Annons:
Etikettlivsmedel
Läst 29678 ggr
dufva
10/11/07, 11:56 PM

Är potatisen nyttig?

Hur är det med den "rara knölen" som har en lång kulinarisk tradition i vårt land. Kan den försvara sin plats på våra tallrikar om vi vill äta hälsosamt?

När potatisen introducerades här på 1700-talet var det en välsignelse eftersom det var svårt för befolkningen att skrapa ihop tillräckligt med energi och vitaminer på den kost som fanns att tillgå.

Potatis är en av de få sakerna ur växtriket som man faktiskt kan leva rätt länge på innan bristsymptomen visar sig 

Kött fanns inte ofta på var mans bord utan standardmaten bestod av bröd och gröt och lite rotfrukter.. 

Idag har vi tillgång till en väldig massa livsmedel som innehåller mycket mer näring än den rara knölen

Nu har den istället blivit ett problem med sin energitäta stärkelse och extremt blodsockerhöjande effekt.

Att 1700-talsmänniskan åkte på en del nya sjukdomar i slutet av sina liv var knappast nåt dom satte i samband med potatisen, och även om dom hade gjort det så uppvägde vinsten att slippa svält med råge eventuella krämpor på ålderns höst..

Med dagens energitäta kost delar potatisen skuldbördan till vår ohälsa och övervikt tillsammans med många andra livsmedel.

Att utesluta den ur sin kost medför absolut inte att någon riskerar brist på nåt överhuvudtaget

Tvärtom kan dess plats på tallriken med fördel överlåtas till något med större näringsinnehåll och mindre negativa konsekvenser..

Av: dufva

  • [Personlig sida](javascript:void top.ShowProfile('dufva'))
  • [Kontakta](javascript:void top.ShowProfile('dufva', 'Contact.aspx'))

Datum för publicering

  • 2007-10-11
Annons:
Margareta
10/12/07, 12:21 AM
#1

Tack Dufva!

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

magma
10/12/07, 12:29 AM
#2

Tackar också!

felixifokus
10/12/07, 12:34 AM
#3

Jag tror dock att kokt potatis har en väldigt liten skuldbörda när det gäller övervikt och diabetes. Värre skada gör den först om någon gjort pommes eller chips av den. Jag har bantat med potatis ett par gånger och det har fungerat väl.

Jag vill ha mer bevisning på att kokt potatis skulle göra en normalviktig , frisk människa fet, givet att hon äter normala mängder av alla maträtter.

magma
10/12/07, 12:40 AM
#4

Dufva skrev bl.a att " Med dagens energitäta kost delar potatisen skuldbördan till vår ohälsa och övervikt tillsammans med många andra livsmedel."

Den bär ju inte skulden ensam förstås, problemet blir ju som sagt när den äts i kombination med fet, energität kost. När du gick ned och åt potatis så gissar jag att du åt relativt fettsnålt?

Potatis är ju Viktväktarnas paradknöl numro 1, och visst fungerar det för många- inte alla- att banta med potatis om man följer deras fettsnåla kaloribantning.

Margareta
10/12/07, 12:43 AM
#5

Potatis höjer blodsockret väldigt effektivt - det har jag testat med min mätare. Det är värre än godis faktiskt. Jag har gjort en del tester sen jag fick mätare både med potatis - choklad - och faktiskt glass (magnum-mörk)Generad

När jag åt potatis blev vi bjudna på laxpudding med grädde, lax och potatis. Den som bjöd vet hur vi äter men trodde det var ok då det var lax och grädde….Förvånad Jag petade så gott jag vågade men en del potatis blev det och jag hade ovanligt högt blodsocker den kvällen.

När jag åt glassen - var det "bara för att" vår affär skulle stänga för gott och de reade glassen och jag hade aldrig smakat den där magnum med mörk choklad….
(Jag vet att det var ett dåligt argument, men jag är och föblir beroende och då hittar man på sådana argument ibland)

Mörk choklad och glassen gav inget utslag att nämna alls, snarare lägre i så fall. Jag mäter alltid vid samma tid på kvällen när jag går och lägger mig för att jämföra med fastevärdet.

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

felixifokus
10/12/07, 12:48 AM
#6

nope… jag åt kött sås och potatis, lite efter devisen "ät som på sextitalet". Men inga jätteportioner och inget överdrivet småätande av godis mellan målen. Mycket promenader.

*känner att jag vill försvara den kokta potatisen :)*

Annons:
felixifokus
10/12/07, 12:55 AM
#7

men den var fin , mörka magnum :)

jag har inte lekt med blodsockermätare vid intag av potatis. Det här var före diabetes.

(jag har blivit fet av kakor och choklad & för mycket stress och stillasittande efter vv.)

zeretki
10/12/07, 2:58 PM
#8

Ja, går man på restaurang så ser man att potatis tar upp hälften av tallriken. Jag tror potatis är nyttigare än spannmål MEN att man där också ska minska ner det väldigt mycket.

Tror inte potatis är nåt man ska äta varje dag och i dom mängderna som folk brukar göra…

Precis som på samma sätt som att vissa KAN gå ner i vikt om man tar bort ALLT fett och äter enbart grönsaker. För vissa funkar detta. Men hur nyttigt är det?

Man får inte all näring man behöver om man äter enbart grönsaker och inget fett eller protein.

Glennart
10/12/07, 3:05 PM
#9

När Spanjorerna koloniserade sydamerika så var ett sätt att neutralisera lokalbefolkningen att förbjuda jakt och tvinga stackarna att äta endast potatis. Ledsen

Mervi
10/12/07, 3:22 PM
#10

Potatis är säkert bättre än spannmål för lilla magen, men jag tror inte heller att den är så viktig idag som den var förr.

Och hur tråkig blir inte maten, potatis, potatis….FlörtBehöver variation.!

venuseva
10/12/07, 3:47 PM
#11

Potatisvatten är jättebra mot reumatism, t ex. Alltså blötlagd potatis i ett glas vatten som dricks på morgonen men utan stärkelsen som ligger i botten.

Blötlagd potatis som kokas tror jag är mer lättsmält än om den inte är blötlagd. Dessutom sätts C-vitaminprocessen igång i allt som läggs i blöt innan det kokas.

Äter själv inte potatis nästan alls, för jag blir så trött när jag ätit potatis. Men Rösti är jättegott.  Eller stekt potatis också för den delen eller Janssons Frestelse med.

hemul
10/13/07, 6:33 AM
#12

Det handlar ju om mängden man äter. Jag vill nog också försvara både potatis och andra rotsaker. De kan ju ivf inte odlas på näringssubstrat som en del grönsaker och jorden skyddar väl lite från besprutningen. Flört

GI tror jag inte heller spelar någon roll som vi äter. Utom möjligtvis om kolhydraterna utgörs av fruktsocker. Fettets dämpande effekt lär inte fungera på fruktos.

Sara40
10/13/07, 11:59 AM
#13

Håller med Mervi till 100% - hur tråkig och smaklös är inte potatisen i sig!!! Visst går det med hjälp av annat; kött/ smör/ grädde/ mm att få potatisrätter riktigt goda - men det är ju inte potatisen i sig som är god, eller hur!

Annons:
Effie
10/16/07, 1:51 PM
#14

OK, jag får väl svära i kyrkan då…Glad En nykokt, välkokt, lätt mjölig vinterpotatis…det är namnam, gärna med smör till, men inte nödvändigtvis. Samma med gott bröd… När jag fastade, en gång för många år sedan, var potatis och bröd den enda mat jag saknade. Hur det går nu? Saknar det mycket lite mycket sällan.


Visst går det. Om inte annat, så går det galet

Glennart
10/16/07, 8:45 PM
#15

När jag var liten var jag som Håkan från "Sune". Jag kunde äta potatis i alla former utan några tillbehör. Inte så lockande nu dock.. Skrattande

Bookjones
10/16/07, 10:15 PM
#16

Reformerad potatisgalning här med… Minns att jag inte trodde vi hade ätit middag en dag när jag var liten. Satt uppe bra länge och väntade (gillade att äta då med) och det visade sig att vi HADE ätit… spaghetti….

Nu blir det ytterst sällan. Blir lite sugen på pytt i bland när man har en massa köttrester.

Margareta
10/17/07, 12:57 AM
#17

För mig är det likadant - hellre potatis än pasta - MEN nu när jag testade för ett tag sen i en laxpudding jag blev bjuden på - var det faktikst inte så gott som jag trodde och definitivt inget jag längre behöver sakna. Smaken kan faktiskt förändras!

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

dufva
10/17/07, 1:25 AM
#18

jovisst det finns ju grader även i helvetet Förvånad.

Jag tror också att pasta är värre.

Ju mer raffinerade dom dåliga kolhydratern är desto sämre är det..

I år har jag bara ätit potatis vid tre tillfällen.

Två surströmmingsskivor och en sillbuffe  var det som fick mig till övertrampen Skrattande..

Att potatisen effektivt snabbt höjer sockerhalten i blodet är utan tvivel 

Candidan blossade röd dan efter vid alla tillfällena, men man väljer ju själv..

oldwolfie
11/14/07, 8:33 PM
#19

 lustigt  jag har inte  ätit potatis  på två  år men just idag köpte  jagtrestycken,,,för  jag tänkte mej en  liten potatisgratäng o jag vill  känna efter vasom händer  om jag äter en potatis

så  jag ska testa de en dag  men vet inte vilken dag de  sker

dom liggger  där  nu iallfall   o väntar  på om jag blir sugen igen

kul  att  ni  just  då  tog upp potatisens  vara eller  inte vara

oldwolfie
11/14/07, 8:36 PM
#20

Potatis (Källa: Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas, version 04.1)

Energi:

73.8kcal/308.8kJ

Vatten:

79.6g

Protein:

1.81g

Fett:

0.1g varav mättat: 0.02g, enkelomättat: 0g, fleromättat: 0.06g, kolesterol: 0mg

Kolhydrater:

16.14g, varav sockerarter: 1.5g

Fibrer:

1.4g

Vattenlösl. vitaminer:

C: 11mg, Folat: 19mcg, Niacin: 1.65mg, B2: 0.048mg, B1: 0.073mg, B6: 0.195mg

Fettlösl. vitaminer:

Karoten (A-vit): 10mcg, Alfa-tokoferol (E-vit): 0.026mg

Mineraler:

Fosfor: 31.2mg, Järn: 0.48mg, Kalcium: 3.8mg, Kalium: 467.5mg, Magnesium: 24mg, Natrium: 2.2mg, Selen: 0.1mcg, Zink: 0.4mg

inte  så  himla mycke  farligt  i den egentligen

ska bli spännande o se hur jag  själv klarar den

Annons:
Margareta
11/14/07, 8:42 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#21

Det beror på hur man räknar - 100g är inte mycket potatis och det är 16g kolhydrater dvs mer än vad jag får i mig på en dag.

Eftersom det är så mycket vatten är det väldigt hög andel energi som kommer från stärkelse och det är dessutom vad jag tål sämst. Jag slog in 100g potatis i mitt kostprogram och det är 89% kolhydrater dvs rätt långt från de 3% jag tillåter mig.

Jag tycker absolut att Du skall testa - men vara medveten om vad det är Du gör.

Grönt är Kolhydrater, rött är protein och blått är fett

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

anki1
11/14/07, 10:38 PM
#22

Jag äter fortfarande potatis, byter ut pastan eller riset , mot kokta kalla.

Älska dig själv för den du är

Besök mig gärna påWWW.facebook.se/ankis smycken o textilhantverk

Karin20
11/14/07, 11:21 PM
#23

Som diagnostiserad diabetiker vågar jag absolut inte äta potatis! Det höjer blodsockret t o m mera än en sockerbit! Och jag vill inte vara med om det. Om ni friska klarar av blodsockerhöjningar, så är det ok, men inte jag. Och jag tror att man borde tänka på det alla som kommit upp en bit i åldern och som har ett för stort midjemått. Bollformad som jag.

//Karin

hemul
11/14/07, 11:29 PM
#24

Inte om du äter en potatis stor som en sockerbit. Skrattande

Och inte om du dränker in potatisbiten i massor med fett heller.

grona-marie
11/23/07, 2:27 AM
#25

Jag har varit en riktig potatisgris, älskade hemgjort potatismos med extra smör(gör broccoli eller blomkålsmos nu). Jag tänker inte aldrig mer när det gäller potatis, men jag väljer mina tillfällen t ex till sill(finns ingen plats för sill just nu heller). Tänker äta en liten klick jansson på julafton. Jag tror inte heller att potatis är så farligt men man ska inte basera måltiden på potatis utan se den som ett tillbehör.

birma
6/30/08, 10:06 PM
#26

Oj. Blev lite glatt överraskad över att en del äter potatis. Det som är så gott och som jag alltid trott förut, även nyttigt. Det är gott i sig självt också med kokt potatis, med bara lite salt och en klick smör. Mycket gott. Men jag har slutat med potatis (med ett par undantagsdagar) sedan fem månader tillbaka, den dag jag fick syn på lchf och den information som fanns att läsa om kosten. Då fattade jag det som att potatis inte ingår.

Men en blodsockerhöjare är det då i alla fall på den negativa sidan. Men efter läsningen i denna artikeltråd, tror jag att jag ska äta lite ibland ändå. Det är så mycket man redan övergivit i tycka-om-branchen, lite kan man väl ha kvar. Får tänka lite till på saken…

Bengt-Olov
6/30/08, 10:22 PM
#27

"Candidan blossade röd dan efter vid alla tillfällena, men man väljer ju själv…" Dufva, vilka var/är dina symptom på att candidan blossar upp så där tillfälligt!?

Har aldrig någonsin tyckt om potatis. Kan nog nästan lova att jag dessutom satt min allra sista…

Annons:
smartatjejenmaria1980
10/23/17, 5:40 PM
#28

#11 kul att höra talas om denna använding för potatisvatten, ska testa.

Vivisfaxarn
10/26/17, 5:51 AM
#29

Apropå att smaken ändras. Förr var ”Frukt och mandel”-chokald min stora favorit. Testade en för ett bra tag sen. Fruktansvärt söt och inte ett dugg god! Så nu vet jag det! Ang potatis. Svensk färskpotatis tycker jag är gott till gravade laxen t ex. Men vinterpotatis är väldigt lätt att avstå från tycker jag!

Mooniq
10/26/17, 9:32 AM
#30

 Jag älskade potatis förr. och numera kanske jag får sug efter lite potatisgrätäng 1- 2 ggr/ år. då äter jag och undrar om inte smakminnet skojar med mig.  I minnet så är det godare än i verkligheten.  Om jag blir bjuden på mat så kan jag äta lite potatis men äter alltid hellre grönsaker till proteinerna numera.  

Innan jag började med lchf så hade jag svår IBS - och bara efter 3 dygn på lchf så var mina mag/tarmproblem borta - det var ett mirakel, då läkare klappat mig på axeln för många år sen och sagt - att vissa saker får man lära sig att leva med…. 😟

Älta inte problem - skapa lösningar!! 🤔😃

Margareta
11/8/17, 8:58 PM
#31

Vad kul att den här gamla tråden dök upp igen :-)

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

LenaK63
11/8/17, 10:09 PM
#32

Jag äter potatis. Dvs kokt avsvalnad potatis med smör. Men inte i den mängd som konsumerades tidigare. En inte så stor eller två små. Kanske inte varje dag. Inbillar mig att den resistenta stärkelsen i den förut kokta potatisen är bra. I varje fall går jag inte upp i vikt.

smartatjejenmaria1980
11/10/17, 5:40 PM
#33

Potatisen är visst inte så dum:

Potatisens dag- en nyttig knöl

Dioramabyggare
11/11/17, 10:13 AM
#34

De få gånger jag äter potatis äter jag aldrig mer än en eller två (jag är vegan och gillar inte potatis till de vegetariska/veganska alternativen som finns till biff, korv och köttfärs. Ris och pasta passar bättre, tycker jag).

Annons:
oldwolfie
12/21/17, 1:30 PM
#35

hej alla   de där vä längesedan  ojaghar inte vart här  på länge men  så  poppade jag in  för  o kolla  hur  de ser ut idag,,,   jag tar en potatis då och då men  kör hellre en  som kallnat  o  blivit av me  lite kolisar ;) ,jag kör  ju fortfarande lchf ,jag mår bra av det,,,  pendlar  4  kilo upp  o ner  så de e  ju rätt ok för  en 70årig tant ;)

sötsug har jag nästan aldrig nuförtiden, o  mår bra ,,,   fast   ibland  då  jag går förbi en pizzeria  saknar  jag pizzan  ;) ,,,,   fast de e  lätt  o  avstå då jag inte tål gluten

ja  nu e  jag tebax   iallafall  fast jag inte har varit borta ;)

hemul
12/21/17, 2:06 PM
#36

Hej! Vad kul att se dig igen! 😃

oldwolfie
12/21/17, 4:47 PM
#37

ja de va längesedan   ,,,kul o se   en del är kvar

Layza
12/22/17, 9:16 AM
#38

Ingen pratar om kall potatis här. Den lär ju ska bli resistent stärkelse och inte tas upp förrän längst ner i tarmen, som mat till de goda bakterierna..

hemul
12/22/17, 10:49 AM
#39

Nej, det har du missuppfattat. Det är bara en liten del av potatisens stärkelse som blir resistent när den kallnar.

Grodan
12/29/17, 8:56 PM
#40

När jag läste att potatis är bra för håret (växer blanda annat bättre) så började jag äta potatis igen. Nu har jag glömt det då jag bara äter råkost. Fast råstekt potatis i massa smöööör……gah…


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Hanveden
12/29/17, 10:57 PM
#41

Här blir det potatis hemköpt till sill o nubbe på midsommar, till att göra jansson av till julafton och som tillbehör till lutfisken juldagen…

m hopp om en internationell LCHFdag Cool .

Annons:
Layza
1/11/18, 11:04 AM
#42

#39 Aha är det på det viset. Så potatis är absolut aldrig lchf då.

Hur är det med potatismjöl, vet du det? För det tar jag som föda till tarmbakterierna.

hemul
1/12/18, 7:08 PM
#43

Det beror på hur mycket potatis du äter om det är LCHF eller inte. Och om du kan tänka själv eller rättar dig efter 5-procentsregeln. 😉

Rått potatismjöl bryts inte ner i magen, så det kan du fortsätta med om du tål det.

Upp till toppen
Annons: