Annons:
Etikettrecept-snabblagat
Läst 12971 ggr
Margareta
11/8/07, 9:35 PM

Renskavspanna med stuvad spenat

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Under rubriken Recept - Snabbmat passar det med ett paket djupfryst renskav och en påse djupfryst spenat stuvad med en ask Philadlefiaost. Det kan man alltid ha hemma. Det behövs egentligen inget recept - det går efter Kajsa Warg-principen - "man tager vad man haver".

Tidsbrist anges ofta som skäl att inte laga middagsmaten själv. Det finns olika sätt att kringgå det problemet. Ett sätt är att laga sådant som är snabblagat av mat man alltid kan ha hemma. Mervi här på forumet lärde mig en gång att stuva spenaten med Philadelfiaost istället för med vispgrädde - det blir jättegott - så det gör vi ofta numer.

Dagens middagstips består av

  • 1 pkt Renskav (240g)

  • 1 röd lök (man tager vad man haver)

  • 1,5 dl vispgrädde (40%)

  • 20-30g Smör att steka i

  • 1 påse Hel spenat - djupfryst (450g)

  • 1 ask Philadlehiaost (fullfet naturell)

  • Kryddor:
    Örtsalt, 5 peppar i kvarn, Vitlök i kvarn, frystorkade örter

Häng med på en rivstart i vårt kök

17.40

17:40 Frusen renskav och smör i en stekpanna

17.42

17:42 Frusen spenat och smör i en annan kastrull

17.44

17:44 Köttet pillas loss runt om - allteftersom det tinar

17.49

17:49 En skalad och hackad lök tillsättes

17.49

17:49 Samtidigt puttrar spenaten - glöm inte att röra ibland

17.51

17:51 Tillsätter grädde

17:52

17:52 Dags för kryddor

Kryddning

Både Renkött och spenat har mycket egen smak - jag kryddar måttligt

17.55 Smält ner Philadelfiaosten i spenaten

17.55 Smält ner Philadelfiaosten i spenaten

Medan båda kastrullerna puttrar klart är det dags att duka och tända ljus…

18:00 sitter familjen vid bordet och äter en god renskavsgryta med stuvad spenat. Den räckte lagom till 3 personer.

Renskavspanna

Mgd

kcal

Prot

Fett

Kolh

Renskav

240

312

48

14

0

Smör fett 80 %

30

213

0,2

24

0

Lök gul röd

60

18

0,7

0

3,6

Vispgrädde fett 40 %

150

562

3,2

60

4,5

Stuvad spenat

Mgd

kcal

Prot

Fett

Kolh

Spenat hel fryst

450

68

9,0

0

2,3

Philadelphiaost fett 27 %

200

563

14,2

55

5,4

Smör fett 80 %

30

213

0,1

24

0

Renskav

Spenat

Renskav - energi%

Spenat - energi%

Totalt - energi%

Grön= Kolhydrater Röd=Protein Blå=Fett

Av: Margareta

  • [Personlig sida](javascript:void top.ShowProfile('Margareta'))
  • [Kontakta](javascript:void top.ShowProfile('Margareta', 'Contact.aspx'))

Datum för publicering

  • 2007-11-08

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Annons:
Pasi
11/8/07, 9:42 PM
#1

Gott!Räcka ut tungan

zeretki
11/8/07, 10:03 PM
#2

WOW!! Jag är så imponerad! :D Toppen, riktigt toppen.  Glad

Denna kommentar har tagits bort.
Mona-Stina
11/9/07, 12:20 AM
#4

Men detta ska jag prova. Låter kanongott! Tack Margareta.

Margareta
11/9/07, 12:20 AM
#5

Jag vill gärna ha lite respons på detta sätt att lägga in recept.

Säg vad som är positivt/negativt och hur jag kan förbättra.

Då kan det bli flera ur kategorn Var-dags-mat

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

ullebull
11/9/07, 12:25 AM
#6

Du får mycket respons från mig, jätteläckert sätt att se hur du gjort och det kan säkert få igång en del av de yngre att laga mat.

Jag har aldrig smakat renskav, men nu är det dax att prova. Måste fråga, smakar det mycket vilt??? Då äter inte maken, kräsen liten man.

Tack för receptet, bokmärkt.

Annons:
Margareta
11/9/07, 12:31 AM
#7

Tack Ullebull!

Ingen här tyckte det smakade mycket vilt. De paket man köper är kanske inte värsta sorten!

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

dufva
11/9/07, 1:03 AM
#8

Jag älskar renkött så den här varianten ska givetvis testas Glad!

Bra beskrivning som nog kan få även den ovane att våga prova.

ullebull
11/9/07, 1:39 AM
#9

Jag utgår ifrån att man letar i frysdisken eftersom ditt var fruset.

Jaja, jag skall nog snurra runt på ica för att hitta det.

Mervi
11/9/07, 7:41 AM
#10

Jättebra Margareta. Låter jättegott.

marimu
11/9/07, 7:59 AM
#11

Margareta!

Det var ett mycket pedagogiskt och bra recept för en som inte är van vid matlagning! Jag har aldrig lagat så mycket mat som nu sen jag började med LCHF i januari. Förr levde jag mest på smörgås.

Mervi
11/9/07, 8:01 AM
#12

marimu, det är mycket lättare nu när man slipper skala potatis, eller koka ris och pasta. Det tar inte så lång tid heller.

suneb
11/9/07, 9:01 AM
#13

Mycket bra beskrivning.

Detta får man nog testa i helgen, har aldrig ätit renskav så det skall bli spännande att prova.

Annons:
Mona-Stina
11/9/07, 9:04 AM
#14

Jätteroligt med bilder i recepten, fortsätt med det tycker jag.

Om man vill lägga in ett recept med bilder direkt i texten, hur gör man?

Jag tror att fler än jag skulle tycka det var roligt.

Hur lägger man för övrigt in en bild direkt i texten utan att få den som en fil uppe i hörnet?

Margareta
11/9/07, 9:16 AM
#15

#14 Det kallas för Artikel på iFokus - när man gör som jag gjorde och det kan man inte skriva utan att det godkänns av Sajtvärden.

iFokus-nätverket gör skillnad mellan Artiklar och vanlig foruminlägg - för att Artiklar skall ha högre kvalitet och vara något som sajtvärden står för.

Man hittar artiklarna under fliken som heter Artiklar uppe till vänster. Den här ligger under Snabbmat!

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

svartasara
11/9/07, 10:23 AM
#16

Kanonbra Margareta!!

För oss som har lite svvårt att komma igång med LCHF och behöver mer padagogok från de "lärda".

Idag blir det kålpudding( utan potatis för min del), men renskav lär det bli i helgan.Det såg supersmarrigt ut.

hbhart
11/9/07, 12:33 PM
#17

Ursäkta en dum fråga, men när la du i osten?

molana
11/9/07, 12:58 PM
#18

Efter grädden som ska reda såsen tror jag.

anki1
11/9/07, 1:59 PM
#19

Ser gott ut, vi pratade faktiskt on renskav idag på min morronpromenad. ska provas

Älska dig själv för den du är

Besök mig gärna påWWW.facebook.se/ankis smycken o textilhantverk

anki1
11/9/07, 2:01 PM
#20

Jag skriver ut, men det tycks bli mycket. Det är ett bra sätt att spara recept på tycker jag.

Älska dig själv för den du är

Besök mig gärna påWWW.facebook.se/ankis smycken o textilhantverk

Annons:
Margareta
11/9/07, 4:49 PM
#21

Osten la jag i spenaten sen den tinat ordentligt tack för att du upptäckte att jag missat skriva det.

Grädden la jag  renskaven
Kul med så mycket positiv respons.

Med tanke på utskrift kanske bilderna skall vara mindre?

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Margareta
11/9/07, 4:53 PM
#22

Nu har jag kompletterat med den sista bilden 17.55 då osten smäter ner i spenaten

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Mona-Stina
11/9/07, 7:41 PM
#23

Det fanns ingen renskav i Falkenbergs största ICA-butik.  Skrikandes

Margareta
11/9/07, 7:43 PM
#24

Trist! Jag köpte mitt paket på en liten lokal Konsumbutik

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Mona-Stina
11/9/07, 8:11 PM
#25

Jag får hugga ett paket när jag hittar det och lägga i frysen till kommande behov. Jag hade tänkt göra det i kväll men det får vänta.

magma
11/9/07, 11:37 PM
#26

Oj vilket kul sätt att lägga ut recept på! Tack Margareta! Inspirerande bilder och korta, uppbrutna textstycken. Snyggt! Ska prova med älgskav, älg har jag hela frysen full.Skrattande

Det kanske t.o.m skulle kunna få tillkomma en ny grupp, som heter just "snabblagat"? Eller ställer det till det med de gamla recepten, många där är ju snabblagade?

Margareta
11/10/07, 12:10 AM
#27

Det här receptet ligger ju under Artiklar och där finns en grupp som heter snabbmat… den skapade jag igår.

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Annons:
magma
11/10/07, 12:30 AM
#28

OK!

Margareta
11/16/07, 4:17 PM
#29

Det var inte på Konsum jag köpte renskav - det var på vår lilla minsta ICA-butik - skulle köpa mer idag och upptäckte att jag mindes fel.

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Wildrat
11/16/07, 4:21 PM
#30

På en av de två stora Icabutikerna i Eskilstuna fanns flera sorters skav, de har erbjudande i veckan. Renskav, älgskav och viltskav har jag för mig…

Har inte vågat testa än Hemlis, mest köttfärs för min del…

[Karro]
11/16/07, 4:24 PM
#31

Min älskade spenat!! helt underbart och renskav är ju aldrig fel…

ursäkta om det blir lite stavfel, men ser knappt vad jag skriver, dataskärmen har pajjat.

Mona-Stina
11/22/07, 6:38 PM
#32

Den här gjorde jag i dag, jättegott. Min väninna som åt tillsammans med mig sa att detta måste jag göra fler gånger.

Betyg tio av tio möjliga. Snabbt som tusan gick det också.

Margareta
11/22/07, 6:54 PM
#33

Tack Mona-Stina - jag kände själv när jag gjorde bildserien och kollade klockslagen på bilderna - att det måste bli en egen rubrik för snabblagat.

Min mamma tyckte alltid att 30 min var någon slags gräns för vad det fick ta att laga middag. Hon skulle gilla det här.

Hennes motto var att matlagning skulle ta samma tid som tillbehöret tog dvs potatis/ris/pastakok. Det problemet har ju inte vi - men tanken är god.

Gissa om det slog gnistor i köket när det var 3 minuterspasta…

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

ullna
11/22/07, 8:47 PM
#34

Jag kryddar renskav med 5-8 krossade enbär. Smaskens Smaskens.

Supergott förresten med stekt renskav + lök, och sedan en riktigt gräddig äggröra till. Jag brukar ta 4 ägg till 2 portioner, en rejäl smörklick och en dryg halvdeciliter vispgrädde och lite salt i en titankastrull. Sen får man röra, röra, röra till en krämig lite flockig konsistens.

Annons:
grona-marie
11/22/07, 9:48 PM
#35

Jättefint recept, och roligt med tidsangivelserna, snacka om snabbmat. Spenat med philadelphaost är verkligen kanongott.

magma
11/22/07, 10:02 PM
#36

Spenatröran tänkte jag försöka mig på nu för första gången, ihop med uppstekt köttfärslimpa.Glad

Mona-Stina
11/22/07, 10:12 PM
#37

Spenaten gjorde jag också… men så jäkla god att jag gör om den var den inte. Lämnade den faktiskt till "slasktrattarna". Nästa gång gör jag spenaten naturell.

Tur att vi tycker så olika.

Babz
11/22/07, 10:33 PM
#38

Jättefint recept! Har bokmärkt det för framtida behov. Skav är perfekt snabbmat, men jag har inte tänkt på att kombinera med spenat.

 

"Warum soll man es einfach machen, wenn man es so schön komplizieren kann"
Tyskt ordspråk

magma
11/23/07, 1:32 AM
#39

Upptäckte en kastrull med färdigkokt broccoli i kylskåpet som stod och ropade på hjälp (de hotade rymma) så jag fick förbarma mig över dem. Blev alltså ingen spenat, men ska försöka få till det imorgon.

[Karro]
11/23/07, 9:42 AM
#40

Jag är fullkomligt tokig i spenaten :D

suda
11/23/07, 12:06 PM
#41

Det finns Älgskav och Viltskav också. Viltskavet har jag testat och är väldigt nöjd. Det är billigare också!

Margareta, tack för de pedagogiska bilderna! Underlättar mycket för mig som står där vid spisen och inte riktigt vet vad jag gör där…

Annons:
[Karro]
11/23/07, 3:05 PM
#42

suda känner verkligen igen mig i det där! även Mona-Stinas recept är underbara på det sättet med massa pedagogiska bilder och grejer!

Mervi
11/23/07, 7:54 PM
#43

Spenatsstuvningen med Philadelpiaost finns även på sidan 99  och sidan 123 (en lite lyxigare variant) i GI-noll-boken och heter Mervis spenatstuvning. Lite skryt här nu.Hemlis

Margareta
11/23/07, 8:16 PM
#44

Heja Mervi - klart det är din spenatstuvning - det borde stå i receptet… skall genast ändra!

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Margareta
11/23/07, 8:18 PM
#45

Nu så!

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

grona-marie
11/23/07, 10:33 PM
#46

Hittade lammskav också idag på CityGross, lite dyrare men inte så farligt.  Nu ligger älgskav och lamm och spenat i frysen och väntar, undrar bara om jag kan va lika snabb som Margareta

Margareta
11/23/07, 10:37 PM
#47

Haha…vi kanske skall ha en tävling…

Då förlorar jag - för jag fick ju lägga en del tid på att hålla snyggt så att det gick att fotografera också…

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Denna kommentar har tagits bort.
Annons:
Margareta
3/19/09, 5:13 PM
#49

Nu är det mer än ett år sen den här tråden var framme.

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

LatMask
3/19/09, 5:23 PM
#50

Känner mig som en idiot, men jag hittar inte kategorin snabblagat bland rubrikerna till vänster. Vad har jag missat?

ella55
3/19/09, 5:26 PM
#51

Bokmärks !Glad

PiteCarina
3/19/09, 5:48 PM
#52

#50 Om du klickar på "Artiklar" där uppe, så finns det till vänster en länk "Recept Snabblagat" rätt så långt ned.

Ett av min familjs favoritrecept! Glad

mikaelka
3/19/09, 5:50 PM
#53

Gärna fler vardagsrecept för såna som mig som inte är så vana vid att laga mat! Toppen!

Margareta
3/19/09, 6:00 PM
#54

Det är många som ännu inte upptäckt att iFokus består både av ett forum där vem som helst kan starta en tråd och ett artikelarkiv där bara jag och medarbetarna kan starta trådar.

Skillnaden är att layouten är annorlunda och man kan lägga in bilder på ett annat sätt.

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

flikkan77
3/19/09, 6:11 PM
#55

Detta kanske jag vågar mig på att testa någon gång!

Spenaten gör jag ofta, men viltkött har jag inte avancerat till än.

"You just have to belive…"

Annons:
LatMask
3/19/09, 7:23 PM
#56

Tacktack PiteCarina och Margareta! Det är ju jättelätt att hitta ju, det tog bara drygt två år…SkämsSkäms Skäms  *gräver ner sig, djupt*

Agneta2006
3/20/09, 12:11 AM
#57

Detta recept skall provas! Älskar renskav o spenat. Dessutom gör ett sådant här recept som ser så enkelt ut o ändå så gott att inspirationen till matlagnig vaknar igen! TACK!

Glad

Margareta
3/20/09, 12:20 AM
#58

#56 Bättre sent än aldrig

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

JAUS
3/20/09, 12:46 AM
#59

Brukar blanda i sidfläsk med renskaven och äta med äggviteröra.

Kvinnlig40talist
3/20/09, 2:14 AM
#60

Ren…å…ren…alltså, så mycket ren var det ju inte tycker jag mig minnas från någon artikel. Skavet var snarare hjortskav från andra sidan jordklotet. Ska leta efter artikeln. Falsk marknadsföring i allra högsta grad. Gick inte Polaric, eller vad företaget hette, i konkurs?

Frågade en lapp om han åt skav? Nä, f*n heller, det är ju bara från benen.

Kanske säljer man bara skavet till storstadsbor?

Med risk för att vara kräsen, men vi måste kolla detta.

Kvinnlig40talist
3/20/09, 2:54 AM
#61

Viltmästarskav - "Nordkalottens skafferi" var från Nya Zeeland.

"Lättlagat från fjäll och skog " står det på paketet med viltmästarskav. Men innehållet är till 100 procent hjortkött från Nya Zeeland.


Kanske är det skillnad på renskav och viltmästarskav?

Jag minns också att någon skav-tillverkade i Ammarnäs blandade i nötkött i sin skav.

JAUS
3/20/09, 3:21 AM
#62

Ja, det är stor skillnad både smakmässigt och prismässigt.

Annons:
Orchid43
6/27/09, 3:20 PM
#63

Här mitt i Lappland fick jag inte tag på renskav precis nu, men jag hade laxportioner hemma och gjorde i övrigt likadant. Det blev jättegott, jag blev lagom mätt och har flera portioner kvar.

Detta är mitt första försök med LCHF-mat. Ska bli väldigt spännande att fortsätta!   Glad

Margareta
6/27/09, 3:21 PM
#64

Välkommen och lycka till!

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

LatMask
10/9/09, 5:55 PM
#65

Jag har letat efter det här receptet som en galning, glömde bort att det låg som en artikel…Det är SÅÅ gott!

Margareta
11/1/09, 11:34 PM
#66

Ja visst är det gott - vi äter det när vi har bråttom och varierar lite från gång till gång - det blir aldrig samma exakt.

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

babo
11/1/09, 11:51 PM
#67

Himlabra! Tack Glad

LatMask
11/2/09, 11:10 PM
#68

Synd att "illustrera-ditt-recept" dog ut, det var en jättebra puff för oss som är helt väck på receptsidan!

chilisalsa
1/23/11, 3:19 PM
#69

putt

Medarbeterare på Kost

Annons:
Margareta
1/27/11, 8:52 PM
#70

Kul att den här gamla tråden dök upp.
Mona-Stina tog en paus från receptknåpet och jag hittade ingen ersättare då.

Jag tyckte det kom så många bättre LCHF-receptsajter på nätet att det inte var nödvändigt.

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Asast
1/27/11, 8:55 PM
#71

Gudomligt!!!! Jag älskar renskav Glad Tack för receptet!

Upp till toppen
Annons: