Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (2) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
Livsmedel

Är potatisen nyttig?

2007-10-11 23:56 #0 av: dufva

Hur är det med den "rara knölen" som har en lång kulinarisk tradition i vårt land. Kan den försvara sin plats på våra tallrikar om vi vill äta hälsosamt?

 

När potatisen introducerades här på 1700-talet var det en välsignelse eftersom det var svårt för befolkningen att skrapa ihop tillräckligt med energi och vitaminer på den kost som fanns att tillgå.

Potatis är en av de få sakerna ur växtriket som man faktiskt kan leva rätt länge på innan bristsymptomen visar sig 

Kött fanns inte ofta på var mans bord utan standardmaten bestod av bröd och gröt och lite rotfrukter.. 

Idag har vi tillgång till en väldig massa livsmedel som innehåller mycket mer näring än den rara knölen

Nu har den istället blivit ett problem med sin energitäta stärkelse och extremt blodsockerhöjande effekt.

Att 1700-talsmänniskan åkte på en del nya sjukdomar i slutet av sina liv var knappast nåt dom satte i samband med potatisen, och även om dom hade gjort det så uppvägde vinsten att slippa svält med råge eventuella krämpor på ålderns höst..

Med dagens energitäta kost delar potatisen skuldbördan till vår ohälsa och övervikt tillsammans med många andra livsmedel.

Att utesluta den ur sin kost medför absolut inte att någon riskerar brist på nåt överhuvudtaget

Tvärtom kan dess plats på tallriken med fördel överlåtas till något med större näringsinnehåll och mindre negativa konsekvenser..

Av: dufva

Datum för publicering

  • 2007-10-11
Anmäl
2007-10-12 00:21 #1 av: Margareta

Tack Dufva!

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2007-10-12 00:29 #2 av: magma

Tackar också!

Anmäl
2007-10-12 00:34 #3 av: felixifokus

Jag tror dock att kokt potatis har en väldigt liten skuldbörda när det gäller övervikt och diabetes. Värre skada gör den först om någon gjort pommes eller chips av den. Jag har bantat med potatis ett par gånger och det har fungerat väl.

Jag vill ha mer bevisning på att kokt potatis skulle göra en normalviktig , frisk människa fet, givet att hon äter normala mängder av alla maträtter.

Anmäl
2007-10-12 00:40 #4 av: magma
Dufva skrev bl.a att " Med dagens energitäta kost delar potatisen skuldbördan till vår ohälsa och övervikt tillsammans med många andra livsmedel."

Den bär ju inte skulden ensam förstås, problemet blir ju som sagt när den äts i kombination med fet, energität kost. När du gick ned och åt potatis så gissar jag att du åt relativt fettsnålt?

Potatis är ju Viktväktarnas paradknöl numro 1, och visst fungerar det för många- inte alla- att banta med potatis om man följer deras fettsnåla kaloribantning.
Anmäl
2007-10-12 00:43 #5 av: Margareta

Potatis höjer blodsockret väldigt effektivt - det har jag testat med min mätare. Det är värre än godis faktiskt. Jag har gjort en del tester sen jag fick mätare både med potatis - choklad - och faktiskt glass (magnum-mörk)Generad

När jag åt potatis blev vi bjudna på laxpudding med grädde, lax och potatis. Den som bjöd vet hur vi äter men trodde det var ok då det var lax och grädde....Förvånad Jag petade så gott jag vågade men en del potatis blev det och jag hade ovanligt högt blodsocker den kvällen.

När jag åt glassen - var det "bara för att" vår affär skulle stänga för gott och de reade glassen och jag hade aldrig smakat den där magnum med mörk choklad....
(Jag vet att det var ett dåligt argument, men jag är och föblir beroende och då hittar man på sådana argument ibland)

Mörk choklad och glassen gav inget utslag att nämna alls, snarare lägre i så fall. Jag mäter alltid vid samma tid på kvällen när jag går och lägger mig för att jämföra med fastevärdet.

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2007-10-12 00:48 #6 av: felixifokus

nope... jag åt kött sås och potatis, lite efter devisen "ät som på sextitalet". Men inga jätteportioner och inget överdrivet småätande av godis mellan målen. Mycket promenader.

*känner att jag vill försvara den kokta potatisen :)*

Anmäl
2007-10-12 00:55 #7 av: felixifokus

men den var fin , mörka magnum :)

jag har inte lekt med blodsockermätare vid intag av potatis. Det här var före diabetes.

(jag har blivit fet av kakor och choklad & för mycket stress och stillasittande efter vv.)

Anmäl
2007-10-12 14:58 #8 av: zeretki

Ja, går man på restaurang så ser man att potatis tar upp hälften av tallriken. Jag tror potatis är nyttigare än spannmål MEN att man där också ska minska ner det väldigt mycket.

Tror inte potatis är nåt man ska äta varje dag och i dom mängderna som folk brukar göra...

Precis som på samma sätt som att vissa KAN gå ner i vikt om man tar bort ALLT fett och äter enbart grönsaker. För vissa funkar detta. Men hur nyttigt är det?

Man får inte all näring man behöver om man äter enbart grönsaker och inget fett eller protein.

Anmäl
2007-10-12 15:05 #9 av: Glennart

När Spanjorerna koloniserade sydamerika så var ett sätt att neutralisera lokalbefolkningen att förbjuda jakt och tvinga stackarna att äta endast potatis. Ledsen

Anmäl
2007-10-12 15:22 #10 av: Mervi

Potatis är säkert bättre än spannmål för lilla magen, men jag tror inte heller att den är så viktig idag som den var förr.

Och hur tråkig blir inte maten, potatis, potatis....FlörtBehöver variation.!

Anmäl
2007-10-12 15:47 #11 av: venuseva

Potatisvatten är jättebra mot reumatism, t ex. Alltså blötlagd potatis i ett glas vatten som dricks på morgonen men utan stärkelsen som ligger i botten.

Blötlagd potatis som kokas tror jag är mer lättsmält än om den inte är blötlagd. Dessutom sätts C-vitaminprocessen igång i allt som läggs i blöt innan det kokas.

Äter själv inte potatis nästan alls, för jag blir så trött när jag ätit potatis. Men Rösti är jättegott.  Eller stekt potatis också för den delen eller Janssons Frestelse med.  

Anmäl
2007-10-13 06:33 #12 av: hemul

Det handlar ju om mängden man äter. Jag vill nog också försvara både potatis och andra rotsaker. De kan ju ivf inte odlas på näringssubstrat som en del grönsaker och jorden skyddar väl lite från besprutningen. Flört

GI tror jag inte heller spelar någon roll som vi äter. Utom möjligtvis om kolhydraterna utgörs av fruktsocker. Fettets dämpande effekt lär inte fungera på fruktos.


Anmäl
2007-10-13 11:59 #13 av: Sara40

Håller med Mervi till 100% - hur tråkig och smaklös är inte potatisen i sig!!! Visst går det med hjälp av annat; kött/ smör/ grädde/ mm att få potatisrätter riktigt goda - men det är ju inte potatisen i sig som är god, eller hur!

Anmäl
2007-10-16 13:51 #14 av: Effie

OK, jag får väl svära i kyrkan då...Glad En nykokt, välkokt, lätt mjölig vinterpotatis...det är namnam, gärna med smör till, men inte nödvändigtvis. Samma med gott bröd... När jag fastade, en gång för många år sedan, var potatis och bröd den enda mat jag saknade. Hur det går nu? Saknar det mycket lite mycket sällan.

___________________________________________________

Visst går det. Om inte annat, så går det galet

Anmäl
2007-10-16 20:45 #15 av: Glennart

När jag var liten var jag som Håkan från "Sune". Jag kunde äta potatis i alla former utan några tillbehör. Inte så lockande nu dock.. Skrattande

Anmäl
2007-10-16 22:15 #16 av: Bookjones

Reformerad potatisgalning här med... Minns att jag inte trodde vi hade ätit middag en dag när jag var liten. Satt uppe bra länge och väntade (gillade att äta då med) och det visade sig att vi HADE ätit... spaghetti....

Nu blir det ytterst sällan. Blir lite sugen på pytt i bland när man har en massa köttrester.

Anmäl
2007-10-17 00:57 #17 av: Margareta

För mig är det likadant - hellre potatis än pasta - MEN nu när jag testade för ett tag sen i en laxpudding jag blev bjuden på - var det faktikst inte så gott som jag trodde och definitivt inget jag längre behöver sakna. Smaken kan faktiskt förändras!

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2007-10-17 01:25 #18 av: dufva

jovisst det finns ju grader även i helvetet Förvånad.

Jag tror också att pasta är värre.

Ju mer raffinerade dom dåliga kolhydratern är desto sämre är det..

 

I år har jag bara ätit potatis vid tre tillfällen.

Två surströmmingsskivor och en sillbuffe  var det som fick mig till övertrampen Skrattande..

Att potatisen effektivt snabbt höjer sockerhalten i blodet är utan tvivel 

Candidan blossade röd dan efter vid alla tillfällena, men man väljer ju själv.. 

Anmäl
2007-11-14 20:33 #19 av: oldwolfie

 lustigt  jag har inte  ätit potatis  på två  år men just idag köpte  jagtrestycken,,,för  jag tänkte mej en  liten potatisgratäng o jag vill  känna efter vasom händer  om jag äter en potatis

så  jag ska testa de en dag  men vet inte vilken dag de  sker

dom liggger  där  nu iallfall   o väntar  på om jag blir sugen igen

kul  att  ni  just  då  tog upp potatisens  vara eller  inte vara

Anmäl
2007-11-14 20:36 #20 av: oldwolfie
Potatis (Källa: Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas, version 04.1)
Energi:73.8kcal/308.8kJ
Vatten:79.6g
Protein:1.81g
Fett:0.1g varav mättat: 0.02g, enkelomättat: 0g, fleromättat: 0.06g, kolesterol: 0mg
Kolhydrater:16.14g, varav sockerarter: 1.5g
Fibrer: 1.4g
Vattenlösl. vitaminer:C: 11mg, Folat: 19mcg, Niacin: 1.65mg, B2: 0.048mg, B1: 0.073mg, B6: 0.195mg
Fettlösl. vitaminer:Karoten (A-vit): 10mcg, Alfa-tokoferol (E-vit): 0.026mg
Mineraler:Fosfor: 31.2mg, Järn: 0.48mg, Kalcium: 3.8mg, Kalium: 467.5mg, Magnesium: 24mg, Natrium: 2.2mg, Selen: 0.1mcg, Zink: 0.4mg

inte  så  himla mycke  farligt  i den egentligen

ska bli spännande o se hur jag  själv klarar den 

Anmäl
2007-11-14 20:42 #21 av: Margareta

Det beror på hur man räknar - 100g är inte mycket potatis och det är 16g kolhydrater dvs mer än vad jag får i mig på en dag.

Eftersom det är så mycket vatten är det väldigt hög andel energi som kommer från stärkelse och det är dessutom vad jag tål sämst. Jag slog in 100g potatis i mitt kostprogram och det är 89% kolhydrater dvs rätt långt från de 3% jag tillåter mig.

Jag tycker absolut att Du skall testa - men vara medveten om vad det är Du gör.

Grönt är Kolhydrater, rött är protein och blått är fett

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2007-11-14 22:38 #22 av: anki1

Jag äter fortfarande potatis, byter ut pastan eller riset , mot kokta kalla.

Anmäl
2007-11-14 23:21 #23 av: Karin20

Som diagnostiserad diabetiker vågar jag absolut inte äta potatis! Det höjer blodsockret t o m mera än en sockerbit! Och jag vill inte vara med om det. Om ni friska klarar av blodsockerhöjningar, så är det ok, men inte jag. Och jag tror att man borde tänka på det alla som kommit upp en bit i åldern och som har ett för stort midjemått. Bollformad som jag.

//Karin

Anmäl
2007-11-14 23:29 #24 av: hemul

Inte om du äter en potatis stor som en sockerbit. Skrattande

Och inte om du dränker in potatisbiten i massor med fett heller.


Anmäl
2007-11-23 02:27 #25 av: grona-marie

Jag har varit en riktig potatisgris, älskade hemgjort potatismos med extra smör(gör broccoli eller blomkålsmos nu). Jag tänker inte aldrig mer när det gäller potatis, men jag väljer mina tillfällen t ex till sill(finns ingen plats för sill just nu heller). Tänker äta en liten klick jansson på julafton. Jag tror inte heller att potatis är så farligt men man ska inte basera måltiden på potatis utan se den som ett tillbehör.

Anmäl
2008-06-30 22:06 #26 av: birma

Oj. Blev lite glatt överraskad över att en del äter potatis. Det som är så gott och som jag alltid trott förut, även nyttigt. Det är gott i sig självt också med kokt potatis, med bara lite salt och en klick smör. Mycket gott. Men jag har slutat med potatis (med ett par undantagsdagar) sedan fem månader tillbaka, den dag jag fick syn på lchf och den information som fanns att läsa om kosten. Då fattade jag det som att potatis inte ingår.

Men en blodsockerhöjare är det då i alla fall på den negativa sidan. Men efter läsningen i denna artikeltråd, tror jag att jag ska äta lite ibland ändå. Det är så mycket man redan övergivit i tycka-om-branchen, lite kan man väl ha kvar. Får tänka lite till på saken...

Anmäl
2008-06-30 22:22 #27 av: Bengt-Olov

"Candidan blossade röd dan efter vid alla tillfällena, men man väljer ju själv..." Dufva, vilka var/är dina symptom på att candidan blossar upp så där tillfälligt!?

Har aldrig någonsin tyckt om potatis. Kan nog nästan lova att jag dessutom satt min allra sista...

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.