Annons:
Etiketthälsa
Läst 10336 ggr
Margareta
2006-08-15 11:36

Lågkolhydratsmat för hjärtsjuka

dr Annika Dahlqvist, distriktsläkare vid Njurunda vårdcentral svarar i sin blogg på varför en hjärtsjuk bör äta kolhydratreducerad kost

Hjärtinfarkt orsakas av den inflammation som blir i blodkärlen av för högt blodsocker, orsakat av för högt kolhydratintag, samt det höga insulinpåslag som blir av det höga blodsockret.
Dessutom orsakar matoljor med för högt omega-6-innehåll, vilket är de flesta matoljor, (undantaget olivolja och rapsolja och linfröolja), en försämrad funktion av cellmembranerna i kärlväggarna, med ökad risk för hjärtinfarkt.
Omega-6 ökar också risken för blodpropp, vilket också orsakar hjärtinfarkt. Margarin är ändå mera sjukdomsframkallande.

Denna kost LCHF med animaliska fetter från landlevande djur, och fiskar, är den som är nyttig för hjärtat och minskar risken för hjärtinfarkt.

Skrivet av Annika D den 14 augusti 2006 kl. 16:48 #

Läs inlägget med kommentarer här.

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Annons:
Mervi
2006-08-15 12:11
#1

Det intressantaste kommentaren var Early Birds angående Omega 3. Det får blir mycket sill i maten, stekt sill är ju gott. Tråkigt är det ju om man köper dyra kapslar och de inte gör någon nytta.

Det blir också jobbigt om man skall laga maten på låg värme för då tar all matlagning så mycket tid, jobbar man heltid så hinner man inte eller orkar inte.

Margareta
2006-08-20 15:22
#2

Jag puttar upp den här eftersom Diana61 aktualiserade frågan med LC-kost för hjärtpatienter.

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Venus
2006-08-22 18:08
#3

Mervi, salt sill i en form i ugnen med smör och grädde i 10-20 min i 225° är god mat.

Mervi
2006-08-22 19:21
#4

#3 Salt sill, köper du det i affären eller saltar du själv???

Venus
2006-08-23 01:17
#5

Köpte idag en förpackning på Ica från Norrlandskustens Yrkesfiskare. Betydligt billigare pris jämfört med Abbas.

0,369kg höll denna förpackning á 89:--/kg. Skall laga den imorgon, för kände mig för mätt för middag. Blev vispgrädde med jordgubbar till middag ist.

Mervi
2006-08-23 09:04
#6

Jag skall kolla i affären nästa gång jag handlar. Sill är nyttigt och gott!

Annons:
EarlyBird
2006-08-23 09:14
#7

Venus,

vet du om att östersjöfisk inom övriga EU inte ens får säljas som djurfoder?

Sverige och Finland fick i år sitt 3-åriga undantag förlängt med ytterligare 3 år, dvs vi anses tåla alla miljögifter…

Numera köper jag aldrig östersjöfisk. Tyvärr. Och jag har slutat att fiska där också.

Se på bl.a.

Miljöövervakning

och 

Fiskeriverket

och

Livsmedelsverket

Venus
2006-08-23 12:16
#8

Ja, det var ju något jag förtränkt EarlyBird. Miljögifterna.

Men jag höll i förpackningen och frågade inåt, min kropp om denna mat var ok och fick att det var bra för mig igår när jag köpte sillen. Nästa gång jag står och håller maten i min hand, kanske jag får nej om det har gått för lite tid. Har arbetat upp en känslighet för vad som är bra eller ej för mig. vem som helst kan göra detta. Bara börja fråga din kropp om denna mat är bra mat för dig. Min näsa brukar rinna när jag skall undvika maten. Rinnande näsa kan jag ha för andra saker som jag skall undvika, som människor t ex. Blir som en "allergi" fniss. Är troende och att välsigna maten är viktigt och att be för att jag får den näring jag behöver.

fjellans
2006-09-01 19:50
#9

Om man har hjärtproblem, högt Blodtryck mm, ska man ju inte äta salt över huvudtaget,Glad

Margareta
2006-10-06 13:14
#10

Med anledning av Liliannas rapport om bra provsvar tänkte jag på den här artikeln av Annika…

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Mervi
2006-10-06 15:11
#11

 Jag köpte salt sill och gjorde lådan som Venus rekommenderar. Usch så salt det var och jag hade faktiskt köpt urvattnat sill och lagt det i vatten precis som där stod på paketet.

Har gjort ungefär likadant med färsk sill och gillade det mycket.

Upp till toppen
Annons: