Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (1) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Off topic - (OT) - Om sajten - Frågelåda - MinMat Hälsa Hälsovinster LCHF för nybörjare Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på osträtter och fett Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Övrigt
Personligt...

Gamlingen berättar

2008-01-18 14:53 #0 av: Amiechan

Gamlingen här på kolhydrater.ifokus berättar om hur det är att ta itu med sin åldersdiabetes med hjälp av lchf, iFokus och en stor portion humor! Han berättar om hur han drabbades av diabetes typ 2, om tallrikskost och om hur han slutligen vände totalt på sitt ätande.

Tre månader med LCHF-kost

Gamlingen berättar: 

I somras fyllde jag 70 år. 840 månader, 3640 veckor eller cirka 25550 dagar. En ansenlig mängd tid. Den går att räkna om till timmar, minuter och sekunder men då blir talen så höga att jag lätt kan fastna i bryderier om vad tiden egentligen ägnats åt.

Det är inte roligt att bli gammal men jag får ta det med ro för jag behöver inte längre gno, gno, gno! Men visst är det konstigt att ju äldre jag blir desto längre vill jag vara med i några tidsmått till och helst av den första enheten. Då skulle jag få vara med om mina gudomliga barnbarns utveckling. Över detta råder ingen - gammal man gör så gott han kan!

När det började dra ihop sig till att åldras, den tid då olika krämpor gör sig påminda, började jag gå på hälso- kontroll en gång om året, tror jag det var, för att förebygga det som komma kunde. Om det nu går att förebygga?

Åldersdiabetes
I april förra året kom beskedet.  Ålders-diabetes. PUNKT. Och jag kände mig slut.

 Inte hade jag kunnat förebygga sådant jag inte känt av! Likaså var blodtrycket för högt. Samma där. Det hade jag inte heller känt av. Trycket hade varit lite förhöjt något år innan diabetesbeskedet.

Nu hände saker och ting snabbt som snabbmat. Besök hos dietist. Tallriksmodell, frukt och bröd och lätta. Mätning, vägning och ögonfotografering. Bilder vackra som vore de tagna från någon satellit. Att jag kan vara så vacker invärtes! Fantastiskt! Lika vacker var fotvårdsspecialisten som slipade och fejade, tvättade och smorde mina fötter. Ajabaja! Du får inte ha träskor. Du är diabetiker. Du skall bada fötterna, smörja och massera dom. Ha bra skor och alltid rena strumpor, sa sötnosen.

Sköterskan gav mig instruktion om sockermätarens handhavande. Från de stunderna är jag inte samma person som innan diabetesbeskedet.

Återbesök skulle ske den 15:e oktober. Fram till den dagen gjorde jag allt ”som vården sagt”.

Åt enligt tallriksmodellen: Lättmargarin och grovt fiberbröd, mager ost och frukt. Motionerade. Trots allt tedde sig livet tämligen normalt.

               22/5  82.1 kg                        midja: 109 cm

Jag skötte mig exemplariskt, om jag får säga det själv och gjorde som jag blivit tillsagd. Tänkte inte så mycket över råden. De hade man ju levt med under alla år men kanske inte följt dem helt? (dj-a brödskivor)

Återbesöket:             

              15/10 83,7 kg                        midja: 113 cm

 Ajabaja sa dietisten! Inte bra! Dina fötter! Inte bra! Det är valkar här å valkar där. Du har inte gjort som jag har sagt!

Jag, 70-årige gubben, blev lessen. Jag hade gjort som jag skulle! Ändå gick det fel. Jag skulle gå ned men gick upp. Skulle minska midjemåttett men det ökade.

Det var tråkigt att inte ha lyckats. Jag ville nu göra det jag kunde. Vad kunde jag ha gjort och vad skulle jag kunna göra? Nu, inför framtiden.

Många funderingar när jag promenerade hem.

Annika Dahlqvist
Annika Dahlqvist var ett namn som dök upp i mitt inre.

Hade jag hört henne i ett rapportinslag om hur hon ledde ett försök med viktnedgång för sin personal? Jag mindes att jag imponerats av henne.

Hur får jag tag på henne? Utan att ha datorkunskap!

Sonen hjälpte mig googla. Den som söker han finner.  Jag fann henne! En sådan kämpe! En stor bukett tulpaner till dig! Inte från Amsterdam men från en lycklig gammal man som efter div. nättrassel hittade dig!

 Min plats var från och med nu framför datorn. Tränade och tränade! Hittade till iFokus. Människorna där hjälpte mig och peppade mig och lärde mig. Sten Sture Skaldeman uppmuntrade mig. Jag har skrattat gott åt denne man som har en sällsynt förmåga att marknadsföra sig. Tänk omslagsbilden där han krupit ner i ena byxbenet på sina jeans. Suveränt! Tänker på björnen han skrev om i boken som skall ner i sitt ide inför vintern och Maggans kycklinglevermousse och alla som kämpar på sajten! Ni är engagerade! Och Doc_ som dock öppnat egen sida. Nu blir det ett hoppande från den ena sidan till den andra. Ett stort tack till er alla!!!

Tvärs med
De tre månaderna är tillända. De började med dator-träning på iFokus, sträckläsning av Skaldemans bok till kvinnor som vill gå ned i vikt. Det är ju viktigt, men män behöver också gå ned i vikt. Ja det kan vara riktigt viktigt, i alla fall för mig!

Blev mer och mer nyfiken trots att det mesta verkade gå på tvärs med vad jag varit van tidigare i livet. Tänk att använda osthyveln att hyvla smör och lägga ost på!!

Ja va skall man tro om man inte tror att detta är det rätta! Det kan vara så att de som inte tror, de tror att de vet hur man inte blir fet och det finns sådana som säger de vet men inte tror på det som andra säger att de tror att de vet!!! Ja ni som vet vad ni tror, ni vet att av bröd och lätta skall man mänskor mätta, säger de som tror att de vet! Och av detta skall ingen bli fet. Ja orden snurrar likt alla tankar jag fått att tänka och det tål ju att tänkas på. Så det så!

Jag har berättat på iFokus om min käre brors reaktion när jag tog en skiva ost och en skiva smör till kaffet. ”Tett ”sa han, ”håre  reser sig på armera”!

”Nä fy faaan du ä ju inte rektit klok” var hans kommentar när jag lade kokosfett i kaffet. Eller när min vän, diabetiker med insulin, fick se min frukosttallrik med rökt lax, avokado, ägghalvor med majonäs, en riktig bit brieost, en sardin i olja, räkor och en skiva crisp med en ostskiva. Och kokosfett i kaffet! Visst kan jag förstå hans, reaktion! ”Ät du din lättfil och fågelmat” sa jag till honom. Före frukost var mitt värde 5,4.

Svårigheter
De svårigheter jag upplevt under mina tre månader har framför varit tveksamhet. Att äta så mycket fett! Kan det verkligen vara rätt? Det var inte svårt att äta men den ständigt återkommande tanken. Men då har ni alla tidigare nämnda, alltid funnits framför mig på skärmen och hjälpt mig. Tack! Vad andra sagt eller tänkt har jag inte brytt mig om.

Andra ”svårigheter” har varit att hustrun och jag kommit i otakt om när vi skall äta. Hon äter enligt klockmodellen och jag vill äta när jag är hungrig men gamla vanor är svåra att bryta.

Det kanske finns en skillnad mellan kvinnors och mäns syn på detta med recept och dukning etc.  Ni vet nog vad jag menar? Tänk på Skaldemans recept! En skvätt här och en klick där, jag tar vad jag har. Han är ju karl?

Jag tror inte stenåldersfolket hade recept. Det viktigaste för dem liksom för oss, var och är att få något i magen. Man får vara om sig och kring sig för att få något i sig och på sig. Så är det! En kvinna vill nog gärna ha mer recept än en karl. Så vill i alla fall min kvinna. Jag märker på alla receptförslag och frågor om recept att det nog är så?  Men inget fel i det.

Inte hade jag trott mig jaga kolhydrater när jag är ute för att handla.  Tidigare hade jag inte ens tänkt tanken! Tänk vad tankar kan ställa till med. Tidigare var det otänkbart att tänka på vad jag stoppade i mig. Nu är det tänkbart att det otänkbara ändå kan glida ner och visst har jag syndat under denna tid.

Syndabekännelsen.
10 till 12 småkakor. 2 saffransbullar. 4 chokladkakor 70%, 8 flaskor julöl, modell stark men god, fy fy fy.

 8 cl portvin, två små hasselbackspotatisar och ve och fasa (inte fasta) två 25 grams portioner pommes. Vidare försöker jag hålla liv i systemet och mitt eget system med ett glas rött. VARJE DAG !!! Fy fy  fy

Några som vet att de tror sig ha kunskap säger att jag skall vara rädd om hjärtat. Därför ett glas rött men inte ett sött! De som säger att det är bra tycker jag är bra.

Jag fortsätter att tro att de vet att detta är bra. Trösttro?
 

Apropå rökning
Läste på i Fokus någon som skrev att det går lika bra att ta en penna i stället för ciggen! Du har så himla rätt kvinna! För du är väl kvinna? Jag har testat må du tro. Jag suger på pennstumpen och tänker på såväl kosten jag stoppat i mig som röken jag sugit i mig. Fy fanken! Får söka tröst i att jag förmodligen liknar en rökt makrill å dä är ju nyttigt det!

Recepttips
Förresten! Har ni testat mixa rökt makrill med creme fraiche? Vilken höjdare! Fet å nyttig. Eller karré i en smord form, vispa ihop ett par dl fet creme fraiche, lite soya och 1 dl grädde. En aning sambal oelek men passa er. Den är stark som tusan. En timme i ugnen i 200. Samma med kycklingkött. Lika bra blir det!.

Apropå att testa eller mäta
Blodsocker mäter man med stickor, så enkelt är det. 50 stickor fick jag i oktober och de gjorde jag slut på under några veckor dum som jag var. Sedan fick jag inga fler. Jag tycker nu att det varit intressant att se om det skedde någon förändring under ”resans gång” vilket jag inte kunnat göra i brist på stickor men 15:e januari tog jag  nya prover att jämföra med dem som togs i april. Skulle ha tagit prover strax innan jag påbörjade mina tre månaders kostexperiment. Men nu är det som det är.

 Nog vore det bättre om jag varit förklok än efterklok!

Slutligen
Det har varit tre spännande månader i mitt liv. Jag mår jättebra. Jag sover jättebra. Jag äter jättebra. Jag är lugn och harmonisk (tycker jag själv). Jag trivs med mig själv och min kära och barn, barnbarn, grannar och vänner.

Jag trivs med mitt liv. Och jag trivs med kosten och med er.

 Men tankarna på att framtiden blir kortare och kortare gör sig mer påminda än tidigare. Hoppas jag inte slaggar igen på samma sätt som avloppsrören gör av all matolja som töms i dem! Och jag tror faktiskt inte att det kommer att hända mig.

Här följer de utlovade resultaten efter tre månader med denna kost. Jag kommer att senare återkomma med analys av andra värden också.

78,5 kg                 - 5,2 kg

                      103 cm                 - 10 cm

Mina önskade mål är 72 kg och 96 cm..

Har ni tänkt på att jag inte nämnt ordet bantning en enda gång?

 Lev gott sköt om er och njut av livet. Det är kort!

 Jag har totat ihop erfarenhetsbaserade råd till nya funderare också. Om det kan vara något för någon?

 /Gamlingen från iFokus.

Några råd till dig som vill försöka.

  • Bestäm en tidsperiod.
  • När beslutet är fattat så ”ge dig hän” till fullo.
  • Väg och mät dig och ta eventuella prover innan du startar. Det kan du ha glädje av senare. Skriv gärna in i en dagbok eller den får du på nätet när du blir medlem på ifokus.
  • Väg och mät dig inte förrän du nått slutet på din tidsperiod.
  • Ventilera inte FÖR mycket dina dag-för-dagresultat. Vänta.
  • Läs allt du kommer över som handlar om denna kostform. Följ med på datorn.
  • Tro på andra på sajten iFokus men också på dig själv.
  • Dra dig inte för att fråga eller be om hjälp. Peppa dina kompisar i ”rymden” för de kommer att peppa dig.
  • Försök vara glad och nyfiken, då kommer du långt.


Relaterade länkar

Av: Gamlingen

Datum för publicering

  • 2008-01-18
Anmäl
2008-01-18 16:13 #2 av: Margareta

Tack Gamlingen för din berättelse - den kommer att vara till inspiration för många att bli unga på nytt!

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2008-01-18 16:23 #3 av: NancyAlke

Åååååå vad bra!!! Tack för det underbara kåseriet och din fantastiska berättelse!

Anmäl
2008-01-18 16:24 #4 av: Mona-Stina

Härlig läsning Gamlingen, du kommer leva sjuttio år till.

Anmäl
2008-01-18 16:27 #5 av: suneb

Härlig berättelse som riktigt strålar av glädje och humor och vilka hälsovinster sen, grattis gamlingen !

Anmäl
2008-01-18 18:01 #6 av: Mervi

Vilken underbar historia! Tack för det!

Anmäl
2008-01-18 18:03 #7 av: bluegoose

Härlig läsning Gamlingen! Den här artikeln ska jag skicka till min mor! :-)

Anmäl
2008-01-18 18:05 #8 av: korseett

vilken underbar berättelse! Jodu, dig kommer vi nog få dras med ett tag till får jag hoppasSkrattande

Anmäl
2008-01-18 18:09 #9 av: Karin20

Fantastiskt, nu kommer du ju att bli ännu äldre och samtidigt yngre! om du förstår vad jag menar. Jag vill också bli äldre och yngre!

//Karin

Anmäl
2008-01-18 18:35 #10 av: Bookjones

Kram på dig gamlingen. Man blir ju så glad av din ton och din entusiasm. Gillar dig!

Anmäl
2008-01-18 18:35 #11 av: venuseva

Tänk vilket enkelt liv det blev och lätt att följa de nästa 20-30 år, gamlingen.

Tar också ett glas rött varje dag, fy fy fy. Glad

Anmäl
2008-01-18 18:43 #12 av: [slamslams]

Trevlig läsning  Bra skrivit.

Anmäl
2008-01-18 19:01 #13 av: Tilda-T

Underbar läsning och vilket härligt sätt att uttrycka sig på , man blir verkligen nyfiken på resten av din värden , Hba1c osv, återkom snabbt ärdu snäll!!??

Anmäl
2008-01-18 20:27 #14 av: Skaldeman

Det var en av de bästa berättelserna jag läst om övergången till vår kostmodell. Grattis, Gamlingen (som bara är fem år äldre än mig, och jag är jäkla ung!)

Sten Sture

Anmäl
2008-01-18 23:25 #15 av: DrAnna

Tack snälla du för ett underbart,humoristiskt och samtidigt allvarligt menat inlägg/kåseri!

Kommer att använda detta i framtiden till stöd och  inspiration för mig själv och andra i omgivningen!Kyss

Anmäl
2008-01-19 00:15 #16 av: magma

Vilken underbar berättelse, och väldigt personligt skriven. Tack för att du delar med dig!

Anmäl
2008-01-19 17:33 #17 av: odezza

Tack gamlingen, för din härligt unika berättelse! Glad

"still lost in space and time"

Anmäl
2008-01-19 17:51 #18 av: molana

Vilken fin berättelse Du skrev.Det blir väl flera sådana nu när Du kommit igång med datorn. Cool

Anmäl
2008-01-19 18:28 #19 av: Medlem

Otroligt fin berättelse. Tack så mycket.

Anmäl
2008-01-19 18:33 #20 av: gamlingen

UUUjedamej va goa ni är.Det har jag skrivit förr! Sällan jag träffar så många goa och positiva människor! Det är så förbenat roligt att vara männska för å inte tala om att skriva.Återkommer med all säkerhet efter allt detta positiva.Glad Säg för guds skull till om det blir tjatigt!

 

Anmäl
2008-01-19 18:34 #21 av: Karro

Klart det inte blir tjatigt gamlingen! Det är underbart att läsa

Anmäl
2008-01-21 20:05 #22 av: Margareta

Vi gillar Ditt tjat i så fall - så skriv på så mycket Du vill...

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2008-01-25 11:00 #23 av: Amiechan
Här finns tråden där gamlingen berättat om sina värden. Jag har även lagt till länken i ursprungsartikeln.
Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.