Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (1) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Off topic - (OT) - Om sajten - Frågelåda - MinMat Hälsa Hälsovinster LCHF för nybörjare Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på osträtter och fett Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Övrigt
Allmänt om kost

Svar på några vanliga frågor

2006-07-12 21:18 #0 av: Margareta

Sten Sture Skaldeman har förutom en fantastisk viktminskning lagt ner enormt mycket tid på att brevväxla med människor som önskat gå ner i vikt. Jag själv har haft förmånen att via ett mailforum ha honom som vägledare medan jag lärde mig äta efter hans metod.

Detta var innan hans första bok om kosten kom ut (juni 2005). Begreppet SSS-kost myntades eftersom ingen mer än Sten Sture förordade NOLL kolhydrater och vi var tvungna att hålla isär olika varianter av LC-kost.

Sten Sture har samlat sina erfarenheter i en bok med frågor och svar om den kost han förespråkar.

Nedan följer ett utdrag från Sten Stures hemsida:

1. Hur kan man gå ner i vikt genom att äta massor av fett?

 

Skälet är att fett stimulerar fettförbränningen. Ju mer fett vi äter, desto mer fett bränner vi. Förutsättningen är dock att vi inte samtidigt äter socker. Kombinerar vi fett och socker så går vi upp i vikt.

2. Men alla läkare säger att vi blir feta och sjuka av fett?

 

Inte alla. Jag har fått ett par dussin brev från läkare som gratulerar till min bok. De använder själva min metod och de går ner i vikt!

Men det är riktigt att många läkare tror att människan fungerar som en ångmaskin. Det har de fått lära sig under sin utbildning. Det är därför som de inte kan hjälpa sina överviktiga patienter.

3. Passar din kost för alla?

 

Nej, det gör den inte. Du måste vara stark nog att befria dig från dagens fördomar om att fett är farligt. Du måste också vara envis nog att hålla dig till kosten - trots att alla i din omgivning säger att du gör fel.

4. Hur lång tid tar det att gå ner i vikt?

 

Om du väger 50 kilo för mycket tar det ungefär ett år att återvinna din hälsa. När du återvinner din hälsa normaliseras din vikt.

5. Kan jag återgå till min gamla kost när jag blivit normalviktig?

 

Det vill du inte göra. En frisk kropp vill inte ha skräpmat. Skulle du ändå återgå till skräpmaten så blir du fet och sjuk igen.

6. Jag har nyss börjat med din diet och jag mår uselt. Ska det vara så?

 

Jag antar att du hoppat rakt in i min strikta variant. Har du gjort det så skriker din hjärna på socker. Läs mitt kapitel om ketonerna på sid 224 och framåt. Då ser du att en gradvis anpassning är att föredra.

7. Hur viktiga är kalorier?

 

För den som äter sig ner i vikt är kaloriintaget ointressant. Vi måste ofta öka intaget för att få fart på förbränningen.

8. Vad tycker du om lågglykemiskt index?

 

Det är en bra modell för naturligt slanka människor att hålla sin vikt. För tjockisar som vill gå ner rekommenderar jag noll i glykemiskt index!

9. Jag har diabetes, typ 2, vågar jag äta enligt din plan?

 

Min kost kan hjälpa dig att återvinna din hälsa. Jag har fått brev från mängder av diabetiker som kunna sluta med sin medicinering eller minska på doserna. Men tänk på att ditt blodsocker kan normaliseras mycket snabbt. Gör om möjligt kostomläggningen i samråd med din läkare.

Relaterade länkar

 

Av: Margareta

Datum för publicering

  • 2006-07-12

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2006-08-02 01:42 #3 av: Kia
Gick in på bokhandeln och beställde den idag:)
Spännande:)
Anmäl
2006-08-02 10:18 #4 av: Mervi

Jag har också denna bok, jättenyttig läsning, man har ju dessa frågor i "skallen" och det är skönt att få svar.

Anmäl
2006-08-13 16:31 #5 av: Diana61

Jag har just nu köpt den online och inväntar även denna bok av honom. Håller på men "Ät dig smal" just nu.

Anmäl
2007-09-20 20:24 #8 av: Zanna43

Jag har läst båda böckerna många gånger - nu väntar jag på den tredje.....

Anmäl
2008-02-26 00:13 #12 av: Marylojs

Superbra putt!

Anmäl
2009-07-14 21:00 #15 av: Margareta

Vi har många nybörjare fortfarande

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.