Mona-Stina har bidragit med ett fantastiskt recept på Béarnaise-sås
Hemgjord Béarnaise-sås på pappas sätt.
Min pappa var stamanställd kock i svenska flottan, för honom existerade inte ordet halvfabrikat. Den här såsen lärde han mig och jag har provat färdiga såser men inte funnit att de smakat lika gott som denna, dessutom slipper man alla konstiga tillsatser när man gör den själv.
Det är alls inte svårt, man behöver inte vispa som en galning, klarar jag det med min arbetsskada i nacke och armar så klarar vem som helst det. Jag har gjorde såsen tusen gånger och den har aldrig skurit sig. Satsen blir ungefär 3 dl sås.
Smält smöret och ställ det åt sidan för att svalna.
Krossa vitpepparn med bladet på en kniv och hacka löken fint, lägg det tillsammans med vatten, persilja och vinäger i en liten rostfri kastrull (aluminium kan missfärga såsen). Låt alltsammans koka ihop tills endast ungefär en halvdeciliter återstår.
Under tiden kan man hacka dragon och/eller persilja, man väljer vad man tycker om.
Själv föredrar jag dragon.
Sätt också en större kastrull på spisen och koka upp vatten till vattenbadet.
När vätskan minskat silar man av lök och kryddor, därefter slår man tillbaka den i kastrullen.
Den lilla kastrullen sätts ner i vattenbadet, vattnet ska inte koka, bara sjuda.
Tillsätt äggen under vispning ett i taget och fortsätt vispa tills det tjocknar.
Det behövs alltså inte vispas febrilt, det räcker i en jämn lugn takt.
Därefter drar man av kastrullerna från värmen och tillsätter det avsvalnade smälta smöret i en smal stråle, under vispning på samma sätt som med äggen.
Avslutningsvis tillsätts de hackade kryddorna, smaka och tillsätt eventuellt mer vinäger om ni vill ha en skarpare smak. Lite salt kanske också behövs.
Bea-sås kan ätas till det mesta för att få upp fetthalten på portionen.
I dag hade jag kyckling, stekt i stekpåse.
Vad man dricker till bestämmer man själv men jag dricker alltid te till maten.
Här på iFokus har jag fått tipset om rött te, just detta är smaksatt med vanilj och har blivit en ny favorit. En dessertsked kokosolja med smak tillsätts.
Såsen som blir över slår jag i en rendiskad glasburk, den får svalna och innan den åker in i kylen sätts lock på.
Den klarar att värmas på i micron och håller sig färsk alla gånger en vecka med tillslutet lock.
Bea är från början en kall sås, så den fungerar alltid superbt som kallt tillbehör till ex lite grillat kött. Smörsmaken som äkta bea ger går inte av för hackor!
Om olyckan skulle vara framme och såsen skär sig så går det att reparera genom att kasta i en isbit och vispa som besatt! :o)
Det säljs djupfryst bea inom storkök men jag har inte någon erfarenhet av den. Skulle tro att det går men att man måste vara ytterst varsam när man värmer den igen.
#16 Pappa finns tyvärr inte längre, han har varit borta i över tio år.
Han lärde mig mycket i matlagningsväg och ibland känner jag faktiskt hur han är med och tittar över min axel när jag lagar mat.
Lite lustigt faktiskt, många gånger när jag var yngre ringde jag till honom och frågade hur mycket jag skulle ta av det ena eller andra. Standardsvaret var: "Tja, ta en näve ungefär." Skillnaden var att jag lagade till högst fyra personer... pappa till fyrtio. Mina nävar var dessutom betydligt mindre än pappas.
Hälsa och tacka iallafall- det hör han även om han är på andra sidan. de hör och vet allt de uschlingarna *fniss* Jag brukar prata högt med mina avlidna nära och kära
Näää, har jag gjort något fel?? Efter att såsen stått i kylen över dagen har den totalt förändrat konsistens till något som påminner om grynigt smör, men definitivt inte bearnaisesås. Ska det verkligen vara såhär, eller vad jag gjort för fel?
Jag provade igår. Fantastisk! Tack för reseptet. Misslyckades dock första gången. Jag lät äggen tjockna för mycket innan jag hällde i smöret. Besviken, men när jag analyserat det hela och förmodade att det nog var det som var felet så provade jag igen och den blev verkligen god. Nu har jag en burk i kylen. Funkar lika bra kall.
Varför den frös så var det för kalt i kylen. smör stelnar i kyla. och man ska inte spara bea i en hel vecka för bakterierna det var därför man slutade att ha hemma gjord på restaurang när retauranger gör egen i dag så andvänder de en så kallad såsbas en olja och den stelnar inte.Men går inte att köpa som konsument och smör är bättre än olja!!!!!
Att fryta bea går hur bra som helst he den i is kuber plocka fram som bea smör perfekt till grillat fuckar sompersiljesmör smälter härlit men med godare smak....
Denna goda sås är ännu enklare att göra i matberedare!
Häll äggulorna i en matberedare och häll försiktigt ner vätskan, samtidigt som matberedaren är igång. Därefter häller du ner det smälta smöret i en fin stråle. jag har aldrig misslyckats med hemlagad bea eller hollandaise sedan jag började använda matberedare. Snabbt går det också!
Tack för receptet, blev kanon trots att jag bara hade gul lök hemma. Kryddade lite extra med några droppar vinäger och salt. Nästa gång ska jag ha i mer dragon (persilja hade jag inte heller i)
Avdelningen man tager vad man haver: mitt första försök alldeles nyss skar sig, äggen tjocknade antagligen alldeles för mycket. Det hjälpte inte med en skvätt iskallt vatten och isbitar har jag aldrig så jag blev konfunderad över hur jag skulle rädda eländet. Hittade en liten vispgrädde-tetra i frysen, satte den i kastrullen och började veva runt. Funkade finemang!
För er som också gör den för första gången, är det värt att inte bekymra sig om att den inte verkar tjockna tillräckligt. Det kommer när den fått vila/svalna tillräckligt.
Jag misslyckades brutalt med mitt första försök, försökte rädda den genom att vispa ner ytterligare en äggula men det funkade inte alls. Provade sedan isbitstricket men inte heller det lyckades.
Jag lät såsen då svalna en stund på balkongen (kylen funkar säkert lika bra). Nu låg såsen i kastrullen i två helt skillda skikt och det såg rejält oaptitligt ut, så i ett sista desperat (hade inga fler ägg så jag var desperat) så tog jag fram mixerstaven och körde runt i såsen en stund och voila! En perfekt bearnaise!
mariech - det trodde inte jag heller. Jag tyckte riktigt illa om att laga mat ett tag och vi åt mest halvfabrikat. Detta för att jag visste att jag blev sjuk var gång jag åt. Nu vet jag bättre - det var maten som gjorde mig sjuk och nu vet jag vilken mat som gör mig frisk.
Att laga mat med riktiga råvaror är roligt och det blir alltid gott och är svårt att misslyckas med. Kan det bli bättre när man dessutom känner sig friskare hela tiden?
Bearnaise var min favorit och jag har gjort massor av fettskrämda varianter under åren. Nu är det bara att frossa. Jag gjorde på 750g ekosmör idag!!!
Jag tror att äggen inte tjocknade tillräckligt innan du började sätta till smöret. Upp till 65-70grader ungefär kan det bli innan äggen skär sig/koagulerar.
Har precis provat receptet. Såsen blev jättefin, såg jättegod ut, men det smakar rå äggula om den! Blev alldeles illamående :( Maken åt med god aptit men jag fick inte i mig speciellt mkt alls. Vad kan ha gott fel? Kryddningen var bra, men den råa äggulesmaken kom liksom i efterhand. Kan det vara så att jag inte värmde äggulesmeten tillräkligt? Eller ska det smaka så här? Inget kul alls att få kasta bort en stor klutt bea efter allt jobb, för det var jobbigt med allt vispande! :)
Den skall nästan sjuda tills den tjocknat ordentligt (inte ens sjuda är alltså varmt men inte för varmt (ca 65-70grader) och absolut inte koka - då blir det omelett)
Jag tyckte den blev rejält tjock innan jag hade i smöret....och det kokade absolut inte, det var låg värme och länge (kramp i visparmen :) ) Så det var konstigt, men jag får prova igen och köra ännu längre, hur tjockt ska det vara?
Hm, men då verkar det ju stämma...vad konstigt. Jag får göra ett nytt försök helt enkelt! Krydda lite extra kanske och låta det tjockna ännu mer. Är inte beredd att ge upp än!
Förresten, har ni några tips på vad man kan göra med överbliven äggvita? Det blev ju ett stort glas fullt (gjorde dubbel sats) och det känns så onödigt att kasta. Går emot mina principer lite att kasta mat i onödan. Förr hade man ju slängt ihop lite maränger eller liknande, men det är ju inte direkt aktuellt längre :)
Blanda äggvitorna med en påse kokos. Vispa äggvitorna rör sen i kokosen. Ta en tesked klicka ut på plåt med smörpapper. In i ugnen 175 grader ca 20-30 min. beroende på hur hårda och bruna man vill ha. Jag vill ha knaprigt sist hade jag 9 vitor 200 gram kokos som stod inna i 45 min, de blev bruna och knapriga. Man kan även ta mindre vitor 4-6 lägg till 4-3-2 hela ägg så det blir 8. Med hela ägg i måste tiden vara kortare i ugnen annars blir de brända, högst 20 min. Jag äter dessa som godis på kvällarna eller till kaffet. Äter ca 60 gram per dag när jag blir sugen.
tycker det var mycket godare med kylskåpskall/rumstempererad än microuppvärmd.. suverän till hemmagjord korv..
ps. någon som vet vad standardsatsen VÄGER i slutändan? försöker lägga in på minmat, men det blir ju helknas, har ju ätit av den så jag vet inte hur mycket den vägde från början..
Jag har aldrig gillat bea förut men tyckte att jag behövde någon sås till allt kött. Gjorde denna sås, hade inge vitvinsvinäger så jag tog äppelvinäger och använda basilika istället för dagon som jag ogillar.
Vad gott det blev! Den blev lite rinnig men smaken var underbar och inte särskilt svårt. Det svåra var ju att besluta när äggen var tillräckligt tjockna!
Jag är frälst och ska göra en ny sats i dag för att ha till mat i veckan.
De man köper är ofta gjorda på rapsolja för det är mycket billigare och håller hur länge som helst (hur nyttigt är det?). För att såsen skall bli tjock och krämig krävs tillsatser som man glatt häller i.
Det är för att vi vill ha SMÖR och inga tillsatser vi gör den själv.
Den som nöjer sig med rapsolja kan lika gärna köpa.
Jag älskar Bearnaise och även Hollandaise. Har gjort själv många gånger och visst får man vispa men vad gör det? Då arbetar man upp aptit under tiden man lagar maten.
Sen kan man hälla överbliven sås i glasburk och förvara i kylen till nästa dag, då man ställer den i sjudande vatten en stund.
Gjorde den för andra gången igår och använde elvispen. Med tanke på att jag inte gillade det alls förut så är det helt fantastiskt när jag säger: JAG KAN ÄTA BARA SÅSEN FÖR ATT DEN ÄR SÅ GOD!
Nu har jag också gett mig på att prova denna, omständigt och mycket olika kastruller att hålla reda på, men slutresultatet gör att det absolut var värt det, det är f-n så mycket godare med smörbaserad bea än den som görs på olja. Och utan all omega 6.
Heh. Testade detta recept igår, och jag gjorde misstaget att avbryta vispandet för att springa till datorn och kolla receptet efter att jag hade hällt i gulorna. Så det skar sig såklart
Men trots det var smaken absolut inget att klaga på! sååå mycket bättre än allt färdigköpt
Testade nyss och det blev hur gott och bra som helst. Knorr kommer inte upp i en bråkdel av samma smak.. och det trots ett halvdussin smakförstärkare... Tack för receptet!
Man kan använda sig utav det så kallade rosenprovet när man värmer på äggen. en träslev som man doppar och blåser på baksidan av den, då ska det bildas som en liten blomma när det är dags att börja strila i smöret. En del verkar tro att en bearnaise är en mayonaise som kör den kall i matberedaren. Bearnaise är en varm emulsions sås precis som mayo är en kall. Det är en fördel om alla ingredienser håller samma temp ungefär. At göra bearnaise är inte särskilt svårt, att göra en som är bra krävs en hel del övning. Lättaste sättet att rädda en bea som gått käpprätt, är med en ny ägg gula och ett stänk vatten i botten på en kastrull och sedan börja om från början och använda den skurna guckan som det vore fettet. Isbits tricket är oftast något man använder sig utav i beredskap om man ser att den håller på att skära sig.
Gjorde denna underbara bearnaise till middagen nu ikväll, sååå gott! Jag som annars älskat de färdiga såserna som man köpt, men denna va helt klart nya favoriten, och faktiskt inte så svårt att göra heller som jag trott tidigare, dock skar det sig när jag hällt i äggen men det räddade jag genom lite kallt vatten som jag rörde i bara, och det bler superbra.
Tack för ett bra recept! Jag kommer troligtvis inte att köpa färdigsås fler gånger :)
Idag när jag åt bearnaise-såsen, efter att den stått i kylen och utan att värma den något, hade den fått en lite konstigt konsistens, nästan lite "pulvrig" tyckte jag, någon som vet vad det kan bero på? Däremot så blev den "len" igen när jag hade den på det varma köttet. Kan det bero på att den skar sig igår och jag hällde i lite kallt vatten? (Se ovan inlägg)
Smaken var det absolut inget fel på iaf, mkt gott!
Åj, just det...det var ju här jag hittade receptet. Lika bra att kommentera nu så den hamnar lättillgänglig :) Gjorde efter ett annat recept förra veckan, men det blev inte bra. Denna har jag gjort en gång innan, men blev av med receptet. Gott var det iaf.
Det är inte så lustigt, smör stelnar i kylen, så det är inget som blev "fel", den kommer som du märkte få tillbaka lenheten när man värmer upp den lite, genom att lägga den på varmt kött t ex.
Nu har jag gjort såsen ännu en gång, och lyckades utan att den skar sig, jippi! Blev riktigt krämig precis som den man köper.
MEN! När jag ställt fram den på bordet och skulle börja äta så såg det ut som det skar sig ändå, eller smöret separerade sig lite, utan att jag gjort nånting med den. Blev väldigt besviken iaf, trodde äntligen jag lyckats, hehe. Var det för att den kallnade för mycket eller vad hände?
Det är ju ingen fara egentligen när det bara är jag och sambon som äter, gott smakar det ju, men inte så trevligt om man skulle bjuda andra kanske.
Ja, nu är även jag övertalad och imorgon blir det till att gå och inhandla lök, kryddor och har vinäger. Jag har lyckats med att göra majonnäs vid ett tillfälle så det här ska väl inte vara omöjligt. Wish me luck!
fast inget med sharlottenlök är lätt att göra tycker jag, de är ju precis hopplösa med skal innuti och det är ett halvt elände att pilla bort och få tillräckligt kvar av de små uschlingarna. Hur ids ni krångla med det?
prova det först. Har du en liten skärm? det kan ju vara så att du får dra artikeln i sidled för att se bilderna. Jag har för mig att den är lite bred i det formatet som det skrivits i ovan
Gjorde den här såsen idag. Var inte helt säker på om jag skulle lyckas, så jag hade en annas sås färdig utifall att. Men jag lyckades, och den blev ljuvligt god. Har hört av bekanta att bea är SÅ svårt att göra själv. Ingen jag känner gör den själv.
Vad alla kommer bli impade till sommarens grillkvällar när jag serverar den här såsen. :)
Jag kan bara hålla med dig Månsten - det är lättare än man tror och helt ljuvligt gott. Knepet är bara att hålla koll på temperaturen så det inte blir för varmt. Då skär den sig.
Jag har alltid gjort såsen ungefär så här jag också, dock ännu lite enklare: Smälter inte smöret och använder inte nåt vattenbad. smöret smälter bra om man har kasttrullen på svag värme medan man vispar äggulorna i essensen. värmer ägg- och essensblandningen, och vattenbad klarar man sig utan.
Sen tycker jag om att dofa i lite, lite cayennepeppar för att ge såsen lite extra sting.
Första gången jag gjort bea i mitt liv trots att familjen har ägt restaurang och store- och lillebror är duktiga kockar... Jag är svarta fåret i familjen när det gäller matlagning men gud vad gott det blev! Blev helt ifrån mig när jag smakade på denna! Enklare än vad jag trodde!
Tack för att du visade upp recepten grundligt! Uppskattat varmt!
Jag satt och tittade på bilderna och kom på att jag har inte sett en sådan visp på ååååååratal ... och då har jag ändå en massa olika modeller på vispar. Är denna modell typisk svensk ... i stil med osthyvel (men den var visst norsk i ursprunget) ...
vet inte om den är typiskt svensk men det är iaf den vanligaste modellen vågar jag nog påstå! Förutom om man har teflonkastruller då är den i plast men ungefär samma modell ändå, men det är ju somliga som kör med ballongvisp, speciellt kockar antar jag... men jag tycker inte den är lika bra ALLS....
Då är den nog svensk för här har jag aldrig sett den. Inte för att jag har speciellt letat men när jag såg bilden så tänkte jag på detta ... Det finns så många olika modeller även utav ballongen ... en del har mindre ballonger inuti större ballonger etc..,
Gjorde en search och hittade en på Amazon ... modellen heter KRONA så den är låter ialla fall ... det var inte bara jag som blev nostalgisk och naturligtvis tyckte alla att den var jättebra!
Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.