Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (1) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Off topic - (OT) - Om sajten - Frågelåda - MinMat Hälsa Hälsovinster LCHF för nybörjare Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på osträtter och fett Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Övrigt
Hälsa

Högt blodsocker riskfaktor vid akut hjärtinfarkt

2006-09-14 21:26 #0 av: Margareta

I artikel i dennas veckas Läkartidningen, 37 -06, skriver Professor Mikael Dellborg och Med dr Ann-Marie Svensson om att "Högt blodsocker hos diabetiker riskfaktor vid akut hjärtinfarkt". 40% av infarktpatienterna har känd, eller tidigare ej känd, diabetes. Annika Dahlqvist kommenterar detta med: Ännu fler har postprandiell hyperglykemi, utdraget högt blodsocker efter måltid, dvs metabola syndromet.

 

dr Annika Dahlqvist, Njurunda vårdcentral
dr Annika Dahlqvist, Njurunda vårdcentral
Dessa forskare har nu funnit att dessa patienter har en kraftigt försämrad prognos om de har högt blodsocker vid ankomsten till sjukhuset.
Man har därför prövat att ge dem intensiv insulinbehandling under vårdtiden för att ta ner blodsockret och på så sätt hoppats att förbättra prognosen. Till deras besvikelse har de funnit att prognosen inte förbättrades av intensiv insulinbehandling i samband med infarktvården.

 

Den som har följt forskningen om orsaken till kärlförkalkning och hjärtinfarkt, på senare år, har insett att dessa tillstånd till största delen orsakas av en inflammation i kärlväggarna beroende på högt blodsocker och högt blodinsulin. Dessutom orsakar de omega-6-rika fetterna i margarin och matoljor ökad trombosbenägenhet i blodet, vilket bidrar till infarktutvecklingen. I skenet av denna kunskap ter det sig ju ganska oförnuftigt att tro att intensiv insulinbehandling vid infarkttillfället skulle göra någon skillnad i prognosen.

Självklart måste det i stället vara frågan om att på lång sikt sänka blodsockret och insulinet, för att minska risken för hjärtinfarkt.

Hur sänker man då blodsockret på lång sikt?
Det som höjer blodsockret är kolhydrater, det gäller lika mycket stärkelse som socker. Dessa patienter bör alltså sträva efter att sänka kolhydratandelen i kosten.
Mättat fett har aldrig visats vara farligt för kärlen, och det är därför bäst att ersätta den uteblivna energin från kolhydraterna med mättat fett.

I 22-månadersuppföljningen av Karlshamnsstudien visas mycket riktigt att de som ätit lågkolhydrat-hög(mättat)fett-kost inte fick någon hjärtinfarkt, medan av de som fortsatte att äta högkolhydrat-lågfett fick 2/5 hjärtinfarkt och 1/5 hjärtsvikt

Klippt ur: Dr Annika Dahlqvists Blogg, med tillstånd.

(Läs artikeln i Läkartidningen här)

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2006-09-16 14:24 #1 av: Diana61

Mycket intressant! Tack för en bra artikel!

Anmäl
2006-09-20 16:57 #3 av: Mervi

Jag har läst den och med tanke på dottern så är jag glad att hon äter LCHF idag och slipper högt blodsocker och insulinet.

Anmäl
2007-04-16 15:56 #5 av: jenny_li

Jag har saxat lite ur den och mejlar till min sambo - han som är fettskrämd och orolig för hjärtproblem. Har vi nån artikel om att LCHF är bra mot högt blodtryck också tro...? ;) *går å letar*

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.