Annons:
Etikettnäringslära
Läst 9637 ggr
Margareta
2007-01-22 15:28

Våra matfetters sammanställning

Vi lär oss alltmer att vi skall undvika Omega-6. Den här artikeln visar Omega-6-innehållet i några vanliga matfetter.

Fettfördelningen i några vanliga matfetter

Fettfördelningen i några vanliga matfetter

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Annons:
Margareta
2007-01-22 15:29
#1

Jag arbetar på en bättre sammanställning där även Omega3 och fler matfetter ingår… håll till godo så länge.

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Mervi
2007-01-22 15:45
#2

Så smöret är bäst, om jag fattar det rätt.

Margareta
2007-01-22 18:17
#3

Jo det är väl det vi brukar säga…men kokosfett är inte med i den här sammanställningen…

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Sotlugg
2007-01-22 19:36
#4

Oj det var stor skillnad. Undrar hur det är med olivolja som är så prisat

Denna kommentar har tagits bort.
DaMum
2007-01-23 09:58
#6

Att det är sån skillnad på Bregott och smör! Det trodde jag faktiskt inte! Tack för infon, nu slutar jag med Bregott också. Har ju haft det som ersättning för smör och trott att det varit okej.

Kul att lära sig något nytt! Tack Margareta!

Annons:
SvartKaffe
2007-01-23 10:42
#7

Läste någonstans att avocado har 13:1 i förhållande omega 6/omega 3 men vet inte om det stämmer? Kokosfett låg också högt på omega 6 i förhållande till omega 3.

Har surfat runt bland mina bokmärken men inte hittat sidan igen såjag vet inte var jag läste det men blev tillräckligt förvånad för att det skulle fastna.

Pasi
2007-01-23 11:03
#8

SvartKaffe - Förhållandet 13:1 ser kanske inte så bra ut…men då ska man veta att avocado inte innehåller speciellt mycket fleromättade fetter överhuvudtaget (växer i varmt klimat) och därför inte behöver äta speciellt mycket fisk eller räkor till för att kompensera. Det finns betydligt värre saker (lite nötter t exSkrattande). Avokado

SvartKaffe
2007-01-23 11:10
#9

Tack Pasi, den länken var inte dum, har inte sett någon lista som tar upp omega3/6.

Är det någon som har pejl på fler omegor och deras funktion? Har sett att det finns tex omega 9.

Chocolate
2007-01-23 11:11
#10

Jag blandar mitt eget bordsmargarin och då blir det till och med bättre än bregott enligt mitt räknekunnande (som visserligen inte är så bra)

500g smör

2,5 dl vatten

2,5 dl rapsolja

Det bästa är att barnen tycker det är det absolut godaste bordsmargarinet och de avskys sådant som Lätt &  Lagom eller Lätta då hoppar de heller över smör på mackorna (visserligen bättre att hoppa över men mina barn är smala som stickor)

dufva
2007-01-23 11:29
#11

Ruskigt mycket omega-6 i Becel.

Ser bara här på min arbetsplats massor av becelpaket i kylen.

Deras massiva reklamkampanjer förvillar mängder med människor

Tänk vad många som luras att äta den skiten. Det är som att be om inflammationer i kroppen.

lenaann
2007-03-06 23:09
#12

Ja, varför är inte kokosfett/olja med? Och var köper man kokosoljan, är det på Hälsokostaffärer?

Margareta
2007-03-06 23:14
#13

Kokosfettet finns inte ens med i Livsmedelsverkets databas så det var plättlätt att inte ta med den… men jag kan se om jag kan hitta det ändå…

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Annons:
Margareta
2007-03-06 23:14
#14

Man köper den antingen i butiker med utländsk mat, eller i VISSA hälsokost butiker eller på internet.

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

zeretki
2007-03-11 22:58
#15

OK, Omega 6 är alltså inte så bra men Omega 3 är det? Vilken mat finns det Omega 3 i? *lite förvirrad*

magma
2007-03-11 23:03
#16

Fet fisk, och eko-ägg har en bättre sammansättning av balansen 3/6 än "vanliga" ägg, dvs mer av omega3 än omega6. Säkert finns det omega3 i mer livsmedel, bla linfröolja (?), men jag undviker vegetabiliska oljor utom ekologisk olivolja som jag använder- ibland ivartfall.

Margareta
2007-03-11 23:18
#17

Vi tillgodogör oss inte omega-3 från vegetabiliska oljor har Pasi lärt mig, de skall passera ett djur först….typ… om man matar höns med linfrö och sen äter äggen… typ…

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Gronstedt
2007-05-25 00:11
#18

Olivolja: cirka 2 % omega 3, cirka 10 % omega 6.

Macadamiaolja: cirka 3 % omega 3, cirka 3 % omega 6.

Efter vad jag förstått har kött av däggdjur och fisk samt ägg av fåglar som ätit spannmål (som odlad lax) mer omega 6, medan de som ätit annat foder har mer omega 3. Men hur är det med mjölk och smör, påverkas fettsyresammansättningen även där av djurets foder?

Kan Någon förklara varför människor inte kan ta upp omega 3 direkt ur vegetabiliska fetter? Det borde väl gälla lika för alla omegor i så fall?

Pasi
2007-05-25 00:41
#19

Självklart påverkas även mejeriprodukter, därför är det bättre att välja ekologiskt/KRAV.
Odlad fisk har fortfarande ganska bra värden om man jämför med allt annat odlat…omega3 överväger fortfarande, iallafall hos de seriösa som kör med foder av foderfisk (mao de flesta).
Kroppen verkar ha utvecklats så att den inte längre är lika bra på att omvandla omega3 som den en gång varit, antagligen beror det på att vi varit jägare/fiskare så länge att denna funktion inte har behövt prioriteras av evolutionen.
Vi producerar bara en viss mängd med fettomvandlarenzym och av någon konstig anledning verkar omega6-fetterna prioriteras vid denna omvandling. Ingen aning om varför, men kanske något som utvecklats under den ev vattenaptiden då nästan all kost ska ha kommit från havet och den minimala omega6 vi fick kom från tropiska nötter, kanske kroppen lärde sig prioritera omega6 då!?
Ev kan en större andel av omega3omvandling ske om man minimerar omega6intaget….har aldrig mätts vad jag vet, men frågeställningen har funnits ett tag.

Margareta
2007-08-10 22:52
#20

En liten repris….

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Annons:
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Annons:
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Margareta
2007-08-23 01:39
#31

Den sammanställningen är nyttig att läsa och lära av

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

molana
2008-04-01 18:31
#32

Lyfter fram den här.  Skrattande

andreas0
2008-04-01 19:28
#33

Den här har jag missat förut.

Vilka enheter är det som används i tabellen? eller är det procent?

Cowboy
2008-04-01 20:14
#34

Om man blandar SMÖR och rapsolja varför ska man då kalla det för MARGARIN.

Även Bregott borde få heta nåt bättre än smörgåsmargarin det innehåller ju inte margarin.

Annons:
Record
2008-04-05 12:51
#35

En helsida i GP,s bilaga i dag kan man inte missa hur margarinindustrin slås för sin överlevnad. jag citerar:

Varför ska vi äta omega 3 från fisk ?

Det korta svaret är att det är bra för kroppen.

Det långa svaret kommer här:

Och det känner vi som äter LCHF hur det är, och det stämmer med annonsen , men nu kommer slutklämmen!!

Jag citerar:Hur mycket omega 3 är lagom att äta ?

De nordiska näringsrekommendationerna säger att vi bör få 2-3 gram omega 3 från maten varje dag.Här är ett gott sätt:Ta ett fullkornsbröd med Lätt & Lagom omega 3 och lägg på två tunna laxskivor så får du i dig ungefär 1,35 gram omega 3 från fisk.

Jag tror inte på omega 3 från margarin , det var väl laxens förtjänst att det blev omega 3 ??

Och detta skall våra barn o barnbarn tvingas att äta !!!

kalleankasmormor
2008-04-05 13:02
#36

#35 Jag är verkligen inte någon vän av "Lätt &lagom", men har en son som jag, trots ihärdiga försök, inte klarat att omvända till smör/bregott. Därför vet jag att Lätt&lagom omega-3 skall innehålla riktig fiskolja(enligt tillverkaren).

Record
2008-04-05 13:38
#37

#36 Inte jag heller , men annonsens storlek får nog många att tro det är bra.

Men av de 1,35 gram omega 3 kom 1,1 gram från 40 gr lax . med andra ord en tung smörgås.

kalleankasmormor
2008-04-05 13:42
#38

Mmmmm, inte så störande mycket från lätt & lagomet, alltså!Cool

Lynxx
2008-04-05 15:55
#39

Fatlies - FETA LÖGNER
OM FETT, FETMA OCH KOLESTEROL - VAD ÄR SANT?

Här kan du läsa om fett (& dess struktur)

bl.a. orsaken varför det är skillnad på veg. Omega-3 & animalisk dito.

Margareta
2008-04-05 16:15
#40

andreas0: det är % i tabellen

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Upp till toppen
Annons: