Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (1) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Off topic - (OT) - Om sajten - Frågelåda - MinMat Hälsa Hälsovinster LCHF för nybörjare Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på osträtter och fett Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Övrigt
Allmänt om kost

LCHF för nybörjare

2007-01-28 17:34 #0 av: Margareta

Som nybörjare är de inte lätt att ta sig fram i djungeln av kostråd på den här sajten. Lite hjälp på vägen

LCHF-kost är inte samma som GI-mat men besläktat.

Tänk på GI-mat med GI så nära noll man kan komma, dvs vi äter inte värst många kolhydrater alls och då blir det inget GI heller eftersom det är kolhydraterna som höjer blodsockret och bestämmer GI-väret. Som kompensation för uteblivna kolhydrater blir vi mätta på fet mat.

Vi äter medvetet mat som inte höjer blodsockret nämvärt alls, medan GI är mat som höjer blodsockret långsamt.

LCHF-kost är en väldigt individualiserad kost.
Vi brukar säga att den skall vara anpassad efter den som äter den eftersom vi alla är så olika och därför är det jättesvårt med menyer. Om jag skriver en meny kanske jag väljer sådant Du inte tycker om och då finns risken att Du tror att det inte är något för Dig.
LCHF-kost är för ALLA som vill må bra och slippa blodsockersvängingar.

Som plus i kanten får man andra fördelar.

Det kan vara viktminskning eller viktökning. Vikten normaliseras, så den som har övervikt går ner på sikt och den som väger för lite går upp. Fiffigt va?

De som har diabetes går ner eller tar bort sitt insulin, lite beroende på, det finns många fall här på sajten som tagit bort sitt insulin.

De som har fibro får ibland mindre värk och högre livskvalitet.

Jag tillhör gruppen som haft mag/tarmproblem i många år och det är bortblåst.

Frågan om menyer har varit uppe flera gånger och det börjar kännas som att menyförslag skulle vara bra för nybörjare åtminstone, men detta är inte så svårt att lära sig som det låter.
Det finns material att ladda ner och läsa och det finns gott om folk som gärna delar med sig.

I korta drag är det så här vi äter:

Vi äter proteiner ungefär som vanligt, dvs kött, fisk, ägg, fågel men vi väljer OFTAST att tillreda dem själv eftersom färdiglagad mat innehåller mkt socker och andra kolhydrater. Vi väljer helst de fetaste bitarna.

Vi äter så lite kolhydrater som vi själva valt och där är det olika vad vi känner blir gränsen för att må bra.
Om man inte testat alls att äta kolhydratreducerat kan en god början vara att HELT skippa socker, bröd, ris, pasta, potatis och majs.

En del äter ca 5% kolhydrater av sitt energiintag andra så nära 0% som möjligt. I praktiken är det mellan 0-60g rena kolhydrater om dagen. 20g kolhydrater per dag är en vanlig gräns.

Som kompensation för kolhydraterna äter vi fett. Vi väljer helst animaliskt mättat fett, med komplettering av omega3. Vi äter smör och många dricker kaffe med vispgrädde.

Om man skall räkna på hur en dag ser ut för "genomsnittet" (om det finns något sådant)

 • fett 75%
 • kolhydrater 5%
 • proteiner 20%

Man måste inte hålla på och räkna men om man vill finns ett väldigt bra gratisprogram som heter MinMat. Det finns även support att få för den som behöver.

Jag vet inte hur ny inom LCHF Du är eller hur Du hittat hit, men det finns många sajter där det står hur mycket som helst om detta. Läs gärna där och kom tillbaka hit med dina frågor.

 • dr Annika Dahlqvists blogg
  Annika är distriktsläkare och har själv gått ner i vikt med LCHF. Hon skriver om LCHF-kost på Passagens mest välbesökta blogg.
  Annika har haft frågelåda här på sajten, som fortfarande går att läsa. Tyvärr har hon inte längre tid att svara på frågor på detta forum, men hon har frågelåda på sin blogg.
 • Kostdoktorn
  dr Andreas Eenfeldt bloggar om hälsovinster med LCHF-kost.
 • Sten Sture Skaldeman har skrivit böcker om LCHF-kost efter sin egen viktminskning på över 60kg. Sten Sture (SSS) svarar också på frågor här på sajten.
 • Maria Tausons hemsida med dokumentet "Mamma äter inget vitt" har gjort en egen viktminskning och skrivit mycket om detta på sin hemsida, även hon finns här på sajten. Maria äter LC kost men något mindre fett än tex Sten Sture.
 • Lars-Erik Litsfeldt är fd diabetiker och skriver om det i sin bok "Fettskrämd". Lars-Eriks kost är väldigt lik Sten Stures.

Alla dessa personer äter kolhydratreducerad kost, men de gör inte alls lika i allt. Det är det som är så fiffigt att var och en kan hitta sin väg och sitt sätt och få det att fungera.

Det finns ingen "universallösning" utan goda råd och andras erfarenheter använder man och söker sig fram till vad som passar en bäst i den situation man befinner sig.

Välkommen till vår sajt - för oss som INTE äter kolhydrater som "alla andra".

Läs igenom det som intresserar Dig och ställ frågor och Du kommer att få svar!

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2007-04-02 14:37 #44 av: Amiechan
Nu kan vi diskutera denna artikel i tråden "LCHF för nybörjare - diskussionstråd". Välkomna dit!
Anmäl
2009-06-06 13:17 #52 av: Jennix

Bra info för nybörjare!

Ta allt som skrivs på Internet med en nypa salt. Du vet inte vem som sitter bakom det andra tangentbordet och du vet inte vilken kunskap eller utbildning de har. Tänk efter själv!

Anmäl
2009-07-14 20:59 #53 av: Margareta

Oj vilken gammal artikel

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2011-09-10 15:26 #54 av: [mallan3]

Måste bara påpeka att länken till "MinMat" går till en sida med mineralsmink ;) 
Bra artikel annars! :)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.