Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (2) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
Övrigt

Beroende

2008-01-09 00:13 #0 av: Kia

Att vara beroende vad är det egentligen? Jag är själv sockerberoende och här är min syn på det och min erfarenhet.


 Hur ska man reda ut begreppen beroende och beroende? Det är ofta man hör folk säga "det där är jag helt beroende av" men då handlar det ofta om bara ord och egentligen har det ordet ingen betydelse för den som säger det för det påverkar inte deras liv negativt. En vän till mig sa när jag berättade att jag var sockerberoende att : "Jag har en skål med godis i detta skåpet och varje dag jag kommer hem från jobb så måste jag ta en bit godis där ifrån, men bara en bit sen är det bra"... I mina tankar tänker jag okej, den skålen hade varit tom efter en sekund om godiset ens hade hunnits hällas upp i en skål för det hade varit slut innan jag kommit hem.

Att vara beroende påverkar allt du gör.  Du tappar kontrollen. Man blir helt maktlös inför sitt beroende och man har ingen kontroll vad man stoppar i munnen. Man har mindre kraft än en kaka eller en skiva bröd. Man äter utan att man vet om att man äter i princip. Man isolerar sig hemma för man vill vara ifred med sin mat och ringer telefonen kan man bli irriterad för man har ju haft planer på att äta just då. Man äter i princip aldrig öppet inför andra utan allt sker i det dolda och det går av bara farten när man stoppar in godiset i munnen och sen snabbt drar handen för munnen så folk ska tro att man torkar sig och inte att man stoppade mat i munnen.

Det är oerhörda skamkänslor som kommer fram i ett beroende och det är känslor som man ofta inte kan hantera och som beroende är det bara att spä på ännu mer. Man äter på alla känslor man har. Om man är ledsen äter man för det är synd om en och är man glad så äter man för man ska fira. Allt handlar om mat för en som är sockerberoende. Allt handlar om planering hur man ska kunna äta nästa gång så ingen ser.

När man som beroende får en tanke att man inte ska äta chokladen som ligger oöppnad i kylen så kan en sådan tanke inte styras av med ren vilja utan man kanske behöver hjälp utifrån för att det ska fungera att verkligen inte röra det. Tanken gör att man blir helt besatt och man kan inte tänka på något annat. Och tanken är naturligtvis hur ska jag  lösa detta? Ska jag äta den och då finns risken att jag blir upptäckt för där finns bara en choklad i kylen och den skamen vill jag inte ha. Lösningen blir enkel. Chokladen äts och man köper en ny innan någon hinner upptäcka vad man gjort och sen låtsas man som ingenting.

Ett beroende upptar hela din tillvaro och hela din tankeverksamhet och det är inte säkert ens att man är medveten om att det är så det är. Jag var inte medveten om mitt beroende. Jag insåg inte att det var fel att stoppa en kaka i fickan och gå in på toaletten och äta. Det var och hade blivit en så inrutad sak för mig att göra att det blev inget konstigt. Funderade inte ens på att andra inte gjorde likadant.

Ett beroende är när man inte har kontroll. Med hjälp av LCHF kan man få hjälp med kontrollen men inte med tankeverksamheten. Därför måste man som beroende kanske vara ännu striktare än den som inte är beroende. Personligen har jag aldig kommit så långt någonsin som jag är idag och det är mycket tack vara LCHF som gjort att jag kan fokusera på andra bitar i mitt beroende. Man kan inte ha nolltolerans på mat och det gör det väldigt tufft när man inser hur förnedrande det känns att inte ha kontroll på vad jag stoppar i min mun.

Beroendebeteenden är detsamma om man så är alkoholist, narkoman eller sockerberoende. Beteendena är så snarlika men drogerna är olika. Jag har lärt känna både alkoholister och narkomaner under min resas gång och förstår idag att jag har så mycket gemensamt med alla som har beroende, det skiljer sig inte från mina beteenden. Man tar den där kakan och tror att man ska hantera att bara ta en men sen är det kört för då är kontrollen borta. Humöret ska vi inte ens tala om som är fruktansvärt om man inte får tag i sitt socker (sin kick).

Jag vet att för en som inte har ett beroende är det väldigt svårt att förstå de som är beroende. Det handlar inte om karaktär utan det handlar om glädjehormoner  i hjärnan som är fel hos den som är beroende. Det är ett sjukligt tillstånd och alltså inget en person kan hjälpa. Man kan dock ta till verktyg som gör att man kan leva i tillfrisknad. Jag hoppas att med denna artikeln att Ni som känner igen sig kanske tittar in på beroenden.ifokus där beroende och känslor runt det diskuteras. För känslorna det är ofta det det handlar om och om självkänsla och om ens förflutna osv. Hur många har inte haft en mamma som sa nej det där får du inte äta och när hon vände ryggen till så åt man iallafall. Jag skulle kunna skriva i oändlighet om detta men hoppas att jag kunnat förklara någorlunda lite vad det innebär att vara beroende.

Relaterade länk

Beroenden.ifokus 

Av: Kia

Datum för publicering

  • 2008-01-08
Anmäl
2008-01-09 08:56 #2 av: Mervi

 

Jag blir ledsen när jag läser detta. Det måste vara jättesvårt att hantera. Jag brukar säga att jag är sockerberoende men jag vet inte om jag är det. När jag läser det du skriver så passar det inte riktigt. Jag kan har choklad i skåpet utan att äta det, men om jag skulle ta en bit då äter jag upp allt. Jag kan också se andra äta både godis och kakor utan att ta själv. Men jag har något fel med mitt sätt att äta ändå. Jag äter ofta när jag tycket att livet är trist, eller om jag behöver tröst, men då behöver det inte vara sötsaker. Jag kan äta yoghurt tex i massor vid sådana tillfällen.

Bedövar känslor med mat det gör jag. Har försökt att ändra på det och kanske har jag lyckats lite grann. 

Jag tycker det du skriver är jättebra (som vanligt), du är duktig på att beskriva detta med beroendet. Hoppas att många läser och ta det till sig.

Anmäl
2008-01-09 11:01 #3 av: Margareta

Jättebra Kia! Jag känner igen mig - helt klart - MEN till tröst för Dig och andra - jag har det mesta bakom mig och vet därför att man kan ta sig ur. Jag har vetat om det sen viktväktartiden på 70-talet att jag inte klarar att äta socker någonsin och ändå - det har tagit många år - vissa perioder har varit helt kaotiska. Själva ordet beroende och förklaringen fick jag 2001 genom boken Matmissbruk - som förklarar kemin i hjärnan och vad som händer. LCHF är enda gången jag segrat över beroendet och kunnat klara det längre perioder i sträck.

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2008-01-09 12:04 #4 av: Jennix

Jättebra skrivet, Kia!

Detta ligger mig nära till hjärtat eftersom när jag insåg att jag hade problem, så var det en början på något bra.

Jag hade aldrig börjat med LCHF om jag inte hade läst om sockerberoende och sockrets inverkan på hjärnans kemi, dvs länken till depression, ångest osv.

Det finns en bok som heter Potatis, inte Prozac som handlar om detta. Jag minns inte exakt vad den handlade om, eftersom jag läste den när jag var deprimerad, men att den gav mig insikt om detta med socker och depressioner.

För mig är skillnade ENORM, som natt och dag, före LCHF och med LCHF. Innan kunde jag inte säga nej, numera så har jag ett verktyg som funkar relativt bra.

Jag har inte satt som mål att jag aldrig ska äta en godisbit eller falla dit, det vore farligt och helt orealistiskt. Däremot att inte vräka i mig godis varje dag i veckan och att kunna ta EN BIT och sen SLUTA, det kan jag uppnå med hjälp av LCHF.

Och naturligtvis med hjälp av annat också, för jag ser det som en mental/psykologisk grej också. Att äta godis för tröst, att man har behov av att äta något. Där kan KBT och arbete med självkänsla och affirmationer hjälpa till.

Sen tycker jag att man ska INTE jömföra sig med andra, vilken nivå man är på, hur sjuk man är, hur tillfrisknad man är osv. Vi har alla olika bra dagar och olika dåliga dagar.

Jag har haft samma dagar som Kia men det betyder inte att vi har samma problem eller reagerar på samma sätt alltid. Eller att vi har samma beteende i grunden...

Jag ser det nog som att man är beroende om man äter trots att man inte vill göra det. Har man tänkt att inte äta godis och ändå gör det, då är det väl nåt fel, eller hur?

Oj, så långt det blev... Oskyldig

Ta allt som skrivs på Internet med en nypa salt. Du vet inte vem som sitter bakom det andra tangentbordet och du vet inte vilken kunskap eller utbildning de har. Tänk efter själv!

Anmäl
2008-01-09 12:06 #5 av: Margareta

Potatis inte Prozac finns nyutgiven under annat namn - jag har också läst den med samma insikt.

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2008-01-09 21:01 #9 av: Kia
#5 boken heter idag "slut på sockersuget" av Kathleen DesMaisons
Andra boken på länken :) 
Anmäl
2008-01-09 21:59 #10 av: Brynhilde

Otroligt bra skrivet, Kia.

Texten kunde lika gärna handlat om mej, så mycket känner jag igen mej i det du skriver. LCHF är den enda kost jag provat som hjälper till att ta bort suget efter socker.

Sen är ju den känslomässiga inblandningen i ätandet enormt. Håller med dej om att man också måste bearbeta den mentala biten ingående.

Anmäl
2008-01-09 22:07 #11 av: [slamslams]

När jag läser detta Kia har skrivigt är det mycket jag känner igen mej i, att smyga med ex godis  plocka alla papper av ex chokladen så det inte skall höras när man skall äta den.

Stoppa godis eller kakor i fickan för att smyga det in i munnen gömd bakom en tidning, så småningom när jag blivit Diabetiker med vetskap om att jag inte skall äta detta, ändå göra det samt ta lite extra medicin.

Ja det är inte klokt vad dum mot sig själv man varit.Tack gode gud säger jag att jag fått upp mina ögon och kunnat bryta detta mönster.

Tack vare Bitten Jonsson, Kostcoachen, Annika Dahlqvist och inte minst Dok_ har jag klarat mej hit  och fått stor insikt, nu håller jag alla tummar  för att fortsättningenskall bli bra.

Därför skulle jag inte våga utsätta mej för socker o snabba kolhydrater på länge än, inte under överskådlig tid.

 

Anmäl
2008-01-09 22:11 #12 av: Margareta

Du är så klok slamslams med bra insikt om hur det fungerar - så länge du är principfast kommer det att fungera.

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2008-01-09 22:13 #13 av: venuseva

Tack för din artikel, Kia. Ger mig ökad förståelse för sockerberoende och andra beroenden. Kram och lycka till med fortsättningen.  Eva

Anmäl
2008-01-10 11:41 #14 av: ullna

Tack Kia för en fantastisk lektion. Jag känner verligen för dig och din heroiska kamp, och blir generad över att jag kallat mig själv för sockerberoende på min personliga sida.

Mitt beroende är ändå hanterbart. Och jag har aldrig smugit med mitt ätande. Jag önskar dig framgång, och hälften av framgången är ju att inse sin situation. Att plocka fram alla spöken i dagsljuset. Det är modigt.

Anmäl
2008-01-10 12:16 #15 av: korseett

jovisst har man smugit. Köpt med när man handlat eller tankat och så äter upp det i bilen så ingen ska se. Helst när det är mörkt ute. Smusslat ner skräpet längst ner i soppåsen eller om det varit brännbart slängt in det i spisen.

Åh vilka kickar man har fått. Men sockerfylla har jag också varit med om och det är hemskt. Man blir som drucken bara av att ha ätit socker.

Jag har heller inte nolltolerans som mål. Det känns ohållbart för mig utan det är förpassat till kontrollerade situationer som födelsedagskalas och dylikt. Jag ska försöka klara mig. Just nu är det enligt Ashe paroll, "Jag äter inte idag men jag kan göra det i morgon", allt för att överleva dagen.

Just nu är det fjärde dagen utan socker som påbörjats. Eftersom jag föll rejält under jul och nyår.

Det är fruktansvärt svårt att gå och handla ensam. Jag fixar det inte i nuläget så maken får göra det. Jag brukar handla efter lapp och undvika godisgångarna men kassorna har hyllor med godis så det är så lätt, så lätt att få med sig när man står i kö. Ibland har jag fått stå och stirra i taket för att inte övermannas av sockerdjävulen men det är endast de gånger som jag är extra skärpt på mig själv.

Anmäl
2008-01-10 12:49 #16 av: Allamej

Tack Kia för en bra artikel. Du beskriver hur det är.

Jag har ett otroligt sjukt förhållande till mat och socker att jag inte vet hur jag ska lösa det. För mig är det faktum att jag får något i munnen som sätter igång mig... så fort jag ätit något så är det något som slår fel inne i skallen och jag är på jakt... på jakt efter mer att äta... Jag är i det tillfället inte hungrig, jag vet detta men det är något annat som styr.

Problemet är att det gäller all mat...

Jag kan se andra äta, jag kan själv låta bli att äta väldigt länge men förr eller senare så börjar jag skaka och då vet jag att det är dags... Stilla hungern och sen....

 

Det här är skitjobbigt. 

Anmäl
2008-01-10 19:47 #17 av: MillisB

Hej Kia!

Tack för en strålande artikel. Du beskriver det som jag har levt med i så många år. Utan att veta att jag har varit sjuk. Försökt alla slags metoder för att bli smal men aldrig förrän i höstas fått rådet att dra ner på kolhydraterna, och då från en som inte visste om mitt beroende. Det fungerade bra till december, då föll jag för frestelserna. Men nu vill jag tillbaka till noll kolhydater igen. Ska ta en ordentlig funderare åp vad jag verkligen vill.

Tack.

/Millis Ballong
Min blogg läser du här.
Fat is your friend.          (David Perlmutter)

Anmäl
2008-01-10 20:51 #18 av: Karro

Kanonbra Kia!

Tack 

Anmäl
2008-01-11 02:34 #19 av: fettbramat

Suveränt skrivet Kia.

Anmäl
2008-01-11 08:17 #20 av: bintouu

Tack Kia! Nu förstår jag vad det innebär att vara beroende. Jätte bra skrivet och det var lätt att förstå.  

Anmäl
2008-01-11 16:46 #21 av: LatMask

Tack, Kia, verkligen bra förklarat om en kaotisk verklighet - och som du säger i början om ordens glidande betydelse, att folk kallar sig "beroende" när det kanske handlar om ett litet snabbt övergående sug.

(Som när man säger att man är "allergisk" när man bara ogillar något! Skrikandes)

Tack också för att du skriver här på Kif, jag har varit inne på Beroenden i fokus, men den nattsvarta belägenhet som många där befinner sig i skrämmer mig lite...du visar att det också finns en väg ut, även om den är tuff och försedd med många stenar att snubbla på.

Anmäl
2008-01-11 20:10 #22 av: sandramaria

Tack Kia, känner så mycket igen mig. En apelsin i början av december och nu över en månad senare - plus 9 kilo och en mycket uppsvälld buk. Allt har cirkulerat kring äta och nu är jag så less på att må illa och vara ständigt hungrig och så denna trötthet.

Jag ska kika in på beroende i fokus. Har snart fixat en hel dag utan socker. Tolvstegstänk är bra - En dag i taget.

 Tack återigen fär att du delar med dig för som sagt, det är mycket skam bakom ätstörningar.

Anmäl
2008-01-20 13:49 #23 av: Kia
Tack alla Ni som tycker att jag skrivit en bra artikel, det värmer verkligen med era ord.
Det är lustigt för när jag skriver om mitt beroende så tänker jag inte ens för det har blivit en så naturlig del av mig själv att det är bara märkligt.
Man vill så mycket och ärligt ibland är det så jobbigt att inte kunna äta vad man vill så jag blir knäpp. Jag älskar att jag fått möjligheten att lära mig om LCHF men jag vet också att det finns en annan del i mig som kämpar med något helt annat. Det sitter i mitt huvud och  har inte så mycket med att göra vad jag äter och inte.
Jag vet att det är många som känner igen sig. Jag gjorde detsamma när jag fick lärdom. Jag trodde jag var ensam om alla dessa tokigheter jag gjorde. Jag smög runt på olika affärer för de inte skulle känna igen mig och tro att jag handlade till mig själv. Förklarade gärna för kassörskan också att jag skulle ha fest därför jag handlade så mycket . Helt sjukt på tanke på att hon antagligen inte ens brydde sig.  
Just nu har jag väl ingen kanon period men jag vet att LCHF är räddningen för mig på många sätt. Räddningen att stilla begäret för mitt sockersug.
Känn inte rädsla att gå in på beroende sidan . Jag vet att där kan vara dystra tunga tankar ibland men även en hel del glädje när man lyckas. Det skrämde mig väldigt i början hur mycket gemensamt jag har med en alkoholist eller narkoman men jag fattar idag att våra beteende är detsamma och jag fattar nu vad ett beroende innebär för alla droger inkl. socker som för mig är en drog. 
Beroenden som beroenden har jag förstått. 
Tack igen för era fina ord om min artikel
Kram Kia 
Anmäl
2008-01-20 17:38 #24 av: Tizia

Sockertorsk som man är så har jag varit inne på sidan och kikat runt lite, mycket bra sida och kommer nog att printa ner ett och annat där också snart ;)

Anmäl
2008-01-21 15:12 #25 av: Anna-fd-137kg

Åh, jag känner så väl igen mig, i så gott som varje ord. Jag betraktar mig själv som en alkoholist eller om jag nu ska kallas mig sockeroholist.

Jag har gått ner många kilon (-46 nu) men det var inte därför jag började min resa, det var för att jag ville bli av med beroendet. Det är så oerhört skönt att inte låta jakten på snabba kolhdrater styra mitt liv längre.

Anmäl
2008-01-21 21:43 #26 av: Margareta

Nu är det så många nya här att vi måste låta dem också läsa denna fina artikel...

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2008-02-10 10:47 #27 av: aase-andersson

Jag har varit på behandling för mitt socker beroende hos Bitten jonsson center 2000. det bästa jag någonsin gjort. det du skrev Kia var bara bäst... tankarna kan man aldrig göra något åt. jag utbildade mig senare till alkohol och drog terapeut inom minnesota modellen. jag går på möten för att få hjälp när suget sätts in. nu finns ju inte de mötena som är mat och socker relaterade där jag bor men jag går på NA. hjälper mig..

Anmäl
2008-02-10 11:36 #28 av: Perla

Jättebra skrivet Kia!

(Det är också intressant och givande att läsa vad ni andra skriver.)

 

 

Anmäl
2008-11-27 16:58 #32 av: Jennix

Putt för er nya medlemmar på kolhydrater, kanske känner Ni igen er, Välkomna in på beroenden.ifokus :)

Ta allt som skrivs på Internet med en nypa salt. Du vet inte vem som sitter bakom det andra tangentbordet och du vet inte vilken kunskap eller utbildning de har. Tänk efter själv!

Anmäl
2009-01-27 22:28 #33 av: Margareta

Det finns säkert många nya här som inte ens vet att http://beroenden.ifokus.se finns.

 

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.