Annons:
Etiketthälsa
Läst 13138 ggr
Margareta
2007-09-30 16:58

Kolesterol

Många av oss blir genom våra traditionella läkare och vårdcenraler hela tiden påminda om att våra kolesterolvärden är för höga. Det finns läkare, som dagligen arbetar med forskning om detta, som hävdar motsatsen. Vem vi skall tro på avgör vi naturligvis var och en efter egen förmåga, men det är ändå nyttigt att veta att det finns åsikter som går skilt från dem som hävdar att högt kolesterol är farligt.

Kolesterol är livsviktigt 9 mars kl. 08:50

Kolesterol är ett av kroppens viktigaste ämnen. Det är den vanligaste organiska molekylen i hjärnan. Kolesterol stabiliserar våra cellmembraner och är den grundmolekyl som de hormoner som reglerar vår fortplantning bygger på.

Vår modersmjölk innehåller mättat fett och kolesterol. Varför, om det inte vore nyttigt? Varför är hönsägg rika på kolesterol och mättat fett om de vore skadliga ämnen?

Varmblodiga djur som människan eller hönan bildar mättat fett. Det beror på smältpunkten. Fiskar och andra kallblodiga djur bildar istället fleromättat av samma skäl. Äter vi mycket fleromättat sjunker kolesterolvärdet i blodet, beroende på att cellmembranerna börjar läcka och att kolesterol då tas från blodet i en räddningsaktion. Detta kan avläsas i ett lägre kolesterolvärde, men det gör ingen friskare heller.

Detta är ytterst väldokumenterat, men kommersiella intressen, särskilt livsmedels- och läkemedelsindustrin, jämte de karriärister inom medicinen som är beroende av dem för sina forskningsanslag m.m. vill få oss att tro på sina myter.

Det finns inget gott eller ont kolesterol heller. Först fick man för sig att kolesterol i blodet var farligt över en viss nivå. Statistiskt sett finns ett sådant samband, men det beror på att det finns en ärftlig sjukdom, familjär eller hereditär hyperkolesterolemi, där man har höga blodkolesterolnivåer, får knutor i bl.a händerna av inlagrat kolesterol och får hjärtinfarkt i unga år. Men räknar man bort de som har denna sjukdomen finns inte längre något samband mellan totalkolesterol och hjärtinfarktdödlighet visar i stort sett samtliga studier.

Då började man, eftersom man redan i USA fått gigantiska forskningsanslag att istället titta på HDL och LDL, som vanligtvis börjar kallas det onda och det goda kolesterolet. Dessa beteckningar avser transportproteiner. Kolesterol är ett ganska märkligt ämne på så sätt att det är svårlösligt i både fett och vatten, och måste då transporteras av dessa äggviteämnen. Det ena, LDL, transporterar kolesterol ut från levern till vävnaderna, ifall kolesterol behövs där. Det andra, HDL, transporterar i motsatt riktning, alltså tillbaka till levern. De är alltså varken goda eller onda. De svarar bara på kroppens behov i en given situation. Exempelvis, under en viktnedgång ökar HDL, därför att kolesterol ute i den minskande vävnadsmassan då återbördas till levern. Vi vet att viktnedgång kan vara nyttigt för den som är fet. Att HDL ökar är alltså bara en indikator på det och det hade räckt med att vi läst av midjemåttet!

För den som lider av hjärtsvikt är det till och med bra att ha ont kolesterol, alltså LDL. Vid hjärtsvikt läcker tarmarnas slemhinnor in giftiga ämnen, endotoxiner, som kraftigt försämrar allmäntillståndet. Högt LDL, dvs pågående transport av kolesterol ut från levern är då en indikator på att barriären i tarmarna tätas.

Dessvärre är de flesta läkare dåligt pålästa om detta och den mesta informationen får de förstås från läkemedelsindustrin. Om Du får tid att fördjupa Dig i ämnet så rekommenderar jag boken The Cholesterol Myths (länken leder till en svensk sammanfattning) av Lundaforskaren Uffe Ravnskov, finns på Amazon. En som skrivit om mutaffärer i samband med kolesterol- och fettfrågor är Anthony Colpo.

Ralf Sundberg
Med. Dr. Docent

Relaterade länkar

Av: Margareta

  • [Personlig sida](javascript:void top.ShowProfile('Margareta'))
  • [Kontakta](javascript:void top.ShowProfile('Margareta', 'Contact.aspx'))

Datum för publicering

  • 2007-09-30

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Annons:
KatarinaW
2007-09-30 17:26
#1

Tack för intressant läsning. Jag äter sedan flera år tillbaka kolesterolsänkande tbl. men har verkligen övervägt att sluta, det är mycket otrevliga biverkningar man kan drabbas av när man äter statiner. När vikten går neddåt så blir nog värdena ok.

Doc
2007-09-30 20:35
#2

Sant är att totalkolesterol och LDL är mycket dåliga mått på risk för hjärtsjukdom. Det som är skadligt är antagligen att ha stor mängd små LDL-partiklar. Detta i kombination med låg halt HDL och en del ytterligare inflammatoriska förändringar (samtliga faktorer kopplade till "metabolt syndrom") kan leda till oxidation ("härskning") av de små LDL-partiklarna, vilka därefter kan fastna i kärlväggar och ätas upp av inflammatoriska celler (makrofager). Den processen i några tiotals år bygger upp plack ("förkalkning") i kärlen vilket kan ge kärlkramp etc. När ett plack ev går sönder bildas en blodpropp över och i ett kranskärl till hjärtat kan det ge upphov till en hjärtinfarkt.

Sammanfattningsvis är totalkolesterol eller LDL dåliga indirekta mått på risken, och de pekar ofta fel. Det finns ett mycket intressantare mått i form av ApoB och ApoA1, de motsvarar antalet LDL/HDL-partiklar och blir mer rättvisande när det gäller mängden "riskabel" form av LDL. En hög kvot mellan dessa har visat sig ganska väl motsvara riskökning för hjärtsjukdom. DOCK: det finns många andra riskfaktorer som är ungefär lika viktiga: rökning, midjemått och ordentligt förhöjt Blodtryck framförallt.

Statiner (blodfettssänkare) är bra medicin för att minska risken för personer som REDAN HAR hjärtsjukdom (kärlkramp, hjärtinfarkt). För personer som bara har förhöjd risk men inte redan är sjuka är riskminskningen med medicinering oftast så liten det knappast är värt det pga potentiella biverkningar.

Doc
2007-09-30 20:38
#3

Behövs det sägas att en förhöjd apoB/ApoA1-kvot är just vad man kan förvänta sig med ett metabolt syndrom (högt midjemått, förhöjt blodsocker, lågt HDL, höga triglycerider, högt blodtryck) - alltså ytterligare ett sätt att mäta ungefär samma tillstånd. Metabolt syndrom som de flesta här vet blir ofta kraftigt förbättrat/ibland botat av minskning av kolhydrater i kosten.

Doc
2007-09-30 20:43
#4

Glömde också den kanske värsta riskfaktorn av alla för hjärtsjukdom - dåligt kontrollerad diabetes.

Katarina2
2007-09-30 22:33
#5

En direkt fråga till Doc_:

Vet du något preparat från hälsokostbutiken som kan sänka kolesterol?

Jag är en av dom som har haft en propp och behöver få ner mitt kolesterol men biverkningarna av statiner är alldeles för mycket för mej(diarre ca 5 gånger/dag, gaser..och då menar jag VÄLDIGT mycket gaser,fruktansvärda plågor från magen(känns som dubbel mensvärk) ).

Mitt "dåliga" kolesterol ligger på 15 och jag skulle behöva tips på något som kan få ner det.

Tacksam för svar!

Doc
2007-11-05 23:07
#6

Lågkolhydratskost kan ge förbättring av blodfettsrubbning i riktning mot en mer hälsosam blodfettsprofil. 

Det enzym som statiner (blodfettsmedicin) hämmar stimuleras av insulin och hämmas av glukagon. Vad det betyder är att kost som sänker blodsockret har liknande effekt som statiner här. Det betyder även att man vid sjuklig förhöjning av insulinvärden (insulinresistens, metabolt syndrom) får en onormal aktivering av enzymet.

Annons:
Pasi
2007-11-05 23:27
#7

Kan också påpekas att det aldrig visat sig hjälpa att sänka kortisolet med articifiella metoder (fibrer, fleromättat fett, becel)….dvs det är antagligen inte kortisolet i sig som är problemet, utan det är bara en markör för att nåt som är fel. (enl Dr Briffa)
Att sänka kortisolet den vägen fungerar antagligen lika bra som att bota nån med svåra smärtor genom att hålla för munnen på denna så att man inte hör gnällen.

Behandling med statiner räddar en del från hjärtkärlsjukdom…men för att ett liv skall räddas så behöver ca 120-130 (om jag inte minns fel!?) människor behandlas och drabbas av biverkningarna….behandlar man då även människor som inte haft hjärtinfarkt så blir det ännu fler….200-250!!!
Biverkningarna är nedsatt kognitiv förmåga, Depression, fler fall av cancer, självmord etc.
Frågan är om man i huvudtaget räddat nåt liv eller om man tom gått back på statinbehandlingen. Givetvis styrs detta ganska mycket av hur många onödiga (ingen effekt på människor som inte haft infarkt) man behandlar.
Vad säger Doc_?

Doc
2007-11-05 23:34
#8

Jag säger lågkolhydratskost för att minska risken för alla delkomponenter i metabola syndromet, och därmed kraftigt minskad risk för hjärtsjukdom.

För personer som redan har besvärlig kärlkramp eller haft hjärtinfarkt kan statiner mycket väl vara lämpliga att ta dessutom. Där behöver man inte behandla så väldigt många för att någon skall ha nytta av det, genom minskad risk infarkt och död. Vet inte var din siffra 120-130 kommer från men kanske så många i ett år (de flesta tar ju medicinen mkt längre) för ett dödsfall mindre, färre än så om man räknar andra komplikationer än bara död.

Men du har säkert rätt, skall man behandla friska människor med "förhöjda kolesterolvärden" i allmänhet så tror jag skadan långt överstiger nyttan.

Pasi
2007-11-06 00:08
#9

Jag tror risken att dö i hjärtinfarkt minskade från 1,75% till strax över 1%….mao blir det så många man behöver behandla för att rädda ett liv under 1 år (antagligen…bok utlånad). Glad

Ett axplock av siffror:
I 4S-studien (haft en hjärtinfarkt och har högt kolesterol) krävdes det att 29 behandlades i 5 år för att rädda 1 liv ifrån död i hjärtinfarkt.
WOSCOPS-studien (frisk och har högt kolesterol) -  >250 behandlade i 4 år för att rädda 1 liv (från infarkt, som vanligt).
CARE (haft en hjärtinfarkt och har normalt kolesterol) - studien krävde 100 behandlade för att rädda 1 liv (5 år). I denna studie fick 13 kvinnor i behandlingsgruppen bröstcancer medans kontrollgruppen bara drabbades av 1 fall.

Ravnskov skriver - I PROSPER-studien till exempel, där alla deltagarna, nästan 6000 högriskpatienter, var 70 år eller äldre uppvägdes vinsten på 20 färre dödsfall i hjärtinfarkt av att 24 fler dog i cancer.
Han nämner också EXCEL-studien som hade klart mer dödsfall i den medicinerande gruppen.
Massor med intressant läsning på Ravnskovs hemsida.

Doc
2007-11-06 00:15
#10

Hehe, tack för siffrorna, jo något sådant är hur det ser ut. Men du vet man kan bevisa vad som helst m statistik - åt båda hållen! Hade jag själv varit ordentligt hjärtsjuk hade jag tagit en dos statin om dagen - och ätit lchf! Flört

Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Upp till toppen
Annons: