Avokado
Avokado är en fettrik frukt med måttligt låg kolhydrathalt (4,1%).
Livsmedel
Mgd
kcal
Prot
Fett
Kolh
Glukos
Fruktos
Laktos
Maltos
Sackaros
Stärkelse
Fabrikat
Avokado
100
160,00
2,00
15,30
4,10
0,1
0,2
0
0,1
0
Färskvara
Energifördelning - Avokado
/Margareta
LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se
Det är ju så gott !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Jag gillar också avokado men förut gjorde jag en röra med olivolja, salt och kanske lite vitlökssalt och la det på bröd. Nu vet jag inte vad jag ska lägga den på… Är det någon som har tips på hur man kan använda/tillreda avokado?
Gör som du gjorde innan och ät från en tallrik som tillbehör till kött/fisk/fågel.
Guacamole
- mosa 2 avokado
- blanda med en burk av fetaste creme fraichen
- krydda med vitlök
- lite limesaft
- spiskummin
- lite salt (gärna örtsalt) & peppar
- paprika- & chilipulver
Fritt från tillsatser och betydligt billigare än kryddpåsarna man köper.
_OBS: Avokado är INTE helt perfekt för den som behöver äta väldigt strikt, men en "slatt" tror jag de flesta av oss tål.
_
/Margareta
LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se
Det verkar jättegott!
#3: Hackad färsk koriander i guacamolen är helt underbart gott och gör den dessutom "äkta" mexikansk! Lite citronjuice är inte heller helt fel… Jag brukar göra den med bara avocado, koriander, chilipulver och citron. Och så något fett i nu för (LCHF)tiden, förstås!
#5 Tack Ann. Jag satt och frågade husets kock (sonen) hur vi gör och vi trodde vi fått med allt. LIME och chili brukar vi ha i.
Det är nu sen jag får halsbränna av chili den fått vila lite…men chilipulver skulle nog fungera…
/Margareta
LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se
#6: just det Margareta o sonen, LIME ska det ju vara, inte citron!
Jag tycker att det är jättegott med avokado i sallad;
Isbergssallad, gurka och avokado. Till det creme fresh med majonäs ihoprört som dressing. mmmm gott!
Serveras till kött eller kyckling eller färsbiffar.
Avokado är som Nivea Salva! Smakar URK! Min mamma har försökt två gånger med mig med räkor och citron i, men det går bara inte. Nu har jag köpt en advokado men vet ej vad jag skall hitta på med den så att jag faktiskt KAN äta den.
Tips önskas. Vill ha så lite av advokadons smak som möjligt.
Med Vänlig Hälsning
/Diana Lovatt
Järbo, Sandviken zon 4
Man MÅSTE inte äta avokado
Vi har ett guacamolerecept bland recepten…
/Margareta
LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se
Avocado fylld med räk- eller kräftröra, typ Skagen mmm
Det är ju rena lyxmaten det här! Mina ungdomar är jätteglada för att de slipper falukorv och pyttipanna!
//Karin
Jag älskar avokado och blir ibland så sugen. Äter inte varje dag men ganska ofta. Idag hade jag en liten avokado till lunch. Det ser nyttigt ut på tallriken också
Jag som då har varit besatt av mat i alla år brukar alltid ha minnen av mat historier bakom mig *S*…. En av dom är just om avokado. När jag varit på resande fot med en kompis i afrika i nästan två månader kom vi till madagascar och gick in på ett jättefint hotell där. (så hade vi inte bott och ätit innan)…… Då beställde jag in en avokado som förrätt med räkgojs i…… WOW vilken avokado jag har ALDRIG sett en sådan stor.Vi pratar Avokado i storlek med tja två knytnävar kanske…. Pratade om den i flera veckor sen *S*.
Jag älskar avokado, behöver inte ens ha ngt till. Köper omogna och har liggande i fruktskålen. Äter dock inte så ofta som innan längre…..
Kan man som jag äta avocado fast jag går upp i vikt av SSS kosten?
Kram
I min lunchmatlåda brukar jag lägga en halv avokado tillsammans med ett ett av följade alternativ: kycklingbröst, räkor, kräftsstjärtar eller kokta ägg samt en stor sked av min tomataioli som jag lagt recept till här inne. Kombinationen är jättegod!
Gnici…
Så här i början när Du kämpar mot suget som FÖRSTA arbete kan Du självklart äta avokado!
Avokado innehåller per 100g:
2g Protein
4g kolhydrater
15g fett
Det betyder att resten är energilöst dvs 79g "vatten".
Summan av Protein (rött) och kolhydrater (grönt) är 6g att jämföra med 15 g fett, dvs nästan hela energicirkeln är blå och fet!!!
Sådana frukter/grönsaker vill vi ha mer av… massor av blått och inget grönt, lite röda proteiner stör inte.
SEN när Du är fri från sötsug och har påbörjat din viktminskning och hamnar på platåer, då får man börja fundera på vad det kan bero på. Jag har svårt att tro att avokado skulle utlösa platå med tanke på innehållsfördelningen… men vem vet…?
/Margareta
LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se
OK! Tack Margareta…..Då ska jag köpa avocado och räkor i kväll när jag far o handlar…..Och mer majonäs
Det låter gott, räkor är magert och kräver massor av fett.
/Margareta
LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se
Jag hittade ätfärdiga avokado och tror det blir guacamole och räkor ikväll…lite potkäs till är inte heller så dumt
/Margareta
LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se
Jättebra att det fanns innehåll på avokadon.
Tänkte höra om det är något med avokadon som är bra. Vet inte om det innehåller vitaminer,mineraler eller något annat. All information är uppskattat.
Medarbetare på Iller.ifokus och Sajtvärd på vin.ifokus.
Jag gör ibland en röra med mosad avocado, 0,5 dl majjonäs+0,5 dl creme fraiche, räkor, lite hackad rödlök samt salt/peppar, torkad dill. Vill man kan man också ha ett kokt, hackat ägg i röran, som jag sedan lägger på ett par blad isbergssallad.
#20 Kolla här: en BRA sida om näringsinnehåll:
Jag brukar skiva 2 hårdkokta ägg, och lägga dom på en tallrik. Så gröper jag ur 1 avocado och lägger över. Sedan räkor, och ovanpå rejält med "odezzas kalla sås med stenbitsrom", som finns bland recepten… Det här blir en hel måltid för mig, men den passar nog bättre på sommaren än på vintern, då det är en kall rätt.
"still lost in space and time"
#22: Tack för den länken. Den var lätt och förstå. =)
Medarbetare på Iller.ifokus och Sajtvärd på vin.ifokus.
Enligt sidan som Umbra länkade till så är det inte ens 1 g kollisar i avocado (fibrer borträknade)!
Bra att sidan informerar om fettsammansättningen!!!!!
Tack Umbra55, bra länk!
Den sidan som umbra länkade till är Finlands näringsdatabas, den är ofta mycket bättre än vår. Dessvärre måste man handskriva in alla värden eftersom jag inte funnit nåt sätt att "tanka ner" den
/Margareta
LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se
I en bok jag har så är kolhydrathalten mycket högre än så, typ 10% för Hass. Smak och näringsinnehåll skiljer sig mycket åt mellan olika sorter. Olika sorters avokado: http://www.livsmedelssverige.org/livsmedel/vegetabilier/gronsaker/gronsaker_avocado.htm
Det skulle vara intressant att se en tabell på näringsinnehåll för olika sorters avokado.
wow, hade ingen aning om att det fanns olika sorters avokado…fast det finns ju vå olika färger så…
Här finns en länk till CarbCounter med olika avokado. Ecc är den beräknade mängd kolhydrater som faktiskt kan tas upp av matsmältningssystemet. Mer om det här…
Avokado är smaskens. Jag äter en stor avocado till frukost, inget mer. Nu förstår jag att jag ska blanda den med lite grejsimojs, typ skagenröra eller bara majonäs.
Avokado är underbart
#30, tack för tipset, det får bli avocado till frukost i morgon.
I mexiko anvánder de mkt grädde och ister i maten (har familj i mexiko), jag brukar fetta upp min guacamole med creme fraiche, det blir jättegott. (jag vet att avokadon redan är fet, men för att fá i lite animaliskt fett ocksá funkar det bra)
át en játtegod röra i mexiko med räkor, ngt gräddliknande, lök, vitlök, lime, koriander och avokado - och chili saklart!
Vi har börjat göra en avokadodressing som är inspirerad av guacamole men tunnare i konsistensen. Den fungerar bra till kött.
- 1 avokado
- 1 brk creme fraiche
- 3 msk majonnäs
- spiskummin, lökpulver, paprikapulver (ganska mkt)
- gnutta curry
- salt, peppar
Jag har medvetet uteslutit vitlök, men det är givetvis ok också för den som vill.
/Margareta
LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se
Hej Margareta, hur gör man en sån där "kostcirkel" där andelarna fett, protein och kolhydrater framgår?
Mvh
Älskar avocado!
Uppfann härom veckan blomkål-avocadomos. dvs kokt mosad blomkål, smör, (ört)salt, ca 1 avocado per person, dutt citron och så moja ihop allting. Blir blekgrönt, milt och väldigt smaskigt.
Fabricati diem, pvnc!
#9
Jag improviserade ihop en fiskrätt en gång där avokadon inte smakade avokado. Jag hade mosat avokadon tillsammans med salt, peppar och lite citron och lagt moset på fiskfiléerna. Sedan täckte jag med en blandning av creme fraiche, mixade (med stavmixer) oliver och vitt vin. Salt + aningens cayennepeppar tror jag att jag hade också. In och gratinera. Avokadon fick en helt annan smak efter uppvärmning, så det kan du ju prova med. Jag själv hade aldrig gissat att det var avokado…
#35
Jag har gjort min själv i MS Access - men den gör att göra på MinMat - ett program på nätet.
/Margareta
LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se
Kom på att jag för flera år sedan gjorde en avocadomousse som efterrätt. Då blandade man mosad avocado med vispad grädde, fyllde protionsskålar och ställde in i kylen. Antagligen hade man i lite citron också. Sen åt man med några bitar mörk choklad.
Avocado med beasås och svartpeppar…
Har läst nånstans att man kan mixa avocado och frusna hallon (eller annat) till nåt som liknar fruktsorbét. Färska bär och avocado kunde man köra i glassmaskin ?
Medarbeterare på Kost
Avocadodet är så gott o klart mättande.
Avocado o blomkåls mos är nått jag är uppväxt med det är super gott,
bra att få reda mer om olika grönsaker o frukter mycket bra insats !
Jag drack en "fruktjuice" av avokado, mjölk och kokosmjölk som jag tänkte försöka göra om hemma med grädde och bara det feta av kokosmjölken. Det låter väl mumma? =)
Är det någon som har erfarenhet av allergi mot avocado?
Hej allihop, är ny här men har smugit runt ett par veckor…
Jag brukar göra en sallad på rocket salad (ruccola heter det väl på svenska?), avocadobitar och fetaost. Ringla över olivolja, en liten gnutta balsamvinäger för smak om man vill, och peppar eller örtkrydda. Mkt gott till en stor fet köttbit m creme fraiche!!
I never worry when I get lost. I just change where I want to go.
är alla 4.1% kolhydrater digererbara?
Vi åt ett avocadorecept ikväll som jag snodde från Anne's Food, (annesfood.blogspot.com) som var himla smaskigt!
3 mogna avocados, hackade
1 paket bacon, knaperstekt i strimlor
2-3 matskedar hackad färsk koriander
juicen från 1 lime
1 finhackad chili
1 hackad tomat
1 liten hackad rödlök.
Blanda och servera! Vi hade tacoköttfärs, creme fraiche och riven ost till. Jättemumsigt!
Har ni prövat Mexikansk avokadosoppa?
Gör en hönsbuljong ganska stark och mosa x antal avokados i den med matberedare krydda med salt och vitpeppar lite citroncest och nu har man en bytta med ½-vispad grädde ungefär halva mängden eller ½ dl/port. blanda och simsalabim, en så läcker sommarsmakande soppa får man leta länge efter.