Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
Personligt...

Mona-Stinas utvärdering av lchf

2007-09-13 22:19 #0 av: Amiechan

Mona-Stina har ätit lchf-kost sedan sju månader tillbaka. Kanske är det dags att utvärdera? Läs hennes intressanta iakttagelser!

 

Kanske dags att göra en utvärdering nu så här efter sju månaders LCHF-kost?

Jag har varit ganska strikt och en del av mina vänner skakar på huvudet och är oroliga. Lite svårt har jag att motivera varför jag äter som jag äter när vikten inte rör sig så mycket som jag önskar. Att jag stått still eller pendlat lite upp och ner beror på att jag "fallit" för frestelser vilket visat sig genast på vågen och det har tagit någon/några veckor att få bort.

Hela sommaren har jag klarat mig bra, stället som förr om åren varit välbesökt för att köpa mjukglass har fått stå obesökt, där känner jag mig riktigt duktig.

 

 

Av: Mona-Stina

 

Datum för publicering

  • 2007-09-13

Vikten har som sagt stått stilla men jag har känt mig relativt nöjd ändå, kanske jag inte behöver gå ner mer i vikt, jag är rörligare och mycket piggare nu än på väldigt länge. Känner mig fler år yngre än tidigare. Min kontroll över mat och mattider har försvunnit, klockan i skalmanmagen har stannat, den gör sig nästan aldrig påmind. Det är skönt att slippa tänka på vad man ska ha till middag hela dagen och planera måltiden. Finns bacon i kylen klarar man sig alltid. Jag har heller aldrig haft några problem med att äta samma sak flera dagar i rad och att ugnssteka en bit fläskkarré, förvara i kylen och karva lite på varje dag tills den är slut har varit perfekt. Alldeles lagom att ta med i matsäck tillsammans med en flaska Rydholms bea-sås, (vilken innehåller endast 2 kolhydrater/100g).

Nu sista månaden har jag minskat på vissa produkter, crème fraiche och inte lika mycket grädde längre. Kokosoljan i teet till varje mål har gjort mig mätt. Jag trodde ett tag att om jag åt för mycket protein så gick jag upp i vikt men så var inte fallet... det var för lite fett som var boven och nu när jag upptäckt det börjar vågen gå neråt igen. Läste här någonstans att om man åt för mycket fett så åkte det ut den naturliga vägen så det spelar ingen roll hur mycket man äter.

Jag skulle ha varit med i "våga vägra vågen" men nu när det verkar som om det börjar röra sig neråt igen vill jag vänta lite med det.

I början förde jag in varenda smula i Calcounter som jag hade laddat ner på min dator men i maj formaterade jag datorn och allt jag lagt in gick inte att spara. Jag laddade ner programmet igen men har inte använt det eftersom jag lärt mig hur jag ska äta. Det har varit bra för mig, jag har kunnat släppa "kaloritänket" och det har varit jätteskönt eftersom det har lärt mig att det är fettet som är viktigast. 

Jag äter väldigt lite men känner mig mätt, har heller inte något problem att hålla mig på banan. Det har hänt ett par gånger under sommaren att jag ätit totalt fel som i midsomras när jag åkte upp till dottern i Hälsingland och det första hon bjöd på var nybakat tunnbröd med messmör. Det kunde jag inte motstå, hon hade ordnat det eftersom hon vet att jag tycker mycket om det och hade ingen aning om hur jag åt. Helgen blev "dyr" viktmässigt men det var inga problem att fortsätta som vanligt när jag kom hem igen.

Mattheten i benen som jag tyckte var så jobbig i början är borta, magnesium hjälper mot sendragen i benen på nätterna och rosenrot har gett mig en jäkla energi som jag nästan inte vet var jag ska göra av. Det har hänt ett par gånger att jag tagit en liten, liten bit bröd med massor av smör på när Mannen med stort M käkat kvällsmat men kolhydraterna och alla fibrer har gett mig magknip så det är lätt att låta blir det, jag vill ju inte må dåligt av det jag äter.


Ett bra exempel på att jag är mycket rörligare nu och orkar mer är att i helgen som var, var jag iväg och tävlade spår med min hund två dagar i rad. Jag är mycket imponerad att jag orkade hänga med i spårlinan, visst blev jag trött men man får ju vila efteråt. Förra året skulle jag aldrig ens tänkt tanken att tävla två dagar i rad, det skulle jag aldrig ha orkat. Hundträningen över huvud taget går mycket lättare nu när jag inte har en massa övervikt att dra på. Hundarna får mer aktiviteter när matten är rörligare och på bättre humör så dom är nog ganska nöjda dom med.

Kort och gott... jag mår helt perfekt och börjar hoppas på att de sista fyra kilona ska försvinna. Gör dom inte det spelar det ingen större roll jag är helt nöjd med tillvaron just nu.

Hösten är "min" årstid och jag tänker ta vara på den så mycket jag kan med skogspromenader och svampkorg.

Tack alla ni som finns här med råd och stöd, jag är inte så aktiv i skrivandet men jag lusläser allt och är inne flera gånger om dagen.

 
Anmäl
2007-09-13 23:46 #1 av: Margareta

Kanonbra!

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2007-09-14 00:41 #2 av: venuseva

Jättebra. Fin förebild.

Anmäl
2007-09-14 01:17 #3 av: ullebull

 

Lyckliga du, jag ser fram emot den dagen när jag också kan röra mig lättare, kanske inte med hund men att jaga barnbarn behövs också.

Grattis till att du mår så bra, jag hör bara fördelar med denna kosten och hittills är det bara det jag själv också upplevt.

Anmäl
2007-09-14 09:41 #4 av: Mervi

Grattis säger jag också och håller med att man inte mått bättre någonsin.

Tack för en fin artikel.

Anmäl
2007-09-14 09:51 #5 av: Anterrabae

Tack för en fin artikel Mona-Stina. Det är verkligen uppmuntrande att läsa.. =)

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2007-09-14 12:27 #6 av: korseett

Bra artikel och tack!

Anmäl
2007-09-14 12:49 #7 av: odezza

Jättebra artikel, den kan säkert uppmuntra många som tycker att dom står still... men det mest fantastiska är ju alla andra hälsovinster, inte minst de som dina hundar har gjort, tack vare en aktivare matte! Flört

"still lost in space and time"

Anmäl
2007-09-14 14:59 #8 av: Shawy

Stor inspirationkälla att läsa det här...jag bara ÄLSKAR såna här artiklar. Fler såna vill jag ha Glad

Anmäl
2007-09-14 18:07 #9 av: molana

Bra skrivet.Grattis till att du klarade av 2 dagars spårning med hunden med.

Anmäl
2007-09-14 18:23 #10 av: Karin20

Jättebra skrivet och härligt att läsa för en sån som jag som inte går ner i vikt.

Grattis! Och jag var in på din hemsida också och tittade, vilka jättefina hundar du har! 

//Karin

Anmäl
2007-09-18 13:53 #11 av: Margareta

Jag håller med - fler artiklar vill vi ha - så det är bara för alla er som vill berätta att börja skriva!

Kontakta mig eller någon medarbetare så publicerar vi!

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2007-09-18 14:03 #12 av: magma

Tack för en utmärkt artikel, kul att läsa!!

Anmäl
2007-09-18 14:39 #13 av: SvartKaffe

Margareta, jag la in en sammanfattning i dagboken för inte så länge sen, vet inte om det är något sånt du vill ha? Jag to time-out nån gång i mars fast "tänket" fanns ju kvar.

Anmäl
2007-09-18 14:56 #14 av: linsen

Jäte bra artikel...

Vill oxå säga att du är jätte fin.. och dina hundar är underbara...

önskar jag kunde ha hund, jobbar alldeles för mycket.. men nån gång så...

 

Anmäl
2007-09-18 15:16 #15 av: Margareta

SvartKaffe: Jag/vi vill ha "allt"-frågan är mer vad du vill "hänga ut" som artikel med bild och allt.

Rent generellt är alla personliga berättelser jättevälkomna!

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2007-09-18 21:37 #16 av: ejaeja

jättebra artikel! Precis det man behöver läsa om. Hoppasatt fler vill skriva om sidna erfarenheter

Anmäl
2007-09-22 09:49 #17 av: Bookjones

Jättefin artikel.

Anmäl
2007-09-22 10:26 #18 av: Vimsan

Grattis

Tänk att ibland e livet bara underbart....

Anmäl
2007-10-04 12:24 #19 av: KatNyb

Hej Mona-Stina! Jag har också LCHF:at i sju månader och mår riktigt bra. Jag har typ2-diabetes sedan ett år men nu är mitt blodsocker helt normalt tack vare kosten. Jag har gått ner ca 3 kilo och har väl ca 12 kg kvar att bli av med. Men det får ta sin tid. Det viktigaste är stabilt blodsockret och att även andra värden är bra. Tröttheten i början är borta, det gäller att härda ut. Även jag har en hund som jag börjat träna agility med. Han är snabb som sjutton så det vill till att hänga med, jag är 60+. Jag undrar vilket magnesium du tar mot kramperna? Det skulle jag nog behöva för det känns ganska ofta, framför allt i fötterna.

Anmäl
2007-10-04 12:36 #20 av: brink

Grattis till din hälsovinst för det kan man ju verkligen kalla det. Ja, visst är hösten underbar.

 

kram

Anmäl
2007-11-08 22:44 #21 av: Margareta

Nu är det en månad sen vi läste denna trevliga berättelse

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2007-11-17 23:53 #22 av: Margareta

I samband med Mona-Stinas bidrag till forumet med härliga recept finns det anledning att påminna om den här artikeln

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2007-11-24 15:22 #23 av: MillisB

Den här artikeln ger verkligen inspiration att gå över till LCHF!

Oskyldig

/Millis Ballong
Min blogg läser du här.
Fat is your friend.          (David Perlmutter)

Anmäl
2007-11-24 17:01 #24 av: ullna

Mina varamste gratulationer! Jag vill också dit....

Anmäl
2008-02-11 22:38 #25 av: Margareta

Alla ni nya har kanske inte läst om Mona-Stinas resa.

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2008-02-11 23:18 #26 av: MaMaMade

Grattis till ditt nya liv!

Damen m det vackra namnet...hundägare dessutom...! Flört

Anmäl