Annons:
Etiketthälsa
Läst 16037 ggr
Margareta
2006-08-09 17:33

Vad har fettladdad kost för hälsoeffekter på sikt

Det är något jag har funderat över. Nu har jag tillbringat ett par dagar hos läkaren Calle Carlsson. Han driver ett privat hälsohem i Österäng, någon mil från Mariestad. För den som inte känner till honom botar han fettisar och diabetiker sedan mer än tjugo år. Metoden är i första hand kost- och livsstilsförändringar, inte medikamenter.

Sten Sture Skaldeman

Sten Sture Skaldeman

Calle Carlsson har byggt upp ett avancerat labb där han kan göra tester av alla slag. Man väntar en stund och sedan får man testresultat och en genomgång med Calle själv. Jag tror inte att det finns någonting motsvarande i norra Europa.

Syftet med mitt besök var att i grunden utröna vilka hälsoeffekter min fettladdade kost haft. Jag har ju ätit stora mängder mättat fett i fyra och ett halvt år. Fibrer och kolhydrater har jag i görligaste mån undvikit.

Det är tveksamt om det finns någon annan människa i Sverige som har ätit så mycket mättat fett och så lite kolhydrater som jag, åtminstone under så pass lång tid. De flesta börjar ju lägga till en massa grönsaker redan efter ett par veckor. Rimligtvis borde min ganska extrema kost resultera i avvikande hälsovärden. Åtminstone om det finns någon som helst substans i kostrekom-mendationerna.

Resultatet då? Ja, det blev i alla fall en besvikelse för mig. Jag hade förväntat mig extremt höga eller extremt låga värden, beroende på parameter, men vad jag begriper såg det alldeles normalt ut.

Jag plockar några värden ur mängden:

  • Värdena för leverpåverkan (olika aminotransferas) ska ligga mellan 0.0 och 0.70. Jag hade 0,22 och 0,29.

  • Glukos ska ligga mellan 3 och 6. Jag hade 4,3.

  • Kolesterol ska ligga mellan 3,5 och 6,8. Jag hade 5,4.

  • Det "goda" kolesterolet (HDL) ska ligga mellan 0,8 och 2,1. Jag hade 2,1.

  • Det "onda" kolesterolet (LDL) ska ligga under 4,0. Jag hade 3,5.

  • Akut fasprotein (CRP) är ett slags modern sänka. Många anser att detta är ett viktigt mått. Det ska ligga mellan 0 och 20. Jag hade 1,6.

  • De enda värden som avvek något från de normala var järnförrådet och insulinet. Mitt järnvärde, ferritin inte serumjärn, låg på 450. Normalt anses vara upp till 440. Jag antar att järnförrådet avspeglar min kost.

  • Insulinet låg strax under 11 bägge dagarna och är väl en följd av min gamla prediabetes. Helt fri tycks jag inte bli.

  • Blodtrycket var normalt (134/81)

  • Blodvärdet (hb) var 152.

  • EKG var normalt.

  • Inga cancermarkörer etc.

  • Inga tecken på **njurpåverkan.
    **

  • Värdet för sköldkörtelhormon var möjligen något högt(?) (22,7) men det håller sig inom det normala (10-23).

Sammanfattningsvis tycks jag vara vid god hälsa och varningarna för mättat fett kan åtminstone jag ta lätt på.

Sten Sture Skaldeman

http://www.skaldeman.se

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Annons:
Mervi
2006-08-09 17:43
#1

Tack Sten-Sture, tryggt att veta att jag kan  fortsätta på denna kost.

Gittan-Xyz
2006-08-09 18:51
#2

Synd bara på insulinet, men annars har du ju fantastiska värden!

Nillas
2006-08-10 00:20
#3

Snyggt jobbat!
Du är ett föredöme för mig som fortfarande kämpar i motvind efter ett år. Men skam den som ger sig Fundersam

Nilla

Venus
2006-08-10 01:44
#4

Hur långa promenader tar du varje dag? Intressant att vet med tanke på kosten. Det finns några som tror att man inte orkar träna på din diet. Vore roligt att få säga att de har "fel". Grattis till fina värden. Måste kännas kanon!!

Diana61
2006-08-11 20:44
#5

Jag har just fått hem boken Ät dig smal och har börjat läsa den och jag måste säga att jag gillar vad jag läser. JAg har kört GI dieten på Aftonbladets Plus sida och den var på fyra veckor, efter det skall man tydligen vara redo att köra själv, så jag kör nu på vecka 6 och det fungerar bra. Saken är nu bara att jag börjar bli orolig ifall musklerna blir lidande utan kolhydrater? Jag äter fullkornsris eller fullkornspasta enbart till lunch och undrar om det räcker för att få musklerna att må bra? Min bror tror inte att detta kan vara bra att ej äta kolhydrater med tanke på just att musklerna behöver det. Kan man få detta förklarat så jag kan lugna honom ?

Med Vänlig Hälsning
/Diana Lovatt
Järbo, Sandviken zon 4

Amiechan
2006-08-11 20:59
#6

Musklerna kan köra på två olika sorters bränsle: fett eller kolhydrater. Kolhydrater är det snabba bränslet för korta sträckor medan fett är bränslet för långvarigt arbete.

Vad tränar du?

Om du styrketränar kan det vara bra att äta en del kolhydrater har jag förstått, men tränar du någon sorts uthållighetssport (löpning, cykling etc) går det lika bra (eller bättre!) att köra på enbart fett som bränsle.

Utöver fett eller kolhydrater behöver ju musklerna protein för att kunna byggas upp, mne det äter man ju lika mycket inom lågfettskost som inom lågkolhydratksot.

Annons:
MeMyselfandI
2006-08-11 22:09
#7

Angående ovanstående artikel om alla SSS´s värden.

Jag började med LC-mat i januari 2005 och har absolut inte varit så strikt som SSS inte ens som Litsfeldt, mer åt Dr. Dahlqvist hållet. OCH haft perioder när jag inte "skött" mig speciellt bra alls… Men mestadels har jag ätit lite kolhydrater/mycket fett.

Jag har typ2 diabetes (behöver ej insulinsprutor, men äter jag s.k. "normalkost"Fundersam så måste jag äta Glibenklamid) och och i juni tog jag mitt årliga diabetesprov (förutom att det är ca. 1½ år sedan jag tog det senast…). Det checkas bl.a. njurvärde, levervärde, olika blodfetter, ja en radda med grejer (som jag har lite dålig koll, så fråga mig inte mer ingåendeGenerad).

Precis alla värden var bättre än provsvaren gången innan! (…njae inte vikten direkt… men den är ett kapitel för sigLedsen)

holygittan
2006-08-11 22:59
#8

Härligt!

det där var ju alldeles utmärkta värden alltihop. Även insulin och järn enligt min meningFlört

Fri från insulin? Nähä det blir ingen, man behöver faktiskt insulin för att kroppen ska fungera i små doser även om man inte äter ett endaste gram kolhydrat eller svälter sig!

Ett värde på 11 tycker jag var otroligt lågt så det låter toppen!

Jag kan inte vänta på att testa mitt egna kolesterol med mera nästa gång jag komemr till diabetessyrranGlad

Diana61
2006-08-13 01:40
#9

Amiechan, jag tar bara snabba promenader i löpspåret tre gånger i veckan. Då borde fett vara bättre än kolhydrater, eller hur?

Med Vänlig Hälsning
/Diana Lovatt
Järbo, Sandviken zon 4

Amiechan
2006-08-13 15:53
#10

#9: Det skulle jag absolut säga! Men så är jag jävig till fettets fördel också ;-)

Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Annons:
Margareta
2007-11-01 20:26
#14

Läs gärna om Sten Stures hälsorapport - visserligen ett år gammal men den lär stå sig. Jag skall be honom komma hit och kommentera.

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Margareta
2007-11-01 20:30
#15

Glömde säga till nypåstigna passagerare på LCHF-tåget att Sten Sture är aktuell med en helt nyutkommen bok som heter GI-noll.

"Den lär bli en Kioskvältare" - har jag läst på nätet. Allt som står på nätet är sant…Flört

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Doc
2007-11-01 22:12
#16

Hmm hmmm…. var lite nyfiken på vad SSS hamnade i triglycerider - ett halvbra mått på hur mycket kolhydrater man får i sig i relation till hur mycket man snabbt förbränner. Lågt är bra för hälsan statistisk sätt och i princip alla som äter lc får lågt värde.

Nu är inte triglyceriderna (en del av kolesterolvärdet) angivna. Man kan räkna ut det dock: Totalkolesterol = LDL + HDL + 0,45xTG.

Något är lite fel dock: LDL 3,5 + HDL 2,1 är 5,6. Redan där mer än det angivna totalkolesterolet på 5,4.  Minst ett av värdena måste vara fel om jag förstår det hela rätt? TG skulle bli -0,44 och så bra tror jag inte ens SSS har. Eller? Fundersam

Upp till toppen
Annons: