. Är det någon som vet hur lång tid det tar innan det försvinner ? Jag har alltid haft sug efter både det ena och det andra , inte bara sött.  Förr hade jag ett väldigt fettsug, tog helt enkelt en sked och åt ur smörasken eller gjorde en kastrull bearnaisesås och åt direkt ur kastrullen.

Anmäl
2008-12-17 04:37 #26 av: iLcH

Jag testade vv som ung, med den metoden då du fick äta olika prikar, det funkade. :)

Men sen testade jag vv i slutet på 06- början på 07.

Jag har aldrig vart med om så dåligt reslutat, jag åt exakt som jag skulle, men jag gick ner 0,5 kg i flera veckor, sen "syndade" jag och åt nå chips som fann på bio, ja men jäklar då hade jag rasat 1,5 kg på en vecka, men alltså han man skrev in sig hos började undra varför det INTE funkade då jag sa att jag skulle ha en gång gratis för att jag inte gått ned dom utlovade 3 kg, eller vad det nu var.

 

Så vv är inget för mig. :S

Anmäl