Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (1) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Off topic - (OT) - Om sajten - Frågelåda - MinMat Hälsa Hälsovinster LCHF för nybörjare Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på osträtter och fett Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Övrigt
Allmänt om kost

GI-NOLL - Var inte för snäll

2007-06-22 00:14 #0 av: Margareta

Sten Sture Skaldeman delar här med sig av ett kapitel från sin nya bok som kommer att ligga på bokhandelsdiskarna i september.

Jag avslutar den här inledningen med lite viktminskningspsykologi.

Jag har själv nära nog halverat min vikt. En viktig förklaring till att jag lyckats med det är att jag slutade att vara "snäll". Jag slutade helt enkelt att äta efter andra människors önskemål. Det låter enkelt, men det är inte så enkelt som det låter. Den som lever på en öde ö har inga problem med att hålla en strikt linje. Alla vi andra utsätts ständigt för möjligheter eller tvång att äta något som inte ingår i vår plan. Det kan vara lunchen med arbetskamraterna, en kurs på ett konferenshotell, eller en tårtbit när någon fyller år.

- En tårtbit är väl ingen problem, säger den som bjuder. Du har ju gått ner så mycket i vikt...

Vi är väluppfostrade, äter det vi inte bör äta, och så trillar vi dit. Många som skriver till mig berättar om hur en tårtbit på jobbet lett till en formidabel katastrof. Det är inte tårtbiten som gör det. Den betyder ingenting. Det är kroppens och hjärnans reaktioner på tårtbiten som betyder något. Säg att du tillhör gruppen 50+. I den gruppen är det förbjudet att vara väluppfostrad! I fortsättningen tänker du så här: Jag ska gå ner halva min övervikt. Ingenting annat är lika viktigt. Jag gör inga avsteg innan jag tagit bort halva min övervikt. Inga alls! När jag har 25 kg kvar att gå ner får jag lite mer att välja på. Tills dess håller jag min linje och fortsätter att bränna fett. Du tänker likadant i grupperna 25+ och 10+.

Men nu kommer svärmor!

Men nu kommer svärmor på besök! Vad gör du då? Svärmor har kanske inte den minsta förståelse för din nya matplan. Och så är hon kanske envis, så som svärmödrar brukar vara. Du vet att du måste göra ett undantag, för husfridens skull, men du vill inte trilla ner i sockerträsket igen. Hur gör du då? Det är faktiskt inget problem, du kan göra hur många undantag du vill - så länge som de gäller din svärmor! Göd henne med chokladpraliner om du känner för det. Eller med bakelser och kakor. Själv tar du en spenatfrittata, eller något annat av mina godkända tillbehör. Se exempel på sidan xxx. Tänk också på att man inte måste fika på kaffe och småbröd! Det finns ingen naturlag som säger det. Dessutom kan det se en smula demonstrativt ut när man äter olika saker. Du kan lika gärna bjuda på smaskiga smörrebröd med mycket pålägg. Det är godkänd mat för dig. Din svärmor behöver inte veta att "brödet" är kolhydratfritt. Eller också kan du göra ett par särskilda smörrebröd till dig själv, bröd som ser likadana ut på ytan. Ett annat bra alternativ är att satsa på den smaskiga smörgåstårtan som avslutar recepten i 50+. Är det kris kan du alltid "låna" en rätt från en mer liberal grupp. Tillhör du gruppen 50+ så är räksmörgåsen i 25+ ganska problemfri. Är du extra noggrann ger du svärmor en alldeles vanlig räksmörgås, hon ser garanterat ingen skillnad på din assiett och på sin egen.

Den som är i gruppen 50+ kan inte kosta på sig större utsvävningar än så. Det är inte tillåtet med några avsteg i gruppen 25+ heller, men när du nått dit har du åtminstone gått ner 25 kg. Då är du beredd att försvara det du uppnått. Det är resan från 50+ till 25+ som är den mest riskfyllda. Det är då som den lilla tuvan kan välta det stora lasset. När du nått gruppen 25+ är du inne på asfalterad väg. Samma resonemang kan tillämpas på övriga grupper. Om du startar i gruppen 25+ tar du ett järnhårt beslut att klara av halva viktminskningen utan avsteg. Då har du bara ett par kg kvar till gruppen 10+. Det ger bra motivation. När du väl nått 10+ har du ett resultat som är värt att försvara. Därmed är din väg asfalterad. För den som börjar i gruppen 10+ är tillvaron klart liberalare. 9 g kolhydrater per måltid ger en viss rörelsefrihet. Sparar du in kolhydrater under dagen kan det bli flera trevliga tillbehör till middagen. Men håll dig till min lista på kolhydrater. Bröd, pasta och potatis hör inte hemma i någon del av GI-Noll!

 

Sten Sture

 

Relaterade länkar

 

Av: Sten Sture Skaldeman

Datum för publicering

  • 2007-06-21

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2007-06-22 00:17 #1 av: Margareta

Tack Sten Sture för att vi får tjuvläsa lite.... vi är verkligen nyfikna på hur Du som är man lycktas med att skriva en bok om viktminskning för kvinnor.

Jag som redan läst kan säga att Du träffat mitt-i-prick än så länge. Det är alltför lätt att göra avsteg för att man är för snäll och det är säkert en kvinnlig åkomma.

Jag vet inte hur väl jag lyckats med styckeindelningen, allt kom ju som ett enda...

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2007-06-22 00:18 #2 av: magma

Tackar!! Ser fram emot att få läsa resten i boken i september...

Anmäl
2007-06-22 09:59 #3 av: [linda-pinda]

Tack Sten-Sture! Det skall bli intressant att läsa boken när den kommer!
/Linda

Anmäl
2007-06-22 10:28 #4 av: Skaldeman

Jag har lyssnat på mina kvinnliga elever när jag skrivit boken. När en kvinna skriver till mig handlar det väldigt ofta om recept, därför har jag fyllt boken med recept. Många tjejer gillar inte att räkna, därför har jag räknat åt dem. Rosa boken var svår att hitta i, därför har jag gjort en tydlig struktur. Och så har jag hållit nere de principiella resonemangen och smugit in tankegångarna här och var i recepten. Den här gången är det mer praktik, och mindre teori. Boken är i första hand tänkt för nybörjare, den är alltså ingen fördjupning utan snarare en förenkling. För er som läst mina andra böcker kommer det mesta att kännas välbekant.

Sten Sture

Anmäl
2007-06-22 12:38 #5 av: zeretki

Fantastiskt bra kapitel! Inte bara ur denna kost-synpunkt utan i allmänhet. Kvinnor MÅSTE lära sig att hävda sin rätt till sina beslut, när det gäller dom själva. Ja, alla individer har rätt att ta beslut angående sin kost och sin kropp. Det har andra inte med att göra. :)

Anmäl
2007-06-22 13:44 #6 av: Anterrabae

Tack tack.. Ser verkligen fram emot när boken kommer =)

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2007-06-22 14:04 #7 av: Mervi

Tack för smakprovet. Det låter väldigt bra. Bra psykologi. Och så sant. När man har tappat en hel del vill man inte ha tillbaka dem. Och har man ätit LCHF i längre tid (2 år i mitt fall) har man kommit i tänket på ett annat sätt. Jag ser verkligen emot att få äga denna pärla till bok.

Anmäl
2007-06-22 17:41 #8 av: Qamilla

Tack Sten Sture för smakprovet. Har läst alla dina andra böcker och uppskattat dom mycket men samtidigt saknat en massa olika recpept att variera mellan. Ser verkligen fram emot din nya bok. Lycka till med skrivandet i framtiden. Kanske blir det en receptbok nummer 2.

Anmäl
2007-06-22 18:04 #9 av: Skaldeman

Tack för vänliga ord. Det kommer nog en "riktig" kokbok så småningom, men först ska jag skriva en livsstilsbok. Den är planerad till 2009. Sen blir det kanske eb kokbok. Och så vill en professor skriva en bok tillsammans med mig om den åldrande mannens hälsa. Det vore ett kul projekt, problemet är bara att jag känner mig så ung...

Sten Sture

Anmäl
2007-06-23 21:23 #10 av: dcos

Då får du väl skriva alla de andra först Cool

Jag skall nog läsa din kommande GI-N0ll, även om den riktar sig till andra än mig i första hand =) 

Anmäl
2007-06-23 21:38 #11 av: Anterrabae

#10. Men den riktar sig till din fru.. Kyss

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2007-06-23 22:03 #12 av: Margareta

Haha flirt på nätet...

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2007-06-24 01:44 #13 av: Anterrabae

ja.. man får vällan passa på.. *asg* han har jobbat 12-timmars idag..

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2007-06-27 22:17 #14 av: Margareta

Detta att inte vara för snäll tror jag är en allt viktigare punkt.

Vi pratar ofta om att vi skall "strikta till oss" och lika fullt haglar substitutrecepten inför varje storhelg och sen lika många bekännelser efter helgen.

Var finns modet att våga vara strikt till 100%

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2007-06-28 15:11 #15 av: Gunnilla

Jag ska nog börja om från början för nu har jag börjat blanda alla möjliga metoder.

Anmäl
2007-06-28 15:55 #16 av: LottaO

Självklart ska man våga stå upp för den man är och det man gör (äter), men man ska också, tycker jag, kunna göra avsteg om man känner att det är rätt.

Jag kan känna så att om man är (har blivit) någorlunda normalviktig (eller inte...) och mår bra i övrigt så kan det faktiskt vara helt ok att äta "godis" (i vilken form det nu är), just vid storhelger eller andra speciella tillfällen.

Så det är två aspekter här tycker jag. Dels ska man ska våga vara strikt om det är det man vill. Men också kunna känna att det är ok, utan att få panik och värsta ångesten för att man ätit jordgubbar till midsommar.
Och detta är inte menat som att jag tror att det är så du menar utan det är en seriös uppmaning.
Ingen mår bra av att ständigt ha dåligt samvete, om det nu är mot svärmor eller sig själv.

Våga stå för det du gör och fram för allt gör det du står för!CoolSkrattande

/LO

Anmäl
2007-07-05 01:14 #17 av: mumsan

Tack Sten Sture för en inblick i din nya bok. Ska bli spännande att läsa den. Blev nu ikväll inspirerad att vara strikt och inte bry mig om andra. Behövde läsa det igen. Även om jag bara ska gå ner ca. 5 kg och just därför behöver jag vara noga. Egentligen handlar det oxå om förberedelse med mat om man vill vara strikt, lite diciplin kanske inför resor och utflykter över dagen.

Anmäl
2007-07-11 22:40 #18 av: Katarinaf

Tack Sten sture tack vare din bok om att ät dig ner i vikt så har det försvunnit 13 cm runt min midja sen första april 2007 och 4,5 kg i vikt

Anmäl
2007-07-18 22:08 #19 av: MarieS

"Var finns modet att våga vara strikt" skrev du Margareta. DET var en häftig slogan. Mycket tänkvärd och eftersträvansvärd.

Anmäl
2007-07-19 11:02 #20 av: Margareta

MarieS: Ja det kanske är en slogan...

Jag tror att det är så att en del måste vara strikta för att kunna vara kvar på banan (jag själv tillhör dem) medan andra måste hela tiden tillåta sig viss mat, som då inte räknas som avsteg just för att kunna vara kvar på banan. Vi är så olika och reagerar så olika att man måste ha en individuell anpassning.

Jag ser inte vitsen med att försöka vara så strikt att det ständigt blir avteg som får en på fall, samtidigt är det inte bra att vara så vidlyftig att man inte får någon automatisk skjuts framåt.

Avsteg i min värld är det jag äter som jag själv planerat att inte äta, även om det inte behöver betyda avsteg för en annan som klarar att äta just det jag måste avstå ifrån.

Hit räknas både nötter/frukt/bär/grönsaker som finns i den där känsliga 4-8%-zonen eller vad vi skall kalla det. I sommar har vi inte pratat så mycket nötter, men frukt & bär har varit uppe flera gånger.

Det är en ständigt balansgång att hitta sin egen väg.

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2007-10-20 18:04 #21 av: [slamslams]

den som väntar på något gott väntar inte för länge, sägs det . Väntan blev lång för jag trodde att GI-NOLL skulle kommut ut den 22/9 men så blev det inte, så jag säger ÄNTLIGEN, på måndagskall den komma "boken" och jag har beställt den. Jag skall läsa o lära mej av den precis som jag gjort med förra boken Skaldeman skrev. När man är ny i dom här tanke banorna suger man åt sig allt. jag hoppas mycket på detta därför att man inte behöver  vara hungrig, det passar mej.

Anmäl
2007-10-20 20:45 #22 av: Margareta

Vi är många som väntar nu...

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2008-03-11 20:59 #23 av: sunmoonstar

Jag äter denna typ av kost för att slippa vara hungrig så ofta. På kolhydrater äter jag alltid för mycket, å sen blir jag fort hungrig igen! Men ett problem har uppstått. Jag börjar må illa av allt fett man ska äta! Vissa dar lever jag nästan på bara ost, nåt ägg, några räkor å majonnäs...Är inte sugen på nånting!! Hur ensidigt kan man äta? Helst äter jag mycket protein, lite fett å lite mer grönsaker! Jag har normalvikt.

Anmäl
2008-03-11 21:28 #24 av: Skaldeman

"Helst äter jag mycket protein, lite fett å lite mer grönsaker! Jag har normalvikt."

Ja, men gör det då. Vi ska äta så att vi mår bra. I ditt fall, med normalvikt, är en högre proteinandel inget problem.

/SSS

Anmäl
2008-03-11 21:39 #25 av: jacani

SSS är en mycket klok man det vet jag efter att ha läst hans böcker..det jag stör mig på med folk när det gäller vår kosthållning är just detta-jamen en liten bit tårta kan du väl ta?
Inte fasen erbjuder man en alkis en sup??
För mig är det samma sak.

Anmäl
2008-03-12 08:33 #26 av: mommo

Allt ni skriver är sant. Man bjuder inte en alkis på en sup! Och jobbarkompisar är jobbiga! Med sina tårtor! Och svärmor! Jag läser här om 50+ och 25+ och börjar känna mig lite "onödig" med mina 5+. Men ni ska veta att det är svårt att gå ner dom 5 kg när man har startat ifrån dom och har "bara" dom att gå ner. Står det någonting om sånt i boken?

Anmäl
2008-03-12 08:36 #27 av: Mervi

mommo, jag vet hur svårt det är, jag har provat i 2,5 år och kommer inte till min målvikt.

Anmäl
2008-03-12 09:31 #28 av: mommo

Ja, hur ska vi göraFundersam

Men låt oss inte ge upp!

Anmäl
2008-03-12 09:45 #29 av: AnnaCathrina

Jag vill äta så här dvs strikt. För mig är inte problemet att jag vill äta något annat ibland. Utan att jag ska kunna äta på mitt sätt jämt oavsett var jag befinner mig. Min väg har varit att hålla fast vid min hälsa. Jag vill må bra och folk har svårt att motsätta sig det. Om det bara handlade om vikten vore det annorlunda. Då kanske en tårtbit vore okej. Men nu är det min hälsa det handlar om om den ruckar jag inte på för någon.

Tack Sten Sture för dina böcker. Det är helt klart dom som tagit mig hit och som kommer att följa mig resten av vägen.

 

Anmäl
2008-03-12 17:34 #30 av: Lillianna

Jag är oxå tacksam för dina böcker Sten Sture, jag fick oxå mycket hjälp och stöd från våra diskussioner på den 'gamla goda listan'. Det minns jag som det vore igår!!

Numera vet jag varken ut eller in anf maten. Äter fortfarande LCHF och det är nu snart 3 år sedan jag började. Gick ner 25kg första året och sedan dess har jag stått still men har nu lyckats gå upp några kg under det sista året. Det är inte alls bra eftersom jag fortfarande befinner mig på fel sida om 100kg strecket!

Mår bra, är av med diverse hudproblem, men fryser på kvällarna och nätterna. Äter mycket fett och lite lite kolhydrater. Suck, att man aldrig kan få bli nöjd!!

Men dina böcker är kanon och jag har 'sålt' några stycken åt dig! 

/Lillianna 

~ Lillianna ~

Anmäl
2009-01-12 21:36 #32 av: Margareta

En gammal tråd vi kan väcka liv i! Boken är lika aktuell idag.

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.