Annons:
Etiketthälsa
Läst 23863 ggr
Karin20
2/7/08, 9:38 PM

Varför motion inte gör att du går ner i vikt

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

The Scientist and the Stairmaster eller Vetenskapsmannen och trappmaskinen. Gary Taubes' artikel om varför motion inte gör att du går ned i vikt i översättning. Tre delar av fem.

Gary Taubes har skrivit en artikel i fem delar om varför motion inte är en metod för viktminskning. Denna artikel publicerades i New York Magazine och därför har de copyright till den. Med tillåtelse av New York Magazine och Gary Taubes publiceras här därför tre delar av artikeln och för de övriga två hänvisas direkt till New York Magazine. Tillåtelsen har vi fått för att vi är en ideell verksamhet utan vinstintresse.

Länk finns sist i bifogade pdf-fil samt här nedan.

http://www.kolhydratiker.se/dokument/Gary_Taubes.pdf src="../Images/Buttons/linkArrow.png" alt="Länken öppnas i nytt fönster" />

The Scientist and the Stairmaster - Why most of us believe that exercise makes us thinner—and why we're wrong

http://nymag.com/news/sports/38001/

Vänligen respektera copyright och att denna artikel inte får kopieras annat än för personligt bruk.Speciellt när vi fått tillstånd till publicering.

Relaterade länkar

Av: Karin20

  • [Personlig sida](javascript:void top.ShowProfile('Karin20'))
  • [Kontakta](javascript:void top.ShowProfile('Karin20', 'Contact.aspx'))

Datum för publicering

  • 2008-02-07

//Karin

Annons:
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Annons:
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Karin20
2/8/08, 7:36 PM
#9

Du behöver alltså inte röra på dig för att gå ned i vikt, bara för att det är skönt!

//Karin

Dossan
2/8/08, 7:42 PM
#10

Mycket intressant Karin20, men jag ser att det finns mer att läsa som t.ex  avsnitt om "Efterträningshormonet" och avsnittet om "träning som stimulerar aptiten" och sista avsnittet om "hur fett påv. förmpgan att tappa kilon". Var kan jag finna dem och läsa vidare? Helst på svenska. Kan engeska hyfsat, men när man läser sådana här böcker blir det inte längre nägot vardagsspråk.

Karin20
2/8/08, 7:46 PM
#11

Tyvärr, det är jättespännade fortsättning, men på grund av upphovsrättsliga skäl fick jag inte publicera mera än detta på svenska. Detta var från början redan alldeles för mycket. För fortsättningsdelarna, 2 st, måste man läsa dessa direkt på länken till New York Times Magazine.

//Karin

felixifokus
2/8/08, 8:51 PM
#12

tack för översättning!

Dossan
2/8/08, 8:55 PM
#13

Det kanske finns något om allt detta i hans bok God Calories, bad calories. Har du läst den förresten och vad tyckte du om den i såfall?

Annons:
Tombola
2/8/08, 9:18 PM
#14

Se där - ytterliggare en misstanke som verifieras!

Men. livet är inte bara viktminskning,,,

Karin20
2/9/08, 1:52 PM
#15

#13 Håller på med Gary Taubes bok nu. Mycket intressant

#14 Gudskelov att livet inte bara är viktminskning och jag själv gillar motion, simning, Friskis&Svettis, Nordic Walking (fint ord för stavgång), och framförallt skidåkning *oh vad jag saknar snö!!*

//Karin

Tombola
2/9/08, 2:12 PM
#16

#15 Motion och viktminskning är så komplext, men visst tror jag lite på att det går utmärkt att banta sängliggande.

Å andra sidan så krävs det att man är i god psykisk form för att gå ned i vikt och det skulle inte jag vara om jag skulle ligga still i en säng i flera veckor. Då finge man nog vara nedsövd och får inte jag röra på mig så får jag så ont i rygg och leder så jag knappt står ut,,,

Jag håller på med Taubes bok nu och den är mycket intressant när det gäller viktminskning och det är ju kul att se att alla de praktiska erfarenheter som man gjort under alla dessa år också delas av många flera.

 Här pratas det dessutom om dieter med upp till 80 % fett och enbart 800 kcal utan att folk blir hungriga - man jänför denna diet med fasta då ju kroppen också lever på protein och fett.

Synd bara att man inte hade den kunskapen för 30 år sedan,,,

Tombola
2/9/08, 2:23 PM
#17

#15 Åk till Trysil - var där för en vecka sedan och där fanns det massor med snö.

Själv ser jag nog fram emot att börja köra mc igen,,,

Karin20
2/9/08, 2:29 PM
#18

#17 Lite långt bort bara, stockholmare som jag är för tillfället

//Karin

Babz
2/9/08, 2:55 PM
#19

#13 - Jag har just läst artikelserien på NY Times och som jag förstod det så är artikelserien baserad just på "Good Calories - Bad Calories".

 

"Warum soll man es einfach machen, wenn man es so schön komplizieren kann"
Tyskt ordspråk

Karin20
2/9/08, 2:57 PM
#20

Eller tvärtom. Artikeln kom för några år sedan.

//Karin

Annons:
WiktZac
2/9/08, 3:39 PM
#21

Varför är det så oerhört kasst facit över motion och viktnedgång?

Enkelt egentligen - betänk de allmänna rekommendationerna för viktnedgång:

"Ät enligt tallriksmodellen, fast lite mindre och börja motionera, fast lite mer".

Smart drag…

Det betyder enbart att man äter helt galet och till det så ger inte den extra mödosamma motionen något utslag alls på vågen…

Vem håller ut i det läget? - Ingen alls!

Det är sannolikt enligt mitt sätt att se en av huvudanledningarna till att motion+kost har så fruktansvärt dåligt facit. Allas vår kära Banting himself slutade väl med sina dagliga roddturer på Themsen för att han väl märkte att det gav upphov till väl svårhanterad aptit?

Motion ger inget utslag på vågen och är värdelöst ur viktminskningssynpunkt och jag hävdar återigen att så länge vi bara pratar exklusivt om viktnedgång och inte hälsa eller fettförbränning så är motion fullständigt värdelöst.

//Zac

Andreas_P
2/9/08, 4:33 PM
#22

Tack för översättningen Karin20!

Babz
2/10/08, 3:42 PM
#23

*Puttar upp den här tråden, eftersom jag sett frågan igen*

 

"Warum soll man es einfach machen, wenn man es so schön komplizieren kann"
Tyskt ordspråk

Pyret_95
3/6/08, 4:50 PM
#24

Tja

jag bara undar om man kan gå ut och gå en snabb promenad eller något men om det inte går vad kan man d¨å göra isånnafall

Mervi
3/6/08, 4:55 PM
#25

Det är klart Du kan gå ut och gå. Det är bra för kroppen och hjärtat även om det kanske inte gör att man går ner i vikt.

DrAnna
3/6/08, 7:16 PM
#26

#24# 30 minuter promenad dagligen i rask takt,( dvs lagom så man kan prata med sin kompis som går samtidigt utan att bli andfådd) ger dokumenterad effekt på hälsan generellt ( men alltså inte viktnedgång)

Bookjones
3/6/08, 7:55 PM
#27

Gary är min idol!

Tror helt och fullt på vad han säger. Jag motionerar visserligen men känner att det har lite eller ingen effekt på viktnedgången. Däremot så mår jag bra av att röra på mig och känner att kroppen vill få lite motstånd och användning!

Motionerar när jag känner för det och för att det är kul numera.

Annons:
greensis
3/6/08, 8:21 PM
#28

Tja, jag tränar för att jag gillar det i första hand och för att det är bra för hjärtat och astman i andra hand.

Däremot verkar det som om viktnedgången bromsar in när jag tränar mycket. En gissningar är att kroppen märker att den bränner mer och håller lite på reserverna. Bäst effekt har jag fått på att varva strikt lchf="viktminsknings"perioder med lowishcarb+träning="kroppsformnings"perioder.

Fabricati diem, pvnc!

parisjetaime
3/6/08, 8:29 PM
#29

Nu säger väl ni sanna LCHFare att det här är galet men för mig KÄNNS det som att jag får mer välformade muskler och att fettet lättare och snabbare omvandlas till muskler vid styrketräning. Konditionsträning kör jag tillmestadels för att kunna knäcka min pojkvän i sommar på stranden (vi brukar springa ikapp och han vann tyvärr största delen av loppen i somras :/ tilläggas kan ju att han är en såndär person utan ett uns fett på kroppen, han äter och äter och är jättesmal i alla fall. Det enda han klagar på är att han får finnar av maten och inbillar sig att det är osten efter maten som ger honom dem.)

greensis
3/6/08, 8:31 PM
#30

#29 Nej, parisjetaime, det är inte galet, det är precis så det funkar för många här. Snyggare muskler lättare, däremot inte säkert att vågen rör sig.

Fabricati diem, pvnc!

sarag
3/6/08, 9:11 PM
#31

För egen del har jag märkt att jag behöver den där raska morgonpromenaden (stavgång) för att gå ner i vikt. Måste få upp min förbränning. Det funkar för mig.

Mervi
3/6/08, 9:31 PM
#32

Styrketräning är bäst när det gäller att bränna fett.

parisjetaime
3/6/08, 9:32 PM
#33

#32, i alla fall när det gäller att bränna fett i vila.

andreas0
3/6/08, 9:58 PM
#34

Styrketräning är bäst för att det får ner insulinresitansen, så man tål mer kolhydrater utan att det stoppar viktnedgång.

Kalorierna som "förbrukas" under själva träningen har ingen som helst påverkan.

Annons:
anki1
3/6/08, 10:35 PM
#35

Jag har promenerat i flera år och de sista 2 åren nästan dagligen i minst 1 timme, men inte har vikten gått ner för det inte. Men det är ju bra ändå för hälsan. Andas lite skogsluft. Bra för skelettet och för hjärtat.

Älska dig själv för den du är

Besök mig gärna påWWW.facebook.se/ankis smycken o textilhantverk

Bjorne
3/7/08, 9:36 AM
#36

Dock är det välkänt att diabetiker kan sänka sitt blodsocker genom att röra på sig, tex med promenader. Ett lägre blodsocker borde väl innebära ett lägre insulin och ett lägre insulin sägs ju förhindra fettinlagring på samma sätt som ett högt insulin får oss att gå upp i vikt.
Speciellt för LCHF'are tycker man att motion skulle kunna ha effekt då man tvingar fram ett utnyttjande av kroppsfettet när dietfettet börja tryta.

elize-l
3/7/08, 9:55 AM
#37

Med risk för att gå mot strömen vill jag bara säga att jag går ner mer när jag tränar på min cross än när jag inte gör det. Det handlar om ca 15 min 3-4 ggr i veckan. Så länge jag gjorde det gick jag ner ca 1 kg i veckan. Den veckan jag lät bli gick jag ner bara ca 4 hg sista veckan när jag tränat igen blev det -1 kg igen. Så för min del blir det nog att fortsätta med den lilla träningen. Gör det alltid på morgonen före frukost så jag äter inte mer för det. =)

marimu
3/7/08, 10:08 AM
#38

Det är väl bara att konstatera att vi alla är olika! Jag gick inte ner ett gram när jag promenerade till och från jobbet, totalt 45 minuters promenad i rask takt varje dag. Jag åt som vanligt, varken mer eller mindre. Det var innan LCHF-tiden.

Pasi
3/7/08, 3:11 PM
#39

Bjorne - Nu är du nog inne och nosar på kaloritänket!?;-)
För att få dietfettet att tryta räcker det med att äta mindre eller att inte äta alls, någon motion behövs inte för det…och visst funkar det, men inte i längden.

#32, 33 - Jag personligen bränner enorma mängder fett oavsett om jag tränar eller ej (över 80E%). På vilket sätt skulle ökad fettförbränning hjälpa mig? ;-P

Vad allt handlar om är ju att få fettdepåerna att släppa fett frivilligt och inte bygga på dem igen, inte att bränna så mycket energi som möjligt…. och allt handlar egentligen om hormonerna insulin, kortisol, GH, och glukagon (egentligen några till). Kan man lyckas påverka dem på ett positivt sätt med kost, meditation eller träning så så går man normalt ner i fettvikt( eller avstannar uppgång), förutsatt att man verkligen är överviktig såklart. Glad

jacani
3/11/08, 8:16 PM
#40

Ännu en spännnade läsning! Man är nog oerhört lat om träning allena gör en smal-men om man gillar att träna är det ju ändå bra för kroppen! Vad de flesta som börjar motionera missar är att muskler väger mer än fett..alltså kan man rentav gå upp i vikt-det är många som ger upp då.

Sedan florerar det en myt om att "muskler som inte används blir fett"..det är ju rent biologiskt omöjligt..men jag kan skriva undre på att om man tränar mycket och sedan slutar med det så fattar ju inte din kropp att den inte behöver lika mycket mat…därav problemet.

eldslandet
5/9/08, 6:38 AM
#41

Pasi har helt rätt.

Det handlar om hormoner. Insulin kan vara fettbildande eller muskeluppbyggande. Glukagon som också utsöndras från bukspottkörtel kan sönderdela muskler till aminosyror när man inte tillför näring via maten till kroppen men kan vara fettförbrännande. Tillväxthormonet verkar muskeluppbyggande och bromsar åldrandret (så att man förblir frisk och fräsch långt upp i åren).

Vi kan påverka alla hormoner i rätt riktning med rätt mat (LCHF) och motion. Som urfarfar gjorde!

Äter man lite eller inte alls går ämnesomsättning på sparlåga och förbränner inget fett alls.

Det handlar inte om att gå ner i vikt, som så många missförstår. Det handlar om att förbränna fett! Går man ner i vikt på fel sätt då riskerar man att äta upp sina egna muskler.

Sedan får man skilja på kardio-träning och styrketräning. Tränar man styrketräning då förbränner man fett långt efter träningens slut. Då kanske går man inte ner i vikt eftersom du får muskler samtidigt som du förbränner fett. kardio-träning (springa till exempel) förbränner mer fett under träningen men inte efter.

Tillväxthormonet GH är direkt kopplad till testosteron samt estrogen. Och dessa är sin tur direkt kopplade till träning (läs styrketräning).

Lyft skrot och ät LCHF !

Annons:
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Skaglaren
3/15/11, 8:29 AM
#44

Såfort jag börjar springa 3-4 gånger i veckan bara rasar jag i vikt och kan tappa 4-5 kg på två månader. Utan ens förändra kosten :)

Jag bara äter bara tills jag är mätt och följer inget speciellt

Aniara4
3/15/11, 8:44 AM
#45

#44 Kul för dig då. Men jag vet inte på vilket sätt den upplysningen hjälper andra som inte har samma tur.

chrand
3/15/11, 11:36 AM
#46

#45 Tur??? Ärligt talat jag har väldigt svårt att tro att detta handlar om tur…

Jo förresten, turen att ha en frisk kropp som klarar att springa. Själv sitter jag med en kroniskt inflammerad hälsena som har gjort mig både försoffad och lönnfet. Och på dåligt humör…

Så Skaglaren: Vad roligt att du kommit igång och kan njuta av våren som kommer snart. Tänk vad underbart att både få vara ute och uppleva naturen samtidigt som du blir friskare, starkare, på bättre humör och går ner i vikt. Jag blir sååå avundsjuk.

JeL
3/15/11, 3:23 PM
#47

Skulle vara intressant att läsa, men jag kan inte öppna pdf-filen!!??

Aniara4
3/15/11, 4:20 PM
#48

#46 Jag tycker defintivt att man har haft tur om det räcker med att springa och man inte behöver följa någon särskild kost alls, vilket jag antar att man också kan äta kolhydrater om man vill. Vi är nog rätt många här för vilka det inte spelar någon som helst roll om vi springer som tokar, så länge vi äter kolhydrater går vi ändå inte ner i vikt.

Annons:
[ErikSvensson]
3/15/11, 4:27 PM
#49

Även om man inte ska använda motion som viktnedgångsverktyg så är det en del av en sund livsstil. Att äta bra kanske är en stor del men sover man dåligt, stressar och är fysiskt inaktiv så spelar det ingen roll hur lite kolhydrater man äter. Nu menar jag inte att springa ett maratonlopp varje dag utan göra det man kan (promenad, simma, styrketräna, jogga…) i 20-30 minuter ett antal gånger i veckan för en hälsosam effekt.

chrand
3/15/11, 5:53 PM
#50

#48 Poblemet för er är förmodligen att ni inte löptränar seriöst en längre tid. Ju mer du springer desto bättre brukar även kosten bli. Jag blir iaf inte intresserad av godis och skräpmat. Inte ens vin…

Kolhydratkänsligheten blir väl också bättre vid hård träning. Har för mig att det står i någon tråd här i fotumet.

#49 Jag menar faktiskt att en promenad eller styrketräning gör mig hungrig och sugen medan ett tungt löppass gör att jag äter bättre och mindre.

Aniara4
3/15/11, 6:16 PM
#51

#50 Nej jag löptränar definitivt inte seriöst eftersom jag har en sjukdom som kraftigt förvärras av fysisk ansträngning, så 10 minuters promenad då och då är vad doktorn tillåter. Just därför är jag så glad att det har visat sig att det går alldeles utmärkt att gå ner i vikt utan motion tack vare LCHF.

Men det är väl inte mig du ska diskutera med utan Gary Taubes - på vilka punkter menar du att han har fel?

[ErikSvensson]
3/15/11, 6:23 PM
#52

Kom väl en studie för ett tag sen där de som tränade i regel åt 300 kcal mindre/dag än de som inte tränade. Kan återkomma om jag hittar en länk.

#50

Jag blir också mindre hungrig av ett gympass än om jag inte kör det. En win-win så att säga! Men jag tränar bara för att må bra, inte bränna kalorier. Skrattande Att bara äta sig ner i vikt ökar risken för att tappa både muskler och fett (jag personligen har inte sett någon äta sig ner i vikt och byggt en bra fysik utan att träna..)

Zepp
3/15/11, 7:22 PM
#53

Jag tror man brukar smanfatta det hela som så lite förenklat att för en tredjedel leder träning till viktnedgång, för andra tredjedelen blir det ingen skillnad och för den sista tredjedelen leder det faktist till viktuppgång.

Det handlar då antagligen om att man bara mätt en parameter.. dvs träning.. utan att ta hänsyn till metabolism, eller kostvanor.

Om man är en sockerdjunkie är det nog inte helt ovanligt att bli dödshungrig av träning iomed lågt blodsocker och man kan lätt dra i sig både läsk och annat sött som innehåller betydligt mer energi än vad man lyckats göra av med på träningen.

I andra ändan har vi de som är vältränade och med en bra metabolism, de har som regel en bra fettoxidationsförmåga varvid blodsockret förblir relativt stabilt, inte säkert att de blir så mycket hungrigare av träningen, åtminstone inte vrålhungriga.

Fysisk ansträngning av någon nivå triggar Glukagon vilket frigör energi i tillräcklig grad till blodet, det är så det skall fungera egentligen och som regel har man höga energinivåer i blodet strax efter träningen så man är nästan mätt.

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Skaglaren
10/21/11, 10:28 PM
#54

Jag har totalt glömt bort att jag skrev här Glad

Alla fungerar vi nog väldigt olika och det visar sig vad vi klarar i kostväg och hela den här biten.

Jag började springa i mars och har hållit igång bra sen dess. 8 kg har det blivit hittils och börjar nå min 20 års vikt på 78 kg :)

Förstår att det är jobbigt för alla er som inte kan äta kolhydrater och går upp i vikt av minsta lilla. Måste vara väldigt jobbigt. Själv har jag fördelen att alltid kunnat äta. Gått upp några kilo, men som jag gick ner när jag började springa. 
Alla har vi inte samma fördelar. Hos en del av oss leder motion till viktnedgång.

Jag följer ingen speciell kost, men har ökat upp proteinet en del.

jenn1
10/22/11, 12:29 PM
#55

jag är inte en av dom som blir vrålhungrig när jag kört ett hårt konditions eller gympass. det är mer som Zepp säger att jag känner mig ''mätt''. jag äter faktiskt dåligare när jag har vilodagar!? slår aldrig fel men det är ju psykisk, jag blir så rastlös när jag inte får träna att jag börjar äta skit.

man kanske inte går ner snabbare när man tränar men jag känner iaf mig tigthare i kroppen efteråt och min upblåsta mage lugnar ner sig.

har tränat hela min viktnedgång. -16kilo

gymmade innan jag började på lchf men herregud vad snabbt jag fick större och hårdare muskler på bara några veckor med denna kost. otroligt peppande

Annons:
MimLan
10/22/11, 1:13 PM
#56

#54 Någonstans fungerar det inte eftersom du har vikt att gå ner, eller  hur?

[Pennylane1]
10/22/11, 1:47 PM
#57

det gör det väl , han har väl gått upp när han inte tränade, vad jag förstår?

Det är ju toppen om det fungerar för dig Skaglaren, men  denna sajt är för LCHF:are, det kanske du inte insett?

jenn1
10/22/11, 5:52 PM
#58

pennylane.. den är väl inte speciellt för lchf:are det är väl för alla de som vill disskutera kolisar?

men är nästan bara lchf:are här inne :)

[Pennylane1]
10/22/11, 9:53 PM
#59

jo den är speciellt för LCHF:are (och dem som funderar på att göra det), läs under "om sajten" ovan

[Rocky70]
10/23/11, 3:36 PM
#60

#54 Med ditt resonemang så funkar ju inte lchf heller då.För jag har många kilon kvar att gå ner,Hur tänker du här?Ska kilona rasa bort efter ett par träningspass och sen vara bra??Jösses.

jenn1
10/23/11, 3:59 PM
#61

pennylane- jaså man lär sig något nytt varje dag :) kanske ska döpa sajten till LCHF.ifokus.se

[Pennylane1]
10/23/11, 4:23 PM
#62

`det har somliga tyckt tidigare men Margareta som skapat sajten bestämmer ju vad den ska heta! Och  av de 16 000 medlemmarna är det bara nån enstaka då och då som inte begripit vad det handlar om så jag vet inte om det är så nödvändigt heller.

Annons:
perfektionisten
10/24/11, 2:43 AM
#63

Jag tränade mycket samtidigt som jag åt low carb. Pga en operation fick jag minska på träningen (äter fortfarande lchf) och vips så har man gått upp rätt mycket i vikt.

Längtar tills jag får börja på allvar igen!

[mingli]
3/22/12, 2:40 PM
#64

Jag går ner i vikt när jag tränar. Framför allt när jag styrketränar. När jag slutar träna har jag svårt att veta när jag är hungrig eller bara sugen på någonting gott.

Det verkar som om jag ökar min förbränning när jag regelbundet rör på mig.

Yin&Yang
3/22/12, 3:13 PM
#65

Det stämmer inte, man går ner i vikt av att röra på sig. Precis som mingli sa så ökar man också förbränningen. Det är ju hälsosamt också, ni kanske går ner i vikt om ni bara sitter i soffan och äter hälsosam mat men du mår då bättre om du rör dig.

[mingli]
5/2/12, 8:29 PM
#66

#65 Men det är nog olika. För egen del måste jag röra på mig om jag vill gå ner i vikt eller behålla en låg/lagom vikt - OM jag inte svälter mig naturligtvis. Vilket ger ett kortsiktigt viktras som får mig att gå upp dubbelt när jag börjar äta igen.

Här säger många att vi reagerar olika på träning. Och lchf. Och allting annat. Så är det nog. Men varför avfärdar så många här GENETIKEN? Att vi har olika genuppsättningar? Vilket ju faktiskt, evolutionsmässigt sätt, är helt rimligt?

alicelisa94
5/2/12, 8:33 PM
#67

Men hjärnan mår väldigt bra av motion! och vi håller oss friska och rörliga när vi blir äldre! Och jag blir trimmad av att röra på mej!

Hepp!

A

[mingli]
5/2/12, 8:39 PM
#68

#67 ALLTING - själ/psyke/hjärna/kropp mår bra av motion! :)

Mig behöver du inte övertyga. Jag älskar mitt gym och vad det gör med mig.

lila82
5/3/12, 3:25 PM
#69

Ja, man kan gå ner i vikt med träning men då menas rejält pulshöjande träning, promenader räcker inte utan det måste till tex gruppträning som cykling och bodypump - som jag tränar nu.

Annons:
[MissJitterbop]
5/3/12, 7:33 PM
#70

Jag tränade bort 40 kg.. så jo, motion kan man gå ner av :)
gjorde ingen större förändring i kosten heller.

[mingli]
5/5/12, 4:14 PM
#71

#69 Det är så olika. Lågintensiv träning som långa promenader ger effekt på många kroppar. Om än inte allas.

_Lo_
5/5/12, 10:40 PM
#73

Att träning gör dig hungrig så att du äter mer är ju ganska logiskt. Men allt man äter beror ju inte på äkta hunger. Man kan äta för att man har tråkigt, känner sig trött, känner sig ensam, för att man är "sugen", för att man är glad, för att man är ledsen etc.

Träning är ju bra för välmåendet och kan få oss att tänka på annat än mat en stund. Om man tränar för att det är trevligt och det frigörs diverse dopaminer i kroppen som gör oss glada och nöjda så är det kanske mindre risk att vi sitter och tröstäter en godispåse på kvällen. För den gruppen som småäter godsaker av andra skäl än just riktig hunger så borde ju motion av den anledningen fungera ypperligt för att få igång viktminskningen.

För de som är underviktiga och har dålig aptit så funkar säkert träningen på motsatt vis - man blir hungrigare och går upp i vikt.

För min egen del så har jag provat två varianter för viktminskning. Äta fettsnålt, kolhydratrikt, fiberrikt och samtidigt promenera och träna en hel massa… Jag gick inte ner ett dugg… Men jag blev rejält hungrig när jag kom hem efter promenader och träning.

Och så givetvis LCHF - utan motion - med mycket fett, lite kolhydrater och i jämförelse med ovan nämda exempel mer kalorier. Då gick jag ner 7 kg, utan att vara hungrig och utan att träna. Och jag fick finare mer deffade muskler också.

Det blev väl lite rörigt mitt inlägg, men kontentan av det är träna för att du vill det (om du vill det) och för att det gör dig glad, nöjd, frisk etc. Men om du inte vill träna så måste du inte. Om man har krav på sig själv att man ska hinna träna fast man inte vill så borde det ju i sig öka på stresshormonerna i kroppen och vara direkt dåligt för viktminskning. Så trivs du i soffan så sitt där med gott samvete. :) Om man ska träna så ska man göra det för att man vill och för att det är kul och avkopplande, inte för att man vill gå ner i vikt.

[krysopras]
5/6/12, 8:38 AM
#74

Man kan väl dock säga att även om man inte går ner i vikt av träning så blir den vikt man har mycket snyggare med träning.

Och om man kombinerar träning med ett minskat födointag så kommer träningen att bidra till snabbare viktnedgång gm att man gör av med mer energi än man sätter i sig, så det är ur viktminskningssynpunkt absolut inte värdelöst att träna. Kompenserar man den använda energin med mer mat så tacka sjutton för att man inte går ner i vikt bara för att man tränar.

Man ska träna för att få god vardagskondition, god cirkulation, koordination, propriception, starkt skelett och fungerande mage, gott humör och om man har ont någonstans så är träning smärtlindrande (konditions-, t ex spinning). Allt det leder i sin tur till ett trevligare liv och då är det betydligt lättare att ta itu med sin vikt än om man mår som en katt i ösregn.

gun92884
5/7/12, 11:36 AM
#75

#72skrivet av Malusen

… på 1900-talet hade vi 'A Clockwork Orange' Skrattande

Upp till toppen
Annons: