Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (1) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Off topic - (OT) - Om sajten - Frågelåda - MinMat Hälsa Hälsovinster LCHF för nybörjare Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på osträtter och fett Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Övrigt
Övrigt

SLV's rekommendationer

2007-11-20 00:28 #0 av: Margareta

Christer Enkvists artikel har publicerats i flera dagstidningar senaste veckan. Kolhydrater iFokus har fått manuset direkt av författaren med rättighet att sprida vidare för den som vill.

Svenska Livsmedelsverkets rekommendationer viktig orsak till fetmaepidemin !

 

"Nej, jag har gjort precis tvärtemot Dina rekommendationer och ätit mycket fett, kött och fisk och tagit bort bröd, pasta, ris och potatis" svarade kvinnan sin husläkare på snabbköpet i Munkedal när han berömde henne för att hon blivit så smal. "Jag ser att du följt mina råd".

På samma sätt ordinerade  Dr. William Harvey på 1800-talet, den extremt fete engelske snickaren William Banting en diet som gick stick i stäv mot den som professionen rekommenderade. Ät fett, kött, fisk och råa grönsaker men ingen potatis och minimalt med bröd, var Harveys råd till Banting. Och det hjälpte. Banting som varit så fet att han inte kunde knyta sina skosnören och tvingats gå baklänges utför trappor gick snabbt ner till normalvikt, återfick sin fulla syn och hörsel och blev frisk i alla avseenden. Banting skrev sedan boken: "Letter on Corpulence" som kom ut i tre upplagor redan 1863 och det är hans namn som gett oss begreppet "bantning", men från början med en innebörd tvärtemot dagens kostrekommendationer. Det är inte fett som gör oss feta utan kolhydrater. Det var inte heller då utan problem att utmana den medicinska professionen. Läkarnas position hotades om en lekman ostraffat skulle få utfärda kostråd som fungerade och gjorde folk smala och friska. Och Dr. Harveys praktik hotades.

I två nyutkomna böcker: "Välfärdens ohälsa" av biologilektorn Lars Wilsson och "Naturlig Föda - Naturligtvis" av läkaren   Jenny Reimers  får vi än en gång bekräftat att fett, kött och fisk är vad människan levt på under hela sin historia, med undantag för det sista ögonblicket då den moderna matindustrins kolhydratbaserade och av medicinsk vetenskap understödd livsmedelstillverkning åstadkommit den explosionsartade fetman och alla de sjukdomar vi anser kopplade till den.

 

När den från Island härstammande kanadensiske antropologen Vilhjalmur Stefansson begav sig ut på sin första arktiska expedition 1906 frös fartyget med hela hans utrustning fast i isen flera hundra kilometer från baslägret vid Hudson Bay. Detta tvingade Stefansson att övervintra hos en inuitfamilj som i alla avseenden levde på ett ursprungligt sätt. Han bodde tillsammans med dem, antog deras levnadsvanor, jagade och fiskade tillsammans med dem och åt deras mat. Det innebar att han uteslutande åt kött, fett och fisk och mådde så bra på denna kost vintern 1906-07 att han höll fast vid den och levde frisk till 88 års åder. Stefansson och hans medarbetare undersöktes under ett helt år 1929 i en stor vetenskaplig studie vid ett sjukhus i New York och läkarna fann att han mådde förträffligt och att laboratorievärden och allt annat var utmärkta. Den föda eskimåerna gav Stefansson hade de levt på i tusentals år och när den amerikanske tandläkaren Weston A. Price och hans hustru under åren 1932 till 1938 besökte också de dessa eskimåer under sina sammanlagt 14 besök hos olika kulturer fann de att ingen hade några kariesangrepp på sina tänder med undantag av några individer som nyligen övergått till västerländsk mat med mjöl och raffinerat socker. Dessa friska tänder och i stort sett samma kost fann Stefansson och några år senare paret Price hos folken i isolerade alpbyar i Schweiz, på Hebriderna, bland Indianer, Polynesier, Melanesier och i Afrika. Sommaren 1935  reste nämligen Price och hans hustru över den Afrikanska kontinenten och studerade trettio olika stammar, som alla kunde sägas ha bevarat sitt ursprungliga levnadssätt. De fann också där samma friska tänder, samma grova käkar, samma friska skellett och samma frånvaro av sjukdomar hos alla folk på i stort sett samma kost: kött, fett, fisk och skaldjur..

Men kunskapen om människans föda sedan årtusenden har inget värde alls när Svenska Livsmedelsverket utfärdar sina rekommendationer. I en tredje nyutkommen bok: "Ideologin och pengarna bakom kostråden" av Wikholm och Litsfeldt får vi veta att de vilar på helt andra grunder. Ekonomiska intressen spelar en avgörande roll och livsmedelsföretagen infiltrerar både myndigheter och universitet.

Verket har totalt negligerat evolutionen och antropologin liksom enkla iaktagelser av verkligheten. Exempelvis att man på 1950- och 60- talen aldrig skar bort något fett på skinkan och alltid drack fet mjölk och att det då knappast fanns några feta människor alls. Eller att man förr visste att ville man ha grisarna feta, skulle man ge dem potatis och spannmål d.v.s. kolhydrater i riklig mängd. När nuförtiden grisarna skall vara magra ger man dem soja, raps och vassle, alltså proteiner och fett.

Man bortser också helt från det svenska bondesamhällets gamla kunskap att för mycket bröd och potatis gör dig fet eller att slutar du att äta fett fläsk får du isterbuk. I stället uppmanade Livsmedelsverket redan 1976 i broschyren "Lev Väl" folk att äta mer bröd, flingor, ris, makaroner och potatis och minska på fettet och skapade 1989 nyckelhålsmärkningen där fett bytts ut mot socker vilket förvärrat fetmasituationen.  Råden passar dock industrin bra  och kampanjen "Ät 6-8 skivor bröd om dagen" från 1976 var ett samarbete mellan det privata Brödinstitutet och Socialstyrelsen

Dessutom spelar politik och ideologier, som miljö- och vänsterrörelsen från 1968 stor roll när dagens kostråd kommit till. Den kände svenske professorn Georg Borgström, verksam i USA, förvandlade redan på 50-talet maten på tallriken från en privatsak till en fråga om världens försörjning och överlevnad. Köttbiten du skulle äta blev en stöld från världens fattiga. Ett återkommande tema i 70-talets hemkunskapsböcker i Sverige var därför att man inte borde eller behövde äta kött, det går åt så mycket mer spannmål att föda upp djur än att äta spannmål direkt och det är osolidariskt mot den underutvecklade världen. Verket har också en bunkermentalitet som gör att man inte heller tar hänsyn till modern medicinsk forskning som talar emot deras föråldrade rekommendationer.  I januari i år visade exempelvis forskning från  Karolinska Institutet i Stockholm att kvinnor som drack fet mjölk behöll en lägre vikt än de som inte drack den feta mjölken och i en nyligen framlagd doktorsavhandling bekräftades åter den sedan gammalt kända kunskapen om kolhydraternas roll och rörelsers ringa påverkan på vikten. En Uppsalaforskare studerade havskappseglare och visade att trots att de åt "nyttig mat" med frukt och grönt och rörde sig maximalt i rigg och master gick de upp i vikt.

Det är alltså helt andra intressen och inte vare sig vetenskapliga studier eller ens sunt förnuft som ligger bakom rekommendationerna från den myndighet som valt en brödskiva som sin logotyp.

Ytterligare en alldeles nyutkommen bok talar starkt emot SLV:s rekommendationer. USA:s  mest ansedda vetenskapsjournalist Gary Taube har i dagarna utkommit med: "Good Calories - Bad Calories"  I ett antal teser slår han fast att det är kolhydrater som socker och stärkelse och inte fett, som förorsakar  hjärtsjukdomar och fetma. Raffinerade kolhydrater är också den mest sannolika orsaken till vissa typer av cancer, Alzheimers sjukdom och andra vanliga kroniska sjukdomar i modern tid, menar Taube. Motion gör inte att vi går ner i vikt utan gör oss bara hungriga.  I USA räknar över 80 % av befolkningen energibalans och jämför kalorier i födan med tabeller på hur mycket man förbränner vid olika kroppsliga aktiviteter. Trots detta är amerikanerna  världens fetaste folk och de allra fetaste är de med hårt kroppsarbete. Konsumtionen av fett har dessutom gått ned under samma tid som antalet feta ökat explosionsartat

Hur gick det nu slutligen med kvinnan i Munkedal som så flagrant brutit mot läkarordinationer? Hon kallades naturligtvis omedelbart till sin doktor efter avslöjandet och kunde direkt sluta med sina blodtryckstabletter och minska sin diabetesmedicinering. Nu, mer än två år senare väger hon fortfarande drygt tjugo kilo mindre än tidigare förutom att hon känner sig friskare och inte längre behöver den tupplur hon alltid tagit mitt på dagen.

 Så även om man kan misströsta om möjligheterna att få livsmedelsverket att ändra sina rekommendationer och därmed komma till rätta med den katastrofala fetmasituationen, så verkar det finnas ett hopp i människornas sunda förnuft och den därur sprungna förmågan till egna motsträviga initiativ.

Trösterikt skriver också ekonomen Henry Johnson i "On Economics and Society" fritt översatt: "..den överlägset mest gynnsamma situationen för att en ny och revolutionerande teori ska spridas snabbt är att det föreligger en etablerad ortodoxi som är klart oförenlig med uppenbara fakta ur verkligheten, att anhängarna till denna ortodoxi ändå litar tillräckligt mycket på sin teoris intellektuella kraft att förklara dessa fakta och att de, när de försöker göra detta, öppet avslöjar sin inkompetens på ett löjligt sätt"

 

Christer Enkvist

Överläkare,  Trollhättan

Av: Christer Enkvist

 

Datum för publicering

  • 2007-11-19

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2007-11-20 08:21 #1 av: molana

Bra Margareta !

Det blir mer och mer artiklar av det här slaget.Hoppas flera anammar den här kosten när dom läser om vinsterna den ger.

Anmäl
2007-11-20 09:01 #2 av: Mervi

Jättebra! Sådant behöver vi och speciellt alla andra ute i verkligeheten läsa. Tack för detta.

Anmäl
2007-11-20 14:31 #3 av: Margareta

De som skriver är ju också glada för att vi hjälper till att sprida deras artiklar... så skicka gärna länkar.

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2007-11-21 20:30 #4 av: Anden

Citat ur artikeln: "Motion gör inte att vi går ner i vikt utan gör oss bara hungriga."

Tills årsskiftet 06/07 så kämpade jag på och motionerade. Tre gånger i veckan var det gympa. Jag åkte skidor på vintern. Jag kämpade och försökte hålla igen på maten. Men varje aktivitet skapade hunger, en större hunger än vad jag hade förut. Och inte gick jag direkt ner i vikt heller. (skit också!)

Min övervikt gjorde att tillslut tog jag alvedon både morgon och kväll för jag fick ont i leder efter motionerandet. Så till slut tänkte jag, det kan inte vara mening att jag ska äta alvedon för att må bra. Jag struntade i motioneringen, fick minskad hunger och slapp att ha ont. Tyvärr så fick min kondition stryka på foten.... så mitt budskap är inte alls att man inte ska motionera utan att det inte är så himla lätt om man är underlång... ;-)

Så mitt mål är nu 10kg ner innan jag börjar motionera mer igen. Min kropp behöver det innan jag börjar belasta det igen. Det här är nog min första diet som jag har klarat av att hålla så länge utan att börja fuska mer och mer.... helt fascinerad är jag....

Må flott på er alla!

 

Anmäl
2007-11-21 20:49 #5 av: magma

Välkommen hit Anden!

Anmäl
2007-11-22 13:38 #6 av: Karro

"Må flott på er alla!"

hihi va roligt

Välkommen Anden :)

Anmäl
2007-11-22 16:20 #7 av: ulrikaberg

Citat ur texten ovan

"I USA räknar över 80 % av befolkningen energibalans och jämför kalorier i födan med tabeller på hur mycket man förbränner vid olika kroppsliga aktiviteter. Trots detta är amerikanerna  världens fetaste folk och de allra fetaste är de med hårt kroppsarbete. Konsumtionen av fett har dessutom gått ned under samma tid som antalet feta ökat explosionsartat"

Jag tyckte det var knepigt redan för 13 år sedan när jag var till USA och såg fettfritt margarin i mejerihyllan! Tänk så mycket annat konstigt som finns utöver de vanliga "standardprodukterna". Inte undra på att det blir fel när man tar bort fettet och ersätter med så mycket annat som kolhydrater och konstgjorda ämnen. De jag träffade där då var väldigt fokuserade på att det inte fick finnas fett i maten, men man brydde sig inte om något annat. Kan tillägga att de samtliga var överviktiga.

Anmäl
2007-11-22 16:37 #8 av: Margareta

Fettfri majonnäs fick mig verkligen att fatta att nu har det gått för långt - vad i all sin dar är den gjord på då - det var en av mina första väckarklockor. Det köpte jag aldrig - hur fettskrämd jag än var.

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2007-11-22 17:16 #9 av: Mimsivimsi

Jag tror alltid det är bra att röra sig och aktivera kroppen. Tänk hur aktiva människan varit i tusentals år och nu sitter vi och säckar vid datorer och tv-apparater....
Och tänk hur skönt det är när endorfinerna pumpar i kroppen!
Visst blir man hungrigare, men då fyller man bara på med lite smör och en köttbit!!

Anmäl
2007-11-23 01:25 #10 av: grona-marie

Jättebra artikel, särskilt slutklämmen om att experterna till slut väcker löje.

Jag älskar att träna(tror jag, det var ett tag sen nu) men just nu är kroppen för tung för annat än promenader och simning. Trodde att jag skulle börja jogga när jag passerar 90 men just nu tror jag att det krävs minst 5 kilo till innan det händer.

När kommer Gary Taubes bok på svenska tro, det är så mycket lättare att läsa svenska tycker jag.Förvånad

Anmäl
2007-11-23 08:48 #11 av: Doc

Pratade med förläggaren som ger ut litsfelt dahlqvist mm. Han trodde inte det fanns en marknad för Taubes på svenska och jag tror han har rätt tyvärr...

Anmäl
2007-11-24 19:33 #12 av: Piab

Väntar med spänning på svar från Arla ang  konc svenskt smör.Tillverkningsmetoder? Vilka kemikalier? Någon annan som frågat och fått svar? Undrar också lite över nyttan med kokosolja-innehåller ju mycket Omega 6......

Anmäl
2007-11-24 19:41 #13 av: Pasi

Kokosolja innehåller bara 1-2% omega 6 om inte jag är helt fel underrättad.... ungefär som smör.Glad

Anmäl
2007-11-24 19:56 #14 av: kitabu

Det märkliga är att det ska komma en utgåva anpassad för engelska förhållanden med titelnDiet Delusions. Jag maialde Gary Taubes och han begrep inte varför eftersom det inte kommer ut någon speciell bok för Canada eller Australien.

Däremot lovade han att höra va sig om det blev aktuellt med en föreläsningsturne i Europa framöver.

Anmäl
2007-11-24 20:02 #15 av: Fnyfniken

Jag har hört från någon (Jimmy Moore kanske) att det eventuellt kan bli aktuellt med en nedenklad pocketutgåva av GCBC senare. Sån som vanliga överviktiga är intresserade av. Originalet är kanske lite tung (fast han skriver väldigt flytande och skön engelska) men referenserna hade jag gärna sett numrerade i texten.

Ang Enquists text så var Banting begravningsentreprenör, inte snickare. 

Anmäl
2009-03-22 10:21 #17 av: Margareta

Länge sen vi läste den här artikeln...

/Margareta

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2009-03-24 08:30 #19 av: LenaK63

Vet inte om jag läst den förut. Jag var rätt ny här när den skrevs. Delar av den har jag läst på andra ställen.

Den är fortfarande aktuell! Ska genast länka till den.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.