Annons:
Etikettnäringslära
Läst 12290 ggr
Margareta
7/22/06, 8:07 PM

Transfetter

Härdade eller delvis härdade fetter innehåller viss mängd transfett, som inte tillför något nyttigt utan är en klar risk för hälsan. Transfetterna borde bannlysas. Det pågår många diskussioner i massmedia om att transfetter är skadliga. I Danmark är transfetter föbjudet i livsmedel.

Sveriges Konsumenter i Samverkan har under en längre tid kartlagt marknaden och med hjälp av vakna konsumenter som kollat i butikerna har vi nu en lång lista med produkter som innehåller härdade eller delvis härdade fetter. Listan finns här

Utdrag ur Livsmedelsverkets databas ger följande produkter och deras innehåll av transfetter (jag har valt ut de livsmedel som har mer än >=2% transfetter).

100g Livsmedel

Fett%

Varav transf %

Rån fyllda

28

10

Cream Crackers

22

6

Potatis friterad el pommes frites gatukök fett ca 17%

17

5

Ädel Fraiche fett 28%

28

5

Frukostflingor flingblandning frukt nötter veg olja

16

4

Digestive-kex

21

4

Ostbågar

30

4

Margarinost fett 25%

26

3

Munk fylld

18

3

Småkakor

28

3

Smör fett 80g

80

3

Glasstrut fett ca 15 %

15

3

Wienerbröd

36

3

Kola

18

2

Glasstårta glassbakelse

14

2

Nöttalg

71

2

Pirog m köttfyllning

25

2

Glass m veg fett fett 10%

10

2

Chokladpraliner

34

2

Pepparkakor

16

2

Mandelkubb

12

2

Mariekex

11

2

Mazarin

22

2

Potatis friterad el pommes frites fryst värmd i ugn fett ca 7%

8

2

Margarin veg animaliskt fett 80%: Melba, ICAHandlarnas, Ädel, HushållsEve

80

2

Margarin fett 80%: Bregott

80

2

Wienerbröd fyllt

24

2

Smörgåskex

18

2

Kex fyllda

24

2

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Annons:
umbra55
7/23/06, 9:08 AM
#1

"Lustigt" att det är lika mkt transfetter i margarin som i smör?!

Ska man inte äta smör för att det INTE var transfetter i det, eller är det nån skillnad på fetterna?

Margareta
7/23/06, 11:43 AM
#2

Det tycks vara skillnad på naturliga transfetter och processade. Det finns "naturliga" transfetter i animaliskt fett. Jag är inte människa att reda ut detta, men skall försöka få någon kemist som gör det. Det har med dubbelbindningar och annat att göra.

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Mervi
7/23/06, 11:54 AM
#3

Det är rena djungeln Margareta, tack för jobbar för det.

bjorsa
7/23/06, 12:31 PM
#4

Här skriver arla i egen sak hur "ofarligt "det är http://storkok.arla.se/storkok/templates/Product_4.aspx?id=10191

Här livsmedelsverket

http://www.slv.se/templates/SLV_NewsPage.aspx?id=14900

mvh/bjorsa

Margareta
7/23/06, 1:49 PM
#5

Jo så har jag lärt mig också att det som bildas i kons mage (Arla-länken) är inte skadligt, däremot de kemiskt processade (margarinerna/oljorna)

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Margareta
4/16/07, 2:01 PM
#6

En till gammal artikel… de flesta av oss kanske inte äter den här maten, men vi kan ha anhöriga som gör det…

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Annons:
Trollcina
4/16/07, 2:42 PM
#7

Gomorron har någon gång då och då - Fråga dietisten! och förra veckan eller om det var förra före den så svarade hon en som ringde och frågade om fetter. Jag har förstått på hennes svar att hon inte tycker att man bör inte äta färdigrätter och inte heller lightprodukter.

Hon svarade mannen som ringde och frågade om vilka fetter man ska äta så sa hon förvånande att man bör se till att en del av fetterna kommer från transfetterna då kroppen behöver både det onda och goda fettet även om merparten bör komma från det goda fettet.

Någon fler som hört detta i något annat sammanhang?

korseett
4/16/07, 3:19 PM
#8

nja margareta- mjölken bildas väl inte i komagen hellerFlört

Margareta
4/16/07, 4:50 PM
#9

#8 nej det hoppas jag också… lite kass formulering… men någonstans mellan det tuggade gräset och spenen bildas ju mjölken i alla fall…

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

korseett
4/16/07, 5:24 PM
#10

helt rätt margareta! lysande slutledning du har!

korseett
4/16/07, 5:26 PM
#11

trolcina- nej det har jag aldrig hört förut. Hon kanske är sponsrad av margarinindustrin?

dufva
4/16/07, 5:59 PM
#12

om man räknar om listan efter hur många gram transfetter som finns i livsmedlet (Det är varje gram som är farligt man blir förvillad av procenten) så ser vi att smör innehåller mest per 100 g

Smör och talg innehåller naturliga transfetter som vår kropp kan hantera.

Värst blir då margarinerna som innehåller störst andel farliga transfetter 

100g livsmedel

Fett%

Varav transfett%

Gram transfett

Smör fett 80g

80

3

2,4

Margarin veg animaliskt fett 80%: Melba, ICAHandlarnas, Ädel, HushållsEve

80

2

1,6

Margarin fett 80%: Bregott

80

2

1,6

Nöttalg

71

2

1,42

Ostbågar

30

4

1,2

Wienerbröd

36

3

1,08

Digestive-kex

21

4

0,84

Småkakor

28

3

0,84

Margarinost fett 25%

26

3

0,78

Chokladpraliner

34

2

0,68

Munk fylld

18

3

0,54

Pirog m köttfyllning

25

2

0,5

Wienerbröd fyllt

24

2

0,48

Kex fyllda

24

2

0,48

Glasstrut fett ca 15 %

15

3

0,45

Mazarin

22

2

0,44

Kola

18

2

0,36

Smörgåskex

18

2

0,36

Pepparkakor

16

2

0,32

Glasstårta glassbakelse

14

2

0,28

Mandelkubb

12

2

0,24

Mariekex

11

2

0,22

Glass m veg fett fett 10%

10

2

0,2

Potatis friterad el pommes frites fryst värmd i ugn fett ca 7%

8

2

0,16

Denna kommentar har tagits bort.
Annons:
Upp till toppen
Annons: