Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (1) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Off topic - (OT) - Om sajten - Frågelåda - MinMat Hälsa Hälsovinster LCHF för nybörjare Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på osträtter och fett Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Övrigt
Näringslära

The lost generation

2007-01-07 09:58 #0 av: Margareta

Följande artikel finns att läsa på dr Annikas blogg

The lost generation. Insändare i Linköpings Tidning
2 januari kl. 10:08

The Lost Generation

 

 

Vi kommer att inse hur lurade vi blivit, men det kommer inte att hända över en natt. Det kommer förmodligen att ske successivt så att vi kanske inte ens kommer att märka av hur lurade vi blev. Det jag pratar om är orsaken till att väldigt många av dina närstående och även kanske du kommer att drabbas av hjärt- och kärlsjukdom, diabetes, cancer och övervikt. Om jag för tio år sedan sa att det är kolhydraterna och inte fettet man blir fet av skulle de flesta tycka att jag var tokig. I dag, tio år senare, är det många som håller med, men det är fortfarande en stor majoritet som tror att nyckelhålsmärkt, fettsnål mat är nyttig och gör dig smal, trots ett stort kolhydratinnehåll. I framtiden kommer alla att veta vilken menlig inverkan en stor del av kolhydraterna har på vår hälsa.

 

Om jag för tio år sedan sa att det är det vegetabiliska fleromättade fettet som gör dina cellerväggar instabila och orsakar cancer, skulle de flesta också anse mig som tokig. Det är ju det som vissa äter varje dag genom margarin och matoljor, samt som ingrediens i bröd och halvfabrikat.

Skulle jag dessutom säga att du ska äta mycket mättat fett skulle jag ha blivit inlåst på mentalsjukhus. Vi har ju alla lärt oss i hemkunskapen om hur nyttigt detta fleromättade fett är. I dag är det väldigt många som vet att det är insulinpåslaget som kommer efter att du har ätit en stor mängd kolhydrater som ger inflammationer och kalskskållor i blodkärlen. Detta leder i sin tur till stroke, hjärtinfarkt och andra kärlrelaterade sjukdomar. Dock tror fortfarande den stora majoriteten att det är det mättade fettet som sätter sig i blodkärlen. I dag rekommenderar SLV (Statens livsmedelsverk) tallriksmodellen, med en stor mängd kolhydrater och lite fett. Övervikt och diabetes är närmast epidemiska, samtidigt som hjärtsjukdomar och cancer ökar.

Under människans utveckling har födan bestått av en stor mängd mättat fett och protein men bara av en mindre mängd långsamma kolhydrater. Att detta skulle ha förändrats de sista 50 åren är ju urlöjligt. Läs mer om detta och om alla personer som blivit fria från övervikt och typ 2-diabetes på http://blogg.passagen.se/dahlqvistannika. Hjälp sedan dina medmänniskor så att de slipper bli en del av den förlorade generationen.

LCHF (Low Carb High Fat) for life

 

Publicerad: 2006-12-28 09:50 av på dr Annika Dahlqvists blogg


/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2007-01-07 14:12 #1 av: odezza

Bra insändare! Förhoppningsvis får den en och annan att tänka till...

"still lost in space and time"

Anmäl
2007-01-07 22:44 #2 av: Margareta

Lite så (färdig för mentalsjukhus) kände jag mig idag när jag skulle redogöra för mina bröder varför jag behövde fylla mitt skafferi med kolhydrater för att de skulle komma hit på fest (vi har ju inga hemma annars eftersom alla accepterar att vara utan). Det kom på tal när ett par stannade på en extra oplanerad "kvällsmacka". Som tur var hade jag lite bröd i frysen.

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2007-01-08 10:59 #3 av: Mervi

Jag har också lite bröd i frysen för barnbarnen som dyker upp hos oss. Annars har jag inte ens mjölk hemma. Bara grädde!

Hoppas invigningsfesten var lyckat!

Anmäl
2007-01-11 15:48 #4 av: navarro

Min sambo har inte ändrat matvanor, men hans ögon blir jättestora vaje morgon vid frukosten. Han äter oftast en dubbelmacka med riven tomat + vitlök, parmaskinka och ost, som han haller massor av olivolja emellan. Jag, mina skivor sidfläsk + omelett på två ägg med grädde, ett par skivor Briost (omeletten lägger jag dubbel, som en Calzonepizza). Min vikt går sakta ner, medan han har sin lilla kulmage som vanligt. Jag tror att han snart begriper att det inte är farligt.  Uffe Ravnskov har översättning till spanska pä sin sida The Cholesterol Myths, men det är som om han inte litar pa detta än. Det får ta den tid det tar, han har ju varit om med många av mina kost och bantarideér, jag förstår honom.

Anmäl
2007-01-11 17:19 #5 av: Sotlugg

Ja tänk vilken bluff jag (och alla andra) gått på genom åren. Det är så jag baxnar. Jag har lagt ner energi och pengar på något som visade sig vara käpprätt åt skogen. När detta går upp för människor i gemen kommer alla att lita ännu mindre på experter och doktorer och man kan hoppas att vi får en folkstorm i full orkan. Livsmedelsverket kan lägga ner och Folkhälsoinstitutet också. Jag märker att fler och fler människor börjar ta till sig den här metoden. En dag nås en kritisk gräns där det  blir uppenbart hur lurade och manipulerade vi har blivit. Vem skall vi stämma inför rätta? Forskningen eller företagen som bara vill sälja all möjlig processad smörja de kallar mat. Jag var i Polen i julas och fick fira polsk jul hemma hos en familj. Det var nästan bara kött och fisk, lite lite grönsaker fast inte så mycket fett. Så många kulturer har nog det här inbyggt ännu speciellt de länder som inte utsatts för massiv livsmedelspropaganda.

Anmäl
2007-01-11 18:16 #6 av: Margareta

Jag har pratat med en lärarkollega idag och han blev jätteglad för att få använda smör och grädde i maten igen... Glad köpte hela konceptet direkt, helt oväntat...

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2007-01-11 18:28 #7 av: Amiechan
Oj! Snabbomvänd kille :D
Anmäl
2007-01-11 18:33 #8 av: Pasi

På tal om det....jag ville bråka med livsmedelsverket lite idag så jag skickade en rad med elaka frågor till dem. Skrattande

Ni rekommenderar att man äter bröd till varje måltid och byter till margarin! Nu har jag lite frågor kring dessa kostråd som jag gärna skulle vilja ha svar på eftersom jag inte tycker att ekvationen går ihop.

Mig veterligen har inte folkgrupper som inte äter spannmål, homogeniserad mjölk, vegetabiliskt fett/margarin några utav våra folksjukdomar (diabetes2, cancer, hjärt-kärlsjukdomar, benskörhet, depression)! Och detta trots att många av dessa äter stora mängder mättat fett....och många röker.

Vet ni någon folkgrupp som inte äter spannmål (osv) som har våra folksjukdomar?
Finns det någon enda befolkningsgrupp som äter så som ni rekommenderar som förskonats från dessa sjukdomar?
Hur kommer det sig att människor som varit förskonade från dessa folksjukdomar får dessa då de börjar äta enligt era kostråd (se studier av inuiterna eller kitavaborna)?
Ni tror inte att matlagning (uppvärmning av) med vegetabiliska fetter leder till oxiderade fetter?
Inte heller att fytinerna i grovt bröd hindrar upptaget av magnesium och därmed bidrar till benskörhet...även om man har ost på brödet?
I Sverige äter vi mycket grovt bröd och mängder av ost och borde ju rimligtvis ha världens bästa benstommar!

Anmäl
2007-01-11 19:32 #9 av: Mervi

Pasi: nu väntar vi bara på svaretFlört för det kommer väl eller....

Anmäl
2007-01-11 19:38 #10 av: Amiechan

Hehehe - stooor chans Mervi. Hemlis

Anmäl
2007-01-11 20:46 #11 av: Pasi

Jag kanske skulle lindat in frågorna i lite mjukare material som kamoflage!?Räcka ut tungan

Anmäl
2007-01-11 23:22 #12 av: Sotlugg

Bra på dom bara. Man undrar när dom skall vakna där uppe på Livsmedelsverket. Verkar vara en trög organisation. Dom är också lierade med jordbruksdepartementet och har en massa intressen att försvara. Vill inte stöta sig med de mäktiga. Tänk på debatten om transfetter hur fega och undanglidande dom var. De flesta länder har förbjudit det. I New York får restauranterna inte längre ha livsmedel med transfetter i tex. Men i Sverige händer ingenting.

Anmäl
2007-01-11 23:26 #13 av: Pasi

Det var någon som nämnde att man borde byta ut stryrelsen på livsmedelsverket mot den samma på vägverket...de har ju nollvision!Skrattande

Anmäl
2007-01-14 19:49 #14 av: Mervi

Pasi, du är kul du. Jag har skickat lite länkar till dem SLV om de olika artiklarna om Annika. De har säkert sett artirklarna med det skadar inte att påminna dem.

Anmäl
2007-01-15 09:14 #15 av: Pasi

Undrar hur det känns att jobba där om man inte tror eller står för de kostråd som man ska publicera som "sanningar".....det är ju som att jobba som kristen präst fast man är muslim!?

Anmäl
2007-01-15 19:13 #16 av: Margareta

Som sagt Pasi är rolig...Skrattande

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2007-01-15 23:05 #17 av: mumsan

Läste klart SSS bok ät dig ner i vikt och håller med om era inlägg  här. Det behövs verkligen en förändring. tänker på mina vuxna barn och barnbarnet. Vad viktigt att de äter rätt och inte vegmat osv.

mumsan 

Anmäl
2007-01-16 01:36 #18 av: Pasi

Fick svar från SLV nu...inga raka svar, det var nog för svårt att ge....men jag ska ringa Bruce så fort jag har tid (bilen bråkar o vägrar att släppa in mig).

Svaret:

Hej Pasi!
Det här är ett komplicerat område och det bästa vore om Du kunde
ringa upp mig på 018 - 17 xx xx så får vi diskutera Dina frågor och
åsikter.
Reflektera möjligen över att vi trots osteoporos och
hjärtkärlsjukdomar mm ligger så gott som i topp vad gäller
medellivslängd.

Med vänlig hälsning
Åke Bruce, leg. läkare
Prof. tillämpad näringslära

Anmäl
2007-01-16 15:33 #19 av: Liisa

 
#8 och #18

Blir smått irriterad på Bruce. Vad är det för pseudosvar?

Vår medellivslängd baseras på vår låga barndödlighet. Osteoporos och hjärtkärlsjukdomar är inget som drabbar små barn.

Vad du frågar efter är ju varför vi får dessa livsstilsbaserade sjukdomar TROTS att folk följer SLV:s kostråd så gott det går.

Hur friska är våra äldre? Inte bara de äldre förresten. Är ju ett himla hallå om sjukskrivningarna.
Fetma och diabetes accelererar i en skrämmande takt. Friska och normalviktiga medelålders människor är snart lätträknade.

 

Anmäl
2007-01-16 15:36 #20 av: Amiechan

Om du ringer och pratar med honom får du se till att ha allt listat framför dig så du inte kan bli omkullsnackad Pasi :)

Och så bugga telefonen också :D Då kan du gå tillbaka och lyssna på vad han sagt i efterhand... 

Anmäl
2007-01-17 02:01 #21 av: Pasi

Jag tänkte faktiskt ringa honom...men först hade jag problem med bilen som vägrade släppa in mig (dj...vla centrallås) och sedan försvann telefonkontakten.
Jag tänker inte bli omkullsnackad.... utan ställer de enkla frågorna som jag redan ställt. Får jag svar på dem så är jag helnöjd.Skrattande
Ska försöka hinna med det imorgon!

 Liisa - Jag håller med till fullo!

Anmäl
2007-01-17 10:43 #22 av: Piltson

Skriva till Livsmedelsverket...

Jo, man får svar, om man inte frågar för provokativt. Men lägg märke till hur de gärna vänder på en frågeställning och försöker få frågaren att bevisa att han har fel. Gå inte på det! Det är inte den som anmäler tvivel som har bevisbördan. Det kommer an på mottagaren att visa om tvivlet kanske var obefogat.

För övrigt är dagens Rössnerkommentar riktigt försonlig och snäll mot denna gåtfulla person. En ovan känsla.

Anmäl
2007-01-20 19:49 #23 av: Katia

Hej Annika!

Jag håller på att sätta mig in i det här med low-carb och har lite frågor.-..

Du säger att människan under större delen av sin utveckling levt på endast kolhydrater, och att detta med mycket kolhydrater är ett nytt påhitt. Visserligen har vi nomadfolk som inuiterna som levt på detta sätt, men vi har ju länge haft ett bondesamhälle, där spannmål varit basföda. Jag kan inte riktigt hålla med om det påståendet...

Jag var i Indien förra sommaren. Där är kött en lyxvara som man knappt har råd med. Deras enda energikälla är kolhydrater, och jag undrar  hur de håller sig friska, om nu  kolhydrater är skadligt???

MVH Katia

Anmäl
2007-01-20 19:53 #24 av: Margareta

Katia!

Annika läser på vårt forum och svarar på frågor i den mån hon hinner, men om hon skall hitta frågan bör du skriva en helt ny tråd och lägga den under den grupp som heter Frågelåda - dr Annika... 

här är det inte troligt att hon hittar den alls...

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2007-01-20 20:41 #25 av: magma

Katia: Du skriver att "Du säger att människan under större delen av sin utveckling levt på endast kolhydrater, och att detta med mycket kolhydrater är ett nytt påhitt." Antar att ett skrivfel smugit sig in?

Om man ser till människan som art, så är tiden som hon levt i ett bondesamhälla bara en fjärt i världsrymden... Cool 

Anmäl
2007-03-09 00:57 #26 av: Margareta

Oj vad tiden går... det är länge sedan den här artikeln var synlig...

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2007-07-13 11:37 #27 av: Maybelline

Hittade denna artikel nu - måste bara kolla Pasi, ringde du någongång till livsmedelsverket? Vad fick du för svar?

Anmäl
2007-07-13 12:01 #28 av: Margareta

Pasi är på semester, förutom att han flyttar, så det kan ta tid att få svar.

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2007-10-14 01:26 #29 av: felixifokus

Lång tid :)

Anmäl
2007-10-14 22:27 #30 av: magma

Ja... Suck.Gråter

Anmäl
2007-12-26 13:59 #31 av: MillisB

Hej Pasi!

Ringde du någonsin till Bruce? Har inte sett att det har kommit någon kommentar till det...

/Millis Ballong
Min blogg läser du här.
Fat is your friend.          (David Perlmutter)

Anmäl
2007-12-26 18:41 #32 av: Margareta

Fast Pasi har ändå återkommit sen den långa pausen i somras - bara det är värt att fira!

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2007-12-26 18:46 #33 av: LisaJ

Det är egendomligt att insändaren inte har rubriken "Den förlorade generationen.".

Anmäl
2007-12-27 00:41 #34 av: Pasi

Jag ringde Bruce flera gånger men han var aldrig där de gånger jag ringde...Glad

Anmäl
2007-12-27 15:14 #35 av: Margareta

Han har nog bildtelefon och såg ett gult monster...

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2007-12-27 15:22 #36 av: Mervi

Jag tänkte att han smygläser här och när han ser att det är Pasi så vågar han inte sätta sig mot så mycket kunskap.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.