Räkor
Räkor är mager mat
Livsmedel
Mgd
kcal
Prot
Fett
Kolh
Räkor
100
83,90
18,10
0,80
0,80
Energifördelning - räkor
/Margareta
LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se
Vi pratade om räkor idag.
Om tesen är att vi på LCHF skall äta
- 75 E% fett
- 5 E% kolhydrater
- 20 E%protein
så är färgfördelningen ovan för räkor helt fel.
Kolhydraterna är ju helt ok, men fetthalten för låg.
Räkor kräver ett rejält tillägg av fett för att fungera som LC-kost.
(30g majonnäs räcker till 100g räkor om man vill ha 75% fett)
Man skall nog inte väga sig dagen efter räkor, för jag tror att sältan kan binda vätska.
/Margareta
LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se
90-100 g Räkor med 1 eller 2 kokta ägg och hemmagjord Hollandaisesås är smarrigt. Då får man upp fettprocenten en hel del.
3 port. 150 g smör,3 äggulor,2 msk vatten,2 tsk citronsaft,1 krm cayennepeppar,ev. salt.
Smält smöret i en liten kastrull på svag värme. Tag bort från värmen och låt smöret klarna. Vispa äggulor och vatten i en skål över vattenbad tills det börjar tjockna.Tag bort från värmen. Fortsätt vispa och häll ner smöret i en tunn stråle. Se till att bottensatsen av smöret ej kommer med. Smaksätt med citronsaft och kryddorna.
Räkor är mager mat, cirkeln är väldigt röd.
Jag gillar räkor och äter dem numer med potkäs. De tillbehör jag innan använt har nog varit för magra.
/Margareta
LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se
Är det gott med potkäs och räkor??? Det måste provas. Jag gillar ju inte majonnäs så det hade varit bra med ett alternativ.
Potkäs passar till allt
/Margareta
LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se
Något jag upptäckte förra helgen när vi åt kräftor, det var att om man la en kräftstjärt (eller två) på 1-2 skivor ost och la dit en sträng majonnäs på kräftorna, rullade ihop och åt… oj vad gott?! Jag som inte trodde jag gillade majonnäs, men jag var tvungen att äta något fett för att bli mätt- medan mannen satt och knaprade rostat bröd bredvid mig…
Det där lät inte fel magma, det skulle nog jag också gilla. Jag gör även aioli och det är inte heller så dumt.
/Margareta
LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se
Jag har aldrig gjort aioli, men alla säger att det är så gott. Har bara gjort guacamole hittills. Jag måste nog ta och prova till helgen!
Jag äter räkor med kokt ägg som jag mosar med smör och majonäs.
Smalis