Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (1) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Off topic - (OT) - Om sajten - Frågelåda - MinMat Hälsa Hälsovinster LCHF för nybörjare Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på osträtter och fett Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Övrigt
Personligt...

Sten Sture Skaldeman

2006-06-29 18:55 #0 av: Margareta

Sten Sture Skaldeman blir mer och mer känd för att han minskat sin kroppsvikt med mer än 60kg genom att äta kött och fett. Sten Sture beskriver själv i denna artikel vad som hänt och hur han har gjort.

Ät som du är avsedd att äta

Bilden talar för sig själv...
Bilden talar för sig själv...
Jag heter Sten Sture Skaldeman och jag är en före detta fettis. "Generalfettis" brukar jag säga. Jag har vägt 145 kilo och nu väger jag 80. Jag har återvunnit mitt liv och förmodligen förlängt det med en trettio, fyrtio år.

Jag har hållit min nya vikt i 18 månader och jag kommer att hålla den vikten livet ut. Och jag kommer aldrig mer att vara hungrig.

För fyra, fem år sedan var min hälsa mycket dålig. Mitt lilla hjärta orkade helt enkelt inte med att hålla cirkulationen igång. Jag var på väg att långsamt kvävas i mitt eget fett.

Idag vill inte mina tonårssöner tävla med mig i någonting. Utan att träna har jag blivit starkare och uthålligare än vad de är. Jag är faktiskt friskare och piggare än någon 64-åring jag känner. Det finns i alla fall inte någon som jag skulle vilja byta med. Snacka om mirakel!

Hormonellt styrd viktminskning
Jag har uppnått mitt mirakel med hjälp av hormonellt styrd viktminskning, inte svält. Svält är energistyrd viktminskning, det som läkarna förordar. Men all svält har en ände, och då äter den svultne sig fet.

Vad jag har upptäckt är hur kroppens naturliga viktreglering fungerar. Eller rättare sagt, jag har återupptäckt denna viktreglering. William Banting skrev om ungefär samma sak redan 1864. Men om detta visste jag ingenting när jag kom på min metod.

Jag har skrivit ett par böcker om mina erfarenheter och mer än tiotusen människor i Sverige och Norge följer mina principer. För tre av fyra fungerar det utmärkt, i betydelsen att de går ner i vikt. Det är naturligtvis bra. Men det som är verkligt betydelsefullt är att fyra av
fyra återvinner sin hälsa.

De återvinner sin hälsa och sin vikt med hjälp av naturlig kost. Vilken seger för dem! Och vilken nesa för läkare och läkemedelsbolag!

Jag har lärt av brunbjörnen
Jag äter en ursprunglig kost, i stil med den som vår jagande urfader åt. "Urfarfar" kallar jag honom. Urfarfar gjorde som brunbjörnen. Han byggde
fett med hjälp av socker och lättsmält stärkelse, och det fettet hjälpte honom att överleva vintern i grottan.

Vår svenska brunbjörn fungerar på samma sätt. Björnen triggar sin fettinlagring genom att äta stora mängder av lättsmälta kolhydrater (bär). Det fettlagret hjälper honom att överleva vintern. Människan triggar sin fettinlagring med socker och stärkelse. Problemet är att vår
fettuppbyggnad pågår året om.

Det enklaste sättet att bryta denna ständiga fettuppbyggnad är att lägga in perioder av konstgjord vinter, där vi - liksom björnen - lever på mättat fett. Baserar vi vår föda på fett, så sätter vi fart på vår egen
fettförbränning. Kroppsfettet smälter bort och vi blir redo för nya sockerstinna somrar.

Har vi mycket kroppsfett att göra oss av med så bör vi lägga in långa, konstgjorda vintrar, och göra de sockerstinna perioderna så korta som möjligt. Det är min hormonella metod för att gå ner i vikt.

Det handlar om förbränning!
Hur mycket vi äter är ganska ointressant. Det viktiga är VAD vi äter. Om vi förbränner det vi äter spelar det ingen roll hur mycket vi äter.
Därför ska vi äta för förbränning. Det gör vi om vi äter mycket fett och lite kolhydrater.

Vi är avsedda att ha en optimal hälsa, och en optimalt fungerande kropp. Det får vi inte om vi stryper tillgången på näring. Då får vi en maskin som fungerar sämre. Vårt mål ska vara en maskin som fungerar bättre, en maskin som bränner allt bränsle och samtidigt producerar en jäkla massa energi och en jäkla massa hälsa.

Läkare och dietister förordar att vi ska driva kroppen på näringsfri energi (kolhydrater). Då blir vi både feta och sjuka, övergödda och undernärda på samma gång.

Sten Sture Skaldeman
http://www.skaldeman.se

 

Relaterade länkar

Datum för publicering

  • 2006-06-30

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2006-07-09 22:18 #1 av: Milla

så då har jag beställt båda hans böcker får se om dom kan hjälpa mig.

Anmäl
2006-07-11 00:41 #2 av: Margareta

Oj vad kul, hoppas här kommer hit många som vill diskutera med dig. Själv har jag bara läst den första, men skall givetvis läsa den andra så fort jag får den...

/Margareta

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2006-07-13 12:59 #3 av: MegN

Har det kommit ut en tvåa? Då måste jag kolla upp den. Hans första bok var ju det som fick mig in på det här spåret. Dessutom hade jag så himla roligt åt hans respektlösa sätt gentemot "etablissemanget", dietister etc. det var uppfriskande.

Anmäl
2006-07-14 02:43 #4 av: Margareta

Han har skrivit en bok om frågor och svar...

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2006-07-14 09:31 #5 av: Mervi

Jag köpte den för ett tag sedan. Den är jättebra, ger svar på det mesta man undrar.

Anmäl
2006-08-12 22:09 #7 av: KINA-D

Jag har idag beställt båda böckerna. Ska bli spännande att läsa. Jag tycker det låter såå vettigt med den metoden. Jag har idag vägt mej och mätt med måttband runt magen och ena låret. Kul att kunna jämföra med hur det går.Skrattande

Anmäl
2006-08-12 22:15 #8 av: Mervi

Bra att du använd måttbandet, det brukar fungera bra. Resultatet brukar komma ganska snabbt. Ofta är man svullen runt magen när man ätit kolhydrater men det försvinner med denna kost.

Lyckat till!Glad

Anmäl
2006-08-13 16:00 #9 av: Diana61

Jag har nyligen fått hem hans bok Ät dig smal och måste säga att det är en mycket intressant läsning. Han har en härlig stil i sitt skrivande vilket gör der lättare och roligare att läsa. men jag har ej kommit så långt i den ännu.

Anmäl
2006-08-13 18:14 #10 av: Skogstrollet

Läser just nu SSS "Ät dig ner i vikt". Jag säger bara hm.... Sååååå mycket att tänka på. Kan det vara så att jag jobbat mot min kropp i ett antal år? Känns som många bitar faller på plats. Allt känns logiskt.

Jag läste Litsfeldt för några veckor sedan och har ätit så sedan dess. Jämnt humör, inget sug och jagande efter mat och socker. Njuter av att kunna äta riktig ost istället för skosulor. Hoppas även vågen visar  mindre allt eftersom. Väger 90 kilo och vill ner 15 kilo (till att börja med). Underbart att diskutera här och inte behöva "övertyga". De flesta här är väl redan "frälsta"...

Vi hörs! 

Anmäl
2006-08-13 18:34 #11 av: Diana61

Så heter den ju Ät dig ner i vikt. Generad

Anmäl
2007-01-15 23:28 #14 av: mumsan

Har precis läst klart boken ät dig ner i vikt. Jättebra och rolig, raka rör om vetenskapen osv.

Det skulle även vara lättare för oss om denna kosthållning skulle få publicitet  precis som med allt annat som framförs både nyttigt och onyttigt måste detta komma fram i media med LCHF.

mumsan 

 

Anmäl
2007-01-15 23:34 #15 av: Margareta

mumsan: Det var ett av argumenten att jag startade den här sajten, att vi skall bli SYNLIGA och bli en grupp att räkna med...

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2007-01-16 00:30 #16 av: Sotlugg

På Adlibris har jag beställt Stures båda  böcker samt Annikas. Blev billigare än i bokhandeln. Håller tummarna varje dag att de skall komma.

Anmäl
2007-01-16 00:43 #17 av: Skaldeman

Trevligt att se sitt namn! Jag kan berätta att jag var på konferens med en massa läkare under helgen och hade nöjet att stöta på Staffan Lindeberg, stenåldersförfattaren. Jag sprang på honom i en garderob, kände igenom honom och sa: - Du ser ut som en ekorre. Det är väl för att du äter så mycket nötter!

Det blev starten på ett något animerat samtal som avslutades först klockan tre på natten. Jag ska inte säga att vi blev vänner, men en viss form av ömsesidig respekt växte fram. Staffan lever som han lär, det är nästan det viktigaste. Dessutom är han jäkla duktig på gitarr och bongotrummor. Vem kan vara islk på någon som lirar bongotrummor?

Sten Sture

The image “http://kolhydrater.ifokus.se/ShowFile.aspx?BinaryId=fd3bbc64-5108-4dcb-8494-9d33b8d990e4&Filename=SSS.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Anmäl
2007-01-16 01:08 #18 av: Pasi

Du är rolig du (bongotrummor!), StenSture! Skrattande
Han (staffan) är ju på rätt spår iallafall, tycker jag, även om han är lite fettskränd.

Anmäl
2007-01-16 01:19 #19 av: Margareta

Kul att se Dig Sten Sture när Du tassar fram här på sajten...

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2007-01-16 14:33 #20 av: korseett

Jag har läst den första boken och har lånat ut den till min svägerska. Har inte hört någon reaktion där än men jag bidar min tid. Passar galoscherna så gör de det. Den var bra och jag har även fått mer belägg för mina egna teorier om olika genetiska arv för förbränning och annat. Jag brukar allt som oftast titta på djurriket och ser där skillnaderna för vad tex en fjording jämfört med en arab tål. Och så pratade man jämnt om smältbart visa icke smältbart. I lantbruket vet vi att allt som fodret innehåller tas inte upp av djuret. det finns rester Alltså borde det inte göra det på människan heller.

Anmäl
2007-01-16 18:55 #21 av: Margareta

"Smältbar råprotein" (srp) är ju som du säger ett vedertaget begrepp i djurvärlden för vad djuren kan tillgodogöra sig i fodret... vad är motsvarigheten för oss?

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2007-01-16 19:40 #22 av: NAan

Hoppas du förlåter mig för det här Sten Sture, men... om ni sprang omkring i en garderob så var det kanske inte konstigt att ni krockade.... och det säger säkert allt om hur magra ni är...Räcka ut tungan

Anmäl
2007-01-16 20:58 #23 av: mumsan

Margareta: Den här sajten är jättebra och jag är tacksam för att den finns. Ni alla har hjälpt mig mycket här.

De jag känner och pratar med känner oftast inte till LCHF kosten. När jag då berättar så blir det så radikalt och väldiga kontraster. Man vill ju inte heller bli ovän. Det var lättare med vv, det var accepterat. Men det är väl så vi måste göra nu, berätta!

Även jag tycker det är roligt att du Sten Sture är här och skriver.

Måste fråga dig en sak: Har jag förstått rätt att det är lite svårare att gå ner i vikt om man som jag har mindre än 10 kg att gå ner i vikt enligt din metod. Kan inte motionera pga. knäoperation och ska göra nästa op. om ett tag.

Har diskuterat om detta med andra här på nätet och fått en del kommentarer. Det verkar som om jag måste pröva mig fram. Jusst nu äter jag mera fett och försöker äta mindre matmängd i protein.

mumsan 

Anmäl
2007-02-14 12:25 #24 av: carolr

Mumsan; Har du fått ngt svar på din fråga, om att det kan vara svårar att gå ner i vikt, om man bara  har 8-10 kg?

STRETAR PÅ, men inget händer.

Känner mig lite yr och igår illamående (kanske ngt annat på g, influensa...?? ) // Carol

Anmäl
2007-02-15 15:48 #25 av: mumsan

carolr jag har förståt att det är så att det tar mera tid. Eftersom allting är individuellt med kosten och man själv får testa sig ram vad man kan äta i vilka mängder för att må bra och gå ner så tar det tid. Har kommit igång nu. vågen visade minus 1,5 kg men nu har jag gått upp igen. Mycket konstigt. Byxorna sitter lösare. Så vågen är lite lurig!!!

Det verkar som om jg behöver äta lite mindre kolhydrater och vara noga med fettet.

Hoppas du inte blir sjuk nu. Ibland kan jag känna mig så där konsti och tro att jag blir sjuk men det visade sig bara bero på att jag inte åt grönskaer och bara kött osv.

Nu ska jag dricka kaffe med smör och grädde i!

 

Anmäl
2007-11-01 20:24 #26 av: Margareta

Med anledning av Sten Stures nya bok GI-noll - som redan anses bli en Kioskvältare - är det väl dags att läsa på lite om Sten Stures viktresa.

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2007-11-01 21:35 #27 av: Lillianna

#24, Carolr, Yrsel får jag direkt om jag får i mig för mycket kolhydrater som tex nötter. Lätt illamående är oxå lätt att få om man ätit för mycket.

Kan du testa lite olika och se hur det fungerar för just dig?

#17, SSS, Kul att se dig, Skaldeman. Jag behöver nog läsa din kvinnobok för jag har ståt stilla i drygt 1 år nu, men jag mår finfint! Garvade gott åt det där med garderoben!!

/Lillianna 

~ Lillianna ~

Anmäl
2008-06-29 16:41 #28 av: WilliamJ

Grattis Sten-Sture!! GI-Noll ligger just nu etta på www.internetbokhandeln.se och det gäller alla böcker, inte bara facklitteratur.

Förresten..grattis också till er som har boken och lyckats med era hälsoresor.

Anmäl
2008-06-29 19:01 #29 av: Lo-Looks

Hej!

Kom precis in på detta sajt när jag googlade på Sten-Sture. Jag läste en (ordet fritt) artikel i våran tidning och då nämndes Sten-Sture och jag vart nyfiken på honom och googlade och hitta igen hans hemsida, efter lite läsning  så igår beställde jag två av hans  böcker, så nu ska det bli spännande läsning så fort de kommer..hoppas de kommer i veckan:).

Och idag hitta jag detta forum..

/Veronica 

 

 

Anmäl
2008-06-29 19:11 #30 av: nobban7

#29 En hälsingska - välkommen!

 

Anmäl
2008-06-29 20:32 #31 av: Lo-Looks

#30 Tackar!!

Anmäl
2009-04-01 18:42 #32 av: Finansgeniet

Anmäl
2009-06-06 13:15 #33 av: Jennix

Den här artikeln är läsvärd!

Ta allt som skrivs på Internet med en nypa salt. Du vet inte vem som sitter bakom det andra tangentbordet och du vet inte vilken kunskap eller utbildning de har. Tänk efter själv!

Anmäl
2009-06-13 21:13 #34 av: [iovis]

Det är läsvärt!!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.