Att steka i stekpåse
Att steka i stekpåse har jag fått tips om här på forumet och det är en väldigt lätt procedur. Inget kladd, stänk eller massa disk. Allt kan man praktiskt taget steka i påse, hel karré, en kotlettrad, stek eller som här kyckling.
I vårt hushåll äts huvudmålet mitt på dagen, Mannen äter ute så passning med middag behövs bara på helgerna. Kvällsmålet i veckorna har oftast varit ägg och Mannen har kompletterat med smörgåsar.
På sista tiden har jag börjat laga en köttbit eller kyckling som ersättning för kvällsäggen, det kan bli lite tråkigt ibland med samma jämt. Kyckling hör till favoriten och kan varieras i det oändliga, den här gången har jag använt dragon men man tager vad man haver och tycker är gott.
Datum för publicering
- 2007-11-21
Sätt på ugnen strax under 200 grader och ta fram ett eldfast fat.
Öppna stekpåsen och lägg den på fatet så det går lätt att lägga i kycklingen.
För att få lite smak delar jag en lök och ett par morötter. Man kan givetvis använda andra rötter men detta var vad jag hade hemma, det köps inte så mycket av den varan längre.
En klyfta lök och ett par bitar morötter lägger jag inuti kycklingen.
Lägg resterande morötter och lök i stekpåsen.
Krydda kycklingen runt om.
Jag använde pepparblandning och salt. I köksfönstret stod en kruka dragon som var kvar sedan jag gjorde bea-sås, jag repade dragonen och lade på kycklingen. Skaften från dragonen lade jag i påsen ovanpå morötterna och löken.
Man kan använda vilka kryddor eller örter man vill.
Lägg kycklingen i påsen.
Förslut med bifogad klämma och ställ in i ugnen.
En kyckling tar ungefär en timme, ljuvliga dofter sprids i köket.
På stekpåsarnas förpackning står klart och tydligt tidsanvisning för olika sortes kött och gradantal.
När kycklingen är klar tas den ut ur ugnen, låt svalna ungefär fem minuter så det går att ta i påsen utan att bränna sig.
Klipp av ett hörn på påsen och sila av den goda buljongen. Mycket bra såsgrund, antingen att spara eller använda direkt.
Hemma hos mig brukar en sådan här burk räcka till två såsgrunder, den är koncentrerad så det behövs inte så mycket.
Lägg upp resten av påsinnehållet på fatet.
Den här gången använde jag bara själva kycklingen som kvällsmat, burken med skyn sattes lock på och förvaras i kyl till kommande behov.
Smaklig måltid!
Verkar jättegott. Var hittar man stekpåsar? Hur vet du att kycklingen är färdig. Kyckling är jag jättedålig på, steker alltid för länge så den blir torr och tråkig
//Karin
Stekpåsar finns i varje matbutik. Till och med i småbutiker.
Att den är färdig känns på lukten i köket, plus att det står på påsen hur lång tid det tar. Det finns även påsar med "klarknapp", en liten pip hoppar ut när innehållet är färdigt. En sådan har jag använt när jag gör julkalkon.
Inget man steker i stekpåse blir torrt eller tråkigt eftersom köttet ligger i skyn.
Prova en hel karré, jättegott att skära kalla skivor på och ta när man är sugen.
Mona-Stina - sån karré levde vi på när vi flyttade förra året och ingen hade tid att laga mat.
/Margareta
LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se
Supergott låter detta som, tackar! Jag kör för det mesta med lergrytan, men det är samma princip.
Men va underbart TACK Mona-Stina!!! Det är verkligen kanon när du lägger ut såna här nybörjartips och verkligen förklarar från grunden hur man gör!
Jag har lärt mig att laga kött i ugn och stekpåse tack vare detta forum! Jättebra tips!
Säger desamma zeretki!
plus nu vågar man göra det när man har fått såna pedagogiska bilder och förklaringar
Stekpåse är perfekt. Inget kladd i ugnen och man kan använda vätskan som blir kvar (jättegod). Egentligen är det synd att man inte använder det mer än man gör när det är så behändigt…
Jag brukar också använda stekpåse, fick tipset här precis som zeretki säger.
Vilken bra presentation Mona-Stina. Kanon.
Har nog en stekpåse som ligger och värmer en hylla i skafferiet. Då behövs bara en stek. Jättefin presentation. Som i allt om mat eller nåt.
Har stekpåsar som legat i lådan i många herrans år. får nog slänga dom och skaffa nya. Och använda som förstås.
Älska dig själv för den du är
Besök mig gärna påWWW.facebook.se/ankis smycken o textilhantverk
Det var inte en stekpåse, det var en rökpåse, innehåller socker men jag tror att jag ska prova att göra rökta räkor eller nåt ändå. Det får bli ett projekt i helgen. Sen får jag köpa stekpåsar och stek, lammstek med massor av vitlök mums.
Jag gjorde rostbiff av nötbog, i stekpåse… Det blev jättegott! För att få god buljong la jag i lite rotsaker och lök, också…
Sedan följde jag SSS.s tips om att hälla buljongen i en iskubspåse… för säkerhets skull la jag ändå iskupbspåsen i en plastbytta, i frysen.
"still lost in space and time"
Tack Mona-Stina
Hur gick det med din rökpåse grona_marie? Blev det några rökta räkor? *nyfiken*
e superglad över att jag hittat stekpåsar som tips här!
ska göra helkyckling idag enligt liknande recept som detta..
vitlök, salami och vårlök tänkt jag använda mig av.. och blandsvamp(nyplockad- gula kantareller, karljohan, brunsopp och lite annat gott.. )
Oh! Later jattepraktiskt och gott! Ar det nagon som vet vad stekpase heter pa engelska?
// Amanda
Det måste jag prova!
Mamma använde ofta stekpåse när jag var liten! Vet inte varför man inte har tänkt på det tidigare. Låter ju underbart att inte behöva göra rent ugnen så ofta.
Satt o Googlade efter tips på stekpåse o. lamm…
Och var hittade bästa tpset, tro?????
Jo, på KiF…..
Tack för det!!
Kif har en del gömda godingar som man får leta fram ibland!
/Margareta
LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se
Det här låter nästan för bra för att vara sant. (Hade aldrig hört talas som, innan det började snackas om här…) Säkert därför jag aldrig jagat iväg efter en sån där… Ja, fast om LCHF:n är för bra, men likväl sann, så varför inte…
Är det alltså så fantastiskt att det vare sig blir något kladd, att nästan varenda droppe fett tas till vara - och att plasten inte smälter!? Verkar bara funka för stekning i UGN ändå va, och inte på platta!?
Ungefär så är det Bengt-Olov - inget kladd och plasten smälter inte.
/Margareta
LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se
Mmm, låter suveränt gott! Bokmärker genast detta recept för användning i helgen, istället för att få trista torra kycklingar.
Oj, det var en gammal tråd. Min svärmor fån Danmark tipsade mig om stekpåsar på 70-talet. Konstigt att det inte har blivit populärare. Vi steker bland annat anka till julen i stekpåsar(dansk julaftonsmat).Alltså det godaste som finns. Ska steka längre än annan fågel, är väldigt fet. Fyller den med äpplen och torkade plommon. Anka kan man köpa i kinesiska butiker, mycket billigare än på ICA.
Jodå det är helt utmärkt med stekpåse när den håller hela stektiden och inte heller går sönder när man ska ta ut den med innehåll inklusive köttsafter/sky. Jag tror det hände alltför många ggr och att det var anledningen till minskad popularitet.
Men en annan metod som kom fram ganska stort på 70-80-talet är LERGRYTAN, som ger ett väldigt saftigt och gott resultat.
Jo, det är lite trixit att få över den till en annan form, har aldrig misslyckats med det..dock en julafton med finkläder och släktingar med förväntan i blick tappade jag hela långpannan med TRE ankor i golvet!!! gissa om fettet FLÖG ÖVERALLT, traumatisk upplevelse som man nu kan skratta åt. Använder fortfarande stekpåsar till allt möjligt, man slipper göra ren ugnen och får grund till sås.