Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
Livsmedel

Äpplen

2006-11-15 23:03 #0 av: Margareta

Äpplen innehåller nästan bara kolhydrater, protein och fett är försumbart.

LivsmedelMgdkcalProtFettKolhGlukosFruktosLaktosMaltosSackarosStärkelseFabrikat
Äpple m skal10052,000,270,0512,432,14,5  1,30,1Färskt

Näringsfördelning - äpple med skal
ENERGIfördelning - äpple med skal

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2006-11-15 23:07 #1 av: Snurran

Tack!

Vilken frukt bör jag välja för min "låååååångsamma viktminskning?

Om jag äter en frukt om dan?

Anmäl
2006-11-15 23:32 #2 av: Margareta

Frukt är svårt eftersom det innehåller fruktsocker, alla tål inte det, utan det sätter igång insulinproduktion direkt.

Hallon är det bär som har lägst kolhydratmängd tror jag...

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2006-11-16 00:14 #3 av: Ofelia

Frysta bär, hallon, jordgubbar och blåbär är bäst! Med vispgrädde till.....

Anmäl
2006-11-16 00:17 #4 av: jazza

Kunde tänka mig det!  Kunde inte motstå ett äpple idag , bl.a

och kom upp i 37 g kolhydrater , inte bra Generad

Anmäl
2006-11-16 09:28 #5 av: Chocolate

Ska man äta frukt och klarar det utan att få i gång sötsuget så ska det göras på tom mage och enhalvtimme innan nästa mål. Blanda inte frukt och mat. Jag äter ganska mycket frukt (och går ner i vikt) men då som egna mål. Oftast blir det som start på dagen innan frukost eller på kvällen eller om man är sen med middagen och vet att det var minst 3 timmarsedan jag åt senast då kan jga ta en frukt i väntan på maten.

Anmäl
2006-11-16 09:42 #6 av: Pasi

När jag ska stoppa i mig kolhydrater så gör jag alltid det efter en rejäl måltid, annars mår jag skitdåligt (insulin, kortisol?). Då går det ut väldigt långsamt i kroppen och skapar inte så förhöjt blodsocker och insulin.

Anmäl
2006-11-16 10:01 #7 av: Chocolate

Pasi: Grejen med att ta den kolhyratrika frukten ensam (på tom mage) är att det då inte stör din viktnedgång. Om du äter ett mål mat så blandas allt i magen, det tar tre timmar för magen att tömmas. Ätet du då vanlig LCkost så får du en förbränning på fettet. Du kan ju också gå ner i vikt på att bara äta långsamma kolhydrater och inget fett (typ GI) och då bränner din kropp på kolhydraterna istället. Men äter man ett mål eller i samband med ett mål (innom 2,5 timmar) både kolhydrater och fett får du förbränningen på kolhydraterna och fettet lagras och det är ju inte det vi vill, eller?.

Därför kan man tillämpa Montignacs metod att tömma magen mellan målen ibland för att kunna ta sig en frukt då och då eller annat kolhyratrikt utan fett (jag äter visserligen frukt var dag). Bara frukt i magen försvinner på 20 - 30 minuter så det kan man ta innan frukost utan att vänta 3 timmar.

Men klarar man det inte för att man mår dåligt då är det ju en sak men då är det ju inte heller viktminskning vi talar om.

Anmäl
2006-12-01 13:09 #8 av: Gittan-Xyz

Chocolate, när jag kom hem i går och gick och tänkte på det där med att äta frukt så undrar jag om Skaldeman skulle hålla med dig. Han säger ju, liksom Pasi som jag tycker verkar ha bra koll, att man ska äta kolhydraterna så sent som möjligt i måltiden. För mig låter det som om din juice före frukosten får blodsockret att skjuta i höjd i stället för om du först ätit din frukost och sedan druckit juicen. Eller har jag helt missuppfattat, hade ju varit bra för jag tycker att det låter mycket trevligt att kunna förgylla livet med en frukt om dagen. Känner mig just nu som en riktig självplågare.

Anmäl
2006-12-01 13:13 #9 av: Gittan-Xyz

Akta er förresten för djupfrysta hallon. I DN stod det att en av de saker som kan orsaka vinterkräksjukan är just djupfrysta hallon.

Anmäl
2006-12-01 13:15 #10 av: Lillianna

Jag saknar frukten och skulle oxå gärna äta den på morronen så jag ska prova det du säger Chocolate. Vilken frukt är det du äter och hur många? Hur mycket har du gått ner? Går du ner fast du äter frukt säger du?! Låter ju fantastiskt!

Jag ska prova men jag är skeptisk eftersom jag verkar höra till de som är riktigt överkänsliga.

/Lillianna som gått ner 26kg men vill avverka typ 15 till, gärna helst igår! 

~ Lillianna ~

Anmäl
2006-12-01 15:40 #11 av: Gittan-Xyz

Ja, jag undrar verkligen, men jag ska också testa. Man ska tydligen inte ha ätit något på 3 tim och sedan ska det dröja 20 minuter innan man äter. Men, som sagt, Sten Sture skulle nog inte rekommenera att man åt något efter 20 min. En gång frågade jag honom, eftersom jag längtade så mycket efter frukt, och då rekommenderade han mig att testa att äta frukt på kvällen. Om man äter kvällsmålet kl 18 så trodde han att det var OK att äta frukt kl 23 och sen är det ju slutätet till nästa morgon. Han var dock inte säker på att man inte skulle gå upp i vikt. Men Lillianna, om du längtar efter frukt kan du ju testa att köra en eller ett par fruktveckor som Skaldeman berättat om i sin första bok, den rosa. Jag började LCHF så förra sommaren och gick ner i vikt, nu testade jag det en morgon, men det funkade inte eftersom jag hade vant mig vid kraftigare frukost (bacon och ägg, vispgrädde). Annat var det ju när jag gick över till att börja morgonen med frukt efter att ha ätit mackor.

Anmäl
2006-12-01 18:52 #12 av: Mervi

Jag tror att det är viktigt att inte äta frukten ihop med sådant som innehåller fett. Kolisarna för sig och fettet för sig och några timmar därimellan. Jag vågar mig inte på frukt men jag är inte sugen på det heller.

Kan ni berätta hur ni gör och hur det funkar.  Jag tror att jag läste någonstans att det är bättre med fet frukost och sedan äta något lättare till lunch, kanske frukt då eller på kvällen. Nu är detta bara vad jag tror inte alls någon "sanning".

Anmäl
2006-12-02 17:38 #13 av: Ofelia

Frukt på kvällen måste ju innebära massor med kolhydrater för hjärnan precis innan sovdags. Tror inte det fungerar för oss med sömnproblem....

Eftersom jag älskar frukt, äter jag en då och då men på morgonen innan frukost. Har inte märkt något negativt av detta. Äter dock inte varje morgon.

Anmäl
2006-12-02 20:34 #14 av: hemul

Vet ni att man kan frysa äpplen? Jag brukar köpa ett äpple och frysa i klyftor, en 10 st på ett äpple. Sen kan jag ta bara så mycket jag behöver till matlagning eller min favoritdessert stekta äpplen.

Det är lustigt hur lite man behöver av frukt för att det ändå ska smaka gott! Kanske är det vårt förstärkta smaksinne som gör det.


Anmäl
2006-12-02 20:39 #15 av: SvartKaffe

Med en hel trädgård full med äppelträd tänker jag ju inte sluta äta äpplen...

I år är säsongen slut och köpeäpplen smakar inget så just nu är det inget jag gråter över. Får tänka mig för framöver och läsa på tills nästa säsong.

Anmäl
2006-12-04 00:26 #16 av: Margareta

Sten Sture sa på hälsodagen att han äter äpplen när han vill gå upp i vikt, dvs när han blivit för smal ibland...

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2006-12-04 15:55 #17 av: Gittan-Xyz

Ja, vi är ju alla olika, som ni brukar säga.

Anmäl
2006-12-05 14:35 #18 av: Margareta

Annika sa på hälsodagen att hon åt ett äpple i höstas och att det får räcka för i år och hon är ändå klar med sin viktminskning.

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.