Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (2) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
Hälsa

Vad har fettladdad kost för hälsoeffekter på sikt

2006-08-09 17:33 #0 av: Margareta

Det är något jag har funderat över. Nu har jag tillbringat ett par dagar hos läkaren Calle Carlsson. Han driver ett privat hälsohem i Österäng, någon mil från Mariestad. För den som inte känner till honom botar han fettisar och diabetiker sedan mer än tjugo år. Metoden är i första hand kost- och livsstilsförändringar, inte medikamenter.

 

Sten Sture Skaldeman
Sten Sture Skaldeman

Calle Carlsson har byggt upp ett avancerat labb där han kan göra tester av alla slag. Man väntar en stund och sedan får man testresultat och en genomgång med Calle själv. Jag tror inte att det finns någonting motsvarande i norra Europa.

Syftet med mitt besök var att i grunden utröna vilka hälsoeffekter min fettladdade kost haft. Jag har ju ätit stora mängder mättat fett i fyra och ett halvt år. Fibrer och kolhydrater har jag i görligaste mån undvikit.

Det är tveksamt om det finns någon annan människa i Sverige som har ätit så mycket mättat fett och så lite kolhydrater som jag, åtminstone under så pass lång tid. De flesta börjar ju lägga till en massa grönsaker redan efter ett par veckor. Rimligtvis borde min ganska extrema kost resultera i avvikande hälsovärden. Åtminstone om det finns någon som helst substans i kostrekom-mendationerna.

Resultatet då? Ja, det blev i alla fall en besvikelse för mig. Jag hade förväntat mig extremt höga eller extremt låga värden, beroende på parameter, men vad jag begriper såg det alldeles normalt ut.

Jag plockar några värden ur mängden:

 • Värdena för leverpåverkan (olika aminotransferas) ska ligga mellan 0.0 och 0.70. Jag hade 0,22 och 0,29.
 • Glukos ska ligga mellan 3 och 6. Jag hade 4,3.
 • Kolesterol ska ligga mellan 3,5 och 6,8. Jag hade 5,4.
 • Det "goda" kolesterolet (HDL) ska ligga mellan 0,8 och 2,1. Jag hade 2,1.
 • Det "onda" kolesterolet (LDL) ska ligga under 4,0. Jag hade 3,5.
 • Akut fasprotein (CRP) är ett slags modern sänka. Många anser att detta är ett viktigt mått. Det ska ligga mellan 0 och 20. Jag hade 1,6.
 • De enda värden som avvek något från de normala var järnförrådet och insulinet. Mitt järnvärde, ferritin inte serumjärn, låg på 450. Normalt anses vara upp till 440. Jag antar att järnförrådet avspeglar min kost.
 • Insulinet låg strax under 11 bägge dagarna och är väl en följd av min gamla prediabetes. Helt fri tycks jag inte bli.
 • Blodtrycket var normalt (134/81)
 • Blodvärdet (hb) var 152.
 • EKG var normalt.
 • Inga cancermarkörer etc.
 • Inga tecken på njurpåverkan.
 • Värdet för sköldkörtelhormon var möjligen något högt(?) (22,7) men det håller sig inom det normala (10-23).

Sammanfattningsvis tycks jag vara vid god hälsa och varningarna för mättat fett kan åtminstone jag ta lätt på.

Sten Sture Skaldeman

http://www.skaldeman.se

 

 

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2006-08-09 17:43 #1 av: Mervi

Tack Sten-Sture, tryggt att veta att jag kan  fortsätta på denna kost.

Anmäl
2006-08-09 18:51 #2 av: Gittan-Xyz

Synd bara på insulinet, men annars har du ju fantastiska värden!

Anmäl
2006-08-10 00:20 #3 av: Nillas

Snyggt jobbat!
Du är ett föredöme för mig som fortfarande kämpar i motvind efter ett år. Men skam den som ger sig Fundersam

Nilla

Anmäl
2006-08-10 01:44 #4 av: Venus

Hur långa promenader tar du varje dag? Intressant att vet med tanke på kosten. Det finns några som tror att man inte orkar träna på din diet. Vore roligt att få säga att de har "fel". Grattis till fina värden. Måste kännas kanon!!

Anmäl
2006-08-11 20:44 #5 av: Diana61

Jag har just fått hem boken Ät dig smal och har börjat läsa den och jag måste säga att jag gillar vad jag läser. JAg har kört GI dieten på Aftonbladets Plus sida och den var på fyra veckor, efter det skall man tydligen vara redo att köra själv, så jag kör nu på vecka 6 och det fungerar bra. Saken är nu bara att jag börjar bli orolig ifall musklerna blir lidande utan kolhydrater? Jag äter fullkornsris eller fullkornspasta enbart till lunch och undrar om det räcker för att få musklerna att må bra? Min bror tror inte att detta kan vara bra att ej äta kolhydrater med tanke på just att musklerna behöver det. Kan man få detta förklarat så jag kan lugna honom ?

 

Anmäl
2006-08-11 20:59 #6 av: Amiechan

Musklerna kan köra på två olika sorters bränsle: fett eller kolhydrater. Kolhydrater är det snabba bränslet för korta sträckor medan fett är bränslet för långvarigt arbete.

Vad tränar du?

Om du styrketränar kan det vara bra att äta en del kolhydrater har jag förstått, men tränar du någon sorts uthållighetssport (löpning, cykling etc) går det lika bra (eller bättre!) att köra på enbart fett som bränsle.

Utöver fett eller kolhydrater behöver ju musklerna protein för att kunna byggas upp, mne det äter man ju lika mycket inom lågfettskost som inom lågkolhydratksot. 

Anmäl
2006-08-11 22:09 #7 av: MeMyselfandI

Angående ovanstående artikel om alla SSS´s värden.

Jag började med LC-mat i januari 2005 och har absolut inte varit så strikt som SSS inte ens som Litsfeldt, mer åt Dr. Dahlqvist hållet. OCH haft perioder när jag inte "skött" mig speciellt bra alls... Men mestadels har jag ätit lite kolhydrater/mycket fett.

Jag har typ2 diabetes (behöver ej insulinsprutor, men äter jag s.k. "normalkost"Fundersam så måste jag äta Glibenklamid) och och i juni tog jag mitt årliga diabetesprov (förutom att det är ca. 1½ år sedan jag tog det senast...). Det checkas bl.a. njurvärde, levervärde, olika blodfetter, ja en radda med grejer (som jag har lite dålig koll, så fråga mig inte mer ingåendeGenerad).

Precis alla värden var bättre än provsvaren gången innan! (...njae inte vikten direkt... men den är ett kapitel för sigLedsen)

Anmäl
2006-08-11 22:59 #8 av: holygittan

Härligt!

det där var ju alldeles utmärkta värden alltihop. Även insulin och järn enligt min meningFlört

 

Fri från insulin? Nähä det blir ingen, man behöver faktiskt insulin för att kroppen ska fungera i små doser även om man inte äter ett endaste gram kolhydrat eller svälter sig!

Ett värde på 11 tycker jag var otroligt lågt så det låter toppen!

Jag kan inte vänta på att testa mitt egna kolesterol med mera nästa gång jag komemr till diabetessyrranGlad

Anmäl
2006-08-13 01:40 #9 av: Diana61

Amiechan, jag tar bara snabba promenader i löpspåret tre gånger i veckan. Då borde fett vara bättre än kolhydrater, eller hur?

Anmäl
2006-08-13 15:53 #10 av: Amiechan

#9: Det skulle jag absolut säga! Men så är jag jävig till fettets fördel också ;-)

Anmäl
2007-11-01 20:26 #14 av: Margareta

Läs gärna om Sten Stures hälsorapport - visserligen ett år gammal men den lär stå sig. Jag skall be honom komma hit och kommentera.

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2007-11-01 20:30 #15 av: Margareta

Glömde säga till nypåstigna passagerare på LCHF-tåget att Sten Sture är aktuell med en helt nyutkommen bok som heter GI-noll.

"Den lär bli en Kioskvältare" - har jag läst på nätet. Allt som står på nätet är sant...Flört

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.