Annons:
Etikettrecept
Läst 13449 ggr
Mona-Stina
2007-12-01 18:50

Oxfilé under täcke och piccata.

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Oxfilé äter man inte var dag men här kommer ett alternativ som kan passa när man har gäster. Det går alldeles utmärkt att byta ut mot billigare fläskfile.

I frysen hittade jag en oxfilé som legat ett bra tag, i dag tog jag hand om den innan den blir för gammal.

Att steka den i skivor rakt upp och ner är visserligen gott men i dag ville jag experimentera lite.

  • [

    Av: Mona-Stina

    ](link1.html)
    * [Personlig sida](javascript:void top.ShowProfile('Mona-Stina'))

* [Kontakta](javascript:void top.ShowProfile('Mona-Stina', 'Contact.aspx'))

Datum för publicering

  • 2007-12-01

 

Sätt först ugnen på 225 grader, därefter kan du börja med köttet, du behöver:

  • Oxfile
  • 2 schalottenlökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • Ca 150g färska champinjoner
  • Timjan
  • Salt och peppar
  • Smör att steka i

Skär filén i fingertjocka skivor, i dag är vi bara två som ska äta så jag gör bara sex skivor, resten av filén lägger jag undan.

Platta till skivorna något och krydda, jag använder salt och pepparblandning.

Hetta upp en panna och lägg i en rejäl klick smör, när smöret slutat fräsa lägger man i köttet och låter det få färg, ungefär två minuter på var sida blir bra.

Flytta över köttet i en eldfast form.

Därefter dags för täcket. Skär svampen och båda löksorterna i mindre bitar.

En ny smörklick i pannan, när den smält häll i löken och svampen och låt det fräsa ihop.

Krydda med lite salt, peppar och ungefär 2 msk timjan.

Jag hade gärna använt färsk men den lilla ICA-butiken i Ullared har bara dill och persilja i sitt varulager av färska örter.

När svampröran fräst ihop täcker man filéskivorna ordentligt.

Överst ett lock med ost, här har jag bara täckt halva, jag gillar inte smält ost men Mannen är mycket förtjust i det.

Ta den ost ni har, jag hade västgötaklosters cheddar.

Ställ in formen i ugnen ungefär 10-15 minuter på 225 grader.

Under tiden osten får färg i ugnen gör man piccatan.

En rejäl klick smör får fräsa i en kastrull tillsammans med två finhackade scharlottenlökar.

Tillsätt buljong, jag hade buljong i en burk i kylen sedan jag stekt kyckling i påse. Ungefär 1,5 dl blir bra.

En matsked tomatpuré.

En rågad matsked creme fraiche.

1,5 dl vispgrädde.

Smaka av och krydda om det behövs, min buljong räckte alldeles tillräckligt.

Alltsammans får puttra i minst tio minuter så såsen tjocknar.

När osten fått fin färg är köttet i ugnen färdigt. Det blir en liten alldeles lagom rosa rand i mitten av köttskivorna.

Jag tyckte att köttet och svampröran var så saftigt och fin så jag brydde mig inte om såsen. Lite vitlökssmör på toppen "fettade" till hela anrättningen, lättkokt blomkål till.

Mannen tog såsen i stället för smöret och han tyckte det passade alldeles utmärkt ihop.

Se bara, jag åt två skivor… resten åt Mannen med stor förtjusning.

Annons:
Denna kommentar har tagits bort.
Pasi
2007-12-01 19:37
#2

Du kan lägga upp på en tallrik till mig!Skrattande

Mona-Stina
2007-12-01 20:12
#3

Skrattande  Tyvärr Pasi… det tog slut.

Pasi
2007-12-01 20:16
#4

Attans!Skrikandes

Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Annons:
Mervi
2007-12-02 15:09
#7

Helt underbart! Tack Mona-Stina.

molana
2007-12-02 15:55
#8

Du gör verkligen ett fint jobb här med dina goda recept och dom fina bilderna med.Tack för den fina presentationen av matvarorna.Även en nybörjare i matlagning kan följa dina recept steg för steg.Jätte bra.Jag är ju ingen nybörjare men tänker på ungdommarna som kommer hit nu när vi har blivit så många här.

Bookjones
2007-12-02 15:56
#9

Yummy yummy… Gjorde nånting liknande med fläskfile igår.

virrirren
2007-12-02 22:16
#10

Vad kostar det att  hyra in dej Mona-stina??(din gubbe får inte följa med för han äter ju slut….. Hemlis

Jag har en hel oxfile i frysen Kyss

Mona-Stina
2007-12-02 22:24
#11

#10  SkrattandeSkrattande

Margareta
2007-12-03 21:42
#12

Helt underbart recept

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Beppe
2007-12-06 13:03
#13

Aahhh. Det här verkar ju jättegot. Måste pröva.

Annons:
Mona-Stina
2007-12-06 13:53
#14

Det är gott, gjorde det på fläskfilé häromdagen och det var lika gott.

Det billigare alternativet duger lika bra.

Laurel
2008-01-11 14:16
#15

Tack för fina recept med bilder! Det här måste jag prova! Jag är litet av "novisen vid spisen" men har lyckats jättebra med de recept du lagt ut med bilder tidigare.

Margareta
2008-01-11 14:39
#16

Det här ser verkligen gott ut och borde väl fungera även med fläskfilé?

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Mona-Stina
2008-01-11 16:43
#17

Jag har gjort det flera gånger på fläskfilé, det fungerar alldeles utmärkt

Babz
2008-01-11 18:00
#18

Tack för ett jättefint recept, Mona-Stina! Det är bokmärkt för kommande behov!

 

"Warum soll man es einfach machen, wenn man es so schön komplizieren kann"
Tyskt ordspråk

Margareta
2009-01-08 12:56
#19

Det är redan ett år sen vi fick detta delikata recept!

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Caena
2009-03-08 19:54
#20

nu blev jga hungring.. 
.. hinner jag till affären..

Annons:
Margareta
2009-03-19 11:08
#21

Skrattande

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Caena
2009-03-19 11:26
#22

det blev fläskkarré och rödgula trumpeter för hela slanten istället.. 
suveränt gott och kändes som helgmiddag varje dag till lunch den veckan.. (blev ju ett par stycken matlådor också.. =)

[bittek]
2009-06-18 16:36
#23

Det här är såååå gott! Har gjort det tre, fyra gånger och kommer att även att hamna på middagsbordet i kväll!

Tungan ute

[Pennylane1]
2009-06-18 16:43
#24

oxfilé har jag endast köpt två gånger i livet! Det är sååå dyrt och passar inte min plånbok, En hel!!! Förvånad Köpte två portionsbitar båda gångerna och hade nästan ångest för att jag lyxade så!! Första gången var för 15 r sen eller så ochd et var väldigt mört och fint, andra gången var kansek fem år sen och då var det segt och sen har jag inte vågat prova mer.

[bittek]
2009-06-18 17:34
#25

Jag har faktiskt kört med fläskfilé alla gånger! Kollade på oxfilén - 479:-/kg. Lite för saftigt….

Upp till toppen
Annons: