Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (1) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Off topic - (OT) - Om sajten - Frågelåda - MinMat Hälsa Hälsovinster LCHF för nybörjare Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på osträtter och fett Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Övrigt
Hälsa

Kolesterolmyter

2006-09-04 22:37 #0 av: Margareta

En av de mest seglivade myterna inom medicinen säger, att för mycket animaliskt fett i maten och ett förhöjt kolesterol är farligt för hjärta och kärl. med dr, docent Uffe Ravnskov reder ut begreppen.

Med tillstånd publicerar jag ett utdrag från Uffe Ravnskovs * hemsida *
Klicka på länken och läs om med dr, docent Uffe Ravnskovs långvariga kamp mot kolesterolmyterna.

Med Doc Uffe Ravnskov, LundHär kommer några fakta Klicka på länkerna om du vill veta mer eller om du vill ha hänvisningarna till den vetenskapliga litteraturen som texten är baserad på

1. Kolesterol är inte ett dödligt gift, utan ett ämne som är vitalt för alla cellers konstruktion och funktion. Kolesterol är vare sig "gott" eller "ont"; däremot påverkas blodets innehåll av många faktorer, till exempel stress, fysisk aktivitet, ändringar av kroppsvikten, rökning och mycket mer.

2. Ett högt kolesterol påstås att förorsaka åderförkalkning och hjärtinfart. Talrika studier har emellertid visat att människor med ett lågt kolesterol blir lika åderförkalkade som människor med ett högt.

3. Vi producerar själva 3-4 gånger mer kolesterol än vi äter. Produktionen ökar när vi äter för lite kolesterol och minskar när maten redan är rik på kolesterol. Detta förklarar varför det är så svårt att ändra sitt kolesterol genom att ändra sin kost.

4. Matens innehåll av kolesterol och animaliskt fett har inget med åderförkalkning eller hjärtinfarkt att göra. Till exempel har mer än 30 vetenskapliga studier visat attden mängd fett som infarktpatienter ätit innan sjukdomen inte var större än den mängd som friska människor äter.

5. Att sänka kolesterolet med de mediciner som användes innan statinerna introducerades kan inte påverka risken att dö i hjärtinfarkt; de är dessutom hälsovådliga och kan förkorta ditt liv.

6. Den nya sortens kolesterolsänkare, statinerna förebygger hjärtinfarkt, men effekten är mycket svag och har inget med kolesterolsänkningen att göra. Tyvärr är de även cancerframkallande, åtminstone hos försöksdjur. Om det även gäller hos människor vet vi ännu inte med säkerhet, därför att vi endast använt statinerna i tio år. Man får till exempel inte lungcancer redan efter tio års rökning.

7. Ett högt kolesterol är en riskfaktor för mindre än 10 % av dem som dör i hjärtinfarkt. Dessutom skyddar det mot infektioner och äldre människor med högt kolesterol lever längre än äldre människor med ett lågt.

8. Många av dessa fakta har presenterats i vetenskapliga tidskrifter och böcker de senaste decennierna, men få känner till dom. 

9. Orsaken till att lekmän, läkare och de flesta forskare aldrig hört talas om detta är, att alla resultat, som talar emot kolesterolkampanjens budskaper, ignoreras eller felciteras i den vetenskaplig litteraturen.
 

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2006-09-05 23:43 #1 av: Mervi

Jag blir så lättat när jag läser detta. Jag är ju inte så ung längre så kanske mitt höga kolesterol bara är ett +.

Jag hade även bra (låga) världen på triglyceriderna och det som de kallar det goda kolesterolet.

Anmäl
2006-09-21 23:22 #2 av: Margareta

Även jag tycker detta känns bra med tanke på att det är så vanligt att folk oroar sig för MINA kolesterolvärden.

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2006-09-22 20:33 #3 av: sussie

Jag blir så förtvivlad, är inte stark nog att stå emot min läkare helt. Har slutat med statiner sedan jag läste att de utarmar Q10 och det köpte faktiskt Dr men hon tycker mina värden är "SÅÅÅ" höga. Det är det enda hon pratar om och hon kan bara inte acceptera min tankegång,att mina värden är bra. Höga koleterolvärden OCH diabetes (typ 2) är så farligt enligt henne att jag nu fick ett annat svindyrt preparat som fungerar på ett annat sätt Ezetrol, det ska visst minska upptaget av fett i tunntarmen och hur bra låter det egentligen? Triglycerider och HDL/LDL kvoten är innom normalspannet kolesterol och LDL är lite förhöjt. Vad ska jag komma med framöver då jag faktiskt hade stålsatt mig den här gången. Jag tycker inte hon behöver kryssa i kolesterolrutan i provremissen. När jag sa det stirrade hon på mig som om jag vore ett UFO eller nå't.

Anmäl
2007-03-17 15:04 #4 av: Margareta

Länge sen vi läste om Uffe Ravnskov nu...

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2007-03-17 15:51 #5 av: zeretki

Ja, det kan vara bra med en påminnelse om kolesterolet!

Anmäl
2007-11-05 22:33 #7 av: Doc

Sussie,

triglycerider och HDL är mycket mer intressant än ett "lätt" förhöjt totalkolesterol o LDL (som inte låter direkt som något att bry sig om).

Finns ett jättebra sätt att avgöra saken, be att få ta en ApoB-ApoA1-kvot (apolipoprotein-kvot). Det är enligt alla insatta ett mycket säkrare mått på ev riskabla blodfetter. Med tanke på vad du berättar kan den mycket väl ligga bra dvs under 0,9 ca. O då behöver du knappast blodfettsmedicin. Ezetrol är för övrigt en medicin utan några studier som visar effekt på minskad dödlighet eller sjuklighet. Jag har alrig skrivit ut den vad jag minns...

 

Läste för övrigt något MYCKET intressant idag. Det enzym som statiner (blodfettsmedicin) hämmar stimuleras av insulin och hämmas av glukagon. Vad det betyder är att kost som sänker blodsockret har liknande effekt som statiner. Det betyder även att man vid sjuklig förhöjning av insulinvärden (insulinresistens, metabolt syndrom) får en onormal aktivering av enzymet.

 

Det trodde ni inte, allihop va? Att vi egentligen får statineffekt av vår kost?!!? Skrattande 

Dock - vid lowcarbkost får man ju en naturlig, lagom, aktivering som kroppen styr utifrån nivåerna av diverse ämnen i kroppen. Med statiner en onaturlig hämning som kan bli för stark eller svag, svårt veta.

Anmäl
2007-11-05 22:41 #8 av: Pasi

Då får vi hoppas att kosten inte har samma effekt på den kognitiva förmågan som statinerna!?FundersamFlört
Doc_ - var läste du det någonstans????Räcka ut tungan

Anmäl
2007-11-05 22:51 #9 av: Doc

Till ex här:

http://en.wikipedia.org/wiki/HMG-CoA_reductase

 

Litet citat åt dig: 

Insulin leads to a decrease in cAMP, which in turn activates cholesterol synthesis. Alternatively, glucagon and epinephrine, which increase the level of cAMP, inhibit cholesterol synthesis. 

The ability of insulin to stimulate, and glucagon to inhibit, HMGR activity is consistent with the effects of these hormones on other metabolic pathways. The basic function of these two hormones is to control the availability and delivery of energy to all cells of the body.

Long-term control of HMGR activity is exerted primarily through control over the synthesis and degradation of the enzyme. When levels of cholesterol are high, the level of expression of the HMGR gene is reduced. Conversely, reduced levels of cholesterol activate expression of the gene. Insulin also brings about long-term regulation of cholesterol metabolism by increasing the level of HMGR synthesis.

Anmäl
2007-11-05 22:55 #10 av: Doc

Och nej, en naturlig reglering av kolesterolnivåer med hjälp av kost liknande den människan tidigare ätit lär väl inte ge någon sådan effekt väl? Fundersam Att artificiellt gå in och strypa tillverkningen av kolesterol i alla kroppens celler (m statiner) är väl något helt annat ändå! Skulle snarare tro att man får nyttan av statiner utan risken för biverkningar med lchf! Flört

Anmäl
2007-11-05 23:09 #11 av: Pasi

Så tror ja med!
Tack, Doc_.....interesting!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.