Annons:
Etikettlivsmedel
Läst 35661 ggr
Margareta
2006-07-24 12:43

Paranötter

Paranöten smakar lite som kokos och kommer från Amazonas. Den innehåller färre kolhydrater än andra nötter. Läs innehållsdeklarationen och bilda egen uppfattning om vad Du själv tål.

Näringsvärden:
Energi 657 kcal/2750 kJ,
Vatten 3,5 g,
Protein 14,3 g,
Fett 66,0 g,
Kolhydrater totalt (ej fibrer) 3,8 g ,
Kostfiber 9,0 g,
Kalium 600 mg,
ß-karoten 78 µg,
C-vitamin 0 mg.

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Annons:
Amiechan
2006-07-24 13:15
#1

Ta det försiktigt med paranötterna dock!

Paranötterna (och pistaschmandel) kan innehålla höga halter mykotoxin (mögelgifter). I detta fall är det aflatoxin som kan ge leverskador (vid stora doser), levercancer (vid små doser långsiktigt) och  dessutom är en genotoxin.

Smakar de dåligt, släng dem! Kontrollera gärna genom att bryta/bita av nöten på mitten. Är den möglig i mitten - släng! Ser den skrumpen ut? - släng! Köp helst skalade paranötter, de är åtminstone kontrollerade en gång i fabriken.

De är de giftigaste nötterna också ur allergisynpunkt. Blir du allergisk mot paranötter är det inte ovanligt att andra nötallergier följer.

Margareta
2006-07-24 13:35
#2

Tack för info!!!
Enklast är att inte äta dem alls, det gör inte jagSkrattande

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Kia
2006-07-24 13:48
#3

Detta hade jag ingen aning om.

tack för den informationen.Glad

Denna kommentar har tagits bort.
EvaB
2006-08-25 00:03
#5

Tack för den informationen. Att det var något lurt med dom hade jag hört. Ska dra ner på dessa avsevärt eller kanske sluta helt är ännu bättre.

Airam1
2006-08-25 00:36
#6

Men fy vad otäckt! Tack för informationen.

Imorgon kommer helgbarnen som äntligen accepterat helger utan sockrat godis och som verkligen njuter av nötter som godis. Jag brukar förvisso köpa skalade i lösvikt, men jag bryter knappast isär rubbet åt tre tugglystna grabbar.

Är det mögelrisk på fler än paranötterna? Jag brukar mixa para med valnötter, osaltade cashew, hassel och mandel.

Annons:
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Margareta
2007-02-10 13:03
#11

Paranötter var på tapeten idag…

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

zeretki
2007-02-10 13:22
#12

Jag har ätit nötter i hela mitt liv och har aldrig blivit sjuk. Om den smakar äckligt, släng den. Annars tror jag inte man behöver oroa sig… det är nog värre med kemiskt godis. Tror jag iallafall.

Amiechan
2007-02-10 13:27
#13

#12 I den undersökningen jag läste kunde man konstatera att en av tio inte har din förmåga att känna om paranöten är dålig eller ej. Så det rådet är lämpligt till 90% av befolkningen - men vad ska du säga till de 10% som blir kvar?

Annons:
zeretki
2007-02-10 13:33
#14

Hmm, så undersökningen menar att vissa inte kan känna smaken av en dålig nöt? Intressant, hade ingen aning om det.

Jag menade bara att ibland blir folk uppskrämda i onödan, av en undersökning som kanske inte ens stämmer. Se bara på fettskrämdheten. Självklart ska man vara försiktig med allt i livet men att helt sluta äta nötter om man inte är allergisk är väl att överdriva? Nåja, alla får göra som de vill. Själv äter jag paranötter. De som smakar bra alltså. ;)

mrsAngel
2007-02-11 01:15
#15

paranötter doppad i mörk choklad. mums.

Gittan-Xyz
2007-02-12 16:00
#16

I fredags när jag var både hungrig och sugen kom jag på något gott: in med en paranöt i munnen och bit av en bit 85%-ig choklad. Himmelskt att tugga på!

Margareta
2007-03-28 17:05
#17

putt

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Skogiz
2007-03-29 13:16
#18

Detsamma gäller vanliga jordnötter. Min fars moster som är nån slags professor och forskar om livsmedel säger att dom inte borde vara tillåtna som människoföda ens  Skrattande Jag låter det inte bekymra mej faktiskt. Ser nötter fräscha ut så äter jag dom. Smakar dom illa spottar jag ut dom. Man kan inte gå omkring och ha panik över sånt där. (Om man inte är allergisk förstås)

Pasi
2007-03-30 03:03
#19

Skogiz - Din fars moster har rätt…ät helst inte jordnötter (baljväxt och frö…inte nöt), innehåller mycket omega6-fett…dessutom lektiner och en del kolhydrater.

Denna kommentar har tagits bort.
Annons:
Denna kommentar har tagits bort.
Margareta
2008-08-01 00:40
#22

Nu kom paranötter på tal igen

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Miyu
2008-08-08 17:11
#23

Tycker det är svårt att avgöra hur många gram nötter som är okay. väger jag de i vanlig våg är det 1 g per nöt.. så det funkar inte riktigt.

Ungefär hur många paranötter är 100 g?

Marylojs
2008-08-08 17:49
#24

Håhåhå…NU kom jag på något! Jag har ju en bytta för chokladfondue ståendes, och har inte vetat riktigt vad jag ska använda den till. Nu vet jag! Självklart ska jag smälta bra choklad och doppa nötter, gud vad gott! På den gamla onda kolhydratstiden åt jag massvis med "naturgodis"

greensis
2008-08-08 17:55
#25

Intressant det där med mögelgifter och paranötter.

Jag är hysteriskt allergisk mot paranötter, fast resten av alla nötter på sin höjd killar lite i munnen och på läpparna vid stora doser.
Men jag är mycket gravt allergisk mot flera sorters mögel.

Man kan ju fråga VAD det egentligen är jag reagerat på? Obestämd

Fabricati diem, pvnc!

Margareta
2008-08-23 15:12
#26

Jag reagerar också på mögel inte med allergi utan med illamående och klarar inte paranötter. Testade faktiskt igår (lustigt nog) och kände "mögelsmak" direkt.

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Margareta
2009-01-26 18:03
#27

Vi hade den här diskussionen för länge sen - men den kan bli aktuell igen.

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Annons:
Vajulv
2009-05-06 19:41
#28

Typiskt, har varit och köpt en påse paranötter på 100gr. Gråter

Den godaste nöten jag vet. Och antagligen den fetaste gissar jag? Eller kanske är Macadamia fetare?

100gr = 26 paranötter.

lakritsmaja
2009-05-06 19:50
#29

Jag tycker alltid att paranötter smakar mögel eller härsket, köper dem aldrig nu för tiden. En kompis hade köpt blandade nötter och jag tog av alla sorter, paranöten fick jag faktiskt spotta ut. Fattar inte varför just paranöten av alla smakar så illa i min mun. Det kan hända att även valnötter smakar illa, men inte så ofta.

[Pennylane1]
2009-05-06 19:55
#30

kom på att jag har en påse paranötter,  hurra! jag har "alltid" hört att de dåliga paranötterna kan ha "blåsyra" i sig… så jag kollar om de ser mögliga ut, om de ser ok ut  äter jag dom!  *Mumsar*

lizaohman
2010-03-21 14:24
#31

Paranöten är ett frö, inte en äkta nöt med andra ord. Om man köper skalade paranötter så är de förvisso kontrollerade åtminstone en gång ifall de har mögel, men å andra sidan så tas det stenhårda skalet bort genom att värma upp och sedan kyla ner skalet, för att det ska spricka - och det ändrar fetterna och proteinet (som annars är högvärdigt) till det sämre. Hållbarheten blir också sämre. En paranöt får inte vara gul, det betyder att fettet har härsknat. Smakar det inte gott - spotta ut!

Jag äter sällan, men nån gång per år. Den lilla skvätt radium som faktiskt finns i paranötter hinner inte göra någon skada vid måttlig konsumtion. Jag tycker paranötter är gott och vet att de innehåller lägst halt kolhydrater, så när man är sugen på något så kan det vara ett bra alternativ. Köper man dessutom nötter med skal på, så tar det ett tag att knäcka dem, vilket betyder att man inte hinner få så mycket i sig :D

lizaohman
2010-03-21 14:24
#32

dubbelpost

lizaohman
2010-03-21 14:25
#33

trippelpost Obestämd

Granville
2010-03-21 22:09
#34

Gissar att kvalitén är bättre om man köper de ekologiskt odlade, de finns t ex på Fram i Göteborg. Har gjort det längre tid och aldrig stött på en nöt som smakar illa.

De innehåller så mycket selen att en nöt täcker dagsbehovet, så jag tycker det är bra i stället för tillskott.

Annons:
Margareta
2010-10-21 01:29
#35

Glad

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Margareta
2012-11-12 23:24
#36

Idag köpte jag Risenta ekologiska paranötter och de smakade MÖGEL.

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

starhawk
2012-11-13 07:39
#37

Jag fördrar oskalade Paranötter, dom skalade är inte alls lika goda, lite knepiga att få ur skalet men det är värt det. Mögellarmet bryr jag mig inte om, skall man gå efter det skulle man ju inte kunna äta någonting

Värd för Knivtillverkning  & Slöjd iFokus

Margareta
2012-11-13 08:22
#38

Jag läste att oskalade inte får säljas inom EU och de är de enda jag minns från när jag var liten

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

starhawk
2012-11-14 07:57
#39

#38: Sen när då? jag köpte oskalade förra vintern och visst dom finns inte överallt med det var inga direkta problem att köpa dom på ICA och liknande ställen

Värd för Knivtillverkning  & Slöjd iFokus

starhawk
2012-11-24 15:57
#40

#38: Köpte idag oskalade Paranötter! På den lokala ICA-butiken! så det där EU-förbudet har du nog inbillat dig!

Värd för Knivtillverkning  & Slöjd iFokus

yvonnel
2012-11-24 16:43
#41

Just paranötter minns jag från barndomen - med skal. Man hade att göra en bra stund för att komma åt innehållet, som jag minns så var dom ganska goda.

Om ni upplever tveksam kvalitet, med mögelsmak osv. så rekommenderar jag att ni köper era nötter från iHerb.

Alltid färska och jättefina, dessutom billigare än härhemmma.

Om ni är nya kunder där så kan ni få en rabatt på 5 us dollar om ni första gången använder en kod som gamla kunder alltid får, min kod är: LOF542 - efter ert första köp så får ni en egen sådan kod att ge till någon.

Just nu och fram tom tisdag får man extra 10% i rabatt för att fira något som kallas Black Friday - som har att göra med Halloween.

Annons:
mezza
2012-11-24 17:18
#42

en liten fråa om innehållet innehåller dom inte selen? det skulle jag vilja för det är därför jag äter dom…

kaisakavat
2012-11-24 17:30
#43

#42 Jo, det gör de. Jag har läst att de är en bra källa till selen och  käkar dem också av den anledningen.

Snabbsökte nyss på några olika 'nötter' på www.slv.se. Paranötter innehåller 50 mcg per 100 g nötter. Sötmandel, Hasselnötter och Valnötter, t e x innehåller respektive 2, 3, 2 mcg.

Alltså har du rätt! Skrattande

Upp till toppen
Annons: