Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (2) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
Allmänt om kost

Kostrekommendationer

2006-11-04 16:02 #0 av: Margareta

Alla människor är olika och ändå rekommenderas vi att äta samma mat.

Sajten Kolhydrater iFokus har existerat i 4 månader och vi har snart 500 medlemmar. Alla individer med olika erfarenheter och olika behov.

  • Några har stor övervikt, andra har mindre
  • Några har påbörjat sin viktminskning, andra är på gång
  • Några har inte längre övervikt efter olika lång tid av viktminskning och även olika antal kilon
  • Några äter samma kost för att gå UPP i vikt eftersom vikten normaliseras
  • Några har aldrig haft viktproblem, men väljer den här kosten för att må bättre av andra orsaker

Det går inte att göra några generella sammanfattningar om hur den genomsnittlige medlemmen på Kolhydrater iFokus ser ut eller är eftersom vi alla är unika människor med unika behov. Det tycker jag är positivt, eftersom det är meningen att alla skall få finna sin egen väg till välmående.

Hur kan Livsmedelsverket/Socialstyrelsen och alla andra myndigheter/kostrådgivare tro att vi allihopa skall må bra av exakt samma kostrådgivning?
Ju mer jag tänker på det ju mer förvånad och ARGARE blir jagSkrikandes.

När jag läser deras rekommendationer där de utgår från att alla människor är stöpta i samma form och har exakt samma behov reagerar jag. Alla skall motionera och alla skall äta efter antingen tallriksmodellen eller något annat likriktat påfund. Alla skall äta ALLT eftersom en ALL-sidig kost är nyttigast.

Ingen kostrådgivare skulle väl komma på att försöka mata en nötallergiker med nötkaka eller en glutenallergiker med pannkaka gjord på vanligt vetemjöl. Troligtvis inte heller uppmuntra en rullstolsbunden att börja jogga... eller föreslå en patient att avstå från livsviktiga mediciner. Den insikten finns bland kostrådgivare och medicinsk expertis.

Ändå rekommenderas vi att äta likriktad kost (lite av allt), trots att vi inte är likriktade i övrigt. Ingen reagerar över att allt fler inte klarar att hålla vikten på gängse rekommendationer och då läggs skulden över på individen som antingen äter för mycket (fet mat) eller inte motionerar tillräckligt. Ingen tycks tänka tanken att det skulle vara kostrekommendationerna det är fel på.

Tänk om det är så att alla vi som inte klarar att hålla vikten på nuvarande officiella kostrekommendationer inte klarar att äta kolhydrater?
Tänk om de som mår dåligt i allehanda svårdiagnosticerade sjukdomar i själva verket inte heller klarar att äta kolhydrater?
Våra matsmältningssystem kanske inte tål stärkelse, fruktos eller laktos osv?

Själva vet vi att det är så, men när skall "experterna" inse det?

Varför skulle alla plötsligt tåla precis samma mat när vi i övrigt är så olika?

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.